Jump to content
TonikCapGajah2013

Resepi Modem & Tradisional

Recommended Posts

SAYUR KANGKUNG GORENG

kangkung

bwg merah 3bijik

bwg putih 2 bijik

cili merah 1

belacan secubit

cara2-

basuh sayur bersih2 (cos sayur kangkung berpasir)

tumbuk bhn2 d atas (jgn blend,tak sedap)

panaskan myk

tumis sume bhn ditumbuk tadi

masuk sayur

garam n such

dah siappppppp

Edited by putri hamraa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum....

Aku bukan nak tulis resepi tp nak tanya sket pasal bahan..

1. Apa beza bwang besar ngan bawang merah untuk menumis .ataupun utk masakan.. bagi aku senng pakai bawang besar sebb senag nak kupas kulit..

2. Apa gunanya buah keras dlm masakan? Bole ke sesuka hati bubuh buah keras ni dalam gulai ke kari ke....

3. Apa gunanya minyak bijan dalam masakan.... untuk sedap rasa atau bau? Sebb kat umah aku ni ade minyak bijan tp tak pernah guna pun..

4. Apa bezanya masakan kalo tak menumis bwang merah ngan bawang putih... maksud nya kita terus masukkan rempah jer... Efek pada rasa ke baunya?

Heheh banyak plak soalan aku..... jawab jangan tak jawab... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum....

Aku bukan nak tulis resepi tp nak tanya sket pasal bahan..

1. Apa beza bwang besar ngan bawang merah untuk menumis .ataupun utk masakan.. bagi aku senng pakai bawang besar sebb senag nak kupas kulit..

2. Apa gunanya buah keras dlm masakan? Bole ke sesuka hati bubuh buah keras ni dalam gulai ke kari ke....

3. Apa gunanya minyak bijan dalam masakan.... untuk sedap rasa atau bau? Sebb kat umah aku ni ade minyak bijan tp tak pernah guna pun..

4. Apa bezanya masakan kalo tak menumis bwang merah ngan bawang putih... maksud nya kita terus masukkan rempah jer... Efek pada rasa ke baunya?

Heheh banyak plak soalan aku..... jawab jangan tak jawab... :rolleyes:

1. Tak silap aku, beza antara bwg besar yg kulit kuning & bwg besar merah ialah dari segi rasa..Contoh: kalau wat tomyam sedap guna yg kulit kuning, kalau wat masak merah sdp guna yg merah.

2. Buah keras tu bg rasa lemak2 sket kut?

3. Minyak bijan nk sedapkan rasa kut tp kalau byk jd pahit. Tp, org kata myk bijan ni baik utk kesihatan. Org lepas bersalin elok goreng ikan guna myk ni

4. Klau ada bwg putih, tumisan jd lebih sedap & beraroma. Tp, ada org x suka bwg putih

Share this post


Link to post
Share on other sites

ade sapa dah cuba resipi kat atas tu?

kalau dah cuba bagi lah komen sikit

buleh aku nak cuba pulak

msk kangkung belacan ke? mudah saja... cume tambah air hehhhe aku dolu2 suka msk yg tu.. lama2 aku ketagih... smpai mak aku tak bg aku msk kangkung belacan lg hehhehe....

sapa ade resepi puding roti???

aku teringin nak wat

sbb pernah makan kat machee

sedap giler sampai aku ketagih

hhehehe

tolong ei sapa2 kirimkan kalo ade :D

Puding Roti -

Bahan2

4 keping roti (yang dibiar semalaman)

mentega (atau marjerin) secukupnya

1/3 cawan kismis

4 biji telur

1 sudu besar gula

yogurt aprikot

Cara membuatnya

panaskan oven pada 180 darjah dan sapukan marjerin pada loyang.....

pas tu potong tepi roti (kalau suka) dan sapu mentega pada roti ....

potong dadu semua roti dan susun separuh ke dalam loyang....

tabur kismis di atasnya dan letakkan roti yang selebihnya....jgn lupe tabur lebihan kismis diatas lapisan kedua

pukul telur dan gula dalam bekas berasingan dan campurkan yogurt .....

masukkan campuran telur, gula, yogurt ke dalam loyang....pas tue biar selama 1/2 jam

letakkan loyang ke dalam bekas berisi air dan bakar di dalam oven selama 40 minit...

selamat mencube...hehhhehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...