aina_sara 0 Report post Posted January 19, 2008 Sediakan cendawan botol (boleh beli basah atau ditinkan atau kutip kat area EFB).sori org dah kawin nak mencelah.. cendawan botol??? cendawan butang ade laa.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
heaven x 6 Report post Posted January 19, 2008 sori org dah kawin nak mencelah.. cendawan botol??? cendawan butang ade laa..betul la tuh cendawan botol sekang di jual dlm pack...slalu di buat utk masak ngan sayur2an ada layan jugabutton mushroom lain la...itu mau buat pizza ada sodap Quote Share this post Link to post Share on other sites
Superbandung 2 Report post Posted January 19, 2008 Sekarang ni dalam tin dah siap,mudah pantas dan ringkas..tapi aku fobia makan cendawan sebab dulu aku rajin kutip cendawan kat kampung aku,last2 aku kena keracunan makana akibat cendawan tu..lepas tu aku tobat lahu, tak makan dah dekat 12thn aku tak makan cendawan,memory still remind.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
LanoV 22 Report post Posted January 19, 2008 sori org dah kawin nak mencelah.. cendawan botol??? cendawan butang ade laa..Ye lah.. cendawan yang bentuk dia macam butang baju (mushroom) tu kan... warna cam putih2 coklat tu. Dalam tin banyak jual sekarang nie.. kebanyakan dari China. Kena check dulu ada logo halal ker tak atas tin tu. Selain tu, yang segar punya ada banyak jual kat hypermarket... tanaman cendawan nie bagus sebenarnya. Cendawan kira mkanan bersih sebab dia takleh hidup kat tempat kotor.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
cybeternity 0 Report post Posted February 17, 2008 xde lg ke resipe memasak utk org bujang ni..?dulu2 slalu gak bwat sambal ikan bilis, sayur grg, ikan bilis grg bwg..sodap tul msk sndiri nih.. hee Quote Share this post Link to post Share on other sites
hasalam 0 Report post Posted February 20, 2008 wah... pandai nyeeee.. mesti belaja dgn mek nie. aku pun ade jugak resepi ...Ayam masak asam pedasBahan-Bahan:600 gm ayam yg dibuang kulitnya300 gm bendir2 batang serai, dititik2 kuntum bunga kantan4 - 6 helai daun kesumSedikit minyak untuk menumisSedikit air asam jawaGaram secukupnya Ajinomoto.Tepung jagung Bahan-bahan digiling halus:15 tangkai cili kering5 biji bawang merah3 ulas bawang putih2.5 sm haliaps: Jika perlu sila tambah tepung jagung untuk menambahkan rasa aromanya.Cara:Ayam disiang dan dicuci bersih. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan digiling halus hingga garing. Kemudian masukkan serai titik. Kacau rata. Masukkan ayam dan air asam jawa. Kacau rata. Apabila mendidih masukkan bendir, daun kesum, bunga kantan dan garam. Kacau rata. walah.... sedia untuk dihidangkan Quote Share this post Link to post Share on other sites
aina_sara 0 Report post Posted February 20, 2008 kalu bole, masakan jgn sekali2 boh ajinomoto.. tak bagus utk kesihatan anda. cuba korang letak ajinomoto 5 minit kat ketiak korang, luruh habih bulu ketiak.. note : aku x penah wat ye, ni ada org ckp.. nak tau betul ke tak, korang try ler.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cybeternity 0 Report post Posted February 21, 2008 kalu bole, masakan jgn sekali2 boh ajinomoto.. tak bagus utk kesihatan anda. cuba korang letak ajinomoto 5 minit kat ketiak korang, luruh habih bulu ketiak.. note : aku x penah wat ye, ni ada org ckp.. nak tau betul ke tak, korang try ler.. aku kalo bley letak garam pon x nk..tp nnti xde rase plak la kn.. hehe Quote Share this post Link to post Share on other sites
noisneT 0 Report post Posted February 22, 2008 kalu bole, masakan jgn sekali2 boh ajinomoto.. tak bagus utk kesihatan anda. cuba korang letak ajinomoto 5 minit kat ketiak korang, luruh habih bulu ketiak.. note : aku x penah wat ye, ni ada org ckp.. nak tau betul ke tak, korang try ler.. Tapikan... kalo tak bagus @ bahayakan kesihatan naper boleh jual gak? konpius aku.... Mcmana nak tau masakan tu pakai msg atau tak ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
aina_sara 0 Report post Posted February 23, 2008 Tapikan... kalo tak bagus @ bahayakan kesihatan naper boleh jual gak? konpius aku.... Mcmana nak tau masakan tu pakai msg atau tak ?kalu kat kedai makan, wajib diorang letak msg nih. masakan x sedap pun leh jd sedap kalu letak benda nih. dalam masakan kita boleh rasa laa ada msg tu... tambah2 lg kalu letak lebih skit.. makan rasa aji je. rasa dia cam... camana aku nak ckp ye.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
cybeternity 0 Report post Posted March 2, 2008 kalu kat kedai makan, wajib diorang letak msg nih. masakan x sedap pun leh jd sedap kalu letak benda nih. dalam masakan kita boleh rasa laa ada msg tu... tambah2 lg kalu letak lebih skit.. makan rasa aji je. rasa dia cam... camana aku nak ckp ye.. rase sdp yg unnatural.. heheemm mak aku ckp ltk pak aji kalo lauk terlebey garam..emm x gemar aku ltk bnde2 ni.. hee Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy_labelle 0 Report post Posted April 9, 2008 haha... kalo nak bezekan makanan de latak msg ke tak... ko pkai ketas litmus biru... haha... Quote Share this post Link to post Share on other sites