• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Pandangan Anda Tentang Service Tmnet Kepada Rakyat Malaysia!

TMnet Streamyx Vote Now!   242 votes

  1. 1. Apakah Respon Anda Terhadap Service Yg DiBeri Oleh TMnet Streamyx

    • Sangat Baik!
      14
    • Baik!
      32
    • Sederhana!
      59
    • Lemah!
      56
    • $%#*&!@1!
      81

Please sign in or register to vote in this poll.

313 posts in this topic

Posted · Report post

Salam,

Yang 100Mbps tuh shared enviroment. So, memang akan block habis semua benda yang loadkan bandwitdh. Kalau TMNET, 1Mbps tuh insyaAllah memang dapat 1Mbps (ikut kawasan la). Tapi MaxOnline ni pakai concept Sharing. Kalau kawasan perumahan baru mungkin seronok, tapi bila dah congested tempat tuh, mula la start problem. 100Mbps tuh memang banyak, boleh cater 500 pengguna. So, MaxOnline kena jaga gile network diaorg.

Yang bittorent tuh kena block pasal kena jaga network TMNET juga. Kalau korang taknak kena block p2p, kena beli leased line. Kalau leased line, 1Mbps tuh 100% hak korang. Even IP pun atas nama korang.

Streamyx ni bukannya untuk download p2p semata mata.

1. Surf

2. FTP

3. Backup

4. Gaming

5. LAN

Kalau masa time tak kena cap p2p, nak surf international memang sangat teruk compare dengan sekarang. So, nak tak nak memang kena cap.

Cost untuk 1Mbps line ke International lebih kurang RM 200 - 300. So, kalau banyak org pakai torrent (luar negara), macam mana nak dapat untung ?

Kalau TMNET naik harga orang complain. So, kena sacrifice la kalau nak harga murah.

Bagi aku perkhidmatan TMNET setakat ni baik. Alhamdulilah, mungkin rezeki aku.

By the way, BACA Terms untuk MaxOnline dulu sebelum puji :

------------------------------------------------------------------------------------------

9. Use in a Network Environment

a. You must not use or permit the use of the Service for the purposes of providing or operating any server services (including but not limited to HTTP/web, SMTP/mail and FTP/file transfer services).

11. Transfer Speed

a. You acknowledge and accept that as with any network, actual downstream speed when using the Service is affected by many factors including without limitation :-

i. overall network traffic condition;

ii. performance and configuration of your computer or equipment connected to the Network;

iii. type of data accessed, whether non-cached or cached data;

iv. location and configuration of the accessed server; and

v. performance characteristics of each component of the data network, the number of users and the extent of all users' compliance with such conditions and requirements as set out by us.

Salam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kepada fivi

knape lak nak sokong

memang streamyx nie bkan untuk p2p jerk

tapi ramai yg p2p lagi satu kenapa tak naik bandwidth

kalau leased baru 100% dapat

buat ape janjikan 1mbps

kasik tau la spid sbnar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kepada fivi

knape lak nak sokong

memang streamyx nie bkan untuk p2p jerk

tapi ramai yg p2p lagi satu kenapa tak naik bandwidth

kalau leased baru 100% dapat

buat ape janjikan 1mbps

kasik tau la spid sbnar

Ntahlah Tolong_saye.....mmg dlm promo habis2an bagitau 1mbps!!!! Punya besar tulisan 1mbps tu. Tapi bila kita dah rasai sendiri, dapat dlm 700-900kbps jer......Nak buat apa lagi, Slogan diaorg bila kita call CS, kat iklan promo...

" SPEED IS THE BEST EFFORT " :excl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

speed is the best effort

diorang tak effort pown

ape yg nak effort adelah duit

mate duitan btul TM nie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

still ada lagi yg nak menangkan TMNET ni ek, kekekekeke....agaknye diorg x rase apa yg diorg rasa....or maybe diorg ada ikatan ngan TMNET ni agaknya....hati pelanggan sapa yg tau betul tak kalo diorg dah syok kaup untung jer dr duit kite >:(

kalau 100Mbps ada pun kat Malaysia tp takat nak bukak web, balas mail pastu bulan2 bayar mahal2 baik x payah!!! buat ape kita besarkan perut2 org TMNET ni sedangkan kita kat sini merana,asyik nk call diorg je pastu jawapan ntah apa2...ape ingat bapak aku cop duit ke!!!

tp time kita lambat sket bayar bill, terus potong..pasal ni diorg mmg sensitif tp customer diorg x endah!!! amoih natey nih!!!

Edited by ApoKalypse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

woih

marah giler ko

aku marah tak mencarut

tapi akut tk ksiah pown

ramai tali ropia TMNET kat sini

tue die puji la pertahan la

malaysia takkan maju kalo fikiran pasal pitih jer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku okey jer...laju ok.

support dari pekerja tmnet pun ok klau telepon. Lepas telepon terus ok klau ada masalah.

Kira oklah.....

Tapi apsal ramai yang merungut yer...hehehe

nasib baik aku ni bukan pengguna p2p. Takdelah rasa terbeban dgn keslowan p2p.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hurm,untung betul ko powerabu....ramai merungut coz yg dpt service baik2 ni bukan smua...boleh kata minority je...

asalnye aku bukan seorg yg kuat merungut dgn service TMNET ni tp aku bersyukur sgt, smua bermula lepas diorg kata nk upgrade service diorg...dr situ start dah diorg wat palat, line aku terus drop...bukan aku je,ramai jiran2 aku (jauh ke dekat tp setempat) buat aduan (aku tau sbb aku tgk report aduan dr tech yg dtg umh aku) rata2 alami probs yg sama mcm aku... ada ke patut support 512Kbps jer.... :(

apa salah duit yg diorg p wat iklan sana sini tu buat betulkan/repair service diorg kat tempat2 mcmni...berbaloi jugak kan...

p2p ada byk brg2 yg best utk kita sedut,latest n update... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aduhh si Pharez ni, nak menangkan jugak TMNET. Iyalah, Singapore tu kecik jer...Nak banding dgn Semenanjung Malaysia....Singapore tu setompok kecik jer kat hujung peta semenanjung. Pasal tu diaorg boleh buat sampai speed 100mbps tu. Nak maintenance cable tu senang jer....Malaysia luas, TM nak maintenance cable tu payah skit....Pastu ditambah lagi dgn kecurian cable TM....lagilah payah.

mapofmalaysia.gif

nah...ko sendiri dah jawap...

bukan nak menangkan...tapi berfikir secara rasional...always compare apple with an apple...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aduhh si Pharez ni, nak menangkan jugak TMNET. Iyalah, Singapore tu kecik jer...Nak banding dgn Semenanjung Malaysia....Singapore tu setompok kecik jer kat hujung peta semenanjung. Pasal tu diaorg boleh buat sampai speed 100mbps tu. Nak maintenance cable tu senang jer....Malaysia luas, TM nak maintenance cable tu payah skit....Pastu ditambah lagi dgn kecurian cable TM....lagilah payah.

mapofmalaysia.gif

sorry nak mencelah sket... Malaysia ni je ke negara paling besar giler pastu susah nak handle kat asia ni? <_< tempat lain xde ke kes kecurian kabel ni? <_< Malaysia je ke yg kabel kena curi? <_<

kalau TM buat betul2 dan TIDAK FIKIR KEUNTUNGAN SEMATA-MATA aku rasa smua ni xkan berlaku dan kalau byk ISP lain mcm negara2 lain so akan wujud persaingan dan tawaran ISP mana lebih baik so kita sbg customer boleh buat byk pilihan..kita bayar utk service terbaik dan bukan kita bayar nak suruh diorg buat iklan <_<

so dlm kes ni, hendak seribu daya x hendak mcm2 dia block :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

firstly kena faham business model kat Malaysia ni terutama sykt GLC...

2ndly aku rasa kalau TM ni fikir untung semata2, kita yg kat bandar akan dpt superb quality internet...tapi apa guna kalau sedara2 kita kat luar bandar tak dpt kemudahan yg sama?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

aik...kalo fikir untung apsal plak ke situ plak? sbb untung la kita kat pinggir2 ni x dpt line tait.. aku bukan ckp utk aku coz aku even dekat ngan bandar dah mcmni apalg yg kat pelusuk sanubari tu lagi la...

gua bengang ngan TMNET bukan sbb masalah gua je tp sbb masalah smua gua dpt rasa bai :angry:

Edited by ApoKalypse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kebangangan TM yg nyata

org yg tak tau ape2 gune jerk

yg dah gune p2p and other download

and tau service TM camner

bengang

apesal ntah Tm nie kalaulah die laburkan dienyer duit

tak lah susah camnie

eklan 4mbps lak

1mbps pown tak tercapai lagi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nak dpt 1Mbps pun merangkak ni kan pulak 4Mbps dan ada ura2 1Gbps....lagilah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam,

Saya bukannya nak menangkan TMNET. Saya pun ada yang tak puas hati dengan product TMNET iaitu NETMYNE.

Best effort tuh bergantung dengan jarak rumah korang dengan node tmnet. Kalau dah lepas 5KM memang slow. Lepas tuh kena tengok kualiti copper line rumah.

Dulu rumah saya memang teruk kualiti streamyx. Lepas baiki copper line DALAM rumah baru ok.

Kalau dapat 900Kbps itu dah kira bagus. 900Kbps tuh download dari server mana ?

Yang p2p tuh nasib baiklah dia cap jadi slow. Kalau TMNET sahut kata kata kerajaan untuk ZERO kan cetak rompak macam mana ? Terus KOSONG download. Ini pun dia cap jek. Kat singapore, p2p langsung ban. Lupa ISP mana.

QUOTE :

--------------------------------------

ramai tali ropia TMNET kat sini

--------------------------------------

Bukannya tali ropia, tapi customer biasa jek.

-------------------

aik...kalo fikir untung apsal plak ke situ plak? sbb untung la kita kat pinggir2 ni x dpt line tait.. aku bukan ckp utk aku coz aku even dekat ngan bandar dah mcmni apalg yg kat pelusuk sanubari tu lagi la...

-------------------

Ada tempat kat luar bandar dapat connection lagi gempaq.

1. Kuala Terengganu

2. Tanjung Malim

3. Seremban (Area Tunku Kurshiah)

4. Kuala Kangsar

Aku test internet memang laju dan stable. Aku mengaku la sesetangah tempat ada PROBLEM yang besar. Tetapi jangan stereotaip la pulak. Bandar bagus, luar bandar tak bagus.

----------------

so dlm kes ni, hendak seribu daya x hendak mcm2 dia block

----------------

Kalau TMNET nak ikut harga 1Mbps yang sebenar, kita TAKKAN TAKKAN SELAMANYA rasa pakej RM 77. Ini kerana kos untuk 1Mbps ialah RM 200 - 300 ringgit.

TMNET ikut average usage pengguna. Dan setkan harga dari situ.

Tapi since ada bittorent ni, user TMNET makin kuat download, so yang bandwidth AVERAGE tuh meningkat. Sebenarnya nak upgrade senang jek. Tapi TMNET kena maintain AFFORDABLE price. So, kena block la yang p2p (sememangnya illegal pun).

Kalau TMNET nak kasi korang 1Mbps dedicated bandwidth. Rasanya korang kena bayar dalam RM 480 sebulan kot. Kalau lease line lagi mahal.

P/S : Aku pun pengguna yang tak puas hati terhadap TMNET, tapi untuk produk NETMYNE. Untuk streamyx, aku berpuas hati.

Salam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

line hebat

luar bandar

oit

aku duk kat kuala terengganu la nie

speed merangkak

wlaaupown aku dapat speed down biasa 1536 up 512

tak laju mane pown

kenapa p2p illegal

kalau share gambo

illegal ker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Salam,

Yang p2p tuh illegal pasal 99.9999999999% itu download untuk video, movie etc. Yang share gambo tuh, jarang sangat.

Speed merangkak ? Ko download 1536 kbps ? Stats tuh dapat dari mana ?

Salam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

senang mcmni, cuba bg ISP lain hidup like TnB ke or else...baru tau dan customer boleh pilih mana satu baik.... skang ni diorg ni just tau ckp TMNET ni baik sbb myb diorg dpt service yg baik dan kita cuma ada 1 ISP dlm negara ni yg kongker smua so kita nilai dr dia je tp kalau wujud persaingan, masing2 akan kerja lebih utk beri perkhidmatan terbaik!

*bayangkan kalau dlm kelas tu ko handal dan takde org lain lebih pandai dr ko, mesti ko rasa x payah study sbb xkan ada yg bleh celen ko tp cuba dlm kelas tu ramai bleh atasi ko, mesti ko rasa nk study betul2 then nak kalahkan diorg kan utk dpt tempat terbaik....so sama la lam kes ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

btl tuh

aku sokong 98%

2% lagi aku buang

1536 tue aku tengok kat modem configuration la

ko dapat bape speed untuk tuh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haha.. ni la forum yg best....

cam besa la.. aku juga puak kiri menentang TmNeT...

--kalo nk compare Malaysia ngan Spore... pergh Spore 100 mbps maa.. brape dollar jer pun... nk kate negara kecil maintanaince kurang... Mesia negara besar pengguna ramai... duit pun ramai.. no hal nk maintanaince... fair kn...

--iklan mmg smat... g TmPoint.. pergh cam x nak kuar.. ekon.. elegan...senyuman.... aweks... seme ade... tp servis mereka?? susah nk ckp aaa.. kalo g tepon operator dorang komen skit.. alasan pnuh diberi sehingga kita pun x phm... abis tu servis nyer camnih..

--sian gak kt jaring.. kalo ikut peratus kt KL (jaring coverage area) mostly percentage org gne jaring.. hanya mereka yg guna strimix ntuk cek email, men forex usha berite jer still gne tmnet... sib bek jaring nyer coverage limited.. cbe ade kt banda2 len.. konfom luntur lah kaler oren tm net... org kate jaring kalo rmi pun nnti slow gak.. haha.. jaring gne teknologi baru maa... lgpun diorang pling berpengalaman dlm dunia tenet kt mesia....

sbnarnye ade lgi.. tp da lpe.. nnti2 jer la..

yg aku ske tmnet coz dorang smat.. elegan .. dan gaya kerja mmg best.. sbb aku pnah brade lam tmnet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ya betul tu ThOLiB....mmg fair.... kalau nak banding iklan ngan service jauh beza mcm bumi ngan angkasa :P mcm kat tempat aku, kalau umh aku je takpe ni mostly dr stimix customer kat sini ada je aduan nye pastu sama je aduannye, takkan org TM ni x bukak mata??? atau buat tait mata je -_-*

jaring pun bwh kawalan TM gak... pendek kata TM monopoli smua dlm negara Malaysia ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ISP lain dah diberi peluang...tapi tak rebut peluang...yang agak cekap sikit pun company mata sepet cam penangfon kat penang...

TM tak control jaring...tapi jaring terpaksa guna infra tm walaupun jaring isp paling lama bertapak di mesia dan "mostly percentage org kl guna jaring?"...di mana silapnya?of course bukan silap TM...

Janji wimax jugak dah berlarutan lebih 2 bulan...mampukah wimax sampai pada end user dlm masa terdekat?tungguuuuuu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wimax pown same gak

mahal rasenyer mende nie

Tm satu2nyer company yg aku kutuk teruk2 pasal service tenet die

dan satu lagi org mesia niebaik ati dan sket je yg bengang sebab tak ramai yg tau

kalo service takbagus bagi pengguna biasa

takpe la diorangkan dah bgai service nie

gune jer la

kalo pengguna advance cam korang sume nih

ape nie

download dapat 10kb jerk

baiik gune dial up

conclusion nya Tm tau die boleh nak buat ape saje dgn kuasa monopoli nya

harga buleh naik sesenang ati

boleh nak tambah pakej

n so on

satujerk

kalo lah TM buat maintanance

rasenyer keuntungan akan lagi bertambah daripada ape yg

diorang dapat sekrang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku benci TM bukan sbb probs pada aku je, tp bila aku singgah2 kebanyakkan forum rata2 kemukakan pandangan ttg rasa tak puas hati ngan service TM ni...

bak kata tolong saye, org2 biasa maybe dia leh kencing tp utk advance user yg dah biasa ngan internet ni n dah tau mcmana servcie dr negara lain plak depa bleh nilaikan sendiri...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ayat poll cam tait tak sesuai dalam forum Putera.

aku puashati dengan TMNET sekarang sebab mereka ambik berat masalah pelanggan.

mereka buat kerja mereka dengan baik sekali dan masalah dapat diselesaikan beberapa hari sahaja.

dulu aku ada masalah line slow, kemudian report kat 1-300-88-9515

buat 'open report' cakap elok2 dengan mereka.

mereka datang rumah, layan dengan baik, hidangkan minuman dan apa yang patut.

sekarang masalah slow dah dapat diatasi, malah semakin laju.

dengan pakej 512Mbps boleh download sehingga 120KB/s

berbanding dulu maksima 54KB/s

TQ TMNET. he...he...he.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now