• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Grafik Dalam C++

39 posts in this topic

Posted · Report post

saya blajar c++ asas je kot, macam teknik oop, reuse, inherited, pointer, tapi tak sampai ke API. API ni teknik ke satu jenis bahasa lain. Dia wujud untuk semua jenis bahasa programming jugak ke macam visual basic dan java??? blink.gif

API tu, mcm ISA level dlm hardware laa.... direka utk standardise dan permudahkan programming.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

dah tu mcam mana nak setel masalah ni? nak kena pakai windows ME balik??? ( ohmy.gif adik, pinjam pc ko balik!!). Dah tu, kalau kina nak control stail windows XP (grafik dia lebih kepada XP macam button yang lebih besar dan membulat kat hujung) macam mana??? blink.gif

Aku biasanya create sendiri OCX utk wat cam tu. tp, ko bleh gak beli ocx yg dh dijual (stardock & activeskin plg popular). Aku x reti lg win XP punya additional API. Mungkin bleh create straight dr API dia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Itu utk call api... lbh kurang mcm nk wat form pakai windows API laaa... ko blajar C++ basic je kot.

semua yg ada WS_* tu adalah Style untuk windows..

TunAli ni sebenarnya dah smart dlm C++, dia sajer nak test je tu.. TunAli.. bleh la join sini selalu.. biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kadababo...

wei mana ada...

saya budak baru belajar, kalau salah tolong jolokkan....

serius aaa, saya baru bljar. Jangan la tak jawab soalan saya lepas ni... ohmy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kadababo...

wei mana ada...

saya budak baru belajar, kalau salah tolong jolokkan....

serius aaa, saya baru bljar. Jangan la tak jawab soalan saya lepas ni...  ohmy.gif

hehe.. takper, tanyer je aper2, kalau ader benda yg boleh dijawab, saya jawab.. kalau takleh, jgn kecik hati lak.. saya ni pun mmg tengah belajar C++, especially in Visual Programming.

Memang betul la cakap TunAli tu, banyak syntax C++ lain sikit dlm Windows Programming. Sbb dalam windows dia ada windows behavoiusnya yg tersendiri, jadi semua syntaxnya berlainan.

Contohnya:

Window Style: ada WS_

Window Message: ada WM_

Window Classes: ada CDialog, CDocument, CView, CAboutDlg

Window Function: ada SetWindow(), DestroyWindow()

kalau macam yang biasa saya buat, saya tulis kategori2 diatas dan letak kat dalam satu notebook sebagai rujukan. Sbb kalau nak hafal semua syntax tu susah sikit..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Berdasarkan pengalaman saya, sebelum belajar Visual C++, belajar dulu Visual Basic.. senang sikit nak get through.

Mmg betul la kalau dulu dia belajar C++ terus lompat ke Visual C++ mmg susah.

Apa2 pun slowly tengok syntax2 yg baru tu, kenalpasti dan kalau boleh hafal..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Aku, VC++ x mahir sgt, sbb x byk project yg aku buat pakai VC++. VB melambak laaa.... Aku pun x tau mengapa aku x dpt byk project VC++. Padahal, kalo ikutkan, syarikat2 beso semua pakai VC++ kan ? heran aku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Memang betul la cakap TunAli tu, banyak syntax C++ lain sikit dlm Windows Programming. Sbb dalam windows dia ada windows behavoiusnya yg tersendiri, jadi semua syntaxnya berlainan.

Contohnya:

Window Style: ada WS_

Window Message: ada WM_

Window Classes: ada CDialog, CDocument, CView, CAboutDlg

Window Function: ada SetWindow(), DestroyWindow()

kalau macam yang biasa saya buat, saya tulis kategori2 diatas dan letak kat dalam satu notebook sebagai rujukan. Sbb kalau nak hafal semua syntax tu susah sikit..

Peh sytlo gak cara tu. Sekali aku nak tiru gak. TQ puteranetwork. laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Berdasarkan pengalaman saya, sebelum belajar Visual C++, belajar dulu Visual Basic.. senang sikit nak get through.

Mmg betul la kalau dulu dia belajar C++ terus lompat ke Visual C++ mmg susah.

Apa2 pun slowly tengok syntax2 yg baru tu, kenalpasti dan kalau boleh hafal..

Dulu ader buat projek Visual Basic. Kalau nak kita, VB senang gila. Nak access data ngan properties+method+dll macam makan kacang aje. tak macam Visual C++. Tapi, program mesti jadi slow sikit dan ada banyak programming limitation. Iya la... Dah VB dan direka untuk window program programming aje, memang camtu la... wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dulu ader buat projek Visual Basic. Kalau nak kita, VB senang gila. Nak access data ngan properties+method+dll macam makan kacang aje. tak macam Visual C++. Tapi, program mesti jadi slow sikit dan ada banyak programming limitation. Iya la... Dah VB dan direka untuk window program programming aje, memang camtu la... wink.gif

Ko try delphi la. Senang mcm VB, tp performance cm VC++.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hello..dulu sya blajar java.pas2 skrg blajar c++..buat grafik programm..sbb 2 lemah cket xde basic..

skrg ni tgh buat projek maut...

kpd mafia2 di luar sana..boleh bg sample koding yg menghasilkan grafik bergerak x..ringkasnya animation..

guna microsoft visual C++ n open GL/ glut sahaja...jgn yg tlalu complicated sgt..tp menarik..klo boleh e-mail la kat sya..klo nak tulis sini tpulang la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

saya baru dalam c++ (sekarang tengah belajar Visual c++). Masalah saya ialah saya tidak paham macam mana MFC boleh buat semua jenis windows tu (termasuk control2nya) dari segi konsep dan teori (nak pakai tahu la). macam mana kalau kita nak buat control kita sendiri atau nak design interface baru (macam nak buat grid axcel; perhatian: nak design dari awal bukan ambik orang punya). kena coding pakai c++ ke atau activeX. boleh tak terangkan konsepnya? :blink:

Ini post lama, tapi bila di teliti respon daripada member-member, jelas sangat tak ramai tahu apa bende MFC ni. Ini lah juga masaalah yang saya hadapi bila nak cari programer. Ini lah juga sebabnya kenapa Bill Gate lebih suka buka pusat pembangunannya di India daripada MSC. Programer yang dihasilkan oleh pusat-pusat pengajian tinggi di Malaysia cuma tahu printf, scanf, getch, cin, cout. Semua ni arahan yang digunakan dalam tahun 80'an di zaman teletype. Bayangkan silibus yang digunakan di universiti2 Malaysia (hampir semua) adalah hampir 30 tahun ketinggalan, kesian budak-budak yang masuk universiti, ada ijazah bersama ilmu yang sudah tidak digunakan lagi.

MFC ni framework yang digunakan bersama Visual studio bertujuan untuk menyokong semua perkara asas dan standard seperti user interface, file management, printing dan sebagainya. Kalau guna MFC pengaturcaraan C++ lebih mudah dari VB. Coding asas yang dihasilkan menerusi wizard yang disediakan sudah menyokong buka tutup fail, print dan print preview, document management siap dgn interface standard spt dockable toolbar, view dan sebagainya.

Grafik (controls) boleh dibina dalam dialog editor secara visual (macam VB) segala control macam yang digunakan di dalam windows (button, bitmap, listbox, combo box, date time picker dll) sudah disediakan. Kalau nak create on the fly, boleh inherit dari class2 yang dah disediakan bermula dari CWnd untuk windows asas, CView, CScrolBar, CSocket dan segala macam lagi. OCX, VBX, OLE, ODBC, SQL dll semua disokong... banyak lagi tapi malas nak cakap sebab lepas ni scanf juga yang diajar. Belajarlah bersungguh-sungguh wahai Tun Ali, nanti boleh diperturunkan kepada anak cucu sendiri, apalah diharap pada universiti, yang diajar hanya silibus basi.

Edited by CFoo++

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

pa2 pun berbudi bahasa lah bila orang lain dah tolong.....

kita rakyat malaysia berbudi bahasa :rolleyes:

kita boleh buatnye

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tambah siket.

(M)icrosoft (F)oundation ©lass ni subset kepada Windows (A)pplication (P)rogramming (I)nterface. tujuan MFC ni adalah untuk memudahkan programmers untuk membuat/mengawal control control untuk sesuatu window. for an example CButton untuk apa apa yang berkaitan dengan button, CString untuk main main dengan string, etc etc. penat gak kalo nak buat satu window dengan basic basic function tanpa MFC (dalam kes C++ ar).

yang macam kat post puteranetwork tu, WM_??, WS_?? just merupakan constant yang dideclare dalam header (more readable and faham'able' instead numbers). tak termasuk dalam library MFC..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0