Jump to content
Sign in to follow this  
lalalaraa

smart grid 5G

Recommended Posts

Kan skrg mostly rumah ke kilang ke mesti guna solar panel atau kita panggil grid kt rumah, and kdg2 kita x tahu berapa kita guna atau kita dapat dpd solar panel tu. So, possible x with this 5G ada kemungkinan utk kita monitor smart grid guna phone je?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/10/2020 at 5:05 PM, lalalaraa said:

Kan skrg mostly rumah ke kilang ke mesti guna solar panel atau kita panggil grid kt rumah, and kdg2 kita x tahu berapa kita guna atau kita dapat dpd solar panel tu. So, possible x with this 5G ada kemungkinan utk kita monitor smart grid guna phone je?

Blh jer...sy rasa 5G blh mengembangkan smart grid ni dan kita org blh monitor penggunaan smart grid dgn alat peranti...

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, Belle Belinda said:

Blh jer...sy rasa 5G blh mengembangkan smart grid ni dan kita org blh monitor penggunaan smart grid dgn alat peranti...

ya betul...network 5G blh membawa perubahan besar dlm smart grid ni...pernah tak korang dengar pasal tm 5g standalone?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, yubiso said:

ya betul...network 5G blh membawa perubahan besar dlm smart grid ni...pernah tak korang dengar pasal tm 5g standalone?

tm 5g standalone ni 5g network yg utilize core 5g tanpa LTE, ia ada  ultra-low latency dan advanced network-slicing functions, blh beri benefits kpd org ramai...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/14/2020 at 5:34 PM, Carmen said:

tm 5g standalone ni 5g network yg utilize core 5g tanpa LTE, ia ada  ultra-low latency dan advanced network-slicing functions, blh beri benefits kpd org ramai...

TM dah mula teroka 5G kat Pulau Langkawi dgn meterai memorandum kerjasama...Korang tau pasal ni tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, sinchan_101 said:

TM dah mula teroka 5G kat Pulau Langkawi dgn meterai memorandum kerjasama...Korang tau pasal ni tak?

betul tu...Mereka baru sign pd 12 Januari 2020...TM nak terokai potensi perkongsian penggunaan infrastruktur 5G di Langkawi menerusi memorandum ni...

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2020/01/646172/tm-meterai-kerjasama-strategik-untuk-5gdp-di-langkawi

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/15/2020 at 9:33 PM, Carmen said:

betul tu...Mereka baru sign pd 12 Januari 2020...TM nak terokai potensi perkongsian penggunaan infrastruktur 5G di Langkawi menerusi memorandum ni...

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2020/01/646172/tm-meterai-kerjasama-strategik-untuk-5gdp-di-langkawi

pertama kali dengar pasal ni...apa kegunaan memorandum antara TM dgn Langkawi? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/15/2020 at 9:33 PM, Carmen said:

betul tu...Mereka baru sign pd 12 Januari 2020...TM nak terokai potensi perkongsian penggunaan infrastruktur 5G di Langkawi menerusi memorandum ni...

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2020/01/646172/tm-meterai-kerjasama-strategik-untuk-5gdp-di-langkawi

Cpt nya, sudah nak launch ke?? 

On 1/14/2020 at 5:34 PM, Carmen said:

tm 5g standalone ni 5g network yg utilize core 5g tanpa LTE, ia ada  ultra-low latency dan advanced network-slicing functions, blh beri benefits kpd org ramai...

Knp tak ada LTE ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Belle Belinda said:

pertama kali dengar pasal ni...apa kegunaan memorandum antara TM dgn Langkawi? 

When they launch memorandum?? and when they sign??

On 1/15/2020 at 9:33 PM, Carmen said:

betul tu...Mereka baru sign pd 12 Januari 2020...TM nak terokai potensi perkongsian penggunaan infrastruktur 5G di Langkawi menerusi memorandum ni...

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2020/01/646172/tm-meterai-kerjasama-strategik-untuk-5gdp-di-langkawi

Thx for info right now i know what is it

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/18/2020 at 8:22 PM, Belle Belinda said:

pertama kali dengar pasal ni...apa kegunaan memorandum antara TM dgn Langkawi? 

Bukan TM dah buat smart city app ke? Ada dlm tu pasal traffic la apa la sekitar langkawi ni, ada juga baca pasal yg tanam sayur cuaca dingin tu kt tmpt panas je, mmg amazed la

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/14/2020 at 5:34 PM, Carmen said:

tm 5g standalone ni 5g network yg utilize core 5g tanpa LTE, ia ada  ultra-low latency dan advanced network-slicing functions, blh beri benefits kpd org ramai...

Asal telco lain x nak buat stand alone ni eh? Mmg herlokkk la kalau buat stand alone ni. Pelik betul aku rasa. Collab boleh pula, bukan ke baik invest on install fiber sendiri ke hmm

On 1/18/2020 at 9:37 PM, somboi said:

Cpt nya, sudah nak launch ke?? 

Mestilah, dah launch dah kot. ni 20hb haritu PM dtg sana tgk2 keadaan. Metsi lah telco semua tunjuk kehabatan. Tapi yg best tm punya 5g center lawa siaaaaaaa, besar pula tu, mmg control center la, mcm space launching hahaha https://www.nst.com.my/news/nation/2020/01/558142/pm-gets-glimpse-5g-demo-langkawi-happy-progress

Edited by MissRA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...