• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kerja-kerja 3D

245 posts in this topic

Posted · Report post

[img]http://th04.deviantart.net/fs70/PRE/i/2010/170/7/3/3D_Hatsune_Miku_by_XenoAisam.jpg[/img]

lama x bukak putera T_T
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Berbalik kepada 2nd character...tgh sculpt body..tp susahla sbb x tau anatomi sangat...

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/Sculpt03.jpg[/IMG]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[media]http://www.youtube.com/watch?v=yLx20MHmxYE[/media]

modding untuk unreal dulu... skrg source dah.. hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ko punye character tu cun la Xeno... bleh ler aku suruh ko buat characters nanti (tapi jangan ler seksi sangat).. hehehe :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='LanoQ' date='25 June 2010 - 09:55 AM' timestamp='1277430915' post='1038805']
Ko punye character tu cun la Xeno... bleh ler aku suruh ko buat characters nanti (tapi jangan ler seksi sangat).. hehehe :D
[/quote]

kalo ko bagi rupe design character ko x sexy, aku buat la x sexy... kalo sexy, aku buat jea yg sexy :D kecuali x melampau2 jea aa..

tapi sume character kat atas tu orang bayar.... hehe berbayar... satu character 35usd, port utk unreal atau source = free

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pergh... mahal nyer $35 untuk satu character.... kalau buat simple2 sikit untuk screenshot boleh ler murah sikit... RM5 ker satu character.. hehehe :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Work in Progress...maklumla curi2 buat di opis XD...roughly rasanya hampir siap,banyak cacat cela dlm sculpting tp xper la..training jer..
Watak Target:
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/01.jpg[/IMG]

Nih WIP...tinggal detail jari jemari,kaki dan kepala:P byk kena fix,muscle n wrinkle baju.Sapa leh dermakan muka kepala utk aku modelkan..heehehe

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/WIP03.png[/IMG]
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/WIP02.png[/IMG]
[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/WIP01.png[/IMG] Edited by hoyoyo80
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

heheh..projek watak male tuh tangguh dulu..terlebih scuplt sampai x dpt nak import balik dlm max..ahahaha..skang ni pompuan plak:)

tapi...terlebih bajet plak..aku target bawah 3000 triangle jadik 3600 plak..maybe sbb watak nih byk accessories kot..zzZzz

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/ratnasample.jpg[/IMG]

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/ratnasample2.jpg[/IMG] Edited by hoyoyo80
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pk2 nak sculpt tp sculpt skill msh saks,so texturing cam besa je la..nih WIP:)

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/ratnasample3.jpg[/IMG]
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='hoyoyo80' date='13 September 2010 - 01:38 PM' timestamp='1284356302' post='1047698']
pk2 nak sculpt tp sculpt skill msh saks,so texturing cam besa je la..nih WIP:)

[IMG]http://img.photobucket.com/albums/v433/hoyoyo80/ratnasample3.jpg[/IMG]
[/quote]

untuk figure bro guna poser ke..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Poser? Pose dah abis dah:P dah raya:p

Modelling guna 3dsmax:) Susahnya..skang aku men game on9 balik so bukak 3d apps jadik slow...ni yg pending nih XD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

http://poser.smithmicro.com/poser.html

sebab dulu aku pernah try poser 5, ok la, semua benda dia kasi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kursus Komputer AutoCAD 2D / 3D, 3DS Max 2009 + VRay Rendering, dll.
http://www.dvdlearning.blogspot.com/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

poser utk orang maleh.. :blush:
utk buat humaoid generic boleh la
katakan ko nak buat character Wolverine..mcm mane nak buat pkai poser?

pro mcm hoyoyo nie mana main pkai poser :68:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[img]http://img602.imageshack.us/img602/4255/93434962.jpg[/img]
[img]http://img522.imageshack.us/img522/4484/87359553.jpg[/img]

[img]http://img839.imageshack.us/img839/3281/pic1ri.jpg[/img]


Some of latest project of mine ..

btw .. aku nak cari sape2 yg minat nak buat animation and terer sket2 pasal 3D yg duduk dekat2 area selangor serdang or lagi better UPM (yg dekat2 je)
ni project under msc company status , dia berkerjasama dgn Studio aku buat satu animasi pasal kereta ..
sapa nak join sila hantar portfolio lengkap kat [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='PeeNutt' date='01 November 2010 - 01:59 PM' timestamp='1288591197' post='1051978']
poser utk orang maleh.. :blush:
utk buat humaoid generic boleh la
katakan ko nak buat character Wolverine..mcm mane nak buat pkai poser?

pro mcm hoyoyo nie mana main pkai poser :68:
[/quote]

huhuh..mana da pro.tp kalu buat guna poser mana seronok lagi buat modelling :P aku ada masa skrang ni,aku akan siapkan model2 nih....korang x hangatkan forum so aku pun slow...hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='XenoAisam' timestamp='1277374175' post='1038690']
[img]http://th04.deviantart.net/fs70/PRE/i/2010/170/7/3/3D_Hatsune_Miku_by_XenoAisam.jpg[/img]

lama x bukak putera T_T
[/quote]

lawanyer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

senyap je...

up sket... latest game asset wip.. m1a2

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/M1A2/M1A2-01.jpg[/img]

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/M1A2/M1A2-02.jpg[/img]

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/M1A2/M1A2-03.jpg[/img]

..f-35

[img]http://i140.photobucket.com/albums/r5/mziskandar/The%20Making%20of%20F-35/TheMakingofF-35Anim.gif[/img]

..the making of.. f-35 (simple modeling guide/tutorial) [url="http://digitalspine.blogspot.com/2010/12/making-of-f-35.html"]http://digitalspine.blogspot.com/2010/12/making-of-f-35.html[/url] Edited by mziskandar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[img]http://img443.imageshack.us/img443/237/iphonerhinocopy.jpg[/img]

ni lama punya kije...wat guna rhino pastu render guna max

mana pegi vib ni...lama senyap...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum,korang wat keje 3d nie gune software per,aku ad wat gak gune software blender 4.9b,aku baru lagi dalam kerje2 modelling nie,dan selalunyer model aku mmg x jadi hehehe sebabnyer aku nie x ler kreative sangat,aku nak jugak wat modeling cam upin & ipin tu,korang raser les copaque gune software per ek untuk modelling character upin & ipin tu,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Biasanya software yang agak popular untuk kerja-kerja rekabentuk model 3D nie ialah Autodesk 3DMax. Namun terdapat juga software2 lain yang tak kurang hebatnya seperti Maya, ZBrush dan sebagainya bergantung kepada objektif permodelan anda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oooo...kat mane nak donlod 3d max yang full version and free punyer,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='ainul zharfan1' timestamp='1293537008' post='1057978']
oooo...kat mane nak donlod 3d max yang full version and free punyer,
[/quote]
3DMax adalah perisian komersial.. bermakna anda kena bayar kalau nak pakai. Mungkin ada yang trial version (tak sure lah), anda boleh check kat official website dia sendiri. Walau macam mana pun, kalau anda dah guna Blender dan mahir dengan tool berkenaan... mengapa tidak teruskan sahaja guna Blender dan jadi expert dengan nya. Blender banyak kelebihan selain open source, ia boleh digunakan untuk macam-macam tujuan secara percuma. Malahan kalau benar2 dah mahir, anda boleh design apa sahaja model ikut imaginasi anda... malahan ada juga iklan2 dan games komersial yang gunakan perisian ini dalam production line mereka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oppss.. lupa nak bagi tau.. most kerja aku (termasuk yg kat sini) menggunakan blender 2.49 n 2.55 (linux build 32bit).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mziskandar' timestamp='1293730957' post='1058194']
oppss.. lupa nak bagi tau.. most kerja aku (termasuk yg kat sini) menggunakan blender 2.49 n 2.55 (linux build 32bit).
[/quote]

ooo,aku gune blender 2.49b,aku penah try yang 2.55,susah giler,mungkin aku da biase gune 2.49b kot,ko rase mane lagi susah,2.49 ke 2.55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now