Jump to content
akumakinblur

nak jadikan TV sebagai monitor komputer

Recommended Posts

ok,dah fhm apa yg ayoi postkn, just pilih salah satu connected yg ada tu kan..pastu lak,kalo kita nak start guna camne..bila dah sambung cable tu, leh direct kuar kat skrin tv ker yg yg ada dlm laptop kita? cam kuar kat skrin laptop gak...

lagi 1, kalo kita nak beli pc jer..xperlu beli skrin monitor boleh gak ker? kita just guna skrin monitor tv tu jer..

apa yg paling penting, selamat ker kita wat sambungan mcmni.rina cuma takut 1 jer...takut meletup. ::icon_smile::

Share this post


Link to post
Share on other sites
ryna168 wrote:ok,dah fhm apa yg ayoi postkn, just pilih salah satu connected yg ada tu kan..pastu lak,kalo kita nak start guna camne..bila dah sambung cable tu, leh direct kuar kat skrin tv ker yg yg ada dlm laptop kita? cam kuar kat skrin laptop gak...


yup.. tapi kena setting sket kat display propeties di laptop.. enable second monitor/tv ..dan amik remote tv ...pilih av macam kita bukak dvd player ..dari tv change ke av
av plak kalau ada 4 choose av yang lain sampai kuar skrin laptop tu.

lagi 1, kalo kita nak beli pc jer..xperlu beli skrin monitor boleh gak ker? kita just guna skrin monitor tv tu jer..


kena beli gak..tv tak sharp. akan jadi blur.. hanya sesuai cam movie dan presentation biasa sahaja.kecuali lcd tv ..yang tak perlu beli monitor. beli pc je.

apa yg paling penting, selamat ker kita wat sambungan mcmni.rina cuma takut 1 jer...takut meletup. ::icon_smile::


menda ni selamat... kalau meletup pun disebab bebanan letrik yang lebih jika plug 3 pin tu tak larat ( takat tv ngan laptop no problem. jgn satu plug tu.. tv laptop kipas video radio home theater charger dan sbbnya

Share this post


Link to post
Share on other sites
penerangan yg padat tu ayoi..thanks ssgt..

k,cthnyakn kalo rina nak wat sambungan ni, skrg ni rina guna tv jenis ni --> LCD32H VIERA PANASONIC


kemudian, rina just perlu beli pc mcm ni je kan utk wat sambungan ni..

***mcmmana nak setting kat skrin bhgn properties tu kalo kita terus guna direct skrin tv tu jer..

Share this post


Link to post
Share on other sites
::icon_biggrin:: bila dah disambungkan..dan semua berjaya...ianya dah jadi desktop komputer ::icon_biggrin:: so boleh guna mouse right click dkt properties(desktop) macam biasa...masalah setel..boleh tgk movie atau buat presetation atau surfing macam biasa..dgn screen besar ditambah lcd or plasma ...tu yg best...

Share this post


Link to post
Share on other sites
ryna168 wrote:penerangan yg padat tu ayoi..thanks ssgt..

k,cthnyakn kalo rina nak wat sambungan ni, skrg ni rina guna tv jenis ni --> LCD32H VIERA PANASONIC


kemudian, rina just perlu beli pc mcm ni je kan utk wat sambungan ni..

***mcmmana nak setting kat skrin bhgn properties tu kalo kita terus guna direct skrin tv tu jer..


Yang ni tak perlu setting memana... sambung pc ke LCD tv viera tu.. guna HDMI or dvi or VGA (rgb cable ) ...terus leh guna.. anggap je lcd viera tu monitor lcd.

Tapi.. macam biasa ..guna remote tv vierra tu.. change pc input/output. atau HDMI atau DVI .. mana mana cable yang disambung ikut belakang tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
lepas cucuk kat TV, anda kene buat setting

Rujuk kat sini untuk setup video
http://mscreborn.blogspot.com/2009/05/jadikan-screen-laptop-ke-tv-lcd-32-anda.html

Sebelum cucuk, baca spec Tv anda kat tenet terutama bab resolutions..ada certain2 graphic-Card tak support semua resolutions, terutama AGP..yg latest (PCI-e3)mungkin boleh..

then, kalau nk tgk movie, make sure format and resolution video tu..kalau resolution rendah, mmg gmbr akan pecah..tgk movie ok la, kalau nk guna TV just utk PC, mmg sakit la mata nak menaip..hehe..

pasal cable S-video ke RCA (warna kuning, putih, merah), kat lowyat ada jual RM15 jer..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
salam,

aku nak tye sket..

tadi aku bace sume komen korang n aku apply kan kan laptop sbb baru angkat satu sony bravia...

so aku beli

1) s video to s video cable

and

2) s video to cable yg ada 3 kaler tu....

so resultnye.... yg no 1 tu berjaya..direct je...

yg no 2 tu aku tak berjaya kot sbb salah cucuk ..maybe....

kesimpulan nye..aku nak tye...the best resolution...pakai cara2 kat atas ke?...fyi laptop aku tak support hdmi la ...ada care yg lain lagi best ke?? sbb aku bace mcm korang kate s video to s video tak cun..tak hd...

cara kat atas mmg sound kuar kat laptop je lah kan...hmm? please advice..tq

satu lagi...antara no 1 dan 2 tu..yg mane satu cara yg di galakkan????

Share this post


Link to post
Share on other sites

masih on lagi topic nie...saya budak baru..just nak tanya...nak sambung notebook (ader VGA n HDMI) ke tv lcd yang just ader RCA input, kalau guna kabel HDMI TO VGA 3 RCA boleh ke?antara VGA n HDMI yang mana satu lagi bagus....susah la mau ajar murid takder LCD projektor neh ader tv jer...harap bleh bantu saya yg buta IT neh.. :164:

Share this post


Link to post
Share on other sites

gune HDMI jer jugakk...

 

 

pesal nama ko ciputcomel haa..?? isshhh... pesal nak nama ciput gak.. letak arr nama lain... hahahahaha..

Share this post


Link to post
Share on other sites

ai...cput bertemu ciput kah??

comel plak tu
hahaha

dia cikgu tuh weeii... hahaha.. nak jugak comel.. chaiittt...

 

dah jadi ke projektor kamu tuh ciputcomel yang tak pasti lagi kamu betui2 comel ke tak..?? wakakkakakakaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahaha...asenye lame dah guna nick nama nih..7-8 thn dah...
Yg kabel tue belum try lagi takut mau cucuk...esk bru mau test..kalu ok sy post cni..he3


thanks ye 4 the info......

 

hihihi... kalau dah 7-8thn confirm comel gila nih... aku dah 13tahun pakai nickname nih.. tapi aku tak comel-comel pun... hampeh.. lepas aku kena tukar nick kasi ada comel gak baru comel kot.. hahahahaha

 

nanti kalau dah boleh update sekali camne kamu buat k... thanks..

Share this post


Link to post
Share on other sites

sudah tryyy...macam hampeh jer...takde ape2 pun....ke ader ape2 kena setting...or sayanye notebook or tv tue tak support.....penat la..dah berkobar-kobar mau ajar budak....pelik la asal membe sy try kat tv umah dier ok...try kat tv sekolah sy tak bleh view pon...ape masalahnyer yer...ker bagus sy beli VGA converter jer.....

 

 nie cable saya guna...

 RCA+hd+cable+-technopirate.co.cc.jpg

 

 

 

nie tv nyer

1304134659_193975920_1-Fotos-de--TV-PANA

 

 

nie note sy guna...

acer-aspire-6930g-anakart_1710_5.jpg

Edited by ciputcomel

Share this post


Link to post
Share on other sites

bagitau laa langkah2 yang dah awak buat tuh.. dan result dia maybe ada yang kat sini bleh nampak kat mana silapnya... k.. harap sabar banyak2 k..

Share this post


Link to post
Share on other sites

saya dah try..tp result still sama..tak de ape2 berlaku....maybe kabel prob kot..entah ler....

 

saya pasang lebih kurang camni....ker saya salah...

 

   com.JPG

 

sila betulkan saya  ....

 

p/s saya dah try fn+f5.....dah try click kat screen resolution ( click detect )....still takder ape...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok...sy dah dpt penyelesaian.....kene guna converter upenyer...

cerite ler skit camne resolve.. kot nanti orang lain bleh buat rujukan.. hihihihi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...