Jump to content
Sign in to follow this  
mensye

gear menyentap

Recommended Posts

Salam Guys nak tanya..pe masalah kalau masuk gear reverse tetiba rase macam menyentap.. adakah itu tanda² gearbox problem???

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, mensye said:

Salam Guys nak tanya..pe masalah kalau masuk gear reverse tetiba rase macam menyentap.. adakah itu tanda² gearbox problem???

selalunya mmg maslh gearbox klau kaitan masalah dkt reverse ni and mmg tak boleh biar lama sbb nnti boleh effect tmpt lain

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minutes ago, lucky123 said:

selalunya mmg maslh gearbox klau kaitan masalah dkt reverse ni and mmg tak boleh biar lama sbb nnti boleh effect tmpt lain

yupp betul. penah jdi jugk kat kakak and dia tangguh dekat 2 minggu hampir xleh jln kereta dia. sejak tu klau ada mslh mmg terus bwk workshop

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Water55 said:

tulah kelemahan kereta auto mmg gearbox akn cpat rosak tapi best auto kalau jln jauh atau tinggal bandar...

kelemahan auto sbnrnya penggunaan minyak lbih bnyak dari manual..tu jee..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/25/2021 at 10:41 PM, kyann said:

kelemahan auto sbnrnya penggunaan minyak lbih bnyak dari manual..tu jee..

tu la bila ada baiknya adalah buruknya. nak tak nak terpaksa la terima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, bambam said:

tu la bila ada baiknya adalah buruknya. nak tak nak terpaksa la terima.

tapi takpa bang sekarang pkp tak jalan banyak, pastu wfh dapat la jimat sikit kan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/25/2021 at 10:11 PM, Water55 said:

tulah kelemahan kereta auto mmg gearbox akn cpat rosak tapi best auto kalau jln jauh atau tinggal bandar...

dia biasala setiap bende tu akan ada pros n cons dia kan. so klau pilih mana kereta kita tu mmg kita kena adapt la, cuma kalau masalah berlanjutan jgn hesitate nk pegi check kereta

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Water55 said:

tapi takpa bang sekarang pkp tak jalan banyak, pastu wfh dapat la jimat sikit kan...

ikutkan mmg bnyk dh minyak yg jimatkan skrg . selama ni aku guna Shell mmg hebatla marketing diorg smpi kwn2 aku pun bnyk tukar guna ikut sama mcm aku

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, lucky123 said:

ikutkan mmg bnyk dh minyak yg jimatkan skrg . selama ni aku guna Shell mmg hebatla marketing diorg smpi kwn2 aku pun bnyk tukar guna ikut sama mcm aku

ada ka bang minyak yg jimat..setahu saya untuk protect enjin tahulah sbb duk tgok iklan..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/26/2021 at 10:01 PM, bambam said:

tu la bila ada baiknya adalah buruknya. nak tak nak terpaksa la terima.

tapi nk jimat minyak ada yg kita boleh buat contoh jgn jgn bawa laju2 atau matikn enjin jika tgh tunggu org ka..

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Water55 said:

ada ka bang minyak yg jimat..setahu saya untuk protect enjin tahulah sbb duk tgok iklan..

hihi mst ada bro, bila aku guna tk kira la pam apa pon msti dpt extra km tau. hah tak ke jimat tu? sbb x silap dalam sebulan dalam 3 kali je kot aku pam. tpi ni nak lockdown ni, lagi sikitla aku gi isi minyak

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minutes ago, lucky123 said:

hihi mst ada bro, bila aku guna tk kira la pam apa pon msti dpt extra km tau. hah tak ke jimat tu? sbb x silap dalam sebulan dalam 3 kali je kot aku pam. tpi ni nak lockdown ni, lagi sikitla aku gi isi minyak

eh betul do. aku pun baru start guna bulan lps mmg rs pon lain gila smooth je bila drive. tpi ni dh nk pkp balik ni x smpt aku nak drive satu m'sia hmphhh

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, lucky123 said:

hihi mst ada bro, bila aku guna tk kira la pam apa pon msti dpt extra km tau. hah tak ke jimat tu? sbb x silap dalam sebulan dalam 3 kali je kot aku pam. tpi ni nak lockdown ni, lagi sikitla aku gi isi minyak

kalau bt personal delivery bgus juga nk guna shell dh kata dpt ekstra km..baru nak start bisnes ni utk kelangsungn hdup huhu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, dazuiba said:

eh betul do. aku pun baru start guna bulan lps mmg rs pon lain gila smooth je bila drive. tpi ni dh nk pkp balik ni x smpt aku nak drive satu m'sia hmphhh

aih sempat eh bro hahah. marilah lockdown skrg. apapun yg perlu tetap kerja and aku pun nak try experience jugak la. skkrg ni ada masa tu tersekat juga bla p workshop baik plak aiyaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, bambam said:

aih sempat eh bro hahah. marilah lockdown skrg. apapun yg perlu tetap kerja and aku pun nak try experience jugak la. skkrg ni ada masa tu tersekat juga bla p workshop baik plak aiyaa.

ya bila2 ada masa tu try lah guna shell tu kot kot melekat terus smpi bebila kannn. lgipun benda jimat spe je yg xnk guna. yg penting kena jaga kereta tu betul2 jgk bukan takat enjin je

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, kyann said:

kalau bt personal delivery bgus juga nk guna shell dh kata dpt ekstra km..baru nak start bisnes ni utk kelangsungn hdup huhu..

mmg aku selalu tgk shell ni bnyk positif review dri pengguna. contohnya aku xD haha. tpi mmg x rugi la kalau tukar pun sbb ada banyak yg mennti tau

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, dazuiba said:

ya bila2 ada masa tu try lah guna shell tu kot kot melekat terus smpi bebila kannn. lgipun benda jimat spe je yg xnk guna. yg penting kena jaga kereta tu betul2 jgk bukan takat enjin je

baik bro. yaa semua kna jaga sbb kereta bkn nak kejap ja. bertahun2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/28/2021 at 9:11 PM, lucky123 said:

hihi mst ada bro, bila aku guna tk kira la pam apa pon msti dpt extra km tau. hah tak ke jimat tu? sbb x silap dalam sebulan dalam 3 kali je kot aku pam. tpi ni nak lockdown ni, lagi sikitla aku gi isi minyak

saya guna petron ja sbb dkat rumah tapi dlm 4 @5 kli gak..ni 3 kali kurng bnyk ni..boleh tukar selera plak la..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/30/2021 at 8:25 AM, bambam said:

baik bro. yaa semua kna jaga sbb kereta bkn nak kejap ja. bertahun2

Aku pun kereta lama tak jaga cepat rosak... sekarang betul - betul aku jaga. Sampai minyak shell ni pun aku tau ade dynaflex.. fungsi dia kurangkan friction kat engine n kurang kan build up kotoran kat engine.

On 5/30/2021 at 9:45 AM, Water55 said:

saya guna petron ja sbb dkat rumah tapi dlm 4 @5 kli gak..ni 3 kali kurng bnyk ni..boleh tukar selera plak la..

Yang penting guna consisten jgn tukar2... saya pun guna petrol lain dulu... macam - macam petrol cuba last - last pakai satu ni je... sebab minyak tahan lama.. pakai kereta mana - mana pun sama result nye.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...