• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Surfing Laju: Guna Extradns & Ramdisk

182 posts in this topic

Posted · Report post

so mcm mane adr....bro powerroot dh bg info tu....ko pakai r extraDNS tu....tapi RAMdisk x bleh r......kalau ko nk keLAUT....ko PM la aku....hehehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku sambung pasal app lain... seperti penggunaan MSOFFICE.

Selain system guna cache, (Windows) akan simpan fail2 yang telah buka di dalam TEMP folder yang ada dalam hard disk. kalau lah TEMP folder tu dipindahkan ke dalam RAM, maka applikasi tu akan berjalan lebih laju, kerana semua atau sebahagian fail telah berada di dalam RAM. (boleh guna RAMDISK untuk buat benda nie.)

Nak Ubah Lokasi TEMP.

Klik kanan MyComputer > Properties > Advanced

Klik > Environment Variable

Ada dua folder iaitu TEMP dan TMP

Klik TEMP > Edit

Tukar lokasi variable value : katalah RAMDisk adalah Z:

buat satu folder TEMP dalam Z:

Jadi variable value = Z:\TEMP

Buat satu lagi folder TMP dalam Z:

Untuk TMP = Z:\TMP

Scrolldown bahagian System Variable (paling bawah sekali)

Asal:

TEMP --> C:\Windows\TEMP

TMP ---> C:\Windows\TEMP

Ubah kedua2 variable jadi Z:\TEMP

OK > Restart Windows

Panduan ini hanya baik dilakukan jika PC ada banyak RAM

Dan saiz RAMDisk kenalah lebih besar dari 128MB sebab nak tampung banyak program.

(Panduan ini diminta oleh member putera untuk dikongsi bersama)

OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tapi download mcm slow je,

dalam 40kb je..

Hehehe..

40kb kira ok tu.....aku punya paling laju catat 5 kb guna bit comet,kalau donlod utiliti len guna orbit downloader....speed dia cecah purata 15kb je :(

40 kb ? pergh.. laju la tu. aku average dpt dlm 12 kb ja.. nk smpai 15 kb pun payah.. aisey. sapa dpt paling tinggi kt sini ? sila kongsi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

cache ader limit la...

lagipun bkn semua ruang cache leh diutilize utk surfing je...

nak bukak apps pon, pakai cache jugak...

konsep dier same je...

nak download pki megaupload leceh la...

memanjang full slot~

bro,ni benda yang ko nak,org len pon leh amik kat cini..

hermm,tips yang korang bagi ni memang berguna..

Edited by lumpy®

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ermm.. kalo gune connection wireless bleh x.ada effect x, ke khas utk direct connection

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalo gune connection wireless bleh x?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku belum try lagi guna Wi-Fi. :D sebab USB Adapter rosak.

Tak berani nak confirm.

Sapa yang dah try boleh bagi info.

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam powerroot...

kalu gune proxy bley tak gune bende ni?

adakah setting preferred DNS server mesti kena letak 127.0.0.1..??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Ya.. mesti letak ip 127.0.0.1

kalau guna proxy, boleh cuba dulu.

samada local proxy atau WAN proxy.

--------------

Jangan lupa clear System dan Server selalu.

(setiap hari)

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

erm power root...

sory lagi..

nk tanya..dekat 1st page ko ade ckp setting utk IE for RamDisk..

tapi kalu utk firefox..??

tak tau lar..

sesape bley tolong..

anyway....laju gak pas try ExtraDNS...terima kasih power root..mmg hapi surfing sungguh..

BTW, takde efek ker mende ni kat komputer kiter?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

efek ... makin laju :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

uiks....memang laju giler2...

puas hati...

tapi skrg tgh configure nk gune RamDisk dgn Firefox..

sebab IE tak update ke 7.0....

ade sape2 yg setting kat firefox tak?

tunjuk cara sket....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Firefox dan RAMDisk

Cara nak setting fail cache FireFox supaya guna RAMDisk.

Buka fireFox, taip dalam petak Address,

about:config

klik kanan ruang kosong > New > String

taip browser.cache.disk.parent_directory

Value : A:\ <-- nama drive untuk RAMDisk

Firefox akan membuat satu folder CACHE dalam RAMDisk.

Maka bertambah laju la bila anda guna Firefox.

OK.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try pakai ni msti bole....kt dalam ade tunjuk care2nyer....

http://www.opendns.com/

ianye percume

aku dh try....tp mcm tkde ape2 perubahan sangat sbb aku dh pakai cfosspeed...tapi kalo korang pakai bitcomet 0.66 mod tu mmg ade slow jgk surfing korang...sbb bitcomet ni byk mkn resource...tapi kalo korang pakai RAM 4GB insyallah...tk trjejas sngt....

From Vista Ultimate Owner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ape lg cara yg ada untuk kita speed up conection speed internet kita selain dr cara powerroot.tasek 16 n len2 user....sape tau bg la tunjuk ajar.....kalau sesape ada ilmu lbh pun bg r skali

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kil_steR:

Apa kata ko kumpul semua panduan tu dan buat PDF secara tersusun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmm nampak cam menarik jer topic nieh

mcm nak kena test plak :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nie contoh kelajuan download dengan pakej 1M

Mula Download:

878417speed1.jpg

Selesai:

796383speed2.jpg

Sebelum nie memang tak dapat speed sebegitu. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kil_steR:

Apa kata ko kumpul semua panduan tu dan buat PDF secara tersusun.

maksud ko?

aku kena kumpul sume yg ko ajar tu dn watkan dlm bentuk.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau ko minat dan rajin. cari sorang dua member tolong ko.

nie kira buat sukarela sumbangan ke putera.com :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

edited :)

hmm bole tahan juga.. tQ

Edited by gengstapo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Mula Download:

878417speed1.jpg

Selesai:

796383speed2.jpg

Ko ni nak wat aku jeles ke?? ooooooohhhh tidakk....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Powerroot..

Laju tul speed tue..

Hehehe..

:blink: :blink: :blink:

dah try cara tasek 16..?

hehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mmg menarik..

cuma ada info yg perlu aku sharing dgn ko..

mmbe aku keje kat stimix.. masa dia kat opis.. dia guna username stimix yg id dia xde block terutama utk pengguna bitcomet, limewire dan sbaginya.. apa yg dia beritahu.. smua user kat malaysia nie dia perlahankan download terutama yg pakai contoh yg aku bg kat atas tuh... so id stmix yg dia guna nie bebas dr semua tuh dan dia try download kat opis biasanya average 500kb - 700kb.

so id tuh dia try guna kat umah sewa aku,.. dan umah sewa aku nie pakai yg 2mb punya. so bila guna id tuh.. donload dia dpt average 150kb - 200kb. jd dia simpulkan.. line kat umah aku tuh maximum ble pg byk tuh je..

username id aku pn biasa mcm tuh je.. sama je dgn id yg dia guna tuh..

so aku tanya sesape ada yg dpt lebih dr 200k.. ? mcm umah aku maxium ble pg masa donload 218kb average.. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebenarnya camna ExtraDNS boleh cepatkan surfing..sesapa boleh tolong terangkan berdasarkan pemahaman sendiri tak? hehehe..aku baca sepintas lalu topik ni, ramai yang kata ExtraDNS ni cepatkan internet diorang..download pun jadi lagi laju dari biasa..haa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now