Jump to content
Sign in to follow this  
MenCaRi

Nak Buat Simpanan.bank Mana Dividen Tinggi?

Recommended Posts

minta pendapat puteranian

simpanan hangpa buat kat bank mana?creta skit

 

ramai yang cakap ASB dividen tinggi.ramai yg simpan kat ASB

aku dengar plak lagi Tabung Haji lagi tinggi deviden drpd ASB

 

pendapat hangpa?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

setahu aku dividen ASB lebih tinggi berbanding Tabung Haji...tetapi jika ko pentingkan hukum syarak aku ras alebih baik melabur dekat Tabung Haji..lagi beza dividennya tak jauh pun dengan ASB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kat ASB ada, kat TH pun ada. pilih je.

Kalo ko ambik ASB tu sebagai haram, maka haram la dia. Kalo x, xde la haram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lagi pendapat engkorang ?

Pendapat aku laa kan... separuh di 40% di Tabung Haji 60% di ASB... sebab Tabung Haji dividen dia fix 4% per year... so tiap2 tahun akan dapat lebihan 4% sahaja dari simpanan... ASB pulak dividen diistihar mengikut keuntungan pelaburan... so dividen berubah-rubah setiap tahun minimum 6% dan setakat nih pernah dapat sampai 8%...

 

kalau simpan di bank biasa pulak dividen hanya 1% daripada jumlah simpanan dan dibayar setiap bulan... jadi kalau time diaorang kira baki dalam akaun ko ada Rm10 jadi darab laa berapa sen ko dapat untuk bulan tu... hahahahahhaa.... kalau nak lebih tepat sila hubungi bank terdekat.. aku bukan kerja bank... hahahhaha....

 

aku ada simpanan di ASB jer... tabung haji takde... tapi aku tahu rate ASB dengan tabung haji sebab sebelum nih aku buat CIMB wealth advisor ada laa belajar sikit-sikit...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asalkan jgn simpan kat dlm Saving Account dah la.

 

TH atau ASB - Dua dua ni kalau nak makan dividen, Volume besar mmg best.

So far cuma ASB je yang kita boleh buat Finance untuk besarkan volume(utk pengiraan dividen)

 

Sape nak tau pasal mcmane nak utilize ASB, sy cadangkan cuba baca post kat FB page 'ASB Master Key'. Ada info pasal ASB dan kenapa Volume besar itu penting. Page ni ada jual ebook+video. Tapi byk post dlm page tu sendiri dah bagus. xyah beli ebook+video tu pun sbnrnye.

 

 

Disclaimer: Sy xde kene-mengena(dan bukan affiliate) dgn page tu. Sy share sebab info dlm page tu bagus utk kita faham mcmane nak maksimakan dividen ASB. Pilihan ditahan anda. :)

 

 

p/s: Sy pernah gi seminar ASB yg Key buat sebelum dia buat jual ebook+video tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macam member2 kat atas beritahu, Tabung Haji yang terbaik di kalangan bank kalau dari segi simpanan/savings.

 

Turutan dividen antara akaun  di mana2 bank macam ni:

 

Akaun Simpanan Tetap(Fix Deposit) > Akaun Simpanan Biasa(Saving Account)

 

ASB kira masuk dalam pelaburan dah. Dividen ok la jugak tapi ada isu dari segi hukum. ASB ada pembiayaan, tu best kalau sapa nak men volume. Tapi kena pandai manage kewangan. Kan sangkut time nak bayar, buruk rekod dengan pihak bank.

 

Kalau menyimpan dalam koperasi pun masyuk tapi koperasi ni terhad pada syarat-syarat tertentu. Kira tak meluas macam ASB.

Contoh koperasi yang ada Koperasi Bank Rakyat, Koperasi Felda, Koperasi Tentera(yg ni ada rasanya).


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...