• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Mari Guna Pustaka Qt

8 posts in this topic

Posted · Report post

Pustaka Qt http://qt.nokia.com

Kengkawan,

Pustaka Qt ni tersangatlah bagus. Apakata, daripada asyik dok

cin << cout << untuk program C++ duk kat command line, guna pustaka Qt. Macam macam ada.

Terutama utk buat assignment ka, tutorial programming, guna Qt lagi senang. Siap boleh kluar result pakai GUI. Click click terus siap program untuk assignment.

Rasanya, lecturer bole terima ka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

lecturer terima @ tak, tu lain hal.

tapi kalo nak guna, biarlah sesuai dengan keadaan dan keperluan. Bagi kelas asas pengaturcaraan cukup lah setakat cli, kerana tujuannya untuk memperkenalkan pelajar dengan bahasa itu. Benda2 extra mcm gui programming, thread programming, blabla.., itu sendiri2 je lah mengikut minat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sekurang kurangnya biarlah ada pendedahan awal. Saya jalankan interview selalu menyedihkan bila tanya ini tak tahu, tanya itu tak tahu. Asyik2 jawapan "saya tahu basic" je.

Sehinggakan, para graduan sangka C++ cuma untuk command line saje. Asas yang diajar kat UNI tu pun dah lama tak digunapakai dalam industri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pasal pendedahan awal itu, saya setuju, cuma bagi pelajar yang baru pertama kali terdedah kepada C++ awal2 lagi didedahkan pula dengan konsep2 yg berkaitan dalam gui programming mungkin terasa seperti dihentam ombak :P. Pelajar perlu terlebih dahulu didedahkan dengan asas bahasa C++, konsep OOP, memory management dan apa2 yang berkaitan agar mereka faham apa yang sedang berlaku apabila mereka menggunakan pustaka ini.

penyelaras kursus(?) mungkin boleh menyelitkan topik gui programming menggunakan pustaka2 tertentu diakhir silibus pembelajaran @ buat satu kursus lain yang mendedahkan pelajar dengan topik2 advance seperti gui programming, threading, networking, etc2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya guna Qt kat tempat kerja :) Cun..
Console programming membosankan sebab tu ramai student tak sanggup nak study betul2 sebab tak nampak hasilnya(macam mana nak dapat hasil; loop, data structure, class, etc tak berapa faham lagi). Dengan adanya GUI, boleh memupuk minat student untuk discover programming dgn lebih jauh. Nak cuba 3D programming pun boleh :)
Saya sokong troikasix, mungkin pendedahan awal tentang GUI boleh dicuba di IPT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='troikasix' timestamp='1292996916' post='1057260']
Sekurang kurangnya biarlah ada pendedahan awal. Saya jalankan interview selalu menyedihkan bila tanya ini tak tahu, tanya itu tak tahu. Asyik2 jawapan "saya tahu basic" je.

Sehinggakan, para graduan sangka C++ cuma untuk command line saje. Asas yang diajar kat UNI tu pun dah lama tak digunapakai dalam industri.
[/quote]

maaf, saya rasa "plain vanilla C++" tidaklah "tidak dipakai dalam industri" lagi.

mungkin industri sudah menuntut set kemahiran yang lebih maju... tapi apalah maju tanpa yang asas.

bagaimana mungkin seorang pengaturcara boleh menggunakan Qt tanpa C++ asas.

Untuk menuntut pelajar mendalami pengaturcaraan GUI, saya setuju.

Tapi mengatakan C++ asas tidak relevan lagi, bagi saya satu falasi.


Seharusnya GUI programming diajar sebagai subjek lanjutan seperti kata omgwtfbbq.

Lagi pun, bagi pelajar kejuruteraan, kebarangkaliannya tipis untuk mereka dituntut membuat aplikasi GUI.


some food for thought : ramai juga yang berpendapat Assembly sebagai subjek yang sudah lepas tarikh luput, walhal selagi CPU itu wujud, selagi itu kita perlukan assembly, terutamanya untuk mendebug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Masalah utama ialah lacturer x reti GUI, x penah buat program selain projek final year masa belajar dulu-dulu. Belajar tiori, kedian jadi pensyarah dan mengajar. Paham-paham je la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='CFoo++' timestamp='1349852731' post='1085301']
Masalah utama ialah lacturer x reti GUI, x penah buat program selain projek final year masa belajar dulu-dulu. Belajar tiori, kedian jadi pensyarah dan mengajar. Paham-paham je la...
[/quote]
Pendek kata takde praktikal skill lah kan... sebab semua teori jer... aku rasa lecturer kena at least kerja dan ada experience kurang-kurang 2 tahun baru tahu real life challenge...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now