Jump to content
Sign in to follow this  
Evilsmile

Crunchyroll.com - Sumber Anime,drama2 N Movie Jepun, Korea, Taiwan Dll

Recommended Posts

Tutorial asal : EiNS Lobby - Cara Download Video Crunchyroll

Crunchyroll.com nie web cam youtube la, ntuk stream video...tp content dia kearah video2 asia cam anime, video klip, drama n movie jepun, korea, taiwan dll...

Sini aku nk paste tutorial cara menyedut video dari crunchyroll ntuk korang save dan watch dalam pc...xyah la nk stream...slow plak tuu..

Ok, kita guna video sample: Yui - Cherry (English Subtitled)



Video CR ni biasanya boleh distream dalam 3 format, LQ (low quality flv), HQ (high quality flv) dan h264 (ipod mp4 video). Aku lebih prefer format h264 kerana kualiti visual dan audio yg lebih baik dari format FLV.

Camne nak download?

Cara 1 : DownloadHelper (recommended, firefox & flock only)

Untuk guna DownloadHelper, korang wajib guna Mozilla Firefox atau Flock. Then, install addon tu kat sini, AMO DownloadHelper. Dah siap install, restart firefox atau flock then masuk crunchyroll.com search video yang korang rasa nak download.

Bila video dah start play, cuba tengok icon downloadhelper dekat toolbar firefox atau flock korang. Klau stream video LQ atau HQ dia akan detect video.flv manakala stream video h264 dia akan detect file video.mp4.



Tekan untuk download. Dah siap download cuba play video tu dalam komputer tengok jadi ke tak. Kalau x jadi sila post komen cni. wink.gif

Cara 2 : Flashgot (firefox & flock only)

Untuk guna Flashgot, korang wajib guna Mozilla Firefox atau Flock. Then, install addon tu kat sini, AMO DownloadHelper. Dah siap install, restart firefox atau flock then masuk crunchyroll.com search video yang korang rasa nak download.

Bila video dah start play, right click dalam firefox atau flock korang. Jika flashgot detect sebarang streaming content then tekan flashgot media atau control+F7 untuk download streaming media yg korang nak tu....

FLASHGOT MEDIA SCREENSHOT

Cara 3 : Clipnabber (mana2 browser boleh)

Copy adress video crunchyroll, contoh Yui - Cherry (English Subtitled). Masuk website Clipnabber.com dan paste dalam Paste url box dan tekan Nab Video.



Clipnabber akan proses link tu dan akan display link download video selepas tu.



Untuk download laju, sila gunakan pakej internet yang laju serta gunakan download accelerator\manager…aku recommend Orbit Downloader (freeware) atau Internet Download Manager (IDM – shareware).

Ada bnyk lg cara, tp ni paling simple laa…mungkin dalam artikel JomPHP aku akan cover smua kot? Cara2 ni juga membolehkan korang download dari website cam Youtube, Dailymotion dan bermacam2 klon lagi…so x rugi la kalo baca, blaja dan praktis tutorial nie…biggrin.gif

p/s: Jika gambar kecik sila tengok kat blog aku...boleh zoom wink.gif

Sekian tutorial ini, ada pape sila komen ya wink.gif Edited by Evilsmile

Share this post


Link to post
Share on other sites
download dari crunchyroll ni mudah sgt, tak perlu pun website clipnabber tu atau mana2 website seumpamanya, dan mmg banyak cara lagi termasuk yg ko kata tapi yg ini lagiiiiii simple, saya biasa guna
firefox add-on flashgot pastu download guna idm (atau orbit. orbit pun ada grab++ kan, takyah nak install benda lain atau guna website lain pun dah boleh download dari crunchyroll)

flashgot ni kalau dah add, bila masuk site yg ada streaming, kat penjuru bawah kanan ada icon bentuk disket . click je kat icon disket tu untuk download terus masuk ke download manager. satu cara lagi right click kat memana page tu kemudian click kat "Flashgot media (1)"

lagipun flashgot add-on ni kira suatu kemestian untuk seorang downloader mcm saya ni, saya biasa guna sekali dengan idm
flashgot add-on kalau nak guna orbit pun bagus (orbit ni bagus sikit dari idm utk megaupload sebab dia boleh set address link stay kat address yg interchangable tu. kalau rapidshare saya pakai idm je sebab laju sikit dari orbit)
suka sangat dgn add-on ni sebab kalau pergi ke forum2 yg bagi link banyak2 yg main tulis coding link dia (bukan yg link main tekan) mcm kat forumW tu, highlight je banyak link pastu semua link serentak terus masuk download manager. takyah le nak bukak satu2 link kat forumW tu nak bagi masuk download manager, menjimatkan masa.
Firefox the best!!! tak silap saya dulu saya ada pakai satu add-on tak ingat namanya, yg ada button download betul2 kat tepi video yg tgh streaming tu
sesiapa tau, boleh tak bagitau nama add-on tu?

cara download streaming yg saya bagitau kat atas bukan sahaja utk crunchyroll, tapi semua website tempat streaming pun boleh.

yg berminat nak tengok mcmana mudahnya flashgot add-on ni lihat gambar dibawah
Spoiler :






Edited by DRS

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku tau cara flashgot media wink.gif

Guide ni aku buat ntuk blog aku...atas request orang...mostly guide ni for beginner la...kalau guna website contohnya clipnabber smua browser bleh pkai x kira la firefox ke, chrome ke, ie, opera safari dll...smua boleh guna...yg penting ko bleh grab dia punya download link...bukan smua orang guna firefox la bro..

Grab++ adalah sgt melecehkan...lgpun xberguna untuk orang yg guna Chrome sbb dia xleh detect...grab pro toolbar plak berfungsi ntuk IE jer..mungkin aku akan update lg...

Cara2 yg blum aku cover termasuk Grab ++, greasemonkey userscript, realplayer, IDM auto download dll....

edit: aku add cara #3: Guna flashgot media... Edited by Evilsmile

Share this post


Link to post
Share on other sites
apsal xboh je info nih kat JomPhP aku baru masuk xde pun info nih..anyway mmg best dpt gak aku d/load byk website streaming

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Evilsmile' timestamp='1227399782' post='860012']
[b]Tutorial asal : [/b][url="http://eins.jomphp.com/cara-download-video-crunchyroll.html"][color=#0000FF]EiNS Lobby - Cara Download Video Crunchyroll[/color][/url]

[url="http://www.crunchyroll.com/"]Crunchyroll.com[/url] nie web cam youtube la, ntuk stream video...tp content dia kearah video2 asia cam anime, video klip, drama n movie jepun, korea, taiwan dll...

Sini aku nk paste tutorial cara menyedut video dari crunchyroll ntuk korang save dan watch dalam pc...xyah la nk stream...slow plak tuu..

Ok, kita guna video sample: [url="http://www.crunchyroll.com/media-34527/YUI-CHERRY-English-Subtitles.html"]Yui - Cherry (English Subtitled)[/url]

[img]http://eins.jomphp.com/wp-content/uploads/2008/11/crsample-thumb2.jpg[/img]

Video CR ni biasanya boleh distream dalam 3 format, [b]LQ (low quality flv)[/b], [b]HQ (high quality flv)[/b] dan [b]h264 (ipod mp4 video)[/b]. Aku lebih prefer format h264 kerana kualiti visual dan audio yg lebih baik dari format FLV.

Camne nak download?

[u][b]Cara 1 : DownloadHelper (recommended, firefox & flock only)[/b][/u]

Untuk guna DownloadHelper, korang wajib guna [url="http://getfirefox.com"]Mozilla Firefox[/url] atau [url="http://flock.com"]Flock[/url]. Then, install addon tu kat sini, [url="https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3006"]AMO DownloadHelper[/url]. Dah siap install, restart firefox atau flock then masuk crunchyroll.com search video yang korang rasa nak download.

Bila video dah start play, cuba tengok icon downloadhelper dekat toolbar firefox atau flock korang. Klau stream video LQ atau HQ dia akan detect video.flv manakala stream video h264 dia akan detect file video.mp4.

[img]http://eins.jomphp.com/wp-content/uploads/2008/11/crdhelper-thumb1.jpg[/img]

Tekan untuk download. Dah siap download cuba play video tu dalam komputer tengok jadi ke tak. Kalau x jadi sila post komen cni. [img]style_emoticons/default/wink.gif[/img]

[u][b]Cara 2 : Flashgot (firefox & flock only)[/b][/u]

Untuk guna Flashgot, korang wajib guna [url="http://getfirefox.com"]Mozilla Firefox[/url] atau [url="http://flock.com"]Flock[/url]. Then, install addon tu kat sini, [url="https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/220"]AMO DownloadHelper[/url]. Dah siap install, restart firefox atau flock then masuk crunchyroll.com search video yang korang rasa nak download.

Bila video dah start play, right click dalam firefox atau flock korang. Jika flashgot detect sebarang streaming content then tekan flashgot media atau control+F7 untuk download streaming media yg korang nak tu....

[url="http://img175.imageshack.us/img175/341/flashgotmediajw2.jpg"]FLASHGOT MEDIA SCREENSHOT[/url]

[b]Cara 3 : Clipnabber (mana2 browser boleh)[/b]

Copy adress video crunchyroll, contoh [url="http://www.crunchyroll.com/media-34527/YUI-CHERRY-English-Subtitles.html"]Yui - Cherry (English Subtitled)[/url]. Masuk website [url="http://clipnabber.com/"]Clipnabber.com[/url] dan paste dalam Paste url box dan tekan Nab Video.

[img]http://eins.jomphp.com/wp-content/uploads/2008/11/clipnabber-thumb1.jpg[/img]

Clipnabber akan proses link tu dan akan display link download video selepas tu.

[img]http://eins.jomphp.com/wp-content/uploads/2008/11/cr-thumb1.jpg[/img]

Untuk download laju, sila gunakan pakej internet yang laju serta gunakan download accelerator\manager…aku recommend Orbit Downloader (freeware) atau Internet Download Manager (IDM – shareware).

Ada bnyk lg cara, tp ni paling simple laa…mungkin dalam artikel JomPHP aku akan cover smua kot? Cara2 ni juga membolehkan korang download dari website cam Youtube, Dailymotion dan bermacam2 klon lagi…so x rugi la kalo baca, blaja dan praktis tutorial nie…[img]style_emoticons/default/biggrin.gif[/img]

p/s: Jika gambar kecik sila tengok kat blog aku...boleh zoom [img]style_emoticons/default/wink.gif[/img]

Sekian tutorial ini, ada pape sila komen ya [img]style_emoticons/default/wink.gif[/img]
[/quote]

thanks 4 the tutorial, selalu dgr juga psl crunchyroll tapi tak berapa pandai nak sedut slalu tgk drama kat my [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...