Jump to content


Photo

Loan Kereta Aku Tak Lulus!


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 jaketbiru

jaketbiru

    Ahli Baru

  • Learning
  • 19 posts

Posted 16 July 2008 - 02:28 PM

Assalamualaikum kengkawan,
Nak tanya kalau korang tau atau ada experience. Aku nak beli kereta baru, loan kereta tu takleh lulus plak. Aku dah try 2 bank (CIMB dan Maybank)
Kesnya sebab adik aku dulu beli kereta, tapi kena tarik sebab tak bayar. Bank jual balik kereta tu, then kena bayar baki terhutang lagi RM 8,000. Pakai nama aku tu sebab keje dia dulu takde payslip.
So, skrg ni nama aku la yg sangkut. Nak buat loan apa pun tak dpt.
Mohon bantuan korang semua kalau boleh suggest bank apa yg senang proses & tak banyak songeh mcm CIMB dan Maybank ni...

Nasihat aku pd korang, jgn ler sesekali bagi sesapa buat loan pakai nama korang... walaupun adik-beradik atau sedara-mara sendiri. Dah 8 tahun ni aku hidup terseksa... seumur hidup ler nampaknya ni.

P/S: aku dah cancel credit card aku dgn maybank & cimb sebagai tanda protes! mad.gif

#2 sixx

sixx

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 638 posts

Posted 16 July 2008 - 03:34 PM

dah terkena baru nak nyesal. pastu nak salahkan bank plak. hadui la

#3 TJ-Ariff

TJ-Ariff

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2109 posts

Posted 16 July 2008 - 03:42 PM

QUOTE (jaketbiru @ Jul 16 2008, 02:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Assalamualaikum kengkawan,
Nak tanya kalau korang tau atau ada experience. Aku nak beli kereta baru, loan kereta tu takleh lulus plak. Aku dah try 2 bank (CIMB dan Maybank)
Kesnya sebab adik aku dulu beli kereta, tapi kena tarik sebab tak bayar. Bank jual balik kereta tu, then kena bayar baki terhutang lagi RM 8,000. Pakai nama aku tu sebab keje dia dulu takde payslip.
So, skrg ni nama aku la yg sangkut. Nak buat loan apa pun tak dpt.
Mohon bantuan korang semua kalau boleh suggest bank apa yg senang proses & tak banyak songeh mcm CIMB dan Maybank ni...

Nasihat aku pd korang, jgn ler sesekali bagi sesapa buat loan pakai nama korang... walaupun adik-beradik atau sedara-mara sendiri. Dah 8 tahun ni aku hidup terseksa... seumur hidup ler nampaknya ni.

P/S: aku dah cancel credit card aku dgn maybank & cimb sebagai tanda protes! mad.gif

Cuba Affin Islamic Bank..

Aku juga ada pernah sangkut... sampai 3 bank aku pergi tak lulus...
Tapi Affin Bank Terima... Syukurr Alhamdulillah..
biggrin.gif

Posted Image
[ When GOD Opened the window of mercy, HE asked me; What is your wish for to day?, I said; ALLAH, Please take care of that person who is reading this message. ] <`Ilahi Anta Maqsudi WaRedho Kamatlubi`>


#4 Sir Pyan

Sir Pyan

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1647 posts

Posted 17 July 2008 - 04:16 AM

Maybank? Ni nama dah ada dalam database CTOS ler ni... kot. biggrin.gif Al-Rajhi dah usha? Tak tau boleh ke tak... kot.
~My Blog~
13pedang.blogspot.com

~Seremban In Virtual~ www.serembanmaya.com

#5 jaketbiru

jaketbiru

    Ahli Baru

  • Learning
  • 19 posts

Posted 17 July 2008 - 11:16 AM

aku tanya maybank, diorg check kat ctos ker? katanya maybank tak deal dgn ctos, diorg check kat FIS. kalau loan aku reject sebab ctos, aku selamba jer buat report polis (spt saranan datuk m.kayveas), tapi dgn FIS ni aku tak tau la pulak, boleh buat report ker?

p/s: company tempat aku keje tiap2 tahun ada deal puluhan juta dgn maybank. lepas ni aku nak suggest cari bank lain la. berlagak maybank ni! biarkan dia rugi... hahahhaha!!

#6 biarkupergi

biarkupergi

    Ahli Baru

  • Learning
  • 2 posts

Posted 17 July 2008 - 11:56 AM

aku mmg dah lama boikot maybank ni... mentang2 dia bank terbesar, berlagak bagus plak dia mad.gif

#7 K.I.T.T

K.I.T.T

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1612 posts

Posted 17 July 2008 - 12:51 PM

QUOTE(biarkupergi @ Jul 17 2008, 12:04 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku mmg dah lama boikot maybank ni... mentang2 dia bank terbesar, berlagak bagus plak dia mad.gif

bukan....dia tgk kita cikai je dia takut kita x bayar.....dah beli2 x bayar.......kalau ada 10 orang macam tuh meraung logo harimau tuh laugh.gif macam kita makan gaji nih susah sikit....kalau bisnes fuhhhhh besh.

aku dulu sangkut kat bank camel (apa ntah nama bank tuh macam nama arab)

tapi aku pi RHB bank tup tup dapat......
I am Knight Industial Two thousand or you can call me K.I.T.T. My serial number is alpha data 227529. I am unthorized to allow my central processing unit.

#8 pluck

pluck

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 146 posts

Posted 17 July 2008 - 02:13 PM

FIS=Financial Infomation Service Sdn Bhd, company yg simpan database pasal semua vehicle yang ada transaction Hire-Purchase (sewa beli kira Loan keta, moto etc), so mmg confirm la nama ko dah blacklist kat FIS tu pasal loan adik ko tu... dah paid off belom loan tu?

CTOS=Credit Tip Off Sdn. Bhd., company yang simpan database ttg person yang TELAH diistiharkan bankrap (dibawah akta kebankrapan) selalu CTOS ni data dia based on iklan dari paper yang kita tgk kt bahagian iklaneka "NOTIS KEBANKRAPAN", so kalau ko tak pernah kena naik court & diistiharkan bankrap, ko masih selamat dari CTOS black list

CCRIS=Credit Reference Information System - simpan database pasal rekod hutang, bayaran (paymaster, due, NPL, etc) juga paparkan kalau ada application peminjam sepanjang 12 bulan yang lepas...

Biasa ni 3 system yg bank pakai sebelum approve loan korang, FIS tu aku tak nah pakai sebab sebelum ni aku jaga housing loan jer & tempat keje aku xder HP Loan... aku rasa skang CTOS kebanyakan bank dah tak pakai (tmpt kerja aku pki sebagai reference aja)

Nk tanya restucture loan adik ko tu (yang 8 ribu belen) dia bayar tak? kalau tak bayar, mmg susah la loan baru ko nak lulus... try la amik credit payment dari penjual kereta tu (kalau ada)... tak pun buat loan keta nama bini ko ker... aku pun ada kes sama cam ko gak, aku nk amik keta pakai nama bini aku baru approve...
Intel Pentium 4 (HT) 3.0 Gb
ASUS P5GC-MX mobo (OC version tapi aku tak pandai OC)
2Gb DDR2 (667MHz)
Maxtor Sabre III 250Gb
masih mencari PCIE GC :)

#9 pidos

pidos

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 239 posts

Posted 17 July 2008 - 07:11 PM

aku dah lama ban ngan maybank...

dulu aku beli saga baru cuba apply ngan maybank.. tak banyak cuma wat loan RM21k jer.... mula2 dia mintak penjamin pasal walaupun aku baru keja gomen ngan gaji lebih 1.2k tapi belum sah dalam perkhidmatan lagi... aku tak panya soal, trus mintak mak aku tlg jadi penjamin... pastu kata point mak aku tak cukup sebagai penjamin (ngan statement pencen 700 ngan resit hasil sawit lebih 3.5k sebulan pun x cukup point ker?). malas nak cakap, mak aku bg la salinan geran tanah kat maybank tu supaya cukup point. pastu tepon kata minta sorang lagi penjamin supaya cukup 2 penjamin... masa tu aku punya la hangin sebab dari mula2 aku apply loan sampai bank tu tepon kali terakhir dah 2 bulan lebih...

so aku malas nak layan maybank nie, trus aku cakap cancel dan ambik balik dokumen tu... pastu trus pi ke public bank.. lepas wat loan kat public bank.. cuma seminggu sja public bank tepon bgtau loan dah lulus dan suh datang untuk sign dokumen perjanjian....

bila aku cite kat kawan2 aku... dorang cakap maybank mmg gitu... kalau gaji tak lebih dari rm2k, jangan mimpi la nak wat loan ngan maybank tanpa banyak songeh....

so, sebagai tanda protes, aku tutup akaun aku kat maybank yg selama ini aku setia bertahun2 lamanya dan pindah ke CIMB bank yang ada servis dan function yg sama ngan maybank....


sampai sekarang aku dah muak ngan maybank..... walaupun pelanggan kebanyakan dari golongan pertengahan, tapi cuma beri layanan istimewa pada orang kaya jer.... bek tak payah.....

Edited by pidos, 17 July 2008 - 07:14 PM.

~ INTEL Core 2 Duo 2.53Ghz
~ Abit I-45c Motherboard
~ DDR2 1GB RAM
~ 160GB hard disk
~ Pixelview PCi Tv Card
~ Multiboot - Win XP, Win Vista, Suse 10.1

#10 ChloeAgnew

ChloeAgnew

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 524 posts

Posted 17 July 2008 - 08:49 PM

En. jaketbiru,

dalam issue u, bank unable to approve your hire purchase loan itu, pada saya lah bukan salah bank at all. pasal u sudah ada bad record. doesnt matter siapa pun yang ambil loan but kalau pakai nama u, sure u yang accountable. pasal itu lah some people, memamg reluctant mau jadi guarantor.

dari u marah bank, better u pergi marah adik u sendiri kerana didnt honor his promises. kalau u mau bagi hutang duit pada orang, tapi u tau orang itu bukan good paymaster, u mau bagikah? i doubt u akan bagi rite? sama lah macam bank itu semua.

actually, officer bank itu boleh juga approve your loan but subject to few conditions, but then.. kalau u juga fail to service your loan. officer itu juga akan kena. silap haribulan dia boleh kena suspend or worst to be terminated.

nasihat saya pada orang disini, sebelum mau buat apa loan pun, better check your CCRIS di bank negara. yes, u can request your CCRIS from Bank Negara.

sebelum u protest, fikirlah juga nasib orang lain. if i were to be the bank officer, i wont risk my career just because for the sake of helping somebody like u. likewise, some bank boleh some bank tak boleh. so kalau anything happened to your loan & during audit, officer itulah yang akan kena pasal record sudah teruk tapi masih juga approve loan orang. inilah juga salah 1 sebab corruption terjadi.

harap u all faham.

Edited by ChloeAgnew, 17 July 2008 - 08:53 PM.

C2Q QX9650 OC'd to 3.66GHz, Abit Fatality 650i, XFX GTX280 XT , 4GB OCZ SLI ready DDR2 800MHz, Coolermaster 620W real power, Audigy DE, Samsung 20" 206BW 2ms, Coolermaster Gemini S

#11 K.I.T.T

K.I.T.T

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1612 posts

Posted 18 July 2008 - 08:00 AM

QUOTE(jaketbiru @ Jul 16 2008, 02:36 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Assalamualaikum kengkawan,
Nak tanya kalau korang tau atau ada experience. Aku nak beli kereta baru, loan kereta tu takleh lulus plak. Aku dah try 2 bank (CIMB dan Maybank)
Kesnya sebab adik aku dulu beli kereta, tapi kena tarik sebab tak bayar. Bank jual balik kereta tu, then kena bayar baki terhutang lagi RM 8,000.

apsal adik ko x bayar? dia berhenti kerja ke? blink.gif
I am Knight Industial Two thousand or you can call me K.I.T.T. My serial number is alpha data 227529. I am unthorized to allow my central processing unit.

#12 Evilngenious

Evilngenious

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1810 posts

Posted 18 July 2008 - 08:09 AM

aku senang pulak dapat loan kete maybank

nak buat loan rumah nanati mesti susah kot

Edited by EvilEngineer, 18 July 2008 - 08:09 AM.

SRO~RedSea~
|bower|lvl 105|pach*Fire*Light*Cold*|
"Barangsiapa berperang dengan tujuan agar agama Allah berjaya didunia ini, maka ia berperang dijalan Allah" [AlBukhori]