• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kelab Bina Game: Tutorial Membuat Game 3d

136 posts in this topic

Posted · Report post

Nak buat game nie bukan macam masak meggi, 5 minit jer dah boleh siap dan makan. Kena ada kesabaran selain kena tahu gabungan beberapa bidang terutama sekali berkenaan rekabentuk dan konsep grafik 2D/3D dan jugak programming language (C++/C#/VB etc.).

Kebanyakan yang ingin membina game akan bermula dengan menjelajah ke serata pelusuk alam maya untuk mencari alat yang bersesuaian dengan game yang ingin dibina. Selepas dia jumpa alat tu, dia akan mula mengkaji dan mengikuti tutorial dan belajar segala macam trick serta trial & error dahulu. Selepas tu barulah dia akan lebih mahir sedikit dan mula mmbina sebuah game yang ringkas sebagai percubaan. Bila dah betul2 mahir.. barulah dia akan cuba untuk beralih ke pembuatan game yang lebih serius dan lebih komplicated.

Paling penting bagi pembina game ialah sikap MALAS nak explore patut tidak wujud dalam kamus hidup dia. So, rajin2 lah nak explore segala macam jenis teknologi berkaitan game nie....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

haa kan..LanoG semakin tegas nampaknya...buat yg baru2 tu bukan taknak tolong..sila cari dan fahamkan benda2 asas yg perlu..thread melambak dlm ni...nanti semua benda taktau pastu satu hal lagi nak terangkan satu2 kt korang, payah la...last2 korang fedap pastu blah...hmm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kalau bleh aku nak start yang mudah dulu, aku pun tak tahu tool ape yang nak kena guna jadi bleh tolong beri tunjuk ajar yang mudahnyer ngan tool nyer?

Well. Pada pendapat aku 1st skali ko kene la set target ko nak buat game ape. Kate la...ko nak buat game dam aji yg buleh multiplayer & buah die animated sket...takde la bosan je. Lepas tu kau buat la research camne nak buat game dam. Kalau ko google "develop checkers game" tgk result, basically akan kluar beberapa cara nak buat bende yg sama. Probably akan kluar sample2 gune Visual Basic, C#, Flash, atau Java.

Lepas ko checkout samples tu, ko rasa nak kasik oomph lebih sket, papan die in 3D space. Ko research lagi basically ko ade beberapa options macam kalau dalam Flash, buleh letak 3D object guner 3rd party Library macam Sandy3D atau Papervision. Or, guner Director yg ade native 3D support tapi agak out-of-date. Atau, ko guna XNA Game Studio dalam C# sebab ko rasa ko nak try main kat XboX360 ko.

Trick dier is ko kene ade clear idea ape ko nak buat, lepas tu kau tgk macammana orang lain buat game yang sama atau hampir sama genre dengan apa yang ko nak buat. Lepas tu ko nilai la buleh dibuat tak, sesuai dengan ko tak tools & teknik tu, & berbaloi tak kalau ko buat.

Buat game tak senang & usually ambik masa & effort yang panjang. Ko kene passionate dalam buat game ni.

By the way, kalau sesiapa yang berminat nak join Codemaster Malaysia ade opening. Kalau nak start dari bawah, join QA, keje sakit dan main game & documenting bugs berjam2 tak seronok, tapi biasa lah, ni Entry Level. Byk game designer start sebagai QA dulu.

( http://www.seattleweekly.com/2007-07-11/ne...t.php?page=full )

Programmer untuk orang yang rasa comfortable dengan C++ & graphical programming.

Oh, aku bukan keje kat Codemaster by the way.

( IGDA Forum Link )

Edited by EZzy79

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum...

sila amik tau basic dulu...apa itu model, scene, collision, programming, 3d engine, fizik, dll... :rolleyes:

tu aku tak tau ape. aku tak tau nak start pun, mana nak cari tutorial dan sebagai nyer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Ko try baca awal2 thread nie pasal membina game 3D step by step atau ko bleh juga try tool dan cara bina game 2D kat thread satu lagi kat SINI. Baca dan follow tutorial tu.. kalau tak paham baru ler tanya. Selagi ko tak start apa2, selagi tu ler ko langsung tak paham konsep dan cara dia. Jangan buang masa lagi, ko ikut jer apa yang dibincangkan dari mula thread sampai ke hujung thread....

Edited by LanoG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Nak buat game nie bukan macam masak meggi, 5 minit jer dah boleh siap dan makan. Kena ada kesabaran selain kena tahu gabungan beberapa bidang terutama sekali berkenaan rekabentuk dan konsep grafik 2D/3D dan jugak programming language (C++/C#/VB etc.).

Kebanyakan yang ingin membina game akan bermula dengan menjelajah ke serata pelusuk alam maya untuk mencari alat yang bersesuaian dengan game yang ingin dibina. Selepas dia jumpa alat tu, dia akan mula mengkaji dan mengikuti tutorial dan belajar segala macam trick serta trial & error dahulu. Selepas tu barulah dia akan lebih mahir sedikit dan mula mmbina sebuah game yang ringkas sebagai percubaan. Bila dah betul2 mahir.. barulah dia akan cuba untuk beralih ke pembuatan game yang lebih serius dan lebih komplicated.

Paling penting bagi pembina game ialah sikap MALAS nak explore patut tidak wujud dalam kamus hidup dia. So, rajin2 lah nak explore segala macam jenis teknologi berkaitan game nie....

aku suka explore benda-benda ni lagi lagi kat internet. Jadi aku nak start buat game ni, aku tak tau nak buat camner, bleh kau recommend tool yang senang nak gunakan untuk newbie la ngan tutorial yang aku bleh ikut. macam MalaY kata scene, modalling, programing, 3d dan lain lain la. bleh tolong?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku suka explore benda-benda ni lagi lagi kat internet. Jadi aku nak start buat game ni, aku tak tau nak buat camner, bleh kau recommend tool yang senang nak gunakan untuk newbie la ngan tutorial yang aku bleh ikut. macam MalaY kata scene, modalling, programing, 3d dan lain lain la. bleh tolong?

Basically dah ade beberapa tutorial & beginner info dalam threads dalam forum ni. Cthnye, pegi je kat page one dalam thread ni je dah ade info on blender / irrlicht & stuff. Tinggal nak kene baca je. Kalau ko ade specific requirement & game yang ko nak buat, buleh la kitaorang kasik pendapat kalau ko tak jumpe info pasal tu, lepas Google & search dalam Internet and Forums.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hmmm.. aku dah malas nak explain dah. Selagi ko tak start, selagi tu ler ko masih tertanya2 kat mana nak cari....

Baca dan follow dulu beberapa tutorial untuk beginner seperti link yang aku dah bagi sbelum nie atau start awal thread nie. Err, ko kata ada google... so, apa yang dijumpai tu... kalau macam nie la... sampai bila ler game ko tu nak siap.. ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hmmm.. aku dah malas nak explain dah. Selagi ko tak start, selagi tu ler ko masih tertanya2 kat mana nak cari....

Baca dan follow dulu beberapa tutorial untuk beginner seperti link yang aku dah bagi sbelum nie atau start awal thread nie. Err, ko kata ada google... so, apa yang dijumpai tu... kalau macam nie la... sampai bila ler game ko tu nak siap.. ^_^

aku test la nanti, lagipun aku tak penah programing apa lagi dia nyer bahasa, macam bahasa alien.

err... sume tools yang dia bagi aku tak bleh downloads la... bleh kasi link yang baru tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

assalamualaikum sumer....

nak tanya korang yg penah install irrWizard tu...aku compile main.cpp kat Visual C++ 6. tu asyik kuar error je...

file directories include ngan lib ke irrlicht aku dah seting baek....still xdpt jgk...ni error yg kuar...

plz..tulung...sesape pnah run irrWizard...

--------------------Configuration: main - Win32 Debug--------------------
Linking...
main.obj : error LNK2001: unresolved external symbol "public: bool __thiscall CGame::run(void)" ([email protected]@@QAE_NXZ)
main.obj : error LNK2001: unresolved external symbol "public: __thiscall CGame::CGame(void)" ([email protected]@[email protected])
main.obj : error LNK2001: unresolved external symbol "public: virtual __thiscall CGameManager::~CGameManager(void)" ([email protected]@[email protected])
Debug/main.exe : fatal error LNK1120: 3 unresolved externals
Error executing link.exe.

main.exe - 4 error(s), 0 warning(s)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Jom sambung pembelajaran Irrlicht sementara menunggu ketibaan zx :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now