• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Overclock Intel

37 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

[edit.......

lor..gambo jadik kecik......

gambo ape jadi kecik? rolleyes.gif intel oc mmg senang naik speed..tp klu bole dptkan ratio fsb:memory [1:1] untuk intel mmg best..

Edited by smile4me

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

gambo ape jadi kecik? rolleyes.gif intel oc mmg senang naik speed..tp klu bole dptkan ratio fsb:memory [1:1] untuk intel mmg best..

walao yeh.. bila pulak mod kelab intel nak tunjuk rig dia??

takkan member2 jek yg tunjuk? user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

gambo ape jadi kecik? rolleyes.gif intel oc mmg senang naik speed..tp klu bole dptkan ratio fsb:memory [1:1] untuk intel mmg best..

klu pakai 1:1..performance xsme ngan pakai 4:5..speed ram akan jd kureng...apsal ek??aku nih masih xpanadi bab2 oc nih.. laugh.gif

lagik 1 nak tny...ram aku..sblm oc..pc2700...selepas di ockan..pc3100..padahal aku pakai pc3200??sape2 bley terangkan??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

walao yeh.. bila pulak mod kelab intel nak tunjuk rig dia??

takkan member2 jek yg tunjuk? user posted image

yap... KU pun tak tengok lagi ring dia yang power tu... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

berhenti seketika dari dunia oc.. sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

yap... KU pun tak tengok lagi ring dia yang power tu...  laugh.gif

::: MMX(+),SSE,SSE2,SSE3,EIST,EDB,EM64T :::

>>[ Powered By Intel® LGA ES ]<<

"Good Things Never Cheap"

nengok jek la sig dia.. pakai LGA ES tuh. mau 5Ghz setting utk ES nih laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

main FSB ngan Multiplayar je

kekekeke........

intel boleh edjas multiplier ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

intel unlock tuh... laugh.giflaugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

klu pakai 1:1..performance xsme ngan pakai 4:5..speed ram akan jd kureng...apsal ek??aku nih masih xpanadi bab2 oc nih.. laugh.gif

lagik 1 nak tny...ram aku..sblm oc..pc2700...selepas di ockan..pc3100..padahal aku pakai pc3200??sape2 bley terangkan??

xde jawapan??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

nengok jek la sig dia.. pakai LGA ES tuh. mau 5Ghz setting utk ES nih laugh.gif

5Ghz...

ku pulak bila la agaknya.... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Artikel nie aku pernah postkan dulu. So artikel nie untuk newbie Intel yang nak memceburi dunia OC.

WARNING :::: Setkan suhu shutdown jika CPU mencecah suhu yang abnormal kalau overclock (Rujuk manual mobo)

Ini adalah Persediaan untuk Prosessor Intel sahaja. AMD no JAMIN! Untuk keperluan cooling sebelum OC please check out link ini.

Pertama, sebelum hang naikkan nilai FSB tuh, pertama sekali naikkan nilai voltan CPU kepada 1-step (kalu volt CPU 1.5v naikkan pada 1.52v kaa, ikut mobo punya step)

Kedua, naikkan FSB CPU sehingga dan try boot sampai ke OS. Jika stabil naikkan lagi FSB ikut step (cara nie lebih selamat)

Ketiga, jika proses boot ke OS mula x stabil (macam tiba-tiba restart bila nak boot ke OS), naikkan voltan kepada step seterusnya. Ulangi langkah kedua dan ketiga jika perlu sehingga sampai kepada keadaan stabil.

Keempat, sekiranya FSB dan voltan menunjukkan tanda optimum (seperti naikkan FSB pun restart atau naikkan Voltan pun restart atau naikkan kedua-duanya restart jugak), tibalah masanya untuk meng'adjust' timing RAM. Cara nak mengadjust timing? Check out link ni. Aku dah letih menulis dua kali.

Kelima, ulangi langkah pertama sampai keempat sehingga dapat satu keputusan overclock yang stabil (Kira oleh masuk Windows atau OS). Pastu uji kestabilan overclock tu dengan menggunakan StressPrime95. Ujilah selama 16 jam. Gunakan pelbagai jenis software lagi sepeti PCMark, 3DMark atau lain-lain lagi untuk testing. Kalau ada problem time test kira x stabil lagi la OC tu.

Kaedah ini menggunakan BIOS. Selamat mencuba!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ape² yg berkaitan dgn overclock rig Intel,bole dipost ke dlm thread ini >> Intel Overclocking Thread smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
This topic is now closed to further replies.