• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Surfing Laju: Guna Extradns & Ramdisk

182 posts in this topic

Posted · Report post

salam semua, saya dah cuba cara yg kenkawan berikan,mmg terbukti laju la bro, mmg best... time kasih pd u all.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

weih cikai arr aku guna XP service pack 2 cap cetak rompak... tapi masalahnye time aku install programme nie detect aku nyer computer window 2000....aper ke masalah mingai nie??

-------------------------------------------------------------------------------

aik, ok aku guna dual boot, vista ngan xp tapi ler aku install...dedua diar detect windows 2000....ader effect ker?

Edited by sandwraith92

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sasmalah ngan aku. Aku pon kena masalah seperti di atas. Camner nie??? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

la yaka.....sori2...mana saya tau......so.....ada x dns yg len yg bleh digunakan

; <<>> DiG 9.3.2 <<>> @ns.kloth.net www.yahoo.com A

; (1 server found)

;; global options: printcmd

;; Got answer:

;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 2201

;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 2, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:

;www.yahoo.com. IN A

;; ANSWER SECTION:

www.yahoo.com. 300 IN CNAME www.yahoo-ht3.akadns.net.

www.yahoo-ht3.akadns.net. 60 IN A 87.248.113.14

;; Query time: 476 msec

;; SERVER: 88.198.39.133#53(88.198.39.133)

;; WHEN: Thu Nov 1 16:01:56 2007

;; MSG SIZE rcvd: 85

kalau mcm ni...yg mane satu dns dia

untuk yahoo.com

sebelum tekan butang Look it up, klik dulu trace

result:

..

..

..

Received 297 bytes from 66.218.71.63#53(ns1.yahoo.com) in 177 ms (line bawah sekali)

weih cikai arr aku guna XP service pack 2 cap cetak rompak... tapi masalahnye time aku install programme nie detect aku nyer computer window 2000....aper ke masalah mingai nie??

-------------------------------------------------------------------------------

aik, ok aku guna dual boot, vista ngan xp tapi ler aku install...dedua diar detect windows 2000....ader effect ker?

sasmalah ngan aku. Aku pon kena masalah seperti di atas. Camner nie??? :(

Mungkin program tu masih ada bug atau windows tu sendiri tak cukup component

Tapi kalau install dalam Windows XPSP2 yang original memang tak der masalah.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sori nak tanya sket...

Aku try install kat Windows Vista...wat compatibility mode (windows XP SP2)

tp ada error extradns.dll....

apa maksudnya??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

maksudnya sistem/firewall telah block servis/fail dns.

disable dulu security system atau allowed.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

maksudnya sistem/firewall telah block servis/fail dns.

disable dulu security system atau allowed.

Maksud ko aku kena disable firewall?

ok...then after that everytime nak guna kena disable firewall ker?

Atau just that one time?

Yang allowed tu...maksud ko run as administrator ke bro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

x silap aku kalo setting utk pengguna router, kene tukar ip kepada static supaya extradns ni dpt berfungsi...

ko boleh tgk guide aku sbb aku gunekan router wirelss...(aku buat free ap :lol: )

@akar kuat...

capaian cookies (setakat yg aku belajar la...)

L1 cache > L2 cache > RAM > hdd

kalo dier x jumpe cookies ko dlm L1, dier akan try cari kat L2, kalo x jumpe jugak kat L2, dier cari kat RAM, kalo x jumpe kat RAM, dier cari kat hdd...

kalo x jumpe jugak...

dier akan load cookies baru....

L1 = kecik sgt...

L2 = boleh tahan besar (paling kecik 256KB paling besar setakat ni Quad Core punya)

RAM = x silap aku, walau sebesar manapon RAM, dier akan setkan sikit je... sbb x nak kacau kegunaan RAM utk sistem lain berjalan...

hdd = last resort... hdd akan gantikan peranan RAM dlm menyimpan cookies, cache... so... mmg lembab capaian dier...

yang akar kuat ni buat ialah, setkan kapasiti dlm RAM supaya boleh menyimpan berapa banyak yg cookies/ cache yang dier boleh hold....

makin besar, makin laju pencarian/ capaian cookies/ cache...

@sandwraith92

aku pon pakai captain jack punya...

ok je...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Maksud ko aku kena disable firewall?

ok...then after that everytime nak guna kena disable firewall ker?

Atau just that one time?

Yang allowed tu...maksud ko run as administrator ke bro?

yes.. sekali sahaja.

lepas tu ko boleh enable balik firewall.

x silap aku kalo setting utk pengguna router, kene tukar ip kepada static supaya extradns ni dpt berfungsi...
ko boleh tgk guide aku sbb aku gunekan router wirelss...(aku buat free ap  )

benda boleh cuba. kalau tak jalan jugak balik ke setting asal. yang penting rajin mencuba. :D

yang akar kuat ni buat ialah, setkan kapasiti dlm RAM supaya boleh menyimpan berapa banyak yg cookies/ cache yang dier boleh hold....

makin besar, makin laju pencarian/ capaian cookies/ cache...

Lebih kurang macam tu la.. :D

kalau la aku tahu cara nak set cookies/cache dalam L2 cache ... ! :D

tentu berdesuuup. :lol:

sebab fail tu simpan terus dalam proc. tak boleh kan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

cache ader limit la...

lagipun bkn semua ruang cache leh diutilize utk surfing je...

nak bukak apps pon, pakai cache jugak...

konsep dier same je...

nak download pki megaupload leceh la...

memanjang full slot~

Edited by diamondclow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku sambung pasal app lain... seperti penggunaan MSOFFICE.

Selain system guna cache, (Windows) akan simpan fail2 yang telah buka di dalam TEMP folder yang ada dalam hard disk. kalau lah TEMP folder tu dipindahkan ke dalam RAM, maka applikasi tu akan berjalan lebih laju, kerana semua atau sebahagian fail telah berada di dalam RAM. (boleh guna RAMDISK untuk buat benda nie.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku check log dalam ExtraDNS tu..manjang guna local DNS (TMNet nyer DNS)

dia memang auto rotate ker?

apa maksud percentage kat server tu?

selain dr DNS tu...ada yg lagi laju x?

contohnya kalo nak lajukan download kat rapidshare

Thanxz a lot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Aku check log dalam ExtraDNS tu..manjang guna local DNS (TMNet nyer DNS)

dia memang auto rotate ker?

ko dah set ke ip 127.0.0.1 untuk TCP/IP (NIC atau Streamyx Conn)

satu lagi, macamana ko setup LAN. atau ko guna PC kat rumah.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

powerroot..

nie cara saya setting LAN.

control panel > network setup wizard > next > next >

other > yang 1st sekali (this comp connects to the internet directly or through network hub.other comp

on my netw.....a hub) > next > next > workgroup (MSHOME) >

turn off file & printer sharing > next > next..

kat rumah nie ada [email protected] komp.

utk DNS mmg dah setting 127.0.01.

Btul x cara saya..?

Untuk kepastian je...

hehehe..

:P :P :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hmm.... ok dah tu.

Result dia macamana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ada masa die laju,

ada masa die slow.

tp kalau compare dgn komp lain,

berbeza la..

Saya buka internet kat komp kawan,

terasa slow.

last2 pg kat komp sendiri.

hehehe...

:P

tapi download mcm slow je,

dalam 40kb je..

Hehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tapi download mcm slow je,

dalam 40kb je..

Hehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

slow & laju tu adat la.

sebab banyak faktor luar yang mempengaruhi line speed/quality :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

slow & laju tu adat la.

sebab banyak faktor luar yang mempengaruhi line speed/quality :D

mmg btul ckp ko tu bro....tapi aku rsa sedih sgt la pasal speed aku 5kb je............... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

leh pin tak thread nih... :lol: erm... sape ader no ahem??? saye nak.. pm saye ye.. mekaseh daun keladi.. :ph34r::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Betul..

maybe area bie dah penuh dgn streamyx,

tue yang sesak..

nak dapat full speed pun susah..

hehehe..

tp cara nie mmg best la..

thanks powerroot dgn kill ster..

^_^ ^_^ ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok.. no hal punyer. sama-sama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

win98 support tak ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

win98 support tak ?

hang cuba try dulu...aku x pernah try...mungkin powerroot ada info.....?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ExtraDNS - 98/ME/2000/XP

RAMDisk - 2000/XP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now