nx105 0 Report post Posted June 29, 2007 Assalamu'alaikum...Mintak tolong kepada member2 smua..saya cadang nak buka kedai burger dalam masa terdekat...Ade tak sape2 yang tahu macamne nak buat burger jadi SEDAP dan LAZAT ?...kebanyakan saya tengok orang buat sama aje rasanye..kalau boleh nak buat lain dari yang lain.. Yang Penting iainya SEDAP dan LAZAT....TQ Quote Share this post Link to post Share on other sites
ayam24 0 Report post Posted June 29, 2007 kt tpt aku batu pahat ada st gerai burger yg memang ramai org hari2...sehari boleh jual sampai 30 bundle burger...byk gak tu beb...dari peramatan aku apa yang membuatkan burger dia sedap ialah adunan rencah dalam daging burger tu dan juga cara dia masak daging tu..daging yang dia masak tak keras walau burger ni dh sejuk, kalau makan tu mcm tak rasa mkn burger, mcm gigit roti je..tu yg wat kdg2 sorang bleh makan lbh dr satu..dulu aku gi beli pas mgrib dlm 730, org dah ramai gile..sejam pastu baru siap aku nye..hehehe penat gak tunggu tp puas hati sebab sedap...tgk dia goreng burger sama je..aku rasa dia pandai jaga api kuali dia n skill dia goreng..masak sempurna daging yg dia masak tu.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
normeck 0 Report post Posted June 29, 2007 aku suka burger yg banyak mayonis....perghhh!!!....mayonis panas....yum yum! Quote Share this post Link to post Share on other sites
sawi 16 Report post Posted June 29, 2007 beger jadi tak sedap kalau kuali dah sejuk..pelanggan datang baru nak panas kuali..baru letak daging atas kuali yg blm ckp panas...tak sedap jgk kalau api besar... bak kata...sedap makanan ni selain dr bahan resipi...penjagaan api adalah sesuatu yg amat penting...kena test dulu la...dah ada alat2..mcm kuali n dapur utk beger tu...test buat kat rmh dulu..atas test kat kawan2...ajak kawan rasa...n sambil tu biasakan dgn pelarasan api dapur tu... kalau test guna dapur gas n kuali kat rmh..dia lain...kena test drive guna alat sebenar... nnt kita blh bajet..laras tahap mana... daging beger tu agak2 tahap masak mcm mana ok... mmg takleh nak harap baru bukak terus semua jadi... mesti try n error... kecuali ko pegi kursus berbulan utk buat beger.. blh la blk kursus terus jadi otai... ahaks..lagi satu pasal roti..ada roti yg kurang bermutu...daging sedap..tp roti kacau daun.. pun buat beger tu jadi tak harmoni... sekarang standard harga beger kat kl/bangi ni rm2 biasa, rm3 double... fuhh...kat bangi ni ada cawangan2 otai burger...rm2.20 biasa...eh aku tak jual beger..tp selalu berkunjung ke gerai beger...dan black list gerai2 beger yg goreng main2...then kotor... Quote Share this post Link to post Share on other sites
soulz69 0 Report post Posted June 29, 2007 kt tpt aku batu pahat ada st gerai burger yg memang ramai org hari2...sehari boleh jual sampai 30 bundle burger...byk gak tu beb...dari peramatan aku apa yang membuatkan burger dia sedap ialah adunan rencah dalam daging burger tu dan juga cara dia masak daging tu..daging yang dia masak tak keras walau burger ni dh sejuk, kalau makan tu mcm tak rasa mkn burger, mcm gigit roti je..tu yg wat kdg2 sorang bleh makan lbh dr satu..dulu aku gi beli pas mgrib dlm 730, org dah ramai gile..sejam pastu baru siap aku nye..hehehe penat gak tunggu tp puas hati sebab sedap...tgk dia goreng burger sama je..aku rasa dia pandai jaga api kuali dia n skill dia goreng..masak sempurna daging yg dia masak tu..kat mane kedai tue? bleh gak aku dtg nak merase.. aku pown dok batu pahat.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nx105 0 Report post Posted June 29, 2007 kt tpt aku batu pahat ada st gerai burger yg memang ramai org hari2...sehari boleh jual sampai 30 bundle burger...byk gak tu beb...dari peramatan aku apa yang membuatkan burger dia sedap ialah adunan rencah dalam daging burger tu dan juga cara dia masak daging tu..daging yang dia masak tak keras walau burger ni dh sejuk, kalau makan tu mcm tak rasa mkn burger, mcm gigit roti je..tu yg wat kdg2 sorang bleh makan lbh dr satu..dulu aku gi beli pas mgrib dlm 730, org dah ramai gile..sejam pastu baru siap aku nye..hehehe penat gak tunggu tp puas hati sebab sedap...tgk dia goreng burger sama je..aku rasa dia pandai jaga api kuali dia n skill dia goreng..masak sempurna daging yg dia masak tu..Berape ringgit dia jual?Ape perasa tambahan yang dia guna.? Nak tanyer korang, yang mana korang rasa bahan2 yang sesuai nak sedapkan burger bagi pendapat korang?1) Daging jenama ape? (ramly @ saudi @ lain2)- rasa ramli lagi sedap?2) Sos jenama ape? (kimball @ maggi @ lain2)- rasa kimball lagi sedap?3) Mayonis jenama ape? mayonis lagi sedap?4) Berapa jenis sayuran yang perlu letak? (salad @ timun @ bawang besar @ tomato @ kubis)5) Perasa tambahan seperti -(black paper @ lada sulah @ lada hitam @ sos tiram @ serbuk kari) Aku cadang sambil jual orang mari beli, nak buat sistem DELIVERY kat area2 terdekat(lebih kurang jarak 3-4 km guna peti kedap udara supaya kepanasan burger tak hilang) tp kena cas la sikit dengan harga berpatutan...(berapa agaknyer nak caj?)Buat permulaan aku nak buat iklan2 kecil nak bagi kepada para pembeli dan hantar ke peti pos ke rumah2 berdekatan..Aper pendapat korang..aku duk perhati tak de lagi peniaga buat camni...betul tak?Buat pengetahuan korang, bisnes ni aku nak jadikan family bisnes dengan adik aku.nak start kecil-kecilan dulu(nak cari duit sambilan sambil guna masa malam untuk berniaga), lepas stabil nanti baru besarkan dari segi delivery..Dapat rm30-40 smalaman buat permulaan dah ok...Dan yang terpenting sekali..BURGER aku mestilah lain dari yang lain dan SEDAP dan LAZAT...*Mintak korang semua bagi pandangan plez* Quote Share this post Link to post Share on other sites
sawi 16 Report post Posted June 29, 2007 letak timun kobis bawang mayonis sos sos tiram lada sulah lada hitam tu biasa di mana2..masa kat wangsa maju aku pernah jumpa satu gerai beger..dia letak jagung tin tu skt.. letak dlm daging...leceh skt..ms tgh msk daging tu..dia belah skt...masukkan sos tiram..then last jagung tu skt..sedap tak?? errr.. aku lupa tu.. tu kali pertama n akhir beli beger tu ...masa tu tahun 2000/2001..sambil2 buat beger...sekali la dgn roti john..ahaks Quote Share this post Link to post Share on other sites
melayudeng 0 Report post Posted June 29, 2007 hmm....bg aku la kn...ko jgn pkai burger ramli....org jual slalu pkai burger nih....pastu konon2nye wat resepi sendiri celup telurla...ltak pepper lbih ntah ape kejadah lagi...rase burger ramli tu tetap kuat...so senang cter burger ramli ni ko masakla ikut maner pn rase burger ramli tu ttp kuat...sbb tu bg aku xde different mkn kt stall2 burger nih...baik masak kt uma sendiri....aku tatau nk cdg burger pe tp yg penting jgn gune burger ramli la...ko ltak la 1001 bahan rempah rase burger ramli tu tetap kekalnye...ko try mende2 goreng dari ayamas....burger xngatla aku ke xde ayamas ni...brand die ni bg aku lain skit dr lain...nugget die pn smacam rase KFCnye nugget...tambahan....ko kaji sayuran yg slalu letak dalam burger kt kdai fastfood cam McD.....aku cadang ko ltak sayur pe ntah...dier cam jeruk jual dalam botol kt supermarket....baru lain dr lain...tp rege burger ko kene upkn skit la... Quote Share this post Link to post Share on other sites
nx105 0 Report post Posted June 29, 2007 Wokeh..thanks for info yang membina....harap ader la lagi yang dapat bagi pandangan yer...TQ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aawang 0 Report post Posted June 29, 2007 kalau boleh nak buat lain dari yang lain.. Yang Penting iainya SEDAP dan LAZAT....TQape kate ko buat burge lain dr yg lain cam selalu ade tu burga ayam ngan daging lembu ape kate kali ni ko wat burge itik ke, kmbing ke, dan lain2 selain ayam ngan lembu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nx105 0 Report post Posted June 29, 2007 Engko ni Aawang...mana la ade kat kedai yang ko bagitau tu...nak buat semua tu kena libatkan kos tinggi laa...kna buka kilang laaa.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Aawang 0 Report post Posted June 29, 2007 (edited) hehehe...cadangan aku tu saje jek sebab aku tengok yang fasfood punye dorang x pakai roti dan daging@ayam yg cam ramly tu, dorang proses sniri kan.? Edited June 29, 2007 by Aawang Quote Share this post Link to post Share on other sites
nx105 0 Report post Posted June 29, 2007 (edited) Memang diaorang buat sendiri...tp mreka x pe la..ade modal besar(pasaran global)Korang penah dengar tak "OTAI burger"? burger syarikat bumiputera yang ade banyak cawangan2 area selangor dan k.l...Semua produk untuk burger syarikat ni buat sendiri...Ape pandangan korang tentang rasanyer bagi yg pernah makan burger ni? Tapi mahal la ckit (RM 2.50 satu)Anak buah dia semua dia train supaya rasa d semua cawangannyer sama...Bagi aku, yang best sebab daging dia goreng jadi gebu dan lembut...lebih kurang daging McDonald.Tapi satu yang tak berapa best, sos nyer..bagi aku, sos paling sedap adalah menggunakan sos brand KIMBALL (memang kow lah rasa burger kalau guna sos ni) sebab tu kat McDonald guna sos Kimball ni... Edited June 29, 2007 by nx105 Quote Share this post Link to post Share on other sites
C-Fu 0 Report post Posted June 30, 2007 (edited) hehehe...cadangan aku tu saje jek sebab aku tengok yang fasfood punye dorang x pakai roti dan daging@ayam yg cam ramly tu, dorang proses sniri kan.?kat fastfood, roti dan fries dicampur dengan daging.tapi untuk jimat kos, bukan daging yang sama jenis cam daging yang kat burger tu.burger xngatla aku ke xde ayamas ni...brand die ni bg aku lain skit dr lain...nugget die pn smacam rase KFCnye nugget...lerdah kompeni sama memang la rasa pon samaasal tanak buat daging burger snirik? bukannye susah mane...... probably lebih murah lak tu kalo buat snirik. Edited June 30, 2007 by C-Fu Quote Share this post Link to post Share on other sites
class_sick 3 Report post Posted June 30, 2007 cfu,ko penah wat daging burger ker?sbb hr tu aku tgk kat tv,org yg proses daging burger tu pakai mesin2 yg agak besar la...modal nak beli mesin tu mesti mahal...lain la klo duit banyak...klo larat uli sendri pun cantik gak.handmade...hehehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
sawi 16 Report post Posted June 30, 2007 guna cara konvesional pun blh buat daging beger sendiri... mcm buat kat dapur sendiri...tp terhad la jumlah pengeluaran.. mcm buat kerepek pisang...kalau buat kat dapur sendiri, guna dapur gas, kuali biasa... terhad..sikit je blh buat utk tempoh tertentu... kalau guna mesin khas utk buat kerepek pisang...boleh keluarkan banyak..maybe ratus2/ribu2 paket sehari...cuma leceh la nak buat daging beger sendiri...dr proses mengisar daging, bahan campuran... nak bentukkan jadi bulat...n bla..bla... rasanya kalau berminat boleh contact jabatan pertanian kot... ada kursus rasanya utk buat benda ni... tapi tak pasti la aku ada ke tak... Quote Share this post Link to post Share on other sites
C-Fu 0 Report post Posted July 1, 2007 ko beli daging kisar je la ape susah.maksud ako gune daging kisar, campur bahan2 die cam roti telur dll, untuk buat beef patti untuk burger.ko akan dapati ni lebih kos efektif, disamping ko boleh buat brand ko sendiri. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nx105 0 Report post Posted July 2, 2007 ko beli daging kisar je la ape susah.maksud ako gune daging kisar, campur bahan2 die cam roti telur dll, untuk buat beef patti untuk burger.ko akan dapati ni lebih kos efektif, disamping ko boleh buat brand ko sendiri.Ngko tahu ke nak buatnya...bago la cara atau linknya...TQ Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsene 0 Report post Posted July 3, 2007 layan naked chef...hari tu dia ada wat burger- roti kalu nak bes, ko kukus dulu.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
nx105 0 Report post Posted July 3, 2007 layan naked chef...hari tu dia ada wat burger- roti kalu nak bes, ko kukus dulu....bagilah addressnyer Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arsene 0 Report post Posted July 3, 2007 aku layan kt cenel travel n living jer... - tapi aperpun roti burger yg kukus tu aku penah wat masa buka gerai time sekolah dulu...cikgu yg ajar....- kukus dulu roti burger tu pastu baru bakar...ermm lebih kurang cam tu la.. Quote Share this post Link to post Share on other sites