Jump to content
Sign in to follow this  
vitkk007

Baju bau busuk

Recommended Posts

Nak tanya korang naper eh baju aku bau ek... aku dah try basuh betul2 lah memang selama ni aku basuh betul2 pun, aku keringkan cara betul.. dah macam2 sabun ak try.. naper still macam ni ? Ape yang salah ek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bau hapak tu maybe dari drum mesin basuh yg kotor. Kena selalu check la dan bersihkan drum mesin basuh tu. Pastu jgn duk basuh kain buruk kat dapur guna mesin basuh sngt nnti bau minyak habis laa bercampur basuh baju lepas tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, kanasai said:

Bau hapak tu maybe dari drum mesin basuh yg kotor. Kena selalu check la dan bersihkan drum mesin basuh tu. Pastu jgn duk basuh kain buruk kat dapur guna mesin basuh sngt nnti bau minyak habis laa bercampur basuh baju lepas tu

macam mana nak basuh drum tu?? semua mesin punya drum tu sama je ke cara nya?? 

alamakkk sy basuh kain buruk jugak kat mesin yg sama hahaha ! patut lah baju saya bau hapak..

9 hours ago, dazuiba said:

Baju yg lepas g gym or joging tu pun kena rendam dulu baru basuh sebab bau peluh tu pun susah nak hilang jugak kalau terus masuk mesin basuh je. Basuh asing2 pun okay gak

ye ke? macam leceh jek sebab sy akan lebihkan sabun je bila basuh baju2 sy pegi hiking ke jog macam tu..

tapi still lah bau hapak sikit2 tu sy spray je pewangi mcm fbreeze tu hihi.. tapi memang pening kepala..

kita dah lah keje nak basuh baju kena asing2 kan tu agak leceh dan makan masa

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/24/2021 at 5:15 PM, vitkk007 said:

Nak tanya korang naper eh baju aku bau ek... aku dah try basuh betul2 lah memang selama ni aku basuh betul2 pun, aku keringkan cara betul.. dah macam2 sabun ak try.. naper still macam ni ? Ape yang salah ek?

maybe kat mesin basuh u tue ader kantong yg kumpulkan habuk tu semua.

cuba check kat situ kalau tebal dan besar, sahlah mesin basuh u tue kotor.

kalau sama jgak, u terpaksa lah beli mesin basuh baru yg kalau boley bunuh bakteria.

On 11/25/2021 at 3:58 PM, lucky123 said:

ye ke? macam leceh jek sebab sy akan lebihkan sabun je bila basuh baju2 sy pegi hiking ke jog macam tu..

tapi still lah bau hapak sikit2 tu sy spray je pewangi mcm fbreeze tu hihi.. tapi memang pening kepala..

kita dah lah keje nak basuh baju kena asing2 kan tu agak leceh dan makan masa

sekarang dah ader mesin basuh yg ader function air panas so no need rendam2 dah der.

kalau spray febreeze tue pon belum tentu baketeria ke sebum kat baju u tue mati.

so, u kena ada washer baru lah i rasa.

Edited by myraahmaad

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, myraahmaad said:

maybe kat mesin basuh u tue ader kantong yg kumpulkan habuk tu semua.

cuba check kat situ kalau tebal dan besar, sahlah mesin basuh u tue kotor.

kalau sama jgak, u terpaksa lah beli mesin basuh baru yg kalau boley bunuh bakteria.

sekarang dah ader mesin basuh yg ader function air panas so no need rendam2 dah der.

kalau spray febreeze tue pon belum tentu baketeria ke sebum kat baju u tue mati.

so, u kena ada washer dryer lah i rasa.

Mesin basuh yg ada fungsi sekali dgn air panas ni pun x okay jugak sebab nnti rosak la material baju tu kalau guna air panas. Nak beli mesin basuh yg matikan kuman tu mahunya harga beribu

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/25/2021 at 9:02 PM, timthor said:

Mesin basuh yg ada fungsi sekali dgn air panas ni pun x okay jugak sebab nnti rosak la material baju tu kalau guna air panas. Nak beli mesin basuh yg matikan kuman tu mahunya harga beribu

ehhh tak jugak tngok lah pada material tu sendiri wak.

macam i, guna air panas untuk basuh macam comforter ke selimut2 tebal lah sebab kadang2 bakteria byk kumpul kat situ.

kalau ade baby, lagi lah kena basuh dia punya bantal lah ape lah kan.

tapi tak guna air panas pun okay je sebab mesin basuh panasonic ade fungsi blue AG+.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/25/2021 at 9:02 PM, timthor said:

Mesin basuh yg ada fungsi sekali dgn air panas ni pun x okay jugak sebab nnti rosak la material baju tu kalau guna air panas. Nak beli mesin basuh yg matikan kuman tu mahunya harga beribu

rasanya boleh je cari yg murah tapi rasanya saya pun guna panasonic jugak yg ada mati2kan kuman tu...

bawah 4k dah boleh dapat tapi capasity dia besar lah puas sangat2! sesuai jgak kalau ade family yg ramai...

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, myraahmaad said:

ehhh tak jugak tngok lah pada material tu sendiri wak.

macam i, guna air panas untuk basuh macam comforter ke selimut2 tebal lah sebab kadang2 bakteria byk kumpul kat situ.

kalau ade baby, lagi lah kena basuh dia punya bantal lah ape lah kan.

tapi tak guna air panas pun okay je sebab mesin basuh panasonic ade fungsi blue AG+.

Cadar n selimut mmg kena guna air panas nak bagi hilangkan hama kuman bagai tu. Fungsi Blue Ag+ tu x guna air panas ke? Habis tu hilangkn kuman mcm mna?

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, Minahh said:

rasanya boleh je cari yg murah tapi rasanya saya pun guna panasonic jugak yg ada mati2kan kuman tu...

bawah 4k dah boleh dapat tapi capasity dia besar lah puas sangat2! sesuai jgak kalau ade family yg ramai...

Berapa max capasity yg ada? Beli yg sikit je rugi pulak nak kena basuh baju 2 3 kali baru siap. Anak ramai lagi la bnyk baju nak kena basuh tiap hari

Edited by dazuiba

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 hours ago, Minahh said:

rasanya boleh je cari yg murah tapi rasanya saya pun guna panasonic jugak yg ada mati2kan kuman tu...

bawah 4k dah boleh dapat tapi capasity dia besar lah puas sangat2! sesuai jgak kalau ade family yg ramai...

Mesib basuh panasonic ni yg jenis front load ke top load. Top load x best sngt basuh baju susah nak keluarkan lepas siap basuh

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/25/2021 at 3:58 PM, lucky123 said:

macam mana nak basuh drum tu?? semua mesin punya drum tu sama je ke cara nya?? 

alamakkk sy basuh kain buruk jugak kat mesin yg sama hahaha ! patut lah baju saya bau hapak..

ye ke? macam leceh jek sebab sy akan lebihkan sabun je bila basuh baju2 sy pegi hiking ke jog macam tu..

tapi still lah bau hapak sikit2 tu sy spray je pewangi mcm fbreeze tu hihi.. tapi memang pening kepala..

kita dah lah keje nak basuh baju kena asing2 kan tu agak leceh dan makan masa

Drum tu boleh je cuci dlm 2 kali sebulan tapi takut rosak better suruh org yg pndai service mesin basuh baru okay sikit. Kalau tak bertimbun habuk dlm tu melekat kat baju yg dah basuh

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/25/2021 at 5:49 PM, myraahmaad said:

sekarang dah ader mesin basuh yg ader function air panas so no need rendam2 dah der.

kalau spray febreeze tue pon belum tentu baketeria ke sebum kat baju u tue mati.

so, u kena ada washer baru lah i rasa.

heheheh tu la pasai kalau sembur2 fbreeze tu mmg tk tahan lama baju still hapak jugak bila berpeluh..

tu lah kena usha gak tu bajet mesin basuh sekali dryer mesti mahal..

tp kan kawan sy pun ade jugak pakai mesin basuh tu mcam best sbb jimat masa tk yah tunggu lama..

21 hours ago, kanasai said:

Drum tu boleh je cuci dlm 2 kali sebulan tapi takut rosak better suruh org yg pndai service mesin basuh baru okay sikit. Kalau tak bertimbun habuk dlm tu melekat kat baju yg dah basuh

hmm macam tu ke.. dah 1 hal pulak nak bayar org utk service mesin basuh kita haha bantai kena tipu kata rosak lah itu ini lah parah lah gituuu hahaha... 

Edited by lucky123

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, dazuiba said:

Berapa max capasity yg ada? Beli yg sikit je rugi pulak nak kena basuh baju 2 3 kali baru siap. Anak ramai lagi la bnyk baju nak kena basuh tiap hari

https://club.panasonic.com/my_en/na-v11fx2-11kg-econavi-inverter-blue-ag-front-load-washer-na-v11fx2lmy.html

sy pakai model ni lah tapi nak tgk yg lain pun boleh tapi so far fx series panasonic paling2 best! 

lagipun top load agak luas sikit. 11KG memang ssuai lah utk yg family besar..

22 hours ago, timthor said:

Mesib basuh panasonic ni yg jenis front load ke top load. Top load x best sngt basuh baju susah nak keluarkan lepas siap basuh

yg sy guna tu front load.. yes memang susah sikit lah top load sebab lagipun capasity dia tk besar macam front load..

ape yg sy tau lah tk tahu lah kalau ade top load yg lebih dari 9KG hehehe..

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, Minahh said:

https://club.panasonic.com/my_en/na-v11fx2-11kg-econavi-inverter-blue-ag-front-load-washer-na-v11fx2lmy.html

sy pakai model ni lah tapi nak tgk yg lain pun boleh tapi so far fx series panasonic paling2 best! 

lagipun top load agak luas sikit. 11KG memang ssuai lah utk yg family besar..

yg sy guna tu front load.. yes memang susah sikit lah top load sebab lagipun capasity dia tk besar macam front load..

ape yg sy tau lah tk tahu lah kalau ade top load yg lebih dari 9KG hehehe..

11kg kira besar dah mcm kat dobi punya. Muat la nak basuh selimut & comforter xyah g dobi dah. Model yg front load okay sikit dri mesin basuh top load 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Minahh said:

https://club.panasonic.com/my_en/na-v11fx2-11kg-econavi-inverter-blue-ag-front-load-washer-na-v11fx2lmy.html

sy pakai model ni lah tapi nak tgk yg lain pun boleh tapi so far fx series panasonic paling2 best! 

lagipun top load agak luas sikit. 11KG memang ssuai lah utk yg family besar..

yg sy guna tu front load.. yes memang susah sikit lah top load sebab lagipun capasity dia tk besar macam front load..

ape yg sy tau lah tk tahu lah kalau ade top load yg lebih dari 9KG hehehe..

Front load washer design lawa sikit. Nampak modern sikit & jimat space kalau duk rumah apartment. Suka tengok baju putar2 masa basuh tu mcm kat dobi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...