Jump to content

psychoX

Members
  • Content Count

    1598
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

6 Normal

About psychoX

  • Rank
    Ahli Rajin
  • Birthday 03/12/1977

Contact Methods

  • Website URL
    http://hardyw3b.wordpress.com
  • ICQ
    0

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Seberang Takir KT
  • Interests
    php coding, linux .. , reading.. surfing..

Previous Fields

  • Nama lain
    http://www.retaggr.com/Card/hardyweb

Recent Profile Visitors

6002 profile views
  1. Insya Allah, dalam topik ini, aku akan bercerita satu persatu perisian sumber terbuka yang aku gunakan dalam Sistem Pengoperasian Windows.Sebarang pertanyaan boleh diutarakan. [b]Perisian Suit Pejabat [/b] 1. Openoffice.org http://mirror.upm.edu.my/openoffice/stable/ Perisian ini dibangunkan sebagai alternatif kepada MS Office. anda boleh download dekat server mirror upm .. Tutorial : http://goo.gl/Qov0 2. Abiword http://www.abisource.com/ Perisian pemproses perkataan yang kecil. Lebih kurang MS Word. 3. Scribus http://www.scribus.net/ Ia merupakan perisian Desktop publishing, anda boleh buat kad, majalah dan sebagainya .. merupakan alternatif kepada MS Publisher. [b]Audio Video[/b] 1. Mplayer http://www.mplayerhq.hu/design7/news.html merupakan pemain audio dan video secara command line.. namun begitu anda boleh gunakan smplayer [ antara muka bagi mplayer ] http://smplayer.sourceforge.net/ 2. VLC http://www.videolan.org/vlc/ 3. ffmpeg http://ffmpeg.org/ 4. Winff http://winff.org/ [b]Pemampat[/b] 1. 7zip [http://www.7-zip.org/] 2. peazip [http://peazip.sourceforge.net/] [b]Internet[/b] 1. Mozilla Firefox http://www.mozilla.com/firefox/ 2. Google Chrome http://goo.gl/fl8F 3. FreeDownloadManager http://www.freedownloadmanager.org/ * Opera bukan OSS tetapi perisian percuma kerana kod dia tidak dibuka. [b]Utiliti[/b] 1. Bleachbit [http://bleachbit.sourceforge.net/] macam ccleaner [b]Grafik [/b] 1. Gimp http://www.gimp.org/ Apa It Gimp http://goo.gl/hwpL Koleksi Tutorial http://goo.gl/Ustj 2. Inkscape http://inkscape.org/ Quran 1. http://www.zekr.org 3d http://www.blender.org/ rujukan lain http://www.opensourcewindows.org/ http://ntfsundelete.com/ .. cari file yang terdelete dalam NTFS p/s: Moderator, sila tokok tambah mana mana yang perlu
  2. assalamualaikum semua ari ni aku nak share satu benda.. mungkin ada yang telah sedia maklum tentang hal nih, tapi tak pe.. bleh beri pandangan yang membina atau tambah memana yang patut.. kepada yang belum tahu.. sila baca .. creativecommans ni cam copy right gak . tapi dalam term dia tu lebih terbuka sedikit daripada copy right... "some right reserved", jadik tak lah terlalu terikat dengan pelbagai krenah dan undang undang.. korang bleh tgk kat sini cam mana cara ia berfungsi/ bekerja.. mungkin komik ini boleh memberi sedikit sebanyak pemahaman kita tentang hak hak ok itu jer .. secara asas berkenaan ngan creativecommons.. yang aku nak bg tau .. kalau ada geng geng yang nak tambah dsb. di persilakan dengan hormatnya..
  3. psychoX

    Sms Gateway

    emm aku dah yusha kat google dan terjumpe url ni http://playsms.sourceforge.net/web/ apa yang aku faham aa..kalau nak buat sms gateway.. kene pakai gnokii .. sambung handphone ke serial port guna kable dia.. etc .. atau guna irda.. ada sesape yang dah setting sms gateway.. kalau ada.. aku nak tau gak cara cara tu cam mana.. atau ada ke cara yang lebih senang g?
×
×
  • Create New...