haninazira 0 Report post Posted September 25, 2008 sapa ade resepi puding roti???aku teringin nak watsbb pernah makan kat macheesedap giler sampai aku ketagihhhehehetolong ei sapa2 kirimkan kalo ade Quote Share this post Link to post Share on other sites
putri hamraa 0 Report post Posted September 26, 2008 (edited) SAYUR KANGKUNG GORENGkangkungbwg merah 3bijikbwg putih 2 bijikcili merah 1belacan secubitcara2-basuh sayur bersih2 (cos sayur kangkung berpasir)tumbuk bhn2 d atas (jgn blend,tak sedap)panaskan myktumis sume bhn ditumbuk tadimasuk sayurgaram n suchdah siappppppp Edited September 26, 2008 by putri hamraa Quote Share this post Link to post Share on other sites
RavMonDok 1 Report post Posted September 27, 2008 Assalamualaikum....Aku bukan nak tulis resepi tp nak tanya sket pasal bahan..1. Apa beza bwang besar ngan bawang merah untuk menumis .ataupun utk masakan.. bagi aku senng pakai bawang besar sebb senag nak kupas kulit..2. Apa gunanya buah keras dlm masakan? Bole ke sesuka hati bubuh buah keras ni dalam gulai ke kari ke....3. Apa gunanya minyak bijan dalam masakan.... untuk sedap rasa atau bau? Sebb kat umah aku ni ade minyak bijan tp tak pernah guna pun..4. Apa bezanya masakan kalo tak menumis bwang merah ngan bawang putih... maksud nya kita terus masukkan rempah jer... Efek pada rasa ke baunya?Heheh banyak plak soalan aku..... jawab jangan tak jawab... Quote Share this post Link to post Share on other sites
maknenek 0 Report post Posted October 7, 2008 Assalamualaikum....Aku bukan nak tulis resepi tp nak tanya sket pasal bahan..1. Apa beza bwang besar ngan bawang merah untuk menumis .ataupun utk masakan.. bagi aku senng pakai bawang besar sebb senag nak kupas kulit..2. Apa gunanya buah keras dlm masakan? Bole ke sesuka hati bubuh buah keras ni dalam gulai ke kari ke....3. Apa gunanya minyak bijan dalam masakan.... untuk sedap rasa atau bau? Sebb kat umah aku ni ade minyak bijan tp tak pernah guna pun..4. Apa bezanya masakan kalo tak menumis bwang merah ngan bawang putih... maksud nya kita terus masukkan rempah jer... Efek pada rasa ke baunya?Heheh banyak plak soalan aku..... jawab jangan tak jawab... 1. Tak silap aku, beza antara bwg besar yg kulit kuning & bwg besar merah ialah dari segi rasa..Contoh: kalau wat tomyam sedap guna yg kulit kuning, kalau wat masak merah sdp guna yg merah.2. Buah keras tu bg rasa lemak2 sket kut?3. Minyak bijan nk sedapkan rasa kut tp kalau byk jd pahit. Tp, org kata myk bijan ni baik utk kesihatan. Org lepas bersalin elok goreng ikan guna myk ni4. Klau ada bwg putih, tumisan jd lebih sedap & beraroma. Tp, ada org x suka bwg putih Quote Share this post Link to post Share on other sites
wmdznal 0 Report post Posted October 13, 2008 ade sapa dah cuba resipi kat atas tu?kalau dah cuba bagi lah komen sikit buleh aku nak cuba pulak Quote Share this post Link to post Share on other sites
teri-chan 5 Report post Posted October 14, 2008 ade sapa dah cuba resipi kat atas tu?kalau dah cuba bagi lah komen sikit buleh aku nak cuba pulakmsk kangkung belacan ke? mudah saja... cume tambah air hehhhe aku dolu2 suka msk yg tu.. lama2 aku ketagih... smpai mak aku tak bg aku msk kangkung belacan lg hehhehe....sapa ade resepi puding roti???aku teringin nak watsbb pernah makan kat macheesedap giler sampai aku ketagihhhehehetolong ei sapa2 kirimkan kalo ade Puding Roti - Bahan24 keping roti (yang dibiar semalaman)mentega (atau marjerin) secukupnya1/3 cawan kismis4 biji telur1 sudu besar gulayogurt aprikotCara membuatnyapanaskan oven pada 180 darjah dan sapukan marjerin pada loyang.....pas tu potong tepi roti (kalau suka) dan sapu mentega pada roti ....potong dadu semua roti dan susun separuh ke dalam loyang....tabur kismis di atasnya dan letakkan roti yang selebihnya....jgn lupe tabur lebihan kismis diatas lapisan keduapukul telur dan gula dalam bekas berasingan dan campurkan yogurt .....masukkan campuran telur, gula, yogurt ke dalam loyang....pas tue biar selama 1/2 jamletakkan loyang ke dalam bekas berisi air dan bakar di dalam oven selama 40 minit...selamat mencube...hehhhehehe Quote Share this post Link to post Share on other sites