Jump to content
Sign in to follow this  
matahary

Smart City from TM

Recommended Posts

On 1/24/2020 at 4:21 PM, matahary said:

Uish ni aku nampak tm buat dah smart city app, senang lah pasni nak g langkawi guna app tu je aduiiii ni rasa nak beli tiket nihh https://www.soyacincau.com/2020/01/12/tm-5g-langkawi-use-cases-smart-city/

tm kan dah tandatangan memorandum dengan lembaga pembangunan langkawi untuk gunakan 5g untuk pembangunan langkawi. lepas ni macam macam apps lagi tm nak buat

On 1/24/2020 at 4:21 PM, matahary said:

Uish ni aku nampak tm buat dah smart city app, senang lah pasni nak g langkawi guna app tu je aduiiii ni rasa nak beli tiket nihh https://www.soyacincau.com/2020/01/12/tm-5g-langkawi-use-cases-smart-city/

nasib baik guna tm punya 5g, bukan telco lain.. telco lain line entah pape 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, bigguy said:

tm kan dah tandatangan memorandum dengan lembaga pembangunan langkawi untuk gunakan 5g untuk pembangunan langkawi. lepas ni macam macam apps lagi tm nak buat

nasib baik guna tm punya 5g, bukan telco lain.. telco lain line entah pape 

kannn aku guna maxis line asyik tak stabil je. line umobile lagi terukk. pastu aku tukar pakai tm baru okay

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, mublised77 said:

kannn aku guna maxis line asyik tak stabil je. line umobile lagi terukk. pastu aku tukar pakai tm baru okay

itu lah telco lain tu tak payah la sibuk nak buat 5g, 4g pun masih tak strong

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, bigguy said:

tm kan dah tandatangan memorandum dengan lembaga pembangunan langkawi untuk gunakan 5g untuk pembangunan langkawi. lepas ni macam macam apps lagi tm nak buat

nasib baik guna tm punya 5g, bukan telco lain.. telco lain line entah pape 

ya betul...mereka akan utilize 5G kat aplikasi spt smart traffic light, smart safety, smart security dan smart parking system...

 

1 hour ago, bigguy said:

itu lah telco lain tu tak payah la sibuk nak buat 5g, 4g pun masih tak strong

hanya sesetengah telco punya 4G kurang stabil, yg tm ok jer...sy rasa tm blh teruskan usaha mereka kat 5G development...

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Belle Belinda said:

ya betul...mereka akan utilize 5G kat aplikasi spt smart traffic light, smart safety, smart security dan smart parking system...

Wow, baik lah tu, mcm ni, bilakah mereka akan laburkan kos utk mulakan rangkaian 5G di kawasan luar bandar & kampung?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Belle Belinda said:

Hey guys, selain TM, bilakah telco lain akan bina mereka punya rangkaian 5G?

Telco lain mana ada infra tu diorang buat non stand alone... mesti bertahun tahun baru siap

2 hours ago, yubiso said:

Wow, baik lah tu, mcm ni, bilakah mereka akan laburkan kos utk mulakan rangkaian 5G di kawasan luar bandar & kampung?

Soon lah tu tm kan coverage memang luas. Selama ni memang tm je pun yg cover area luar bandar 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, cabbagemint said:

Telco lain mana ada infra tu diorang buat non stand alone... mesti bertahun tahun baru siap

Telco lain blh kerjasama dgn TM utk buat stand alone kan?

On 1/28/2020 at 4:11 PM, mublised77 said:

kannn aku guna maxis line asyik tak stabil je. line umobile lagi terukk. pastu aku tukar pakai tm baru okay

Yg TM line tu mmg stable, lagipon xlama lg akan ada 5G, lagi laju

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/28/2020 at 4:06 PM, bigguy said:

tm kan dah tandatangan memorandum dengan lembaga pembangunan langkawi untuk gunakan 5g untuk pembangunan langkawi. lepas ni macam macam apps lagi tm nak buat

Betol la tu, nanti pasti byk benefit dpt kita org dpt, kan ada smart traffic light, smart parking system semua tu

19 hours ago, cabbagemint said:

Soon lah tu tm kan coverage memang luas. Selama ni memang tm je pun yg cover area luar bandar 

Baguslah tu, nanti balik kampong, xpayah la risau xblh layari internet hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, cabbagemint said:

Telco lain mana ada infra tu diorang buat non stand alone... mesti bertahun tahun baru siap

Soon lah tu tm kan coverage memang luas. Selama ni memang tm je pun yg cover area luar bandar 

Bestlah mcm ni bukan je penduduk kat bandar yg dpt guna 5g penduduk kat luar bandar po  dijaga, blh sama2 maju  

1 hour ago, yubiso said:

Telco lain blh kerjasama dgn TM utk buat stand alone kan?

Yg TM line tu mmg stable, lagipon xlama lg akan ada 5G, lagi laju

dulu I guna line umobile mmg geram, lambat sgt nk main game pon asyik lag je, cuma line tm je yg paling stable dan laju 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, yubiso said:

Telco lain blh kerjasama dgn TM utk buat stand alone kan?

Yg TM line tu mmg stable, lagipon xlama lg akan ada 5G, lagi laju

Tm buat 5g stand alone kan? Patut la cepat siap dan efisien

3 hours ago, Carmen said:

Betol la tu, nanti pasti byk benefit dpt kita org dpt, kan ada smart traffic light, smart parking system semua tu

Baguslah tu, nanti balik kampong, xpayah la risau xblh layari internet hehe

Yela 5g ni kan bertujuan untuk bantu petani di luar bandar juga 

3 hours ago, Belle Belinda said:

Bestlah mcm ni bukan je penduduk kat bandar yg dpt guna 5g penduduk kat luar bandar po  dijaga, blh sama2 maju  

dulu I guna line umobile mmg geram, lambat sgt nk main game pon asyik lag je, cuma line tm je yg paling stable dan laju 

I pakai maxis pun sama line tak stabil, kejap ada kejap takde

23 hours ago, cabbagemint said:

Telco lain mana ada infra tu diorang buat non stand alone... mesti bertahun tahun baru siap

Soon lah tu tm kan coverage memang luas. Selama ni memang tm je pun yg cover area luar bandar 

Iye la telco lain mana nak invest duit dekat luar bandar takut takde untung

Share this post


Link to post
Share on other sites

ada juga apps lain yg blh detect emotions, gender dan umur...ada 8K VR jugak, semua teknologi2 hebat

10 hours ago, Carmen said:

Betol la tu, nanti pasti byk benefit dpt kita org dpt, kan ada smart traffic light, smart parking system semua tu

Baguslah tu, nanti balik kampong, xpayah la risau xblh layari internet hehe

ermmm, ko tinggal kampung mana? setakat ni x ada internet ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, klow361 said:

ada juga apps lain yg blh detect emotions, gender dan umur...ada 8K VR jugak, semua teknologi2 hebat

ermmm, ko tinggal kampung mana? setakat ni x ada internet ke?

mcm x ade kegunaan pun detection tu, kalau org yg nak mahu detect mcm mana??

7 hours ago, gongzaimee said:

Tm buat 5g stand alone kan? Patut la cepat siap dan efisien

Yela 5g ni kan bertujuan untuk bantu petani di luar bandar juga 

I pakai maxis pun sama line tak stabil, kejap ada kejap takde

Iye la telco lain mana nak invest duit dekat luar bandar takut takde untung

5g stand alone tu kos mahal gila wehhh, nanti gagal tgk lah kena rugi berepa byk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/29/2020 at 11:37 AM, Belle Belinda said:

Hey guys, selain TM, bilakah telco lain akan bina mereka punya rangkaian 5G?

aku pegi tgk telco2 lain punya comment2 review2 dekat fb, semua nya complain 4g mereka suck, mcm mana nak upgrade 5g ni

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, klow361 said:

ada juga apps lain yg blh detect emotions, gender dan umur...ada 8K VR jugak, semua teknologi2 hebat

ermmm, ko tinggal kampung mana? setakat ni x ada internet ke?

Actually ni, TM nak ready launch the 5G, so kat urban area mesti ada line yg kuat 

21 hours ago, cjaeyun said:

aku pegi tgk telco2 lain punya comment2 review2 dekat fb, semua nya complain 4g mereka suck, mcm mana nak upgrade 5g ni

Tapi boleh tau tak, apa telco ni kena complain, sbb aku guna Maxis ok je tak masalah pun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...