Jump to content
Sign in to follow this  
khairul44

peluang kerja kurang kerana robot?

Recommended Posts

korang sokong tak statement aku yg skrg ramai menganggur sbb robot dah banyak ambil alih kerja lagi2 kt kilang? atau org kita sendiri yg memilih kerja? apa pendapat korang?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/14/2019 at 5:28 PM, khairul44 said:

korang sokong tak statement aku yg skrg ramai menganggur sbb robot dah banyak ambil alih kerja lagi2 kt kilang? atau org kita sendiri yg memilih kerja? apa pendapat korang?

setuju ni...teknologi dah makin canggih...robot yg dicipta tu dah makin pintar...blh ambil alih semua kerja manusia...

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, yubiso said:

setuju ni...teknologi dah makin canggih...robot yg dicipta tu dah makin pintar...blh ambil alih semua kerja manusia...

Sekarang boleh ganti semua tapi, kalau yang complicated sikit, system tak boleh detect 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 hours ago, Henrykim said:

Sekarang boleh ganti semua tapi, kalau yang complicated sikit, system tak boleh detect 

mereka blh kawal robot tu dgn app kat smartphone...

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, yubiso said:

mereka blh kawal robot tu dgn app kat smartphone...

skrg dah ada byk robot yg blh kawal dgn pki app atau laptop...robot tu akan buat kerja ikut pesanan u...ia akan berfungsi lbh baik dgn pki rangkaian 5G drpd TM...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/14/2019 at 5:28 PM, khairul44 said:

korang sokong tak statement aku yg skrg ramai menganggur sbb robot dah banyak ambil alih kerja lagi2 kt kilang? atau org kita sendiri yg memilih kerja? apa pendapat korang?

Tak boleh jugak kata ramai mengganggur sebab robot. Banyak faktor lain sebenarnya. Robot ni bukanlah sepenuhnya ambik tugas manusia cuma memudahkan lagi tugas yang tertentu je. lepas tu pakai pulak jaringan 5G dari TM mesti robot-robot tu lancar buat tugasan dia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/14/2019 at 5:28 PM, khairul44 said:

korang sokong tak statement aku yg skrg ramai menganggur sbb robot dah banyak ambil alih kerja lagi2 kt kilang? atau org kita sendiri yg memilih kerja? apa pendapat korang?

Nanti robot-robot tu kita guna 5G mesti laju kerja-kerja robot tu buat. Takde beban buat keje berat-berat dah. :35: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/18/2019 at 5:10 PM, yubiso said:

setuju ni...teknologi dah makin canggih...robot yg dicipta tu dah makin pintar...blh ambil alih semua kerja manusia...

 Nanti kerja manusia semua robot ambik alih. Pakai rangkaian 5G dari TM mesti lagi baik kerja-kerja robot tu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, cherrygoon said:

Nanti robot-robot tu kita guna 5G mesti laju kerja-kerja robot tu buat. Takde beban buat keje berat-berat dah. :35: 

hahaha...betul2 sbb rangkaian internet 5G adalah 100 kali ganda lbh laju drpd internet skrg ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Carmen said:

hahaha...betul2 sbb rangkaian internet 5G adalah 100 kali ganda lbh laju drpd internet skrg ni...

nanti robot2 berfungsi efisien dan laju dgn adanya rangkaian internet 5G...hairan robot tu akan hilang kawalan tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/14/2019 at 5:28 PM, khairul44 said:

korang sokong tak statement aku yg skrg ramai menganggur sbb robot dah banyak ambil alih kerja lagi2 kt kilang? atau org kita sendiri yg memilih kerja? apa pendapat korang?

This seems like can be replace those human being, but do u think once government apply those procedure, we still can get the job??

On 11/21/2019 at 3:45 PM, Carmen said:

hahaha...betul2 sbb rangkaian internet 5G adalah 100 kali ganda lbh laju drpd internet skrg ni...

Agree, because those 4G only can be apply for internet use, right now can be apply self driving or any machine could be control

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, sinchan_101 said:

nanti robot2 berfungsi efisien dan laju dgn adanya rangkaian internet 5G...hairan robot tu akan hilang kawalan tak?

Current technology with a lot of expert, so, they can repair and make sure everything is safe and less issue 

On 11/20/2019 at 4:20 PM, ring531 said:

 Nanti kerja manusia semua robot ambik alih. Pakai rangkaian 5G dari TM mesti lagi baik kerja-kerja robot tu. 

So, we no need human being to help us to clean the house, i think this is good for those senior citizen...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/22/2019 at 1:18 PM, sinchan_101 said:

nanti robot2 berfungsi efisien dan laju dgn adanya rangkaian internet 5G...hairan robot tu akan hilang kawalan tak?

mesti la tu...i rasa tak akan sbb skrg teknologi dah sgt canggih...pencipta2 robot pasti akan memikirkan cara utk atasi masalah ni...penciptaan robot menyenangkan kehidupan kita org...

Edited by Carmen

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, Carmen said:

mesti la tu...i rasa tak akan sbb skrg teknologi dah sgt canggih...pencipta2 robot pasti akan memikirkan cara utk atasi masalah ni...penciptaan robot menyenangkan kehidupan kita org...

baik la mcm tu... yaya...robot yg connect dgn internet 5G blh laksanakan byk fungsi dan mudahkan urusan seharian kita...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/14/2019 at 5:28 PM, khairul44 said:

korang sokong tak statement aku yg skrg ramai menganggur sbb robot dah banyak ambil alih kerja lagi2 kt kilang? atau org kita sendiri yg memilih kerja? apa pendapat korang?

Separuh2 setuju lah tu, tapi perlu tengok pekerjaan apa dulu, bukannya semua boleh digantikan oleh robot seperti pekerjaan jurutera, guru dan sbgnya yg memerlukan emosi dan pemikiran yg rasional.

On 11/19/2019 at 5:21 PM, yubiso said:

mereka blh kawal robot tu dgn app kat smartphone...

Robot tu biasanya hanya buat kerja yg mudah seperti di kilang2 yg hanya menjalankan kerja yg sama secara berulang2, senang utk kawal mrk dan dpt kerja utk tempoh yg panjang tanpa rasa penat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/22/2019 at 1:18 PM, sinchan_101 said:

nanti robot2 berfungsi efisien dan laju dgn adanya rangkaian internet 5G...hairan robot tu akan hilang kawalan tak?

Hmm rasanya x perlu risau perkara mcm ni hahaha, 5G mmg pantas dan kebaikannya jauh lebih byk berbanding keburukan, skrg ni TM sudah berusaha gigih utk menjayakannya pd tahun hadapan.

On 11/22/2019 at 7:24 PM, somboi said:

This seems like can be replace those human being, but do u think once government apply those procedure, we still can get the job??

Kan semua teknologi tu perlukan org utk pantau dan juga menjalankan maintenance lepas asa yg tertentu, jadi mrk masih memerlukan pekerja utk tu semua, asalkan kita belajar kemahiran yg baru yg berkaitan x perlu takut x ada pekerjaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, desmondJ said:

Hmm rasanya x perlu risau perkara mcm ni hahaha, 5G mmg pantas dan kebaikannya jauh lebih byk berbanding keburukan, skrg ni TM sudah berusaha gigih utk menjayakannya pd tahun hadapan.

Oh kalaulah TM aku x risau byk, mrk ada kakitangan yg mencukupi serta pengalaman yg lumayan dlm bidang ni, hanya perlu tunggu berita baik drpd mrk tu hehe.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...