Jump to content
Daim2604

Linux Untuk Beginner/newbie

Recommended Posts

Salam dan selamat sejahtera,

Maaf kalau langgar peraturan.Saya nak minta pendapat semua tentang linux yang sesuai untuk newbie sekarang? saya ada perasan thread pinned tapi last reply saya tngk 2012 jadi nak kan kepastian, maaf. Tujuan saya nak belajar linux sbb nak mencari ilmu baru dan nak buat macam2 jenis server(diskless client,LTSP dan lain2 server), jadi ada tak apa-apa linux yang sesuai dengan apa yang saya nak belajar? Maaf kalau kurang jelas. Terima kasih. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maksud Abg Umarzuki macam mana tu ye? Saya sbnarnya dah banyak kali cuba buat server tapi ikot tutorial, basic pun tak de, tapi satu pun x pnah jadi..hehehe.. Server nye jadi, tapi purpose server tu tak jadi .. Contoh : sy buat diskless server(Client boot dri server tapi client x pakai hard disk) Client dh boleh boot daripada server tpi bile boot internet tak dapat die tulis ethernet device not managed , tpi pada server ada je internet. confuse..hehe..

Edited by Daim2604

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsalam..

 

Bezakan dulu Linux OS kepada 2(cumalah utk memudahkan research dikemudian hari) -

i) Debian-based (.deb) - Debian, Ubuntu, etc. dan

ii) Redhat-based (.rpm) - Redhat, CentOS, etc (OpenSUSE pun guna rpm)

 

Tgk tutorial kat internet pasal topik yg diminati(contoh: diskless client). Kalo byk tutorial yg bagus based pada rpm, belajar la redhat/centos.

Tapi kalo byk based pd deb, belajar la Debian/Ubuntu.

 

Command untuk deb dan rpm agak berbeza. Supaya 'kurang' pening nanti, fokus pada satu dulu.

Kalo betul nak main dgn server, Jgn terlalu bergantung kepada GUI sgt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu macam message kat NetworkManager. kena set managed=true kat default setting network manager

https://wiki.debian.org/NetworkManager

 

Saya rasa setting ni saya dah pernah buat , tapi tak menjadi. Server nye pun saya dah xde jadi xdpt nak confirmkan. Tapi sy ingat mmg nk buat semula. rasa tak puas hati pulak buat berkali2 tak jadi.hehe. Thanks ye Abg Umarzuki.

 

Wsalam..

 

Bezakan dulu Linux OS kepada 2(cumalah utk memudahkan research dikemudian hari) -

i) Debian-based (.deb) - Debian, Ubuntu, etc. dan

ii) Redhat-based (.rpm) - Redhat, CentOS, etc (OpenSUSE pun guna rpm)

 

Tgk tutorial kat internet pasal topik yg diminati(contoh: diskless client). Kalo byk tutorial yg bagus based pada rpm, belajar la redhat/centos.

Tapi kalo byk based pd deb, belajar la Debian/Ubuntu.

 

Command untuk deb dan rpm agak berbeza. Supaya 'kurang' pening nanti, fokus pada satu dulu.

Kalo betul nak main dgn server, Jgn terlalu bergantung kepada GUI sgt.

 

Terima kasih banyak2 abg Dans untuk info tersebut. Saya pun tak tahu pasal benda ni sampaila abg bagi tahu, hehe. Tutorial yang saya ikut berakitan diskless client ni , org tu guna ubuntu, memang dia buat semua ikot command , takde langsung GUI, tapi tu la saya basic takde , jadi buat bnyk kali pun mcm sia2 je, tak ingat apa2, tak tahu pun apa yang saya buat.hehe. Terima kasih skali lagi.

 

Kat youtube pun banyak video. Cuba tengok beberapa dulu, kalau ada yang tak faham, tanya kat sini.

 

Ok bang, tapi saya tengok tutorial berkaitan diskless ni dekat youtube terhad. Ada nama lain ke untuk diskless client/server ni? memang org selalu panggil diskless client/server ke? Terima kasih skali lagi abg Umarzuki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Linux ni sebenarnya agak sukar kalau basic kurang. Macam mana nak tau? Ambil exam LPI-1. Lulus tak?


Oo. exam apa ni bang? Mcm mana nk ambil nye? Takde ke tutorial yang ajar basic2 linux/ubuntu ni ye? atau channel youtube yang ajar full pasal ubuntu ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wsalam..

 

Bezakan dulu Linux OS kepada 2(cumalah utk memudahkan research dikemudian hari) -

i) Debian-based (.deb) - Debian, Ubuntu, etc. dan

ii) Redhat-based (.rpm) - Redhat, CentOS, etc (OpenSUSE pun guna rpm)

 

Tgk tutorial kat internet pasal topik yg diminati(contoh: diskless client). Kalo byk tutorial yg bagus based pada rpm, belajar la redhat/centos.

Tapi kalo byk based pd deb, belajar la Debian/Ubuntu.

 

Command untuk deb dan rpm agak berbeza. Supaya 'kurang' pening nanti, fokus pada satu dulu.

Kalo betul nak main dgn server, Jgn terlalu bergantung kepada GUI sgt.

 

 

actually, ada more than 2.. klu sentuh slackware, gentoo masing2 punya pakej management tersendiri..

 

seeloknya belajar asas dulu,

1- install+

2- setup network..

3- setup + add multiuser..

4- install [email protected] apps mcm apache, samba, postfix, dan mcm2 lagi .. pastikan jalan satu2..

5- baru la cari yg lebih advance mcm diskless dan lain2 lagi

 

ibarat kita nak belajar repair enjin kereta.. baru pegang spanar dah nak bikin enjin turbo, boleh habis RPM dan lain2 overhaul.. boleh, bukan tak boleh.. tp seeloknya dr asas.. so bila jd masalah, network taknak jalan, DHCP related ngan image untuk client boot dr PXE ke apa, kita faham apa punca dan nak godek mana.. klu tak mmg akan jd blur.. mende ni semua tak mudah, tp xmustahil.. cuba dr asas2 dulu..

 

my advise saja bro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...