• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Jet Fighter / Kapal Terbang Peperangan - Malaysia dan seluruh dunia

166 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

[b]Aset TUDM:[/b]

[b]Peronda Maritim (Patrol):[/b]

[b]Lockheed [/b][b]PC-130H-30-MP Hercules[/b]
[b][img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs296.snc3/28447_1149137666782_1777801440_274817_6086222_n.jpg[/img][/b]

[font=Times New Roman][b]Pejuang Lain (Fighter):[/b][/font]

[b]Northrop [/b][b]F-5F[/b]
[b][img]http://2.bp.blogspot.com/_B8XpLN4MxfI/TPQGVUQS1oI/AAAAAAAAExY/0eDk4KOepbE/s1600/7.%2Bjebateja%2Bf%2B5f%2Btiger.jpg[/img][/b]

[color=black][b]Northrop [/b][b]F-5E Tiger II[/b][/color][color=black] [b](Simpanan)[/b][/color]
[color=black][b][img]http://www.cavok-aviation-photos.net/malaysia/F5E_M2905.jpg[/img][/b][/color]

[color=black][b]Peninjau ([/b][/color][b]Reconnaissance):[/b]

[b]Nortrop RF-5E[/b][b] Tigereye[/b]
[b][img]http://cdn.wn.com/pd/9d/5e/024ab460ef3b2da7266ad54698ea_grande.jpg[/img][/b] Edited by wann11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[b]Aset TUDM:[/b]
[u][b]Helikopter:[/b][/u]

[b][color=black]Sikorsky S-61A-4 Nuri (Pengangkutan)[/color][/b]
[font=Times New Roman][color=#000000][b][img]https://lh3.googleusercontent.com/-9b89_6Gv3u0/TXIIgpf6mUI/AAAAAAAAAc8/xh-IMvpZXSU/s1600/Helikopter+Nuri+telah+banyak+berjasa+dan+hendak+digantikan+dalam+perkhidmatan+TUDM..jpg[/img][/b][/color][/font]
[font=Times New Roman][color=#000000][b][b][color=black]Sikorsky S-61A-4 Nuri[/color][/b][color=black] (CSAR)[/color][/b][/color][/font]
[u][font=Times New Roman][color=#000000][color=black]Pesawat ini digunakan khusus untuk operasi mencari dan menyelamat tempur termasuk operasi menyelamat semasa pertempuran dan dilengkapkan dengan winch dan mesingan untuk mempertahankan diri.[/color][/color][/font][/u]

[b]EC-725 Super Cougar (Sudah Tempah)[/b]
[font=Times New Roman][color=#000000][b][img]http://1.bp.blogspot.com/_kdcsVoFMTKM/SFfYF63IpcI/AAAAAAAAFsg/GL0j-E_C6As/s1600/ec725-vol.jpg[/img][/b][/color][/font]

[b][font=Times New Roman][color=#000000][color=black]Sikorsky S-70 Black Hawk (VIP)[/color][/color][/font][/b]
[b][font=Times New Roman][color=#000000][color=black][img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/4/42/S70viptdum.jpg[/img][/color][/color][/font][/b]

[u][b][font=Times New Roman][color=#000000][color=black]UAV/ARV:[/color][/color][/font][/b][/u]

[url="http://ms.wikipedia.org/wiki/CTRM_Eagle"]CTRM Eagle[/url] ARV
[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/2/2e/CTRM_Eagle.jpg[/img]
[b]Berkemungkinan akan digantikan dengan pesawat UAV buatan tempatan sepenuhnya (Aludra Mk. II)[/b]

[b][font=Times New Roman][color=#000000][color=black]Aludra Mk. II[/color][/color][/font][/b]
[font=Times New Roman][color=#000000][b][img]http://4.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SyV_lmb-38I/AAAAAAAAEOA/mzL6JKCaNsg/s400/Aludra_Zulkhas.jpg[/img][/b][/color][/font] Edited by wann11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[b]Aset TUDM:[/b]
[u][b]Pesawat Pengangkut (Transport):[/b][/u]

[b][b][color=black]Lockheed C-130H-30 Hercules (Charlie)[/color][/b][/b]
[color="#000000"][img]http://4.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/TAibAxjeoRI/AAAAAAAAF9M/Z34Pb9nS678/s400/C-130+Mal.jpg[/img][/color]

[color=black][b]Lockheed[/b][b] KC-130T[/b][/color][color=black] [b](Untuk Air-air refueling (AAR) & Cloud Seeding)[/b][/color]
[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b][img]http://i228.photobucket.com/albums/ee223/icam_3117/image5.jpg[/img][/b][/color][/font]

[b]Cessna 402B (Pengangkutan Ringan & Latihan)[/b]
[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b][img]http://i228.photobucket.com/albums/ee223/icam_3117/0608321.jpg[/img][/b][/color][/font]

[b]Airtech[/b][b]CN-235[/b][b]-220M (Pengangkut ringan & Latihan Penerjunan)[/b]
[b][img]http://2.bp.blogspot.com/_B8XpLN4MxfI/TPQJcUeuDxI/AAAAAAAAEyQ/mY2hIlVzKFc/s1600/23.%2Bjebateja%2BCN-235-220M.jpg[/img][/b]

[font="'Times New Roman"][b][color=black][b]Airtech[/b][b]CN-235-220M[/b][/color][color=black] (VIP)[/color][/b][/font]
[font="'Times New Roman"][b][color=black][img]http://1.bp.blogspot.com/_B8XpLN4MxfI/TPQJckowfbI/AAAAAAAAEyY/i8MNq7QI2Ew/s1600/22.%2Bjebateja%2BCN-235-220M%2BVIP.jpg[/img][/color][/b][/font]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[b]Aset TUDM.[/b]
[b][u]Pesawat Pengangkut (Transport):[/u][/b]

[b]Airbus A400M Militry Transport Plane (Sudah dipesan)[/b]
[b][img]http://dc181.4shared.com/img/B_XUvYYI/s7/A400M.jpg[/img][/b]

[color=black][b]Boeing BBJ [/b][/color][color=black] [b](VIP) (Pengembangan daripada Boeing 737-700)[/b][/color]
[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b][img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ms/thumb/f/f5/JpM5301_KUL.jpg.81014-1-.jpg/640px-JpM5301_KUL.jpg.81014-1-.jpg[/img][/b][/color][/font]

[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b]BOMBARDIER BD-700-1A10 GLOBAL EXPRESS (VIP)[/b][/color][/font]
[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b][img]http://i228.photobucket.com/albums/ee223/icam_3117/BD700.jpg[/img][/b][/color][/font]

[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b]MARCEL DASSAULT FALCON 900B (VIP)[/b][/color][/font]
[font="'Times New Roman"][color="#000000"][b][img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs326.ash1/28447_1149149307073_1777801440_274837_406226_n.jpg[/img][/b][/color][/font]

[b]Fokker[/b][b] VFW F28-1000 Fellowship (VIP)[/b]
[b][img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs326.ash1/28447_1149137506778_1777801440_274814_8301672_n.jpg[/img][/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote]
[b][font=Times New Roman][color=#000000][color=black]Aludra Mk. II[/color][/color][/font][/b]
[font=Times New Roman][color=#000000][b][img]http://4.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SyV_lmb-38I/AAAAAAAAEOA/mzL6JKCaNsg/s400/Aludra_Zulkhas.jpg[/img][/b][/color][/font]
[/quote]

ape kegunaan pesawat ne? lain macam jer
kecik benor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='K.A.' timestamp='1319466224' post='1074227']

ape kegunaan pesawat ne? lain macam jer
kecik benor
[/quote]

[b]Untuk tujuan peninjauan [color=black][b]([/b][/color][b]Reconnaissance) kot...ade camera kat bawah tu....mungkin pemantauan sempadan negara agaknya (Thailand-Malaysia)...[/b][/b]
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[b]Aset TUDM.[/b]
[b][u]Pengangkutan Helikopter (Transport)[/u]:[/b]

[b]Agusta A-109C Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) (VIP)[/b]
[img]http://1.bp.blogspot.com/-5m1g6h-PW0E/TfXIlxaRnQI/AAAAAAAACek/ERceF7_P56k/s1600/AC+A109.jpg[/img]

[b]Agusta A-109 LOH (Light Observation Helikopter) Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD)[/b]
[b][img]http://postfiles4.naver.net/20091221_83/chuck69_1261396876436Vb4QC_jpg/aw10920luh_06_chuck69.jpg?type=w2[/img][/b]
[b](Dengan Rocket Launcher)[/b]

[b]Agusta Sikorsky AS-61N1 (VIP)[/b]
[b][img]http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/middle/4/7/9/0887974.jpg[/img][/b]

[b][u]Pesawat Pejuang lain (Fighter)[/u]:[/b]

[b]Aermacchi[/b][b]MB-339CD/(CM) (Tempahan baru)[/b]
[font=Times New Roman][b][img]http://3.bp.blogspot.com/_En-sxfOkXP8/SiyaGqpm75I/AAAAAAAAB3I/gXWKri8G_RI/s400/macchi.jpg[/img][/b][/font]
[b](Untuk menambahkan dan menggantikan pesawat latihan MB 339CD TUDM yang musnah akibat kemalanagan.)[/b]

[b]Aermacchi MB-339A (Latihan lanjutan dan boleh dijadikan pesawat pejuang)[/b]
[b][img]http://i16.photobucket.com/albums/b33/chaity/M3405w.jpg[/img][/b] Edited by wann11

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[img]http://farm3.static.flickr.com/2610/3830155417_2fcaff63db_z.jpg?zz=1[/img]

[b] ROYAL SAUDI AIR FORCE . القوات الجوية الملكية السّعوديّة TORNADO[/b]


ROYAL SAUDI AIR FORCE . القوات الجوية الملكية السّعوديّة
11 FLYING WING, 75 SQUADRON
DHAHRAN - KING ABDULLAH AZIZ AB
PA-200 IDS TORNADO
The sqn was formed in 1997and is permanently based at KAAB. It was formed to operate the Tornado IDS in classic interdiction roles, utilising UK and US conventional weapons, medium and low level laser designation munitions and suppression of enemy air defences by the use of ALARM. Initially, 8 crews were taken from other existing units to form the sqn, and many of the crews had seen action during Gulf War 1. In 1998, the sqn moved into purpose built accommodation. Annually, the sqn flies over 3000 missions, for which in 1995 it received a prestigious reward for exemplary safety and achievement from HRH Deputy Minister of Defence, Aviation and General Investigation. The missions flown by the sqn are combat-ready work up missions, continuation training and various post-graduate courses. 75th sqn practices evasion and composite force tactics on a regular basis with the RSAF fighter squadrons and with other Gulf nations. From 2006, the RSAF Tornado IDS underwent a major upgrade to both avionics and displays, with 75th sqn assigned as the lead sqn for its introduction. With full fleet modification completed, all aircraft are able to carry a range of smart weapons, enhancing their combat capability.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[b]Aset lain TUDM.[/b]
[b][u]Pesawat Latihan[/u]:[/b]

[b][size=5]Mikoyan-Gurevich MiG-29NUB (Boleh dijadikan pesawat tempur)[/size][/b]
[b][img]http://1.bp.blogspot.com/_B8XpLN4MxfI/TPQEsHZqxBI/AAAAAAAAEwY/NrU9rmHbzZQ/s1600/4.%2Bjebateja%2Bmig-29n%26nub.jpg[/img][/b]

[b][size=5]British Aerospace (BAE) Hawk Mk. 108 (Latihan Lanjutan)[/size][/b]
[img]http://cdn-www.airliners.net/aviation-photos/photos/4/3/0/0916034.jpg[/img]

[b]Pilatus PC-7 MkII (Tempahan baru bagi menambahkan Pilatus PC-7 yg musnah akibat kemalangan)[/b]
[b][img]http://www.cavok-aviation-photos.net/malaysia/PC7II_M5013.jpg[/img][/b]

[b][size=5]Pilatus PC-7[/size][/b]

[b][size=5][img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs296.snc3/28447_1149143346924_1777801440_274825_7079823_n.jpg[/img][/size][/b]

[b]SME MD 3-160 Aerotiga (Buatan tempatan)[/b]
[b][img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/RMAF_SME_MD3-160_MRD.jpg[/img][/b]
[b]Pesawat Latihan permulaan bagi juruterbang.[/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[b]Aset lain TUDM.[/b]
[u][b]Helikopter Latihan:[/b][/u]

[b]A103 (Alouette IIIB) (Dengan float)[/b]
[b][img]http://i228.photobucket.com/albums/ee223/icam_3117/0538309.jpg[/img][/b]

[b]A103 (Alouette IIIB)[/b]
[b][img]http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs326.ash1/28447_1149127226521_1777801440_274788_4392434_n.jpg[/img][/b]

[b][img]http://3.bp.blogspot.com/_YqBwVyD1TgY/TMrkxf3X1PI/AAAAAAAAATQ/PVaFMgO_YNo/s1600/img358.jpg[/img][/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[b]Assalammualaikum.[/b]

Lama dah tak masuk sinih, cam seronok plak citer psal jet fighter nih. aku nak citer skit pengalaman aku bawak F15 Eagle Strike simulator (game jer, kluaran micro-prose masa mula2 aku knal pc dulu, jam tuh 386DX, tahun 1993 dulu) tapi yang bestnye, simulator tu sbijik cam simulator jet sbenar ngan weapon & armmanment sbenar. Aku beli game tu kat imbi (skarang lowyat) siap ngan buku manualnya skali.

Masa main game tu kita bleh pilih easy, medium & authentic (situasi sbenar). Aku suka yg authentic tu sampai jadik brigidier gen dan dibersarakan. Segala weapon systemnya dan bom2 nya aku dah gunakan i.e. Sidewinder, AMRAAM, Harpoon, Marverick, AGM dan mcm2 lagi. Kat manualnya lbeh kurang 200 pages (kalau tak silap) ader citer dteail pasal missles dan bom2 tuh (cam air to air, air to ground & ground to air siap gambo lagi).

Bila main guna mode authentic, dah macam bawak jet betul, salah tekan punat masa nak take off, jet dah mletup dulu. Kawan2 aku masa tenuk manual game tu kata, baca buku nak amik lesen kete pun tak susah cam tuh.
Game ni yang bestnya masa main kena guna kedua2 belah tangan ngan kaki skali (masa mula2 n tengah bodoh), tangan kanan pegang joystick untuk navigate, tangan kiri lock jet musuh guna mouse, jari kaki tekan 2 keys kat keyboard untuk lock, memang siksa sbab jet tu memang untuk dua orang (pilot kat depan n wso-weapon system officer- kat seat blakang).

Simulator to guna scene sbenar, kat iraq, libya, north korea, panama...Bila pakai authentic n radar ko yang tunjukkan map gps rosak, ko kena tau baca kompas jer (altitude ngan longitude) untuk balik base, silap aribulan ko mati tengah jalan, jet terhempas sbab minyak abish, memang real.

Bila dah puas main game simulator tuh (berdasarkan real situation) baru aku tersadar, kalau us park satu aircraft carier i.e. USS Eishenhower kat kiri or kanan malaysia, dan guna segala yang aku dan guna cam kat game simulator n jet lame jer tuh f15e (tak payah raptor22) aku tak tau ler brapa minit kita bleh bertahan. Takut aku.

Kalau tak silap aku selain dari US yang guna jet nih dulu, hanya Israel dan kini Singapork (version upgrade) dibenarkan guna jet tuh, termasuk weapon systemnya skali.

Salah satu kegemaran aku ialah lock jet2 musuh yg kluar kat radar yang masih kat ground dalam jarak 90km, pas tuh aku launch AMRAAM (air to air missles nih range dier 93km) n patah balik. Ko bayangkan, kalau kita punya SU30-MKM ader radar cam f15e tuh pas to ader AMRAAM, pergh jet-jet musuh baru nak take off dah bleh kena tembak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='angklung' timestamp='1321203101' post='1075133']
Bila main guna mode authentic, dah macam bawak jet betul, salah tekan punat masa nak take off, jet dah mletup dulu. Kawan2 aku masa tenuk manual game tu kata, baca buku nak amik lesen kete pun tak susah cam tuh.
[b]Game ni yang bestnya masa main kena guna kedua2 belah tangan ngan kaki skali (masa mula2 n tengah bodoh), tangan kanan pegang joystick untuk navigate, tangan kiri lock jet musuh guna mouse, jari kaki tekan 2 keys kat keyboard untuk lock, memang siksa sbab jet tu memang untuk dua orang (pilot kat depan n wso-weapon system officer- kat seat blakang).[/b]
[/quote]

Ini memang win! :D Semua anggota badan diperlukan untuk lock musuh. Gila nice. :D
Flight simulator yang baru ada main? Kalau compare dengan simulator lama apa beza dia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jemput2 join forum mymil.forum2u.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

korang tak g ke LIMA2011??


kalo kat KL/selangor kan besh. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hehe tengok gambar2 dari sana jela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mane? share2 la kat sini... aku malas betul g tmpt lain hehe :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now