Jump to content

Help_Desk

Members
  • Content Count

    56
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Help_Desk


  1. Selalunya kat fibre converter tu sendiri ada status LED , link dgn act

    tgk samada 4 LED atau 6 , sepatutnya semua menyala dan berkelip.. mcm kata ayoi.. link fibre ni dia kena terbalik .. RX - TX , TX - RX , yg ni kena test dulu baru tgk yg lain.. both end fibre converter ni boleh letak tester atau pc/laptop dan test connection tu..

    tgk converter tu both end sama ke tak speed / duplex ... jgn la guna 10/100 base punya sebelah dan sebelah lagi punya 1000 base , mmg tak boleh la..

  2. Modem tu anyway ada run http services dimana port tu digunakan oleh web management. Sebelum ni ramai yang ada masalah semacam ni caranya cuma alihkan port management dari luar modem tu dari 0.0.0.0 port 80 kepada port selain dari 80. Kalau ko tak sure nak buat mcm mana... install software teamviewer dan benarkan aku remote setting modem tu. Dari dalam lan tak de masalah.. berapa byk pc nak gunakan port 80

  3. istilah yg mmg ramai confuse termasuk la aku...


    asalnya wifi sahaja... sepatutnya jenis ni utk kegunaan terhad pada sesuatu lokasi dan organisasi samada public atau private


    semakin besar user wifi maka wujud system network authentication pelbagai guna contohnya radius. Guna samada local area dan wide area .. server radius ni boleh seat kat local atau di access guna internet / vpn

  4. Kalau tak silap aku la... (aku bukannya tau byk) istilah ni ko akan jumpa almost pada cisco switch n routers sahaja..

    Setelah port tu di tagg kan... maka ada satu mekanisme yg dibentuk membolehkan byk frame lalu pada port tu tetapi dipisahkan ikut vlan id masing2.. selain dari cisco secara kasar dah devide guna tagg .. tapi bagi cisco ada lagi mekanisme yg diaorg guna utk securekan data tu lagi.. option yg ada adalah ISL/Dot1q ..

  5. dynamic dns adalah perantara host ip dengan host domain...

    contoh , abc.dyndns.org adalah host dan public ip nya 210.187.12.34

    Manakala router yg act as dyndns client bekerja sebagai authenticator. Setiap kali tukar ip pada mode dynamic ip, client ni akan bertugas memastikan host domain dan host ip adalah benar ketika itu.

    Manakala router tersedia dgn mode NAT, port forwarding memastikan external port di arahkan kepada LAN ip. Jadi.. port belakang tu spt http,https,ftp,telnet dan sebagainya mungkin dah tersedia dlm pre configure. Kalau port yang tak ada aje dlm list tu boleh set as custom.

    Client pada LAN ip kena open port2 yg nak digunakan.Kalau tidak port tu tak boleh diaccess samada dari dalam network atau internet.

    Jadi kesimpulannya kena ada 4 step iaitu , 1 - penyediaan acc host domain dyndns, 2 -setting pada Router utk dyndns , 3 - port forwading pada port berkaitan dan 4 - PC / server @ aplikasi server port kena open.
×
×
  • Create New...