• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Nak Create Subdomain

8 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

aku x tau camner nak create subdomain mcm ni

mobile.domain.com

aku dah baca bnyk tutorial kat web / google tapi masih blom berjaya.

kat httpd.conf aku mcm ni
 

NameVirtualHost *:80

<VirtualHost *:80>
     ServerAdmin [email protected]
     ServerName mobile.domain.com
     DocumentRoot /home/www/public_html/mobile
     ErrorLog logs/error_log
</VirtualHost>

kalau aku taip www.domain.com & www.domain.com/mobile boleh takde masalah, tapi bile nak taip mobile.domain.com x kluar.

help!

Edited by ☺☺☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada add dekat hosts file tak?

Aku buat untuk localhost so aku add line bawah ni dalam hosts file.
127.0.0.1   mobile.localhost

Then add code bawah ni dalam httpd.conf
 
<VirtualHost *:80>
 ServerName mobile.localhost
 DocumentRoot "/path/to/folder"
 DirectoryIndex index.html
</VirtualHost>

So everytime bila nak ke mobile.localhost aku kena taip http://mobile.localhost. Kalau tak dia pergi Google mende tu. lol
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Ada add dekat hosts file tak?

Aku buat untuk localhost so aku add line bawah ni dalam hosts file.

127.0.0.1   mobile.localhost

Then add code bawah ni dalam httpd.conf
 
<VirtualHost *:80>
 ServerName mobile.localhost
 DocumentRoot "/path/to/folder"
 DirectoryIndex index.html
</VirtualHost>

So everytime bila nak ke mobile.localhost aku kena taip http://mobile.localhost. Kalau tak dia pergi Google mende tu. lol

 

 

terima kasih @ahaksz!, aku dah masukkan kat host file mcm yg ko cakap tu.. /etc/hosts tapi masih x boleh?

 

tapi bila ping dapat plak?

> ping mobile.domain.com

ni bukan kat localhost.. ni kat live server.. ada idea?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

server apa ni? kalau ubuntu/debian ada 'quirks' sikit, nak kena symlink kat sites-enabled

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

DNS host kat mana? dah create CNAME record untuk subdomain?

mobile.domain.com.     1800     CNAME     www.domain.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

server apa ni? kalau ubuntu/debian ada 'quirks' sikit, nak kena symlink kat sites-enabled

 

aku guna debian bro.. ok aku dah symlink kan 2 folder ni:

$ ln -s /home/www/public_html /home/www/public_html/mobile

tapi masih sama.. dia tetap direct ke www.domain.com

 

DNS host kat mana? dah create CNAME record untuk subdomain?

mobile.domain.com.     1800     CNAME     www.domain.com


nak kena install dns ke? pelik aku sbb skang ni x pakai dns. www.domain.com jalan ok?

$ service named status
named is stopped

tapi mcm mane bile ping subdomain ngan root dua-dua ada reply?

Edited by ☺☺☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mungkin sebab memang dah wujud domain & subdomain tu kat internet. cuba unplug network tengok.

cuba semak dns client punya setting

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

mungkin sebab memang dah wujud domain & subdomain tu kat internet. cuba unplug network tengok.

cuba semak dns client punya setting


yeeess.. akhirnya berjaya.. rupanya setting kat godaddy menjadi penyebab nya..
aku remove wildcard subdomain & catchall kat godaddy.. dlm sehari camtu subdomain aku dah berfungsi seperti yg aku mahu :3:

tengkiu abang-abang @umarzuki, @mohdfadly @@ahaksz! kerana membantu.. jasa kalian akan kukenang..  

blanjer sikit :159: ->


 http://www.youtube.com/watch?v=2OSOkm0fA-0

Edited by ☺☺☺

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now