Jump to content

Daim2604

Members
 • Content Count

  40
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1 Normal

About Daim2604

 • Rank
  Ahli
 • Birthday 04/26/1995

Profile Information

 • Gender
  Male
 1. Salam dan selamat sejahtera, nak mintak tlng sapa2 yang tahu dalam C programming untuk semak code saya ni. Tujuan saya buat benda ni hanyalah sekadar nak menambahkan ilmu(takde idea nak buat apa jadi cuba2 buat sistem ni). Saya newbie/beginner dlm programming(C).   Bawah ni code saya, saya nak buat sistem convert keluasan tanah. Masalah saya bermula pada perkataan yang warna merah dalam kotak code tu. Kalau saya compile dan run code saya, apa yang saya nak dah jadi. contoh jika saya masukkan 500 meter persegi , die akan darabkan dan dapat keluasan dalam kaki. Tapi selepas dah dapat jawapan tu saya nak buat, kalau User  tekan huruf Y atau y code tu akan ulang semula pada bahagian yang merah tu untuk orang tu isi semula jika die nak tukar sekali lagi keluasannya. Dengan kod yang sedia ada sekarang , selepas dah dapat jawapan untuk pertama kali apabila user tekan Y atau y pada keyboard , automatik code mati atau console terpadam, macam while loop saya tak berfungsi.   #include <stdio.h> int main() { int pilihanawal; int jawapan; int pilihan_meter; int pilihan_meter2; char pilihan_meter3; int campur_meter; int meter_ekar; int meter_ekar2; int meter_ekar3; pilihan_meter3 = 'Y'; printf("Selamat Datang ke Sistem Pertukaran Unit Keluasan Tanah \n Designed by D"); printf("\nSila pilih pertukaran yang anda inginkan mengikut senarai yang terpapar\n1. Meter\n2. Kaki\n3. Ekar\n4. Hektar\nPilihan : "); scanf("%d", &pilihanawal); printf("\n\nAnda telah memilih %d\n" , pilihanawal); if(pilihanawal == 1){ printf("\n\nTerima kasih untuk pilihan anda. Sila pilih daripada senarai yang terpapar\n1. Meter kepada Kaki\n2. Meter kepada Ekar\n3. Meter kepada Hektar\nPilihan anda : "); scanf("%d", &pilihan_meter); if(pilihan_meter == 1){ // <------------ Masalah bermula dari sini while((pilihan_meter3 == 'Y') || (pilihan_meter3 == 'y')){ printf("\n\nSila isi keluasan dalam ukuran meter yang ingin ditukar kepada kaki.\nKeluasan : "); scanf("%d", &pilihan_meter2); campur_meter = pilihan_meter2*10.763; printf("Jawapannya : %d kaki persegi", campur_meter); printf("\nAdakah anda ingin melakukannya semula? (Y)a atau (T)idak \nJawapan : "); scanf("%c", &pilihan_meter3); // Jika pengguna taip Y / y atau T / t , code ini akan ulang semula bermula dari tempat if(pilihan_meter == 1) } } getch(); } Adakah salah penggunaan while loop saya? atau kod yang saya gunakan langsung tak sesuai. Mohon bantuan semua. Maaf kalau kod berterabur atau penjelasan tak jelas. Mohon Juga user2 lain beri tunjuk ajar mcm mana nk pendekkan atau kemaskan lagi coding saya ni.    Terima kasih banyak2 ye Semua.   **kalau ada tutorial2 C programming yang menarik mohon share juga.
 2. Salam dan selamat sejahtera, Maaf kalau langgar peraturan.Saya nak minta pendapat semua tentang linux yang sesuai untuk newbie sekarang? saya ada perasan thread pinned tapi last reply saya tngk 2012 jadi nak kan kepastian, maaf. Tujuan saya nak belajar linux sbb nak mencari ilmu baru dan nak buat macam2 jenis server(diskless client,LTSP dan lain2 server), jadi ada tak apa-apa linux yang sesuai dengan apa yang saya nak belajar? Maaf kalau kurang jelas. Terima kasih. 
 3. Salam dan selamat sejahtera, Nak tanya pada Otai2 Ubuntu.Saya baru saja setup satu server diskless(run client(OS ubuntu juga) tanpa hard disk tetapi melalui server) menggunakan ubuntu desktop 13.04(testing2 je, sebab saya tak tahu sangat pasal Ubuntu).   Ok, so masalahnya di sini , setelah semuanya selesai , saya pun boot client mengguna kan network, semuanya ok , tetapi satu je yang problem sekarang iaitu , Error pada Network , bila saya klik pada network dia tuils , Ethernet Device Not Managed.     Setting network interfaces client saya adalah :  auto lo auto lo inet loopback auto lo inet manual   Apa masalahnya ya? Harap-harap ada yang dapat membantu.  
 4. Daim2604

  C Programming

  Salam dan selamat sejahtera,  Pertama sekali saya minta maaf kalau salah section. Saya nak tnye pasal c programming, ni code sy : #include <stdio.h> #include <conio.h> int main() {     int i = 0b11111111;     printf("%i", i);     getch(); } sepatutnya kalau saya run code nya saya akan dapat jawapan 255 tapi saya dapat error invalid suffix "b11111111" on integer constant ..  sy pakai Code Block 12.11 .. minta bantuan rakan2 , saya masih baru dalam bidang c programming, dan memang minat dalam bidang2 code2 ni .. Thanks ye..  
×
×
 • Create New...