Jump to content
Mustafa

Masalah Windows Xp

Recommended Posts

Saya guna windows xp pack2. Baru-baru ini Apabila saya on komputer keluar kotak
"User Name: Administrator. Password:____________." Bagaimana caranya supaya setiap kali on komputer tak keluar kotak ini? Videonya seperti berikut:

http://www.youtube.com/watch?v=2sVzBkZd6i4

Share this post


Link to post
Share on other sites
klik start dan pilih RUN
kemudian taip REGEDIT


HKEY_LOCAL_MACHINE-->SOFTWARE-->Microsoft-->Windows NT-->CurrentVersion-->Winlogon
cari value Name: [b]LogonType[/b] Data Type die: [b]REG_DWORD[/b] (DWORD Value)

double klik kat [b]LogonType[/b] masuk kan nombor= 1 pada Value Data kalo nombor die 0 bermakna logon berada di dalam classic mode kalo nombor 1 bermakna logon berada dalam welcome mode..

pastue log off atau restart komputer...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalo window 7 pulak macam mana ye ...kerana tiap kali aku log off laptop pasti terpaksa klik bende user tu ...baru dia padam semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='keypo' timestamp='1295721160' post='1060142']
kalo window 7 pulak macam mana ye ...kerana tiap kali aku log off laptop pasti terpaksa klik bende user tu ...baru dia padam semua.
[/quote]
klu nk padam lappy,xke lg mudah tkan shutdown?

Share this post


Link to post
Share on other sites
pe kate hang buat cre senang
control panel>user account>change the way users log on and off>pilih "Use the Welcome screen"


Saya sudah lakukan tapi keluar mesej ralat iaitu: "Client services for NetWare has disabled the welcome
screen and Fast User Switching. To restore these features, your must uninstall Client Services for NetWare".
seperti dalam video ini:-

http://www.youtube.com/watch?v=1rNsrRwivl8

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Mustafa' timestamp='1296576209' post='1060910']
Saya sudah lakukan tapi keluar mesej ralat iaitu: "Client services for NetWare has disabled the welcome
screen and Fast User Switching. To restore these features, your must uninstall Client Services for NetWare".[/quote]
Ini kerana awak install [b]ASP .NET/NetWare Client[/b]. Terinstall ASP .NET/NetWare Client ialah semasa awak install/upgrade [b]MS .NET Framework[/b] samaada melalui Windows Update atau pun secara manual.

[b]Jika benar[/b], awak perlu beri sedikit maklumat seperti berikut:

Press Win+R > taip --> [b]regedit[/b] <-- > tekan Enter. Navigate ke registry string berikut:

[quote]HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList[/quote]
Klik pada folder [b]UserList[/b] dan [b]nyatakan[/b] apa yang terkandung didalamnya (lihat pada right pane).

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='[email protected]' timestamp='1296623989' post='1060936']
Ini kerana awak install [b]ASP .NET/NetWare Client[/b]. Terinstall ASP .NET/NetWare Client ialah semasa awak install/upgrade [b]MS .NET Framework[/b] samaada melalui Windows Update atau pun secara manual.

[b]Jika benar[/b], awak perlu beri sedikit maklumat seperti berikut:

Press Win+R > taip --> [b]regedit[/b] <-- > tekan Enter. Navigate ke registry string berikut:


Klik pada folder [b]UserList[/b] dan [b]nyatakan[/b] apa yang terkandung didalamnya (lihat pada right pane).
[/quote]


fail yang terkandung dalam user list iaitu:
1. (Default)
2. HelpAssistant
3. IUSR_
4. IWAM_
5. NetShowServices
6. SQLAgentCmdExec
7. TsInternetUser
8. VUSR_

Seperti dalam gambar ini: http://www.box.net/shared/bks0t1hjvj

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Client services for NetWare has disabled the welcome
screen and Fast User Switching. To restore these features, your must uninstall Client Services for NetWare".

copy paste

If you are using Classic view in Control Panel, double-click Network Connections.
If you are using Category view, click Network and Internet Connections, and then click Network Connections.
Right-click each connection that you have, and then click Properties each time.
On the General tab of each Local Area connection, highlight Client Service for Netware, and then click Uninstall.
In the Dial-up Connection Properties dialog box, click the Networking tab, highlight Client Service for Netware, and then click Uninstall.
Restart the computer.
Open Control Panel, and then double-click User Accounts.
Under Pick a task..., click Change the way users log on or off.
Click to select the logon and logoff options that you want: Use the Welcome Screen or Use Fast User Switching.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Mustafa' timestamp='1296684422' post='1060975']
fail yang terkandung dalam user list iaitu:
1. (Default)
2. HelpAssistant
3. IUSR_
4. IWAM_
5. NetShowServices
6. SQLAgentCmdExec
7. TsInternetUser
8. VUSR_

Seperti dalam gambar ini: http://www.box.net/shared/bks0t1hjvj
[/quote]
[b]IUSR_[/b] = 0x00010000 (65536) ialah entry dimana terciptanya [b]NetWare account (Guest)[/b] yang menidakkan Fast User Switching dan Use Welcome Screen. Begitu juga [b]IWAM_[/b] ( untuk ASP.Net, CGI etc) dan [b]VUSR_[/b].

[b]NetWare protocol[/b] hanya diinstall tetapi disabled ([b]NetShowServices[/b] = 0x00000000 (0).

Adalah lebih bagus awak uninstall dahulu protocol tersebut dan ikuti langkah2 seperti yang diberikan oleh [b]dvdbane[/b].

Jika masih ada leftovers, nanti sama-sama kita cuba selesaikan.

[quote name='dvdbane' timestamp='1296705707' post='1060993']
"Client services for NetWare has disabled the welcome
screen and Fast User Switching. To restore these features, your must uninstall Client Services for NetWare".

copy paste

If you are using Classic view in Control Panel, double-click Network Connections.
If you are using Category view, click Network and Internet Connections, and then click Network Connections.
Right-click each connection that you have, and then click Properties each time.
On the General tab of each Local Area connection, highlight Client Service for Netware, and then click Uninstall.
In the Dial-up Connection Properties dialog box, click the Networking tab, highlight Client Service for Netware, and then click Uninstall.
Restart the computer.
Open Control Panel, and then double-click User Accounts.
Under Pick a task..., click Change the way users log on or off.
Click to select the logon and logoff options that you want: Use the Welcome Screen or Use Fast User Switching.
[/quote]
Permudahkan melalui screenshot:

[img]http://img822.imageshack.us/img822/9241/30558567.jpg[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='[email protected]' timestamp='1296708822' post='1060997']
[b]IUSR_[/b] = 0x00010000 (65536) ialah entry dimana terciptanya [b]NetWare account (Guest)[/b] yang menidakkan Fast User Switching dan Use Welcome Screen. Begitu juga [b]IWAM_[/b] ( untuk ASP.Net, CGI etc) dan [b]VUSR_[/b].

[b]NetWare protocol[/b] hanya diinstall tetapi disabled ([b]NetShowServices[/b] = 0x00000000 (0).

Adalah lebih bagus awak uninstall dahulu protocol tersebut dan ikuti langkah2 seperti yang diberikan oleh [b]dvdbane[/b].

Jika masih ada leftovers, nanti sama-sama kita cuba selesaikan.


Permudahkan melalui screenshot:

[img]http://img822.imageshack.us/img822/9241/30558567.jpg[/img]
[/quote]


[color="#0000FF"][size="5"]Sudah Berjaya. Terima Kasih[/size][/color]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[size="4"]MASALAH WINDOWS HENG[/size]

[size="3"]Kadang-kadang tu apa bila saya on komputer, windows sampai tenggah-tenggah sebelum sampai desktop, windows terhenti jadi heng. Apakah masalahnya. Masalah seperti video di bawah ini:

http://www.youtube.com/watch?v=iPHnUAsel2Q[/size]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Mustafa' timestamp='1297211706' post='1061432']
[size="4"]MASALAH WINDOWS HENG[/size]

[size="3"]Kadang-kadang tu apa bila saya on komputer, windows sampai tenggah-tenggah sebelum sampai desktop, windows terhenti jadi heng. Apakah masalahnya. Masalah seperti video di bawah ini:[/size]
[/quote]
Adakah mouse boleh gerak masa HANG tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
kdg2 antivirus pn ade ganggu gak mse startup even byk sgt startup program 1 msalah especially yg pake styler tuh...try masuk safemode>run>msconfig>pegi tab startup,lps tuh uncheck ape2 program yg tak perlu,kalo windows dgn driver associate process jgn disable plak...

p/s;kalo dulu trick aku hang dkt welcome skrin bukak jerk task manager pastu log off,then logon balik

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='NazCYPHER32' timestamp='1297215319' post='1061446']
kdg2 antivirus pn ade ganggu gak mse startup even byk sgt startup program 1 msalah especially yg pake styler tuh...try masuk safemode>run>msconfig>pegi tab startup,lps tuh uncheck ape2 program yg tak perlu,kalo windows dgn driver associate process jgn disable plak...

p/s;kalo dulu trick aku hang dkt welcome skrin bukak jerk task manager pastu log off,then logon balik
[/quote]

Hendak buang tanda (uncheck) yang mana satu berpandukan video di bawah:

http://www.youtube.com/watch?v=NPEx4uiUAXE Edited by Mustafa

Share this post


Link to post
Share on other sites
bleh download [url="http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902"]Sysinternal's Autoruns[/url] x??
lg advance dri msconfig
run pastu tkan ESC utk bg die stop then g kat Option>jgn enable/select pape option pon kat situ
refresh
ble sume mende da siap(die tulis Ready kat bwh kiri),ko g kat file>Save>pastu upload file Autoruns.arn(mediafire bleh?)
then ko bukak task manager>g kat tab process>sort kn CPU bg die show spe yg gne pling tinggi>then ko upload screenshot kat sni
make sure ko besarkn task manager tu bg tunjuk sume process
bnyk mende nk kne disable tu..ak tgk melambak kot..hahaha

p/s:plzz jgn gne video bleh??streaming kat sni totally s*ckzzzzz Edited by dvdbane

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dvdbane' timestamp='1297237505' post='1061496']
bleh download [url="http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902"]Sysinternal's Autoruns[/url] x??
lg advance dri msconfig
run pastu tkan ESC utk bg die stop then g kat Option>jgn enable/select pape option pon kat situ
refresh
ble sume mende da siap(die tulis Ready kat bwh kiri),ko g kat file>Save>pastu upload file Autoruns.arn(mediafire bleh?)
then ko bukak task manager>g kat tab process>sort kn CPU bg die show spe yg gne pling tinggi>then ko upload screenshot kat sni
make sure ko besarkn task manager tu bg tunjuk sume process
bnyk mende nk kne disable tu..ak tgk melambak kot..hahaha

p/s:plzz jgn gne video bleh??streaming kat sni totally s*ckzzzzz
[/quote]

Bagaimanakah caranya nak upload file Autoruns.arn (mediafire)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='syahmixp' timestamp='1297213610' post='1061437']
Adakah mouse boleh gerak masa HANG tu?
[/quote]


Masa Heng mouse boleh gerak

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dvdbane' timestamp='1297304683' post='1061588']
g kat website [url="http://www.mediafire.com/"]mediafire[/url]
tkan Upload to mediafire
then post link tu kat sni
[/quote]


Saya sudah upload fail Autoruns.arn di mediafire. di bawah ini linknya. Sekarang apa yang saya perlu lakukan?

http://www.mediafire.com/?3501wmlmwn2zrwz (Sharing URL )

http://www.mediafire.com/file/3501wmlmwn2zrwz/AutoRuns.arn (URL with File Name)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[URL=http://img600.imageshack.us/i/captureol.png/][IMG]http://img600.imageshack.us/img600/2555/captureol.png[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]



kenapa x wat screenshot.senang nak tengok Edited by rosdi008

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='rosdi008' timestamp='1297427189' post='1061696']


kenapa x wat screenshot.senang nak tengok
[/quote]


ini skrin screenshotnya betul tak cara saya buat skrin screenshot:

Tekan: control + Alt + Del
klik tab processes
tekan kekunci print Screen SysRQ
edit di software Adobe photoshop dan save
upload ke http://imageshack.us/

ini hasilnya:

[URL=http://img831.imageshack.us/i/screenshotgkl.jpg/][IMG]http://img831.imageshack.us/img831/7716/screenshotgkl.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] Edited by Mustafa

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='rosdi008' timestamp='1297516240' post='1061760']
AKU CADANGKAN HANG BUAT ACCOUNT BARU, LEPAS TU HANG RESTART WINDOWS DAN HANG LOG IN DGN ACCOUNT BARU TU. TENGOK ADA PERUBAHAN X.
[/quote]

Account baru tu buat macam mana?
Adakah tekan: start > control panel > user accounts > create a new account!!! Edited by Mustafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...