Jump to content


Photo

Perisian Perakaunan Percuma!


  • Please log in to reply
245 replies to this topic

#1 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 24 July 2007 - 12:15 PM

excl.gif "Siliconetics Accounting Spider WG3" - Perisian perakaunan berkomputer yang benar-benar percuma, bukan trial punye...

Boleh hasilkan penyata-penyata berikut:

1. Income Statement (penyata pendapatan)
2. Balance Sheet (Kunci kira-kira)
3. Cash Flow (Penyata aliran tunai)
...dan lain-lain

Untuk maklumat lanjut dan muat turun sila kunjungi : http://siliconetics.biz

Edited by CFoo++, 23 November 2008 - 12:23 AM.


#2 imaizuki

imaizuki

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 posts

Posted 24 July 2007 - 12:28 PM

flitgate pun kena install sekali gak ek?
NOTE: pengguna ini telah meninggal dunia. kepada sesiapa yang tau kewujudan user ini dalam forum ini, sila doakan kesejahteraan dia. sesiapa yang pernah berdendam dengannya, pohon ampunkan sahaja dia semoga dia dan anda tergolong dalam manusia yang baik dan mulia
(edited by moderator)

#3 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 24 July 2007 - 12:41 PM

QUOTE(imaizuki @ Jul 24 2007, 12:36 PM) View Post
flitgate pun kena install sekali gak ek?


Ya! Flitgate perlu di pasang dalam komputer yang nak dijadikan server. Kalau nak guna satu komp. je, dua-dua (Flitgate dan Accounting Spider) kena install dalam komp. tersebut.


#4 imaizuki

imaizuki

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 119 posts

Posted 26 July 2007 - 10:26 AM

QUOTE(CFoo++ @ Jul 24 2007, 12:49 PM) View Post
Ya! Flitgate perlu di pasang dalam komputer yang nak dijadikan server. Kalau nak guna satu komp. je, dua-dua (Flitgate dan Accounting Spider) kena install dalam komp. tersebut.


takde manual ke bang..link tu macam dah takleh masuk je
NOTE: pengguna ini telah meninggal dunia. kepada sesiapa yang tau kewujudan user ini dalam forum ini, sila doakan kesejahteraan dia. sesiapa yang pernah berdendam dengannya, pohon ampunkan sahaja dia semoga dia dan anda tergolong dalam manusia yang baik dan mulia
(edited by moderator)

#5 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 29 July 2007 - 12:11 PM

QUOTE(imaizuki @ Jul 26 2007, 10:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
takde manual ke bang..link tu macam dah takleh masuk je


huh.gif Sorry, buat mase ni tak ada manual lagi. Apa pun aku tengah update help die, untuk activate pakai F1. Softwer pun nanti aku sentiasa update, jadi sentiasa donlod yang terkini. Untuk sementara apa-apa masaalah boleh letak kat forum ni, aku akan cuba respond secepat mungkin.

laugh.gif Lagi satu, sebenarnya aku cadang nak bagi free sebanyak 20 produk key untuk Billing Spider kepada sesiapa yang berminat dan memenuhi syarat berikut:

1. Pro Aktif - Sebab softwer ni belum ada dokumen jadi kenalah proaktif dan sentiasa bertanya bila ada masaalah
2. On-line - Buat masa ni aku memerlukan pengguna yang on-line supaya senang berhubung untuk bagi support
3. Ada perniagaan sendiri - Maksud aku, pengguna tersebut mestilah yang benar-benar mahu menggunakan perisian ni. Aku tak mahu install je..., lepas tu tak pakai.

Tu je...

excl.gif Kepada yang berminat sila PM dan bagi maklumat berikut:

1. E-mail
2. Nama syarikat
3. Jenis perniagaan
4. Lokasi

p/s: Billing Spider adalah perisian untuk menghasil dan mengurus dokumen perniagaan seperti invois, DO, bil tunai, voucher, resit dan sebagainya. Dengan menggunakan perisian ini, semua maklumat perakaunan akan di rekodkan secara automatik ke jernal, jadi tak perlu pandai akaun dan tak perlu buat kerja 2 kali. Accounting Spider hanya perlu digunakan untuk menghasilkan penyata dan membuat entri-entri tertentu sahaja.


/* UPDATE 19 Feb 08 */
Produk Key Free dah habis. Yang ada offered RM50, masih ada 6 keys.
Manual hibrid "Billing Spider" + "Accounting Spider" format pdf boleh di muat turun dari ruangan download atau info produk.

Edited by CFoo++, 19 February 2008 - 10:31 AM.


#6 adminets

adminets

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 308 posts

Posted 05 August 2007 - 04:50 PM

QUOTE(CFoo++ @ Jul 29 2007, 02:19 PM) View Post
huh.gif Sorry, buat mase ni tak ada manual lagi. Apa pun aku tengah update help die, untuk activate pakai F1. Softwer pun nanti aku sentiasa update, jadi sentiasa donlod yang terkini. Untuk sementara apa-apa masaalah boleh letak kat forum ni, aku akan cuba respond secepat mungkin.

laugh.gif Lagi satu, sebenarnya aku cadang nak bagi free sebanyak 20 produk key untuk Billing Spider kepada sesiapa yang berminat dan memenuhi syarat berikut:

1. Pro Aktif - Sebab softwer ni belum ada dokumen jadi kenalah proaktif dan sentiasa bertanya bila ada masaalah
2. On-line - Buat masa ni aku memerlukan pengguna yang on-line supaya senang berhubung untuk bagi support
3. Ada perniagaan sendiri - Maksud aku, pengguna tersebut mestilah yang benar-benar mahu menggunakan perisian ni. Aku tak mahu install je..., lepas tu tak pakai.

Tu je...

excl.gif Kepada yang berminat sila PM dan bagi maklumat berikut:

1. E-mail
2. Nama syarikat
3. Jenis perniagaan
4. Lokasi

p/s: Billing Spider adalah perisian untuk menghasil dan mengurus dokumen perniagaan seperti invois, DO, bil tunai, voucher, resit dan sebagainya. Dengan menggunakan perisian ini, semua maklumat perakaunan akan di rekodkan secara automatik ke jernal, jadi tak perlu pandai akaun dan tak perlu buat kerja 2 kali. Accounting Spider hanya perlu digunakan untuk menghasilkan penyata dan membuat entri-entri tertentu sahaja.

dah PM

#7 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 08 August 2007 - 12:36 PM

laugh.gif Toturial untuk install Billing Spider dah siap. Link: http://mawarsoft.no-.....er>Pemasangan

#8 abixpert

abixpert

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1230 posts

Posted 08 August 2007 - 04:13 PM

mungkin hujung tahun ni, bole la aku pakai... sebelum ni penah cari gak accounting software.
nak tanya, kenapa perlu ada server? aku tau, boleh kalau tak ada server, tapi server tu nak buat apa? untuk company besar je ke?

http://mohdashraf.com Blog Siswazah Fertigasi
http://www.abiagro.com.my Jualan Mini Fertigasi & Alatan Fertigasi

#9 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 09 August 2007 - 10:36 AM

QUOTE(abixpert @ Aug 8 2007, 04:21 PM) View Post
mungkin hujung tahun ni, bole la aku pakai... sebelum ni penah cari gak accounting software.
nak tanya, kenapa perlu ada server? aku tau, boleh kalau tak ada server, tapi server tu nak buat apa? untuk company besar je ke?


Soklan ko ada 2 kemungkinan, jadi aku jawab dua-dua.

1. Aku andaikan server yang ko maksudkan ialah komputer hos. Komputer hos atau server diperlukan untuk kerja berkumpulan di mana 2 atau lebih pengguna boleh mengkases data serentak, tak semestinya kompeni besar. Fungsi komputer ini adalah untuk menyimpan rekod-rekod (data) yang dimasukkan. Komputer ini perlu sentiasa di "on", sekurang-kurangnya pada waktu pejabat. Jika komputer ini disambung ke internet, selalunya ia akan di "on" 24 jam, jadi mana-mana pengguna boleh buat kerja dengan menggunakan data sebenar yang berada di pejabat pada bila-bila masa dan di mana saja. Kesimpulannya, kalau tak ada server maka tak boleh kongsi.

2. Untuk jawapan kedua ni aku andaikan server yang ko maksudkan ialah program server (dalam kes ini Flit Gate) yang dipasang pada komputer hos. Sebelom tu aku ade citer sikit....

laugh.gif ... aku penah pegi satu kedai komputer untuk beli power supply, kat kaunter depan kedai tu ada 3 komputer yang digunakan oleh jurujual. Pada masa nak buat bil, jurujual tu suruh aku tunggu jap. Aku tanye die, nape? Dia kata, komputer sebelah sedang buat bil, jadi kena tunggu sehingga selesai... Poblem kan? nampak canggih tapi sebenarnya tak.

Perkongsian data di dalam sistem network boleh dilakukan melalui "file sharing" (satu komputer boleh membuka fail di dalam komputer yang lain), tapi masalahnya kita tidak boleh membuka fail yang sama 2 kali pada satu-satu masa. Kaedah "file sharing" digunakan oleh kebanyakan sistem akaun yang berada di pasaran (samada local atau luar negara) dan mengaku kononnya sistem mereka menyokong multi-user. Itulah masalahnye, dan sebab itulah SRC menggunakan sistem klien server untuk semua spider yang dihasilkan. Sistem klien-server tidak membuka fail di dalam komputer hos secara langsung, sebaliknya semua rekod yang diperlukan diperolehi dengan membuat permohonan (request) dari perisian server yang di pasang di dalam komputer hos, dengan cara itu rekod-rekod boleh dikongsi secara real-time.

OK.

Edited by CFoo++, 09 August 2007 - 10:57 AM.


#10 belasungkawa

belasungkawa

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 152 posts

Posted 09 August 2007 - 11:09 AM

saudara CFoo++,

saya dah download software spider dan flitgate tu tapi yang saya nak tau adalah :

kenapa flitgate seolah-olah cuba untuk mencapai dirinya sendiri ke internet?untuk tujuan apa?

saya hanga menggunakan satu PC sahaja (takde networking)

Edited by belasungkawa, 09 August 2007 - 11:10 AM.

"Ya Allah, jadikanlah negeri kami negeri beragama, tempat istirehat orang-orang miskin & memerlukan."

Aku dambakan penguasa yg mendoakan perkara sama utk negeri yg ku diami ini..

#11 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 09 August 2007 - 01:15 PM

QUOTE(belasungkawa @ Aug 9 2007, 11:17 AM) View Post
saudara CFoo++,

saya dah download software spider dan flitgate tu tapi yang saya nak tau adalah :

kenapa flitgate seolah-olah cuba untuk mencapai dirinya sendiri ke internet?untuk tujuan apa?

saya hanga menggunakan satu PC sahaja (takde networking)


excl.gif OK, terlebih dahulu untuk mengelakan keraguan: Flit Gate, Spiders dan semula aplikasi yang dibangunkan oleh SRC adalah produk komersil yang dibangunkan secara profesional dan beretika. Produk kami bukan Spyware. Pihak SRC memberi jaminan bahawa tidak ada sebarang maklumat atau data akan diambil dari komputer pengguna dan dihantar ke SRC atau ke mana sahaja tanpa pengetahuan pengguna tersebut walaupun aplikasi-aplikasi tersebut digunakan secara on-line.

blush.gif Berbalik kepada soalan asal, apabila Flit Gate di laksanakan ia akan membuka satu port (port 1256) yang dikenali sebagai "listen port" yang berfungsi untuk menunggu sambungan dari klien (kaedah yang sama digunakan oleh lain-lain server). Masalah timbul bila Flit Gate dilaksanakan dua kali di mana satu kotak dialog akan dipaparkan mengatakan port 1256 telah digunakan. Sebenarnya Flit Gate telah dilaksanakan secara automatik setiap kali anda melogin ke komputer. Flit Gate beroperasi di background (tidak kelihatan) dan hanya ikon Flit Gate dapat dilihat pada taskbar. Sekiranya anda cuba melaksanakannya sekali lagi melalui ikon, error tersebut akan keluar. Untuk melihat status semasa Flit Gate, sila double-click pada ikon di atas taskbar.

OK.

Edited by CFoo++, 09 August 2007 - 01:16 PM.


#12 amin007

amin007

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1019 posts

Posted 09 August 2007 - 01:39 PM

QUOTE(CFoo++ @ Jul 29 2007, 12:19 PM) View Post
huh.gif Sorry, buat mase ni tak ada manual lagi. Apa pun aku tengah update help die, untuk activate pakai F1. Softwer pun nanti aku sentiasa update, jadi sentiasa donlod yang terkini. Untuk sementara apa-apa masaalah boleh letak kat forum ni, aku akan cuba respond secepat mungkin.

laugh.gif Lagi satu, sebenarnya aku cadang nak bagi free sebanyak 20 produk key untuk Billing Spider kepada sesiapa yang berminat dan memenuhi syarat berikut:

1. Pro Aktif - Sebab softwer ni belum ada dokumen jadi kenalah proaktif dan sentiasa bertanya bila ada masaalah
2. On-line - Buat masa ni aku memerlukan pengguna yang on-line supaya senang berhubung untuk bagi support
3. Ada perniagaan sendiri - Maksud aku, pengguna tersebut mestilah yang benar-benar mahu menggunakan perisian ni. Aku tak mahu install je..., lepas tu tak pakai.

Tu je...

excl.gif Kepada yang berminat sila PM dan bagi maklumat berikut:

1. E-mail
2. Nama syarikat
3. Jenis perniagaan
4. Lokasi

p/s: Billing Spider adalah perisian untuk menghasil dan mengurus dokumen perniagaan seperti invois, DO, bil tunai, voucher, resit dan sebagainya. Dengan menggunakan perisian ini, semua maklumat perakaunan akan di rekodkan secara automatik ke jernal, jadi tak perlu pandai akaun dan tak perlu buat kerja 2 kali. Accounting Spider hanya perlu digunakan untuk menghasilkan penyata dan membuat entri-entri tertentu sahaja.


kalau aku nak buat untuk pendapatan sendiri punya boleh,
maksud nak buat berapa banyak aku dapat duit
dan berapa banyak yg aku belanja

tapi adik aku kerja kat syarikat akaun
kadang2 dia bawak kerja balik rumah
tu boleh pakai juga ker?
website yang aku buat :-
amin007.org & jangkaan.name.my/blog

nak belajar pasal php? :-
http://www.amin007.org/melayu/?link=kursus%20php

#13 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 09 August 2007 - 02:32 PM

QUOTE(amin007 @ Aug 9 2007, 01:47 PM) View Post
kalau aku nak buat untuk pendapatan sendiri punya boleh,
maksud nak buat berapa banyak aku dapat duit
dan berapa banyak yg aku belanja

laugh.gif Leh! Ko pakai Accounting Spider dan create 3 akaun iaitu akaun tunai (cash), akaun pendapatan (revenues) dan akaun belanja (expenses), sebenarnya akaun-akaun ni dah di"create" secara automatik. Bila ko terima duit, rekodkan melalui input jurnal "Receipt", debitkan amaun yang diterima ke akaun tunai dan kreditkan ke akaun pendapatan. Bila ko keluar duit, rekodkan melalui input jurnal "Disburstment", debitkan ke akan belanja dan kreditkan ke akaun tunai. Baki setiap akaun tersebut akan menggambarkan berapa banyak yang ko dapat, berapa banyak yang ko dah belanja dan berapa banyak yang masih ada. Siap boleh tengok untuk rugi dan cash flow (duit cash keluar masuk bulan-bulan) kalau ko mahu.


QUOTE(amin007 @ Aug 9 2007, 01:47 PM) View Post
tapi adik aku kerja kat syarikat akaun
kadang2 dia bawak kerja balik rumah
tu boleh pakai juga ker?

Adik ko boleh balik buat kerja kat rumah kalau syarikat dia on-line dan pakai server Flit Gate. Maknanya syarikat tersebut kena guna sistem akaun dari jenis Spider. Kalau jenis lain tak boleh le..

Edited by CFoo++, 09 August 2007 - 02:43 PM.


#14 abixpert

abixpert

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1230 posts

Posted 09 August 2007 - 03:45 PM

CFoo++
aku tengah download software ni sekarang
minggu depan dah start nak beli barang untuk kebun fertigasi, jadi bole la masukkan data2 pembelian dalam software ko ni
http://mohdashraf.com Blog Siswazah Fertigasi
http://www.abiagro.com.my Jualan Mini Fertigasi & Alatan Fertigasi

#15 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 09 August 2007 - 04:16 PM

QUOTE(abixpert @ Aug 9 2007, 03:53 PM) View Post
CFoo++
aku tengah download software ni sekarang
minggu depan dah start nak beli barang untuk kebun fertigasi, jadi bole la masukkan data2 pembelian dalam software ko ni

laugh.gif OK! Kalau ada apa2 masalah nanti, sila kemukakan, cuma kat sini aku nak bagi tip sket tentang inventory. Semua barangan yang ko nak jual nanti perlu di daftarkan terlebih dahulu melalui modul inventory. Bila buat belian, ko keluarkan Cash voucher (belian tunai) atau daftarkan invois yang diberi oleh pembekal (untuk belian kredit), pada masa ni kuantiti produk yang ko beli akan bertambah secara automatik. Bila buat jualan, ko gunakan Cash Bill (jualan tunai) atau Invois (jualan kredit), pada masa ni pula kuantiti produk yang dijual akan dikurangkan secara automatik. Kalau ko buat semua dengan betul tak akan timbul masalah tentang pengurusan inventori. Kalau hilang, rosak ke pe, sume dapat detek. Akaun juga akan diupdate secara automatik, jadi terus boleh tengok untung rugi bila-bila mase je.

OK.

Edited by CFoo++, 09 August 2007 - 04:46 PM.


#16 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 12 August 2007 - 08:53 AM

laugh.gif Masih ada 16 lagi "Produk Key" untuk mereka yang layak. Apply skang... laugh.gif


#17 belasungkawa

belasungkawa

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 152 posts

Posted 12 August 2007 - 01:47 PM

Oh, saudara CFoo++, maaflah..aku tak bermaksud nak pertikaikan integriti perisian ni. Pun begitu, terima kasih atas jawapan saudara, memang benar situasi tu berlaku bila aku cuba run flitgate kali kedua sedangkan flitgate telah pun beroperasi secara background..sebab tu lah firewall aku bagi notis yang flitgate cuba access ke internet..aku minta maaf ye saudara CFoo++, salah aku sendiri.

aku nak tanya lagi ni, boleh ke perisian Spider ni dijalankan pada User yang mempunyai Limited Account? Sebab aku biasanya buat kerja melalui Limited User Account..jarang sangat aku buat kerja menggunakan Administrator (PC aku ada 2 User, satu Admin dan satu lagi Limited) kecuali untuk task yang tertentu (nak defrag PC, install/uninstall dsb). Setakat ni aku cuma boleh guna Spider melalui user sebagai Admin.

Aku baru je guna Spider ni..seminggu lebih kot, aku cuma gunakan untuk buat akaun peribadi,saja nak uji laugh.gif Sebenarnya buat masa sekarang ni aku gunakan UBS sebagai perisian akaun untuk syarikat..tapi agak berat bila jumlah transaction terlalu banyak. Tapi setakat ni yang aku guna ni (Spider), memang aku harus memuji tindakan berani saudara CFoo++ kerana mengedarkan perisian yang sebegini lengkap secara percuma!! laugh.gif Tahniah.

Pernahkan saudara CFoo++ mendengar tentang perisian QuickBook?reputasinya agak tinggi juga (begitu juga dengan harganya...). mungkin saudara boleh gunakan sebagai benchmark. Secara peribadi, aku rasa bangga bila anak tempatan seperti Mawarsoft menghasilkan produk seperti Spider ni. Syarikat Bumiputera ke?
"Ya Allah, jadikanlah negeri kami negeri beragama, tempat istirehat orang-orang miskin & memerlukan."

Aku dambakan penguasa yg mendoakan perkara sama utk negeri yg ku diami ini..

#18 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 13 August 2007 - 12:49 PM

QUOTE(belasungkawa @ Aug 12 2007, 01:55 PM) View Post
aku nak tanya lagi ni, boleh ke perisian Spider ni dijalankan pada User yang mempunyai Limited Account? Sebab aku biasanya buat kerja melalui Limited User Account..jarang sangat aku buat kerja menggunakan Administrator (PC aku ada 2 User, satu Admin dan satu lagi Limited) kecuali untuk task yang tertentu (nak defrag PC, install/uninstall dsb). Setakat ni aku cuma boleh guna Spider melalui user sebagai Admin.

Semua Spiders tidak menggunakan status pengguna yang disetkan untuk OS tapi mengguna tahap sekuritinya sendiri. Setakat ini Spiders mempunyai 2 status pengguna iaitu admin dan non-admin (simple security, tapi masih dan akan terus dipertingkatkan). Admin ialah pengguna yang mencipta databes. Admin mempunyai kelayakan untuk mendaftar pengguna lain untuk menggunakan databes tersebut yang dikenali sebagai pengguna bersekutu (Associated users). Pengguna bersekutu boleh didaftar menggunakan opsyen "File->Administrative->Register New User..." (bagi versi terdahulu "File->Administrative->Register Associated User...") atau melalui opsyen "File->Administrative->User Manager...". Sekiranya opsyen-opsyen ini tidak ada pada versi SBS yang sedang anda gunakan, sila download versi terbaru kerana opsyen ini pernah di lupuskan sementara.

Walau bagaimana pon ada cara lain yang lebih praktikal untuk mendaftar pengguna bersekutu, iaitu melalu daftar maklumat kakitangan. Secara logiknya pengguna bersekutu bagi databes syarikat adalah kakitangannya. Untuk mendaftar pengguna dgn cara ini, sila gunakan butang [New] di dalam group "Login Information (#)" di atas skrin input staf berkenaan. Fungsi ini hanya untuk admin sahaja. Pengguna yang didaftarkan dengan cara ini akan di cam sebagai kakitangan syarikat, jika tidak ia dianggap sebagai tetamu (guest).

Sistem sekuriti spiders buat masa ini masih simple, tapi akan dipertingkatkan dlm masa terdekat. Mengikut perancangan semua akses ke modul-modul boleh di setkan mengikut jawatan dan individu.

QUOTE(belasungkawa @ Aug 12 2007, 01:55 PM) View Post
Aku baru je guna Spider ni..seminggu lebih kot, aku cuma gunakan untuk buat akaun peribadi,saja nak uji laugh.gif Sebenarnya buat masa sekarang ni aku gunakan UBS sebagai perisian akaun untuk syarikat..tapi agak berat bila jumlah transaction terlalu banyak. Tapi setakat ni yang aku guna ni (Spider), memang aku harus memuji tindakan berani saudara CFoo++ kerana mengedarkan perisian yang sebegini lengkap secara percuma!! laugh.gif Tahniah.

Haaa... sebenarnya aku guna cara Oshin, mula-mula bagi percuma dulu, lepas tu naik kan harga sket2 hingga capai sasaran. Jadi kpd sesiapa yang memerlukan perisian perakaunan, dapatkan segera kerana harganya akan meningkat. Tentang kualiti, insya'Allah cukup berkualiti dan seperti kata saudara belasungkawa, perisian ini lengkap. Sebenarnya in buka perisian baru, ia mula dibangunkan seawal 1998 dan digunakan untuk pengurusan akaun SRC bermula 2002. Pembangunannya mengambil masa yang agak penjang kerana keseluruhan perisian ini dibangunkan dari scratch (R&D tempatan sepenuhnya) dan banyak perisian dibangunkan serentak. Selain Billing terdapat lebih 20 produk dan spider yang lain yang dipecahkan kepada 3 kumpulan utama iaitu Financial Spiders, Management Spiders dan School Spiders. Sila check di http://www.mawarsoft.com/siliconetics

QUOTE(belasungkawa @ Aug 12 2007, 01:55 PM) View Post
Pernahkan saudara CFoo++ mendengar tentang perisian QuickBook?reputasinya agak tinggi juga (begitu juga dengan harganya...). mungkin saudara boleh gunakan sebagai benchmark. Secara peribadi, aku rasa bangga bila anak tempatan seperti Mawarsoft menghasilkan produk seperti Spider ni. Syarikat Bumiputera ke?

Pada peringkat awal pembangunan SBS, saya merujuk kepada MYOB dari segi konsep tetapi kemudian saya cuba mengelak dari merujuk mana-mana software supaya SBS mempunyai identiti sendiri dan tidak bias kepada mana-mana produk. Sekarang ini konsep dan teknologi SBS telah stabil dan selepas ini saya akan cuba merujuk kepada perisian-perisian perakaunan yang lain (termasuk QuickBook) dan menyerap mana-mana kelebihan mereka ke SBS, insya'Allah. Tentang syarikat Siliconetics Research Corp. Sdn. Bhd (SRC), jangan risau kerana syarikat ini 100% milik bumiputra dan merupakan syarikat yang mempunyai R&D sendiri.... Mawarsoft dan Siliconetics adalah brand bagi produk-produk SRC.

Edited by CFoo++, 13 August 2007 - 01:58 PM.


#19 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 13 August 2007 - 02:00 PM

Produk key percuma untuk SBS masih ada lagi!

#20 xtahu

xtahu

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 259 posts

Posted 13 August 2007 - 03:08 PM

bro, betul ker SRC ni berpejabat di jalan bayam kota bharu kelantan...klu betul sonang la nk rujuk... laugh.gif laugh.gif

bro ada cakap yg perisian ni asalnya dirujuk ngn MYOB...sy skang ni pun masih guna MYOB utk business sy..ver. 12...tp skang ni dah x brp ok..kadang2 sistem tu kira2 nya salah...mungkin sbb pakai [lanun] kot... laugh.gif laugh.gif ...

sy baru siap download perisian...skang ni xleh nk try lg sebab ada keje ckit...mungkin malam nanti baru leh pasang kt pc....


ketiga-tiga perisian kena pasang skali ker......( accounting , billing spider, flitgate )

#21 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 14 August 2007 - 09:06 AM

QUOTE(xtahu @ Aug 13 2007, 03:16 PM) View Post
bro, betul ker SRC ni berpejabat di jalan bayam kota bharu kelantan...klu betul sonang la nk rujuk... laugh.gif laugh.gif

Bukan jalan bayam, tapi jalan pintu geng (jalan bawah).

QUOTE(xtahu @ Aug 13 2007, 03:16 PM) View Post
bro ada cakap yg perisian ni asalnya dirujuk ngn MYOB...sy skang ni pun masih guna MYOB utk business sy..ver. 12...tp skang ni dah x brp ok..kadang2 sistem tu kira2 nya salah...mungkin sbb pakai [lanun] kot... laugh.gif laugh.gif ...

Dulu2 je aku rujuk MYOB, aku rase dah tak banyak persamaan, kalau ada pon mungkin bahagian lejar (chart of accounts).

QUOTE(xtahu @ Aug 13 2007, 03:16 PM) View Post
sy baru siap download perisian...skang ni xleh nk try lg sebab ada keje ckit...mungkin malam nanti baru leh pasang kt pc....
ketiga-tiga perisian kena pasang skali ker......( accounting , billing spider, flitgate )
Kalau ko nak guna satu PC, pasang tiga-tiga sekali. Kalau ko guna network kat pejabat, yang paling baiknya ko pasang FlitGate dlm server, Billing Spider dalam komputer kerani atau jurujual yang nak buat bil dan Accounting Spider dalam komputer bos. Sebenarnya semua spider (Accounting, Billing, Inventory, Asset, .....) direka supaya boleh beroperasi sendirian, mereka hanya berkongsi databes.

OK.

#22 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 14 August 2007 - 12:29 PM

laugh.gif Masih ada lagi 14 produk key percuma untuk SBS.

#23 nucxhazardx

nucxhazardx

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 300 posts

Posted 14 August 2007 - 09:44 PM

Yg Product Key tu utk Siliconetics Billing Spider WG kan?

Utk Siliconetics Accounting Spider WGse tu utk apa plak bro?

p/s: Bro..aku dah activate guna key tu n success...
Prob nya bila aku nak Log in tu...
Kat Location tu dia auto tulis nama PC kita kan?
Contoh PC kita nama SERVER...akan ada kat Location tu nama SERVER...(kena guna nama tu ke?)
Kat Username plak ada nama syarikat aku la...
So...kat password tu je kosong...
Kena letak password apa bro??
Aku letak password yg aku buat asyik kuar invalid je...kuar username Wansnet not found..Please register first...
Mcm mana nak solve prob ni bro??
Sorry coz ni kali pertama aku guna software ni... blush.gif

Edited by nucxhazardx, 14 August 2007 - 09:58 PM.

CPU 3.40 GHZ | Intel 945PL + ICH7 |P5PL2|RoHS Compliant Dual COre
avast! Pro Edition | Spyware Terminator(realtime shield+web security+immunize protection)
**YOutH Of tHe wORkING cLAss!!**

#24 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 15 August 2007 - 11:05 AM

QUOTE(nucxhazardx @ Aug 14 2007, 09:52 PM) View Post
Yg Product Key tu utk Siliconetics Billing Spider WG kan?

Utk Siliconetics Accounting Spider WGse tu utk apa plak bro?

laugh.gif OK, aku jelaskan satu-satu, mula2 Accounting Spider: Accounting Spider (AS) WG atau WGse (simplified edition) adalah sistem jurnal dan lejar (book keeping) berkomputer. Sofwer ini sesuai digunakan oleh orang-orang yang tahu tentang perakaunan (tahu tentang jenis-jenis akaun, yang mana nak debit, yang mana nak kredit dll). Ianya sama macam buku jurnal dan lejar yang biasa digunakan oleh peniaga, bezanya ia berkomputer dan banyak perkara dilakukan secara automatik. Peniaga biasanya membuat catatan setiap transkasi ke buku jernal dan kemudiannya memindahkan ke akaun-akaun yang berkenaan di dalam buku lejar pada sebelah malam (atau pada waktu tidak di jalankan urusniaga). Bagi sesetengah perniagaan yang tidak terlalu banyak transaksi, peniaga hanya menyimpan bil-bil dan membuat catatan pada penghujung tahun sebelum akaun di tutup. Dengan menggunakan Accounting Spider, peniaga hanya perlu membuat catatan transaksi melalui modul input jurnal, kemudian komputer akan memindahkan setiap entri ke ledger secara automatik (AS mengekalkan sistem double entry secara seemless). Di samping itu komputer juga akan membuat pemeriksa bagi mengurangkan kesilapan entri. AS juga mampu menghasilkan penyata perakauan yang diperlukan pada bila-bila masa dengan cepat. Kesimpulannya, kalau ko pandai akaun, AS sudah cukup untuk menguruskan akaun syarikat ko.

Apa plak Siliconetics Billing Spider (atau SBS)? SBS ialah sistem pengurusan bil-bil atau dokumen2 perniagaan. Ianya digunakan untuk mengeluar dokumen seperti bil tunai, invois, resit dan sebagainya, jadi peniaga tidak lagi perlu menggunakan buku2 bil sebaliknya bil-bil tersebut akan dihasil dan dicetak oleh komputer. Disamping itu SBS juga mampu merekodkan entri perakaunan secara automatik setiap kali bil2 dikeluarkan, maksudnya SBS adalah sistem perakaunan dari sudut pandangan bukan akauntan. Semua transaksi perakaunan hanya di lihat sebagai bil-bil atau dokumen perniagaan dan semua akaun dilihat sebagai entiti seperti produk, pembekal, pengedar dsb.

QUOTE(nucxhazardx @ Aug 14 2007, 09:52 PM) View Post
p/s: Bro..aku dah activate guna key tu n success...
Prob nya bila aku nak Log in tu...
Kat Location tu dia auto tulis nama PC kita kan?
Contoh PC kita nama SERVER...akan ada kat Location tu nama SERVER...(kena guna nama tu ke?)
Kat Username plak ada nama syarikat aku la...
So...kat password tu je kosong...
Kena letak password apa bro??
Aku letak password yg aku buat asyik kuar invalid je...kuar username Wansnet not found..Please register first...
Mcm mana nak solve prob ni bro??
Sorry coz ni kali pertama aku guna software ni... blush.gif

huh.gif Aku rase ko belum create databes lagi la... Ok ikut steps ni:

1. Tekan "cancel" dulu masa dialog log-in sebab ko masih belum ada database.
2. Kemudian ko ikut step 3 toturial kat sini: http://mawarsoft.no-.....er>Pemasangan

Bende ni ko buat sekali je, next time ko cuma perlu login je. Username dan password yang ko bagi tu boleh digunakan untuk semua Spiders. Ok, ko cuba dulu, kalau ada masalah gitau.

Edited by CFoo++, 15 August 2007 - 12:22 PM.


#25 CFoo++

CFoo++

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 247 posts

Posted 15 August 2007 - 03:29 PM

laugh.gif Ada lagi 13 produk key, Sape cepat dia dapat!