Jump to content
Sign in to follow this  
bigguy

Mesin basuh alaf baru.

Recommended Posts

hi korang... sempena aku nanti nak pindah rumah baru nanti, aku nak tanya lah korang,

kalau korang ada tak nak rekemen kat aku mesin basuh yg paling latest ?

sebab aku barang elektrik ada semua kecuali mesin basuh. ramai yg kata beli front load baru nampak kemas.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/2/2022 at 3:08 PM, bigguy said:

hi korang... sempena aku nanti nak pindah rumah baru nanti, aku nak tanya lah korang,

kalau korang ada tak nak rekemen kat aku mesin basuh yg paling latest ?

sebab aku barang elektrik ada semua kecuali mesin basuh. ramai yg kata beli front load baru nampak kemas.

kenapa kena beli front load? front load banyak yg mahal. kalau aku beli top load ja tak kisah brand apa2 pun

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/2/2022 at 3:08 PM, bigguy said:

hi korang... sempena aku nanti nak pindah rumah baru nanti, aku nak tanya lah korang,

kalau korang ada tak nak rekemen kat aku mesin basuh yg paling latest ?

sebab aku barang elektrik ada semua kecuali mesin basuh. ramai yg kata beli front load baru nampak kemas.

top load pun kemas je? midea okey je aku guna dah bertahun. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, piechop said:

kenapa kena beli front load? front load banyak yg mahal. kalau aku beli top load ja tak kisah brand apa2 pun

sebab ramai yg cakap front load ni lebih senang nak susun atur rumah.

lgipun rumah aku ni kecik je kondo 2 bilik je weh ruang laundry pun tak ada cuma ada balkoni sidai baju jek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalau beli front load baru nampak moden gituu. tapi kena tgk function jugak la, takleh nak ambik sebab design je kan.. kalau x bayar mahal2 untuk fungsi yg tah pape

Share this post


Link to post
Share on other sites

bgi aku panasonic brand terbaik aku pernah guna untuk washer and rice cooker.. mmg dah lama guna brand ni and x prnah mengecewakan langsung.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, bigguy said:

sebab ramai yg cakap front load ni lebih senang nak susun atur rumah.

lgipun rumah aku ni kecik je kondo 2 bilik je weh ruang laundry pun tak ada cuma ada balkoni sidai baju jek.

faham sangat, tapi bagi aku mcm front load lagi senang kot nak basuh dari top load.. hmm sebab sepanjang duduk sendiri, pergi dobi or washer rumah sndiri mmg front load and senng nak kendali

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, zentuah said:

faham sangat, tapi bagi aku mcm front load lagi senang kot nak basuh dari top load.. hmm sebab sepanjang duduk sendiri, pergi dobi or washer rumah sndiri mmg front load and senng nak kendali

tapi front load kena duduk klau nk letak baju dlm washer. aku suka berdiri lagi daripada duduk. so mmg prefer top load. 

17 hours ago, aminur88 said:

kalau beli front load baru nampak moden gituu. tapi kena tgk function jugak la, takleh nak ambik sebab design je kan.. kalau x bayar mahal2 untuk fungsi yg tah pape

kena tgok function washer tu jugak. bagi aku tgok la mampu yg mana tak semestinya washer kena beli yg mahal. asalkan boleh basuh dah okey

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Minahh said:

bgi aku panasonic brand terbaik aku pernah guna untuk washer and rice cooker.. mmg dah lama guna brand ni and x prnah mengecewakan langsung.

i guna LG pun not bad washer dia. panasonic mcm mahal je

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, ring531 said:

tapi front load kena duduk klau nk letak baju dlm washer. aku suka berdiri lagi daripada duduk. so mmg prefer top load. 

kena tgok function washer tu jugak. bagi aku tgok la mampu yg mana tak semestinya washer kena beli yg mahal. asalkan boleh basuh dah okey

ohhh i see. takdela sampai kena duduk pun nk masukkan baju.. hahah cuma bagi aku senang nak reach kalau baju dah basuh bila guna front load. and paling best atas washer tu still boleh letak barang ke kan atau sambil2 nak lipat baju

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, telini said:

i guna LG pun not bad washer dia. panasonic mcm mahal je

hehe faham. tapi jangan risau sbb panasonic pun still ada installment, warranty and trusted since brand ni pun bukan baru kan. harga dia pun berbaloi dengan function yang dia ada. which is UV light. jarang ada dekat washer tau..

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, ring531 said:

tapi front load kena duduk klau nk letak baju dlm washer. aku suka berdiri lagi daripada duduk. so mmg prefer top load. 

kena tgok function washer tu jugak. bagi aku tgok la mampu yg mana tak semestinya washer kena beli yg mahal. asalkan boleh basuh dah okey

setuju. tapi bgi aku front load panasonic ni bagus sebab bnyk gila function and besar. bleh muat 11kg. kalau bleh aku jenis yg beli washer xnk dh gi dobi. so muat nak basuh cadar, bantal dalam washer ni

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Minahh said:

hehe faham. tapi jangan risau sbb panasonic pun still ada installment, warranty and trusted since brand ni pun bukan baru kan. harga dia pun berbaloi dengan function yang dia ada. which is UV light. jarang ada dekat washer tau..

apa function UV light tu? bagi i washer ni asalkan boleh bersihkan baju dah ok

15 hours ago, aminur88 said:

setuju. tapi bgi aku front load panasonic ni bagus sebab bnyk gila function and besar. bleh muat 11kg. kalau bleh aku jenis yg beli washer xnk dh gi dobi. so muat nak basuh cadar, bantal dalam washer ni

kalau rumah kecil mcm mana eh? sbb size rumah kena ambil kira jugak

15 hours ago, zentuah said:

ohhh i see. takdela sampai kena duduk pun nk masukkan baju.. hahah cuma bagi aku senang nak reach kalau baju dah basuh bila guna front load. and paling best atas washer tu still boleh letak barang ke kan atau sambil2 nak lipat baju

i rasa kalau front load ni normally mmg besar. top load size kecil. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, telini said:

apa function UV light tu? bagi i washer ni asalkan boleh bersihkan baju dah ok

kalau rumah kecil mcm mana eh? sbb size rumah kena ambil kira jugak

i rasa kalau front load ni normally mmg besar. top load size kecil. 

saiz dia takla besar macam kita pergi dobi pun. and indeed still muat je, even kalau yg duduk flat still muat jugak untuk kendali washer tu. so no big problem. yg paling penting, kerja pembasuhan tu semua boleh langsai hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, telini said:

apa function UV light tu? bagi i washer ni asalkan boleh bersihkan baju dah ok

kalau rumah kecil mcm mana eh? sbb size rumah kena ambil kira jugak

i rasa kalau front load ni normally mmg besar. top load size kecil. 

Fahamm. Tapi front load ni senang sebab awak boleh basuh cadar, bantal. so x yh nak pergi dobi dahh. or nak basuh teddy bear besar kan.. Haa senang kerja, paling best nak basuh tub ni senang je. auto.. plus tak payah nak sental2 lagi

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, telini said:

apa function UV light tu? bagi i washer ni asalkan boleh bersihkan baju dah ok

kalau rumah kecil mcm mana eh? sbb size rumah kena ambil kira jugak

i rasa kalau front load ni normally mmg besar. top load size kecil. 

UV light tu bantu untuk buang bacteria. tapi dia tak membazir pun elektrik dengan air ye. sebab dia ada banyak function which is sesuai dengan harga dia

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Minahh said:

UV light tu bantu untuk buang bacteria. tapi dia tak membazir pun elektrik dengan air ye. sebab dia ada banyak function which is sesuai dengan harga dia

ade link ke ape2 ke utk refer terus ke product tu? sbb nak juga tahu berapa harga dia.

lepas tu kan beli kat mana ada model panasonic ni tak nak lah bazir minyak pegi cari 1 kedai ke 1 kedai wehh. hihi

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, Minahh said:

UV light tu bantu untuk buang bacteria. tapi dia tak membazir pun elektrik dengan air ye. sebab dia ada banyak function which is sesuai dengan harga dia

saya lagi prefer yg ada blue ag+ dan stain master utk washer. features ni lagi bagus bagi saya

12 hours ago, zentuah said:

Fahamm. Tapi front load ni senang sebab awak boleh basuh cadar, bantal. so x yh nak pergi dobi dahh. or nak basuh teddy bear besar kan.. Haa senang kerja, paling best nak basuh tub ni senang je. auto.. plus tak payah nak sental2 lagi

top load pun boleh basuh cadar semua tu. saya cari washer yg tak guna bnyk tenaga elektrik dan air kalau nk guna washer yg besar

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, aminur88 said:

saiz dia takla besar macam kita pergi dobi pun. and indeed still muat je, even kalau yg duduk flat still muat jugak untuk kendali washer tu. so no big problem. yg paling penting, kerja pembasuhan tu semua boleh langsai hahaha

kalau awak ckp pembasuhan tu, semua washer utk pembasuhan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, ring531 said:

kalau awak ckp pembasuhan tu, semua washer utk pembasuhan.

hahaha ya mmg saya cakap washer untuk basuhh. cuma nk share yg panasonic punya front load, ada function best bestt. x rugi guna actually. suka sebab stainmaster dia function sngtt

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, mublised77 said:

saya lagi prefer yg ada blue ag+ dan stain master utk washer. features ni lagi bagus bagi saya

top load pun boleh basuh cadar semua tu. saya cari washer yg tak guna bnyk tenaga elektrik dan air kalau nk guna washer yg besar

i see. haah panasonic ni pun ada function untuk jimat water and elektrik. sy guna washer ni, bil api air x melambung pun.. and x rasa terbeban nk byar even bnyk tanggungan

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, bigguy said:

ade link ke ape2 ke utk refer terus ke product tu? sbb nak juga tahu berapa harga dia.

lepas tu kan beli kat mana ada model panasonic ni tak nak lah bazir minyak pegi cari 1 kedai ke 1 kedai wehh. hihi

ada,, meh sy share. but if tgk link ni, ni could be net price dia. sebab harga sekarang pun dah lain https://www.panasonic.com/my/consumer/home-appliances/washer-dryer/front-load-washer/na-v11fx2lmy.html
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, aminur88 said:

hahaha ya mmg saya cakap washer untuk basuhh. cuma nk share yg panasonic punya front load, ada function best bestt. x rugi guna actually. suka sebab stainmaster dia function sngtt

ada stain master je  ke? mcm bnyk je lagi ada

16 hours ago, Minahh said:

ada,, meh sy share. but if tgk link ni, ni could be net price dia. sebab harga sekarang pun dah lain https://www.panasonic.com/my/consumer/home-appliances/washer-dryer/front-load-washer/na-v11fx2lmy.html
 

 

kalau ada duit lebih boleh la beli ni, mcm not bad

16 hours ago, zentuah said:

i see. haah panasonic ni pun ada function untuk jimat water and elektrik. sy guna washer ni, bil api air x melambung pun.. and x rasa terbeban nk byar even bnyk tanggungan

bagusla kalau mcm tu. takde la nk byar mahal air dan elektrik ye dok

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, ring531 said:

ada stain master je  ke? mcm bnyk je lagi ada

kalau ada duit lebih boleh la beli ni, mcm not bad

bagusla kalau mcm tu. takde la nk byar mahal air dan elektrik ye dok

banyak je function dia.. activefoam, Blue ag lagii and then UV light tu. which is mmg banyak. so thats why its worthy dengan harga dia. tapi yg paling penting mmg jimat air. lgi2 detergent. sebab function dia tu,mmg x bnyk guna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hihi, tetiba rancak korang sembang dlm ni ye ;-) Bagus2, kongsi2 info dan pendapat, semua dpt manfaat :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...