Jump to content
Moderator2

Macam mana nak tukar RM5k -> RM150k dlm masa 6 tahun... Kursus Pelaburan Saham

Recommended Posts

TIPS SAHAM 7/4/2015 : BELI  "ESCERAM : 0100"   SEKARANG !  , JUAL MINGGU DEPAN !



(...dari zamsaham, FaizalYusuf , Kenanga,...





.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

[b]Tips Saham 14/4/2015 : Beli "OCNCASH" SEKARANG ! , Jual Minggu Depan [/b]

[i]0049      OCEANCASH PACIFIC    BUY    0.3650    3,926,200[/i]




.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PANGGILAN TERAKHIR UNTUK [B]KELAS PELABURAN SAHAM [/B]:

1. BINTULU SARAWAK @ 26 APRIL 2015

2. CHINI / KUANTAN PAHANG @ 3 MEI 2015



[B]MAKLUMAT LOKASI DAN JADUAL BOLEH DIRUJUK DI  >> [URL]http://www.BursaCourse.com.nu[/URL][/B]




[I]
**Pendaftaran boleh dibuat di  [URL]http://KLFX.blogspot.com[/URL][/I]







[U][I]***Share INFO ini di Wall Facebook Anda ![/I][/U]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kabinet  baru sahaja diluluskan langkah oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk  membeli 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepentingan di dalam loji  kuasa arang batu Projek 3B untuk jumlah yang tidak didedahkan.  

  Dari Carta 1, kita boleh melihat terjun mendadak harga saham TNB.  Pada masa laporan ini ditulis, harga saham telah stabil pada RM12.56.


Tenaga%2B5-min%2B20150618_2.45pm.gif
  C [I]rusa jantan 1: Carta 5 min Tenaga setakat Tenaga 18, 2015_2.45pm (Sumber: ShareInvestor.com)[/I]


   Carta bulanan di bawah menunjukkan bahawa jangka panjang aliran  meningkat Tenaga telah dihentikan di beberapa weeks- lalu mungkin  disebabkan oleh laporan bahawa ia telah datang untuk membantu dalam  Projek 3B.  Harga saham Tenaga yang bergerak dalam segi tiga berkembang yang besar, dengan sokongan segera pada RM12.00.  Jika harga saham jatuh di bawah tanda ini, aliran menurun harus bermula dengan bersungguh-sungguh.


   Dengan kos yang baru melalui rejim di tempat, harga saham kelemahan  Tenaga mungkin menjadi fenomena sementara kerana bailout yang dilihat  sebagai 1MDB Projek 3B.


  Sehingga butiran pembelian Projek 3B diumumkan, kita tidak pasti bagaimana ia akan memberi manfaat atau kesan Tenaga.  Buat masa ini, saya percaya bahawa Tenaga boleh BUY yang baik jika ia menguji tanda RM12.00 itu.


 Tenaga%2Bm20150618_2.45pm.gif
  C [I]rusa 2: Carta bulanan Tenaga setakat Tenaga 18, 2015_2.45pm (Sumber: ShareInvestor.com)[/I]





.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MUH berlaku atas garis aliran menurunnya, RR pada RM1.35 pagi ini. Ini pelarian yakin boleh menjadi permulaan upleg seterusnya untuk saham.

MUH%2Bd20150624_10.30am.gif
Carta: Carta harian MUH setakat Jun 24, 2015_11.00am (Sumber: ShareInvestor)

MUH adalah pembekal bahan binaan yang yang terlibat dalam pembuatan batu bata tahan api, blok berongga, paving blok & pembetung kotak. Peningkatan mendadak dalam pendapatan & keuntungan adalah disebabkan oleh anak syarikat pembangunan hartanah, TF Land Sdn Bhd . Oleh kerana bahagian pembangunan hartanah, EPS MUH melonjak kepada 41 sen bagi FY2014. Bagi 1Q2015, EPS itu ialah 8.2 sen atau EPS tahunan sebanyak 32.8 sen bagi FY2015. Pada RM1.44 (pada 04:00), MUH diniagakan pada PER sebanyak 4.4 kali.

MUH%2527s%2B10Qs.gif
Rajah: MUH yang lalu 10 P suku tahunan & L & CF (Sumber: ShareInvestor)

Berdasarkan penilaian yang menarik & prospek teknikal yakin, MUH boleh menjadi BUY perdagangan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk QE30 / 4/2015, keuntungan bersih Cypark jatuh 70% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 7% tahun ke tahun kepada RM14.5 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 22% perbandingan suku tahun sebelumnya atau 6% tahun ke tahun kepada RM73 juta. Perolehan meningkat perbandingan suku tahun sebelumnya terutamanya disumbangkan oleh peningkatan dalam penjualan tenaga boleh diperbaharui kerana cuaca yang lebih baik dan permulaan Fasa 2 kerja projek kejuruteraan alam sekitar. Keuntungan sebelum cukai juga meningkat sebanyak 66% perbandingan suku tahun sebelumnya disebabkan oleh hasil yang lebih tinggi yang dijana dan simpanan yang dicapai dalam kos kewangan dalam suku semasa berbanding dengan suku sebelumnya serta-merta.

Cypark%2527s%2B8Qs_20150430.gif
Jadual: lepas 8 keputusan suku Cypark

Cypark%2527s%2B20Qs.gif
Carta 1: 20 keputusan lepas Cypark suku tahunan

Kedudukan Kewangan

Kedudukan kewangan Cypark telah bertambah baik dengan senaman berterusan penjanaan modal . Ini telah meningkatkan jumlah saham terkumpul kepada 100700000 daripada 90300000 setahun yang lalu. Hasil daripada latihan ini ialah nisbah gearan menurun 1.1 kali kepada 0.9 kali. Semasa ratioimproved sedikit kepada 1.1 kali.

Penilaian

Cypark (ditutup pada RM1.69 semalam) kini diniagakan pada PE sebanyak 7.8 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 'sebanyak 22 sen). Di pelbagai ini, Cypark dianggap menarik dihargai.
Outlook Teknikal

Cypark terperangkap dalam pembentukan segitiga yang besar. Beberapa minggu yang lalu, ia memutuskan untuk keburukan segi tiga (di bawah RM1.70), yang merupakan satu perkembangan yang menurun. Walau bagaimanapun, ia telah meningkat sejak kembali dalam segi tiga. Sehingga ia telah pecah segi tiga ini, saham mungkin akan diniagakan antara RM1.70 dan RM3.00.

Cypark%2Bw20150630.gif
Carta 2: Carta mingguan Cypark sebagai pada 30 Jun, 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)
Kesimpulan

Walaupun prestasi kewangan yang baik & penilaian yang menarik, Cypark masih diberi BELI





.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pagi ini, FBMKLCI jatuh di bawah garis trend menurun pertengahan (yang ia berjaya mengatasi minggu lepas). Dengan pecahan ini, FBMKLCI boleh memperbaharui decline- terutama jika ia boleh melepasi rendah baru-baru ini pada 1688 (dirakam pada 29/6/2015). Pada 09:30, FBMKLCI diniagakan pada 1686.

FBMKLCI%2Bd20150709_9.30am.gif
Carta 1: Carta harian FBMKLCI itu pada 9 Julai, 2015_9.30am (Sumber: ShareInvestor.com)

Kejatuhan seterusnya dalam FBMKLCI boleh melihat indeks menguji garis leher daripada pembentukan Ketua-dan-Bahu. Pembentukan pembalikan sangat relevan ini akan dicetuskan jika garis leher di 1675 dicabul. Kami berharap indeks akan mempunyai pemulihan yang cepat hari ini bagi mengelakkan konfrontasi jahat dengan garis leher pada 1675.

FBMKLCI%2Bm20150709_9.30am.gif




.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hari ini merupakan hari yang baik buat pelabur saham IPO kerana saham IPO IKHMAS JAYA dibuka dengan premium yang tinggi. Saham yang ditawarkan pada harga RM0.57 naik sehingga setinggi RM0.82 sen iaitu pelaburan melebihi 40% dalam masa sebulan kalau didarabkan dengan 12 ia akan menjadikan pulangannya sebanyak 480% setahun dan pastinya ia merupakan pelaburan yang baik dan menguntungkan. Tak kiralah samaada saham IPO ini dibeli dari peruntukan IPO Awam secara online, melalui ATM atau dengan mengisi borang atau mendapatkan peruntukannya di MITI atau Private Placement, apa yang penting ialah ia menguntungkan.


Hari ini FY ingin bercerita tentang strategi pelaburan IPO yang sebenarnya menguntungkan. Sebenarnya ramai yang FY lihat memasuki atau memohon saham IPO ini yang punya satu masalah. Mereka tahu membeli tapi tak tahu menjual. Bila ini terjadi maka ramailah yang tersangkut dalam saham-saham IPO ini contohnya saham ASTRO, AAX, ICON, CARIMIN, REACH, FGV, MALAKOFF, BPLANT dan sebagainya. Banyak duit para pelabur ini terbenam di sini. Saham ASTRO contohnya mengambil masa 2 tahun untuk ia naik kembali. FGV dan ICON terus-terusan merudum. Hope Analysis mengambil tempat.


Keadaan ini menyebabkan ramai pelabur PUTUS ASA kerana rancangan untuk menjana keuntungan akhirnya membawa kepada kerugian. Jadi mereka berhenti dan tak berani lagi membeli saham-saham IPO ini.


Apapun hari ini FY terpanggil untuk membantu anda mendapatan keuntungan dari pelaburan saham-saham IPO ini. Kalau anda ingin belajar cara mendapatkannya datanglah ke Seminar Super Investor yang FY jalankan. Di sini kaedah dan cara permohonannya ada diterangkan secara mendalam.


Baiklah biar FY terangkan strategi pelaburan IPO ini. Pertamanya kalau diperhatikan semua saham di atas itu baik ASTRO, AAX, ICON, CARIMIN, REACH, FGV, MALAKOFF dan BPLANT dibuka pada hari penyenaraiannya dengan keuntungan. FGV yang itawarkan pada harga RM4.55 dibuka pada RM5.30, ICON yang ditawarkan pada RM1.90 naik setinggi RM2.19 pada pagi penyenaraiannya. Persoalannya kenapa ia disimpan dan tidak dijual? Bila ia disimpan dan ia jatuh maka duit akan terbenam dan di sini kita akan kehilangan peluang untuk membeli IPO-IPO yang akan datang.

IPO%2BComparison%2BMalakoff.jpg
Kalau kita ambil contoh di atas. Katalah kita memohon saham MALAKOFF dan rugi sebanyak 6.67% berdasarkan harga penutup hari ini tetapi cuba lihat saham DOLPHIN, SEDANIA, XINHWA dan IKHMAS JAYA telah membawa keuntungan yang berlipat kali ganda tetapi kalau kita masih menyimpan MALAKOFF maka kita akan hilang peluang untuk memohon saham-saham IPO yang seterusnya sepertimana yang tertera di atas sana. Untuk pengetahuan anda andai anda menjual saham IPO MALAKOFF ini pada hari pertama penyenaraiannya maka ada akan mendapat keuntungan sebanayk maksiam 4 sen kerana harga tertingginya ialah RM1.84 pada hari tersebut lebih tinggi dari harga tawarannya sebanyak RM1.80.


Jadi, kesimpulannya di sini ialah, strategi terbaik IPO ialah dengan menjual saham tersebut di hari penyenaraiannya. Lagipun mengikut kajian yang FY jalankan ia akan membawa kepada Return of Investment (ROI) yang tertinggi. Banyak atau sedikit untungnya tak jadi masalah langsung kerana apa yang penting ialah kita bakal mempunyai peluang untuk menjana keuntungan dalam saham-saham IPO yang seterusnya. Ini kerana poket orang kita belum cukup dalam untuk menyimpan sesuatu saham itu untuk satu jangkamasa panjang jadi strategi hit n run ini pastinya lebih baik buat masa ini. Duit keuntungan ini pula boleh digunakan untuk membeli lebih banyak saham-saham IPO yang bakal mendatang.


Kemudian cuba kaji carta perbandingan IPO yang seterusnya ini.


IPO%2BComparison%2B1.jpg
Apakah kesimpulan ketara yang boleh kita buat? Jawapannya mudah sahaja. Kalau saham-saham tu saham syarikat Bumiputera maka kemungkinan saham-saham tersebut akan merudum sedangkan kalau saham-saham syarikat Bukan Bumiputera lebih-lebih lagi saham syarikat yang pemiliknya berbangsa Cina maka ia akan naik dan membawa keuntungan. Ini kerana dari pemerhatian FY mereka faham dan lebih arif dalam permainan Capital Game dalam pasaran saham ini kalau dibandingkan dengan orang kita. Orang kita kebanyakannya hanya mahu mendapatkan keuntungan yang singkat bilamana syarikat mereka disenaraikan. Saham syarikat Cina yang makin lama makin membesar dan semakin lama semakin naik tinggi harga sahamnya.


Cukuplah penjelasan buat kali ini. InsyaAllah lain kali kita bertemu lagi. InsyaAllah besok SUNCON akan membawa keuntungan kepada para pelabur yang memilikinya bilamana ia disenaraikan.


Untuk pengetahuan anda kaedah ini telah diguna pakai oleh ramai pelabur IPO dan keuntungan mereka mencecah ratusan ribu ringgit malah ada yang mendapat keuntungan jutaan ringgit.


Datanglah ke seminar Super Investor FY, Personal Coaching Saham dan sebagainya bagi mendapatkan penjelasan yang terbaik mengenai pelaburan saham di Bursa Malaysia.




suncon%2B1.jpg


Nampaknya IPO IKHMAS JAYA menguntungkan para pelabur yang mendapat saham tersebut. Dibuka dengan premium sebanyak 11 sen pada harga 68 sen dan naik setinggi 80 atau melebihi 40% pada hari penyenaraiannya. Keuntungan 40% dalam masa sebulan adalah satu pulangan yang amat tinggi sebenarnya.

Dalam hal ini FY yakin keuntungan IKHMAS JAYA ini dicampur pula dengan keuntungan SEDANIA dan XIN HWA pasti akan meng"cover" kerugian IPO MALAKOFF. Itupun kalau pelabur IPO itu bijak untuk menjual Malakoff dan memohon saham-saham IPO yang lain. Bagi yang masih memegang Malakoff dan tidak punya modal lagi maka strategi ini tidak boleh digunapakai.

Besok bagi yang berjaya mendapatkan saham IPO SUNCON baik melalui IPO Awam, IPO MITI dan sebagainya maka InsyaAllah, keuntungan akan menjadi milik anda juga.

Setakat ini Fair value yang diletakkan oleh Research House untuk saham IPO SUNCON ini adalah antara RM1.25 hingga RM1.40.

Pelabur yang untuk IKHMAS tu boleh menyumbang kepada kempen Gerakkan RM1.00 anda kepada saudara Mohd Reza Samsuddin tu yer. Kita bantu apa yang boleh. Kali kita cari orang lain pula untuk kita bantu. InsyaAllah

Share this post


Link to post
Share on other sites
faizalyusup.my.png
 
POKET KEBANYAKAN PELABUR BUMIPUTERA BELUM CUKUP DALAM
 
Assalamualaikum... Salam Sejahtera...
 
Setelah hampir 20 tahun FY menceburkan diri dalam pelaburan saham ini banyak perkara yang FY nampak dari segi perkembangan ekonomi rakyat negara ini. Kalau dibuat perbandingan ianya selamat untuk dinyatakan yang kekuatan ekonomi bukan Bumiputera rata-rata 3 kali ganda lebih kukuh kalau dibandingkan dengan orang kita. Setiap seringgit yang kita ada mereka punya tiga ringgit. 1:3.
 
Dalam banyak segi, mereka mampu membeli kereta mewah, mampu membeli hartanah yang begitu tinggi harganya dewasa ini pada ketika orang kita tercungap-cungap untuk mencukupkan perbelanjaan bulanan. Kebanyakan perniagaan dikuasai pihak mereka dan orang kita bolehlah dikatakan hanya baru bermula dan bertatih.
 
20 tahun dahulu rakyat kebanyakan hanya mampu membeli motor kapcai yang berharga RM3000.00, 10 tahun dahulu dah boleh pakai RXZ yang berharga RM5000.00 ke RM7000.00, dewasa ini ramai juga yang mampu membeli motor berharga antara RM20,000.00 ke RM30,000.00. Kereta yang dipakai juga lebih mahal dan lebih canggih. Ini jelas menunjukkan peningkatan ekonomi orang kita.
 
Pun begitu kalau dibuat perbandingan kita masih jauh ketinggalan. Di waktu kita sibuk dengan memenuhi keperluan kehidupan, mereka telah melangkah jauh, jauh memasuki bidang perniagaan dan pelaburan. Apa juga yang boleh mendatangkan keuntungan kewangan pasti mereka akan berada di situ. Di waktu mereka membeli saham, hartanah dan mengembangkan perniagaan kita pula sibuk membeli barang-barang yang semakin lama semakin susut nilainya. Geng superbike, geng kereta, geng basikal mahal, geng kamera mahal dan sebagainya terdiri dari orang kita. Upgrade dan menambah aksesori basikal, motor dan kereta yang hanya menguncupkan ekonomi juga dilakukan oleh orang kita.
 
Dalam bidang saham, lebih 80 peratus syarikat yang disenaraikan ialah syarikat bukan Bumiputera. Substantial shareholders dalam saham-saham yang tersenarai juga merupakan hak milik mereka. Setiap kali IPO baru keluar, permohonan mereka 3 kali ganda lebih besar dari pemohonan pihak kita. Poket yang dalam membolehkan mereka menjadi pelabur jangkamasa panjang. Membolehkan mereka meletakkan modal di mana-mana sahaja peluang pelaburan itu terbuka. Inilah kelebihan mereka.
 
Semua ini jelas menunjukkan yang poket kebanyakan mereka jauh lebih dalam dari poket orang kita. Poket yang cetek menyebabkan peluang pelaburan mahupun peluang perniagaan yang ada menjadi sempit. 
 
Jadi apa yang boleh kita lakukan dengan poket yang cetek ini?
 
Dalam pelaburan IPO FY selalu sarankan supaya pelabur kita menjalankan startegi hit n run. Pohon dan jual hari pertama. Dapatkan kembali kecairan untuk mendapatan IPO yang seterusnya. Kita tak mahu modal kita yang kecil itu terbenam dalam saham-saham seperti FGV dan ICON yang mengambil masa begitu lama dan merugikan.
 
Dengan modal yang kecil ini FY sarankan elakkan bermain saham secara kontra atau menjadi trader jangkamasa pendek yang mana risiko kehilangan modal sangat tinggi.
 
Dengan modal pelaburan yang kecil ini juga, kita beli dan simpan saham-saham pendapatan seperti SCICOM, DIGI, MAXIS, BURSA, GAS MALAYSIA atau mana-mana saham sekalipun yang memberikan pulangan dividen yang stabil sepanjang tahun. Strategi pelaburan ini adalah strategi yang baik untuk pelabur yang poketnya cetek.
 
Atau beli saham-saham yang bepotensi, saham seperti MITRA, MYEG dan PESTECH yang mana pengarah syarikatnya pandai dan tahu cara untuk menjalankan corporate execise bagi menggandakan nilai saham mereka.
 
Dalam perniagaan pula, mulakan perniagaan tanpa memerlukan kita menyewa pejabat, cari perniagaan online yang mana modal permulaannya rendah sedangkan potensi keuntungannya besar, cari perniagaan perkhidmatan yang murah dan mudah untuk dimulakan.
  
Itu sahaja dalam kesempatan kali ini.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nampaknya pasaran saham begitu lemah dengan beberapa sentimen dalam dan luar negeri antaranya kejatuhan nilai RM, kejatuhan harga minyak mentah dunia, ketidakstabilan politik dalam negara, perkembangan di China dan sebagainya. Semuanya ini membawa kepada kesan negatif dalam pasaran Bursa Malaysia. Bursa Malaysia pula merupakan indikator atau petunjuk kepada kedudukan ekonomi negara untuk jangkamasa 6 bulan yang mendatang. Setakat ini Bursa Malaysia telah jatuh melebihi 250 mata di mana kebanyakan pelabur asing telah keluar meninggalkan pasaran mengelakkan kerugian baik kerana penurunan harga saham mahupun penurunan nilai RM.     
 
Terus terang kenaikan dan penurunan harga saham dalam pasaran saham adalah perkara biasa. Pasaran perlu bernafas dan ini menunjukkan yang pasaran saham itu sihat. Inilah kelabihan meabur dalam saham kalau dibandingkan dengan pelaburan hartanah. Dalam pelaburan hartanah harga hartanah yang naik sukar untuk turun tapi dalam pasaran saham harga saham yang naik boleh turun ke tahap yang kita inginkan.
 
Penurunan ini pula memberi peluang untuk kita membelinya pada harga yang lebih murah. Pada FY melabur dalam pasaran saham perlukan modal dan masa. Pemilihan saham juga penting.
 
Berkenaan modal, modal yang kecil pastinya sukar kerana pilihan yang terhad, asset allocation akan menjadi sukar. Ibaratkan kita membawa RM5.00 ke pasar, apakah yang bakal dapat kita beli kalau dibandingkan kalau kita membawa RM50.00 mahupun RM500.00. Lagi banyak modal, lagi baik buat kita kerana kita boleh membeli pelbagai jenis barang pada harga yang berbeza.
 
Berkenaan masa, apa-apa pelaburan pun bakal mengambil masa. Tanam sayur pun mengambil masa apatah lagi menanam kelapa sawit contohnya. Sebenarnya lagi singkat masa yang kita berikan maka lagi tinggilah risiko kerugian yang bakal kita hadapi. Pelaburan nilai yang dilakukan oleh kebanyakan pelabur yang berjaya seperti Warren Buffet adalah pelaburan jangkamasa panjang dengan membei saham-saham berpotensi, saham-saham pendapatan mahupun membeli saham-saham yang undervalued.
 
Contohnya saham-saham BURSA MALAYSIA, MAXIS, DIGI, MYEG, GHLSYS, SCICOM, PESTECH, PRESTARIANG, YEE LEE, SALCON, MITRA dan sebagainya. Semua saham-saham ini adalah saham-saham yang andai dipegang dalam jangkamasa panjang akan membawa kepada keuntungan yang berkali ganda buat pemegangnya.
 
Pelabur sebegini tidak risau dengan keadaan semasa pasaran saham yang menurun kerana apa yang penting ialah perniagaan syarikat yang dibeli itu tidak terjejas. Yang risau hanyalah pelabur jangkamasa pendek bermodal kecil dan menjalankan trading jangkamasa pendek.
 
Kepada yang sangkut saham-saham cap ayam, mungkin anda boleh menjualnya dan menggantikan dengan saham-saham yang FY namakan tadi. Kepada yang masih untung mungkin anda boleh jual dahulu dan membelinya kembali pada harga yang lebih murah. Kepada yang punya saham yang baik dan kukuh tapi sedang paper loss sekarang seperti saham Oil n Gas dan Perladangan Kelapa Sawit, rileks, pandang jangkamasa panjang, InsyaAllah saham-saham itu akan naik kembali dengan kenaikan harga komoditi yang berkenaan. Kepada yang lain sideline dulu. Kita tunggu bila RM buat reversal, kita tunggu peluang bilamana keadaan politik lebih jelas.
 
Jangan risau dan percayalah, pelaburan saham memang pelaburan yang menguntungkan dalam jangkamasa panjang sesuai dengan kenaikan ekonomi dan kemajuan syarikat saham-saham yang kita beli itu. Apa yang penting di sini ialah masa. Berilah ia masa sepertimana yang pernah FY terangkan dulu dalam pelaburan saham MITRA yang berharga 39 sen pada tahun 2010 yang mana ia membawa keuntungan sebanyak RM9090.00 atau 23 kali ganda untuk setiap 1000 unit yang kita pegang. Dalam hal ini perlukah kita risau dengan keadaan pasaran semasa dewasa ini?
 
Sekian dulu buat kali ini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk QE31 / 7/2015, keuntungan bersih Astro menurun sebanyak 18% suku tahun sebelumnya atau marginal 0.3% tahun ke tahun kepada RM137 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 3% suku tahun sebelumnya atau 1% tahun ke tahun kepada RM1.37 bilion. Pendapatan meningkat tahun ke tahun kerana 0.4% -increae dalam pendapatan bagi segmen televisyen (disebabkan oleh peningkatan hasil langganan yang mengimbangi penurunan dalam pengiklanan dan pendapatan lain) serta 14.1% -Meningkatkan pendapatan bagi segmen Radio. EBITDA meningkat untuk kedua-dua Televisyen & Radio segmen sebanyak 6.2% & 18.7% masing-masing. EBITDA yang lebih tinggi bagi segmen televisyen disebabkan oleh peningkatan hasil, kos kandungan yang lebih rendah, kos pemasangan yang lebih rendah, perbelanjaan penyelidikan pemasaran & pasaran yang lebih rendah dan perbelanjaan jualan dan pengedaran yang lebih rendah yang mengimbangi kos jalur lebar yang lebih tinggi, pendapatan operasi lain yang lebih rendah dan penurunan nilai pelaburan lain.

Perolehan meningkat suku tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan pendapatan untuk Televisyen & Radio segments.Despite hasil yang lebih tinggi, keuntungan bersih menurun suku tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan dalam kos kewangan bersih sebanyak RM60.8 juta (yang dibawa oleh mendiskaunkan deposit sawat kepada nilai semasa sebanyak RM22.0 juta ), kerugian tukaran mata wang asing tidak direalisasi daripada liabiliti pajakan tidak dilindung nilai & pembiayaan vendor sebanyak RM19.5 juta dan pelunasan yang lebih tinggi perisian sebanyak RM3.2 juta. Penurunan keuntungan bersih telah dilembutkan agak oleh peningkatan dalam EBITDA sebanyak RM17.3 juta, susut nilai yang lebih rendah daripada kotak atas set sebanyak RM3.2 juta dan perbelanjaan cukai yang lebih rendah sebanyak RM14.5 juta.

Astro%2527s%2B8Qs_20150731.gif
Jadual 1: lepas 8 keputusan suku Astro

Astro%2527s%2B16Qs.gif
Carta 1: 16 lepas keputusan suku Astro

Penilaian

Astro (ditutup pada RM2.99 Selasa lepas) kini didagangkan pada PE ketinggalan 28 kali (berdasarkan EPS lepas 4 suku 'sebanyak 10.74 sen). Mana yang cara anda melihat ia, Astro kekal terlebih nilai. Nisbah PEG Its sebanyak 2.3 kali (berdasarkan pertumbuhan pendapatan tahun lepas sebanyak 12%). Walau bagaimanapun, Astro boleh dilihat sebagai saham pendapatan, dengan hasil dividen SUA sebanyak 4%.

Tinjauan Teknikal

Astro bergerak ke tepi, dengan sokongan di RM2.80-2.90. Terbalik dihadkan oleh garis yang menghubungkan puncak baru-baru ini, RR- menyamar rintangan pada RM3.20.

Astro%2Bm20150915.gif
Carta 2: Carta harian Astro pada 14 September 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang mantap, Astro boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, dengan penilaian mencabar dan prospek teknikal sedikit negatif, Astro tidak mungkin mengenakan bayaran sehingga bila-bila masa tidak lama lagi.



.

Untuk QE31 / 7/2015, keuntungan bersih Astro menurun sebanyak 18% suku tahun sebelumnya atau marginal 0.3% tahun ke tahun kepada RM137 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 3% suku tahun sebelumnya atau 1% tahun ke tahun kepada RM1.37 bilion. Pendapatan meningkat tahun ke tahun kerana 0.4% -increae dalam pendapatan bagi segmen televisyen (disebabkan oleh peningkatan hasil langganan yang mengimbangi penurunan dalam pengiklanan dan pendapatan lain) serta 14.1% -Meningkatkan pendapatan bagi segmen Radio. EBITDA meningkat untuk kedua-dua Televisyen & Radio segmen sebanyak 6.2% & 18.7% masing-masing. EBITDA yang lebih tinggi bagi segmen televisyen disebabkan oleh peningkatan hasil, kos kandungan yang lebih rendah, kos pemasangan yang lebih rendah, perbelanjaan penyelidikan pemasaran & pasaran yang lebih rendah dan perbelanjaan jualan dan pengedaran yang lebih rendah yang mengimbangi kos jalur lebar yang lebih tinggi, pendapatan operasi lain yang lebih rendah dan penurunan nilai pelaburan lain.

Perolehan meningkat suku tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan pendapatan untuk Televisyen & Radio segments.Despite hasil yang lebih tinggi, keuntungan bersih menurun suku tahun sebelumnya, disebabkan oleh peningkatan dalam kos kewangan bersih sebanyak RM60.8 juta (yang dibawa oleh mendiskaunkan deposit sawat kepada nilai semasa sebanyak RM22.0 juta ), kerugian tukaran mata wang asing tidak direalisasi daripada liabiliti pajakan tidak dilindung nilai & pembiayaan vendor sebanyak RM19.5 juta dan pelunasan yang lebih tinggi perisian sebanyak RM3.2 juta. Penurunan keuntungan bersih telah dilembutkan agak oleh peningkatan dalam EBITDA sebanyak RM17.3 juta, susut nilai yang lebih rendah daripada kotak atas set sebanyak RM3.2 juta dan perbelanjaan cukai yang lebih rendah sebanyak RM14.5 juta.

Astro%2527s%2B8Qs_20150731.gif
Jadual 1: lepas 8 keputusan suku Astro

Astro%2527s%2B16Qs.gif
Carta 1: 16 lepas keputusan suku Astro

Penilaian

Astro (ditutup pada RM2.99 Selasa lepas) kini didagangkan pada PE ketinggalan 28 kali (berdasarkan EPS lepas 4 suku 'sebanyak 10.74 sen). Mana yang cara anda melihat ia, Astro kekal terlebih nilai. Nisbah PEG Its sebanyak 2.3 kali (berdasarkan pertumbuhan pendapatan tahun lepas sebanyak 12%). Walau bagaimanapun, Astro boleh dilihat sebagai saham pendapatan, dengan hasil dividen SUA sebanyak 4%.

Tinjauan Teknikal

Astro bergerak ke tepi, dengan sokongan di RM2.80-2.90. Terbalik dihadkan oleh garis yang menghubungkan puncak baru-baru ini, RR- menyamar rintangan pada RM3.20.

Astro%2Bm20150915.gif
Carta 2: Carta harian Astro pada 14 September 2015 (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang mantap, Astro boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang. Walau bagaimanapun, dengan penilaian mencabar dan prospek teknikal sedikit negatif, Astro tidak mungkin mengenakan bayaran sehingga bila-bila masa tidak lama lagi.



.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tahap-tahap Trader Berjaya...

 

Tahap 1 ( Unconscious Incompetence )


 Ini merupakan langkah pertama yang anda ambil apabila anda mendengar pelbagai perkara menarik berkenaan forex / fcpo / emas / saham dan bahawa pendapatan seorang trader forex / fcpo / emas / saham mengalahkan pendapatan seorang pengarah syarikat. Bagi anda, apalah susah sangat untuk trade forex / fcpo / emas / saham, ia hanya menentukan harga naik atau turun. Lagi pun ada disediakan akaun demo untuk latihan sebelum memulakan trade sebenar. Lalu tanpa berfikir panjang anda pun mendaftar akaun sebenar dan mendepositkan wang ke akaun tersebut bagi memulakan trading sebenar setelah anda dapati trade di akaun demo anda dapat menghasilkan keuntungan yang berlipat-ganda. Anda mungkin mendapat keuntungan dengan hasil yang menakjubkan di antara100 ke 200 pip per lot sehari,. Anda percaya bahawa dengan hanya berdasarkan 1 indicator saja, atau bahkan hanya dengan gerak-hati anda dapat menghasilkan keuntungan. Namun itu semua hanyalah nasib saja (beginner luck), pasaran akan mengalahkan anda. Tidak ada trader yang berjaya hanya dengan faktor TUAH/LUCK. Kerugian demi kerugian akan mula menghampiri anda, anda akan cuba bertahan, namun kalau sampai margin habis, siapa yang dapat bertahan??. Anda sama sekali tidak menyedari bahawa anda tidak mampu untuk trade forex / fcpo / emas / saham, namun anda tetap mengatakan pada diri anda bahawa yang anda mampu untuk melakukan trading walaupun semua fakta berkata sebaliknya (Persoalannya: Apakah bulan ini profit?, atau Bulan lepas profit?, ataupun Tahun ini profit? ). Anda tetap mengatakan bahawa anda adalah orang yang hebat, orang yang akan mampu mendapatkan kunci kekayaan dari trading. Dan anda tidak menyedari bahwa 90% trader yang gagal juga mempunyai perasaan seperti itu. Anda tidak mempunyai sistem yang lengkap, anda dikuasai oleh emosi anda, anda selalu cuba mengimbangi perasaan anda jika kerugian dengan MARAH pada pasaran, anda selalu mengambil keuntungan dalam jumlah yang kecil atau membiarkan ia berubah dari keuntungan jadi kerugian karena anda dikuasai oleh sifat TAMAK, adakala anda tidak pernah trading karena anda TAKUT. Anda membiarkan diri anda dikuasai oleh emosi sehingga margin equity anda menderita. 90% orang yang trade forex / fcpo / emas / saham hanya sampai pada tahap ini, mereka biasanyakehabisan modal, berhenti trade dan menganggap ini semua hanya mimpi buruk belaka. Sebahagian lagi tetap mencari modal dari rakan-rakan/investor dan trade seperti orang gila. dalam sebulan atau dua bulan margin habis lalu mereka mencari mangsa lagi. Ini akan mewujudkan masalah moral yang teruk. Mereka masih mengaku sebagai trader namun sebenarnya mereka executor. dan biasanya yang moralnya teruk ini dengan senang hati akan mengambil wang dari rakan-rakan dengan menabur pelbagai janji-jani (pulangan lumayan) dan kononnya akan trade sebagai manage fund untuk mereka. Sebahagiannya lagi akan tetap terus seperti biasa dan mengaku trader tetapi tidak pernah trading, mereka biasanya menyalahkan diri mereka sendiri. Hanya waktu yang menentukan segalanya, sampai bila mereka dapat bertahan di tahap ini dan biasanya waktu selalunya menang. Proses ini selalunya dalam lingkungan waktu SEMINGGU hingga SEBULAN 90% traders akan terus gagal dan kekal ditahap ini, hanya 10% dari mereka yang sedar ini akan pindah ke Tahap 2.


Tahap 2 ( Conscious Incompetence )


Di tahap ini anda sedar bahawa anda tidak mampu untuk trading, anda tidak memiliki kemampuan untuk trading yang menghasilkan keuntungan secara konsisten. Dan anda tahu penyelesaiannya, Anda sedar bahawa selama di Tahap 1 fikiran anda dikaburkan oleh emosi anda sehingga anda tidak dapat berfikir secara bernas. Di tahap ini anda akan mencari ‘Holy Grail’ ( sistem yang sempurna/keramat, sistem yang memberikan keuntungan 100% , sistem yang tidak ada kerugian), anda mulai membeli sistem yang ada di internet, anda membaca semua website yang ada tentang trading mulai dari Malaysia hingga ke USA, anda baca semua ebook yang ada, anda praktikkan semua sistem yang anda perolehi, anda dahagakan ilmu seperti seorang pengembara di padang pasir yang dahagakan air minuman. Pada tahap ini anda akan membaca semua perincian tentang sistem automasi trading/indicator, anda akan test semua indicator yang ada di Metatrader, bahkan anda mungkin akan membuat indikator sendiri ( biasanya gabungan 2 atau 3 indicator), anda akan bermain-main dengan Moving Everage, Fibonnacci lines, Pivot Point, Camarilla Pivot, DeMark, Fractal, MACD, DMI. ADX, Bollinger Bands, dan ratusan indicator yang lain. Anda tahu bahawa pasaran terlalu rumit untuk dijangka hanya dengan 1 indicator saja. Anda akan mengabungkan kombinasi ideal dari setiap indicator. Anda tahu keunggulan indicator tersebut dan juga kelemahannya. Anda akan mencuba menanda TOP dan BOTTOM di pasaran dan meneka titik perubahan pergerakan pasaran dengan indicator tersebut. Namum anda dapati yang anda terus gagal walaupun anda rasa yang anda telah melakukan yang terbaik. Anda kini akan cuba bergabung dengan chat room trader dan menanyakan pelbagai pertanyaan di forum-forum kerana bagi anda kalau anda tidak bertanya sekarang maka selamanya anda tidak akan tahu. Anda ingin mengetahui bagaimana trader lain membuat keuntungan walahal anda tidak.. Ketika ini anda akan memikirkan mereka yang mengatakan mendapatkan keuntungan ratusan pip sehari adalah penipu – anda rasa anda tahu semuanya dan telah cuba melakukan apa yang mereka lakukan. Anda akan jadi seperti seorang remaja – trader yang lebih berpengalaman akan menasihati anda supaya mencari guru yang betul dalam menuntut ilmu tetapi anda degil dan memikirkan yang anda tahu apa yang terbaik – anda meneruskan pembelajaran anda melalui bahan2 diinternet dan overtrade akaun anda walaupun semua orang kata anda gila (anda sesat dalam kebijaksanaan anda – overload information). Kini anda akan mempertimbangkan melanggan isyarat berbayar melalui perkhidmatan SMS dan sebagainya – serta termakan janji-janji manis penyedia khidmat pembelajaran forex / fcpo / emas / saham yang menjanjikan pelbagai teknik mudah dan cepat untuk berjaya dalam trading tanpa memikirkan jika benarlah ia semudah yang dinyatakan, sudah semestinya ramai yang menjadi jutawan. Pada akhirnya anda akan mendapatkan 5 hingga 10 sistem yang lengkap dan mencuba mencari sistem mana yang paling sesuai dengan keperibadian/stail anda. Namum di tahap ini anda akan sentiasa kebinggungan kerana mendengar ramai trader yang mendapat keuntungan dari hari ke hari dan anda pula terus kerugian. Ramai trader yang berada ditahap ini lenyap dalam masa sebulan yang pertama dan jika ada yang mampu bertahan untuk mengharunginya berakhir sekitar 3 bulan. Dari 10% trader yang ada di tahap ini, hanya sekitar 7% yang berhasil pindah ke Tahap 3.


Tahap 3 (The EUREKA Moment)


Pada akhir Tahap 2, anda akhirnya menyedari pokok permasalahan bukan terletak di sistem. An da menyedari bahwa anda mampu mendapat keuntungan bahkan jika hanya menggunakan sistem yang mudah seperti Trendline sekali pun tanpa ada indicator lain, jika anda mampu melakukan sedikit kajian melalui pemerhatian yang menyeluruh dan mempelajari pengurusan trading yang baik. Anda mulai membaca buku tentang psikologi trading, dan mengidentifikasikannya pada diri anda dengan karakter yang dijelaskan dalam buku itu. Akhirnya membawa anda ke Tahap 3 iaitu Tahap Pencerahan. Proses pencerahan ini membuat otak anda menyedari satu hal yang penting, di dunia ini tidak ada seorang pun yang mampu meneka secara tepat apa yang akan terjadi pada pasaran 30 detik berikutnya. Apa yang anda perlu hanyalah satu sistem trading yang sesuai dengan stail trade anda serta bimbingan seseorang berkenaan pengurusan trading yang sepatutnya sehingga anda dapat cara bertrading yang betul. Anda mulai menguasai satu sistem trading dan memodifikasinya sehingga sesuai dengan karakter anda, dan mampu memberikan lebih banyak profit dibandingkan sistem yang asli. Anda mulai trading jika anda tahu kemungkinan untuk untung lebih besar daripada untuk rugi, anda hanya trading jika ada signal dari sistem anda, anda selalu menggunakan stoploss, karena anda tahu stoploss adalah risiko bisnes yang ada dalam dunia trading. Ketika stoploss anda kena, anda tidak emosi kerana anda tahu tak seorang pun mampu menjangkakannya, dan itu bukan kesalahan anda. Trading berikutnya akan meningkat peluang keuntungan anda kerana anda tahu sistem anda itu sistem yang menguntungkan secara keseluruhannya. Anda secara tidak langsung menyedari bahawa dalam dunia trading hanya ada satu hal yang penting iaitu konsistensi pada sistem, psikologi trading dan pengurusan wang yang betul. Dan kedisiplinan anda untuk dalam melakukan trading mengurangkan risiko kerugian anda. Anda mempelajari tentang perlunya ada guru/teman yang dapat memberikan anda bimbingan yang baik dan sokongan berterusan serta hal-hal lainnya. Ia mengingatkan anda suatu ketika yang lalu di mana anda diberi nasihat tersebut dari trader yang berpengalaman dan anda memilih untuk mengendahkannya ketika itu. Kini anda tahu kenapa anda hanya perlukan seorang guru yang baik yang dapat memberikan didikan dan bimbingan yang diperlukan untuk berjaya dalam trading dan bukannya seorang super trader yang menjaja kehebatan sistem/strategi beliau. Trader akan mengharungi tahap ini sekitar 6 bulan sebelum akhirnya menerima hakikat sebenar bahawa tidak siapa yang mampu meramalkan pergerakan pasaran. Dari 7% trader yang ada di tahap ini, hanya sekitar 5% yang berhasil maju ke tahap berikutnya.


Tahap 4 ( Conscious Competence )

Sekarang anda hanya trading jika dan hanya jika sistem anda memberi signal. Anda menggunakan stop loss atau cut loss apabila menyedari terdapat signal yang bertentangan kerana anda tahu sistem anda akan lebih banyak memberikan keuntungan daripada kerugian, dan cut loss yang anda lakukan adalah resiko bisnis yaitu max 2% dari account anda. Di tahap ini anda memulai pandai memperingkatkan target keuntungan trade anda dan setelah anda mampu melakukannya secara konsisten selama beberapa minggu, anda meningkatkan target tersebut ke semaksimum yang boleh. Dan hal itu pada akhirnya mampu anda lakukan. Anda memang masih harus kerja keras untuk mendapatkannya, memperbaiki sistem anda (dengan menambah 1 atau 2 indicator yang sesuai bagi menyokong system anda), menguasai emosi anda, dan melaksanakan pengurusan wang yang anda pelajari dan pegang. Anda mulai mendapat pengalaman bertrading sebenar. Tahap ini biasanya berjalan sekitar setahun atau lebih bergantung kepada kemampuan penerimaan seseorang trader itu. Dari 5% trader hanya sekitar 3% yang sanggup maju ke tahap berikutnya.

 

Tahap 5 ( Unconscious Competence )

Nah! Sekarang anda telah sampai di Tahap 5, ini adalah tahap yang paling diharapkan oleh seluruh trader di dunia ini, di tahap ini anda mampu trading secara rilek, anda telah menguasai semuanya, anda mampu berdansa mengikut rentak pasaran, kemanapun arah market berjalan, anda telah berada di posisi yang benar, jadi anda tinggal melihat keuntungan anda bergerak dari 2 digit ke 3 digit. Inilah tahap puncak bagi seorang trader, inilah tahap Utopia/Optim, anda telah menguasai emosi anda dan kini anda trading dengan account yang terus membesar setiap hari dari keuntungan kumulatif yang anda peroleh. Anda akan jadi bintang di bidang trading, dan orang sekeliling anda akan mendengarkan apa yang anda katakan, anda faham dengan pertanyaan mereka, kerana anda pernah berada diposisi mereka suatu masa dahulu. Anda akan memberikan saranan bagi mereka, namun anda tahu bahwa kebanyakan dari mereka tidak akan mendengarkannya karena mereka masih trader Tahap 1. Anda tidak akan mempunyai masalah kewangan lagi, anda mampu membeli semua benda yang tersedia untuk dijual, anda mampu membeli sebuah pulau dan trading disana asalkan ada jaringan internet, anda mampu pindah ke hotel 5 bintang, dan menjadi penghuni tetap disana. Anda mempunyai penghasilan seperti seorang superstar, anda mampu membuat buku sendiri, anda mampu trading dengan margin yang tanpa batas, dan account anda akan berlipat-ganda dari account awal. Jangka masa untuk sampai ke tahap ini adakalanya bertahun-tahun lamanya. Namum sebenarnya bergantung kepada trader itu sendiri.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salah satu saham yang menarik perhatian saya banyak sejak beberapa hari lalu telah FLBHD. Ia bangkit daripada yang rendah antara hari sebanyak RM1.27 pada pertengahan bulan Ogos kepada tinggi antara hari daripada RM1.99 hari ini. Itu sangat membanggakan bagi saham yang tidak jatuh mendadak pada penjualan besar-besaran baru-baru ini.

Saya harus mengakui bahawa saya lebih terkejut apabila mendapati saya telah memanggil BUY pada saham ini pada akhir bulan Ogos dan terlupa mengenainya. Saya memerah otak saya, tertanya-tanya mengapa saya membuat apa-apa panggilan kerana saya agak menurun pada masa itu.

Bagaimanapun, FLBHD telah pecah di atas garis leher kepala dan bahu pembentukan terbalik (yang pelik tidak muncul pada akhir aliran menurun). Ini bermakna pembentukan kepala dan bahu yang kini merupakan corak kesinambungan (tidak corak pembalikan) dan saham mungkin akan pergi lebih tinggi. Saya mengunjurkan harga sasaran RM2.35 untuk bergerak semasa.

Berdasarkan maklumat di atas, FLBHD boleh menjadi BELI perdagangan. Peringkat kemasukan yang baik boleh berada di RM1.80-1.85. Halangan segera pada tanda RM2.00 psikologi. Semoga berjaya!

FLBHD%2Bw20151006_9.30am.gif
Carta FLBHD setiap minggu pada 6 Okt 2015_10.30am: Carta (Sumber: ShareInvestor.com)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk QE30 / 9/2015, keuntungan bersih LPI menurun sebanyak 12% suku tahun sebelumnya, tetapi meningkat 18% tahun ke tahun kepada RM76 juta manakala perolehan meningkat 15% suku tahun sebelumnya, atau 16% tahun ke tahun kepada RM350 juta. Penurunan dalam keuntungan suku tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh ketiadaan keuntungan sekali sebanyak RM39.2 juta daripada penjualan pelaburan dalam ekuiti yang menyumbang kepada keuntungan yang lebih tinggi bagi QE30 / 6/2015.

LPI%2527s%2B8Qs_20150930.gif
Jadual 2: LPIs lepas 8 keputusan suku tahunan

Jika kita dikeluarkan keuntungan daripada penjualan pelaburan dalam ekuiti - yang menghasilkan keuntungan yang besar dalam QE30 / 6/2015 & QE31 / 12/2014 sebanyak RM39.2 juta dan RM59.9 juta masing-masing di kemudian trend keuntungan adalah lebih mudah diramalkan. Satu lagi perkara yang lebih jelas adalah margin keuntungan bersih, yang kekal pada hanya di bawah 20%.

LPI%2527s%2B38Qs.gif
Carta 1: lepas 38 keputusan suku tahunan LPI

Penilaian

LPI (ditutup pada RM14.44 semalam) kini didagangkan pada PE 14.4 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 '101 sen). Pada PER ini, LPI dianggap agak menarik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

JCY baru sahaja dipecahkan atas rintangan mendatar pada RM0.80.  Jika ia boleh merekrut sokongan yang cukup, ia boleh pergi ke halangan pada RM0.90 & RM1.10 mungkin.

  Berdasarkan pelarian teknikal, JCY boleh menjadi BELI perdagangan yang baik.
JCY%2Bm20151105_3.45pm.gif
  Carta: Carta bulanan JCY pada 5 Nov, 2015_3.45pm (Sumber: ShareInvestor)

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk  QE30 / 9/2015, keuntungan bersih PetronM meningkat 1% suku tahun  sebelumnya kepada RM74 juta pada belakang -drop 4.6% dalam perolehan  kepada RM2.16 bilion.   Pendapatan merosot 27% tahun ke tahun disebabkan oleh kejatuhan dalam  harga jualan (akibat kejatuhan harga minyak) walau apa pun 5%  -Meningkatkan dalam jumlah jualan (8 juta berbanding 7 juta tong sebelum  ini).  Keuntungan meningkat kerana kecekapan operasi yang lebih baik, margin stabil & pertumbuhan kukuh dalam jumlah jualan.

 PetronM%2527s%2B12Qs.gif
  Jadual: lepas 11 keputusan suku PetronM ini

 PetronM%2527s%2B13Qs.gif
  Carta 1: lepas 13 keputusan suku PetronM 's

  Penilaian

   PetronM (ditutup pada RM3.55 pada 10:15 pagi ini) kini diniagakan pada  PER sebanyak 4.2 kali (berdasarkan EPS tahunan sebanyak 85 sen).  The pendapatan yang sangat tinggi boleh membalikkan apabila harga minyak mentah pulih dan retak merebak sempit.  Sehingga itu, pendapatan yang kukuh boleh melonjakkan harga saham yang lebih tinggi.

  Tinjauan Teknikal

  PetronM berlaku atas garis mendatar pada harga RM3.20 dua minggu.

 Petronm%2Bw20151130_10.15am.gif
  Carta 2: Carta mingguan PetronM 's pada 30 Nov, 2015_10.15am (Sumber: ShareInvestor, c om)

  Seperti yang dinyatakan dalam [URL="http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=en&rurl=translate.google.com&sl=en&tl=ms&u=http://nexttrade.blogspot.my/2015/05/petronm-bottoming-soon.html&usg=ALkJrhh_KyimWoKQisVMshklMUg58cwaVA"]post sebelum ini, Petronm di saluran ke atas yang tidak teratur.  Dalam persekitaran yang betul, ujian dan perhimpunan di luar sempadan yang lebih rendah boleh menjadi sangat berkuasa.  Kita melihat bahawa dalam 2009-2011.  Akan yang sama berlaku hari ini?

 Petronm%2Bm20151130_10.15am.gif
  Carta 3: Carta bulanan PetronM 's pada 30 Nov, 2015_10.15am (Sumber: ShareInvestor, c om)

  Kesimpulan

  Berdasarkan pemulihan dalam prestasi kewangan, penilaian yang menarik & prospek teknikal positif.  PetronM boleh menjadi saham yang baik untuk pelaburan jangka sederhana.


.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk QE30 / 9/2015, keuntungan bersih POS menjunam sebanyak 85% suku tahun sebelumnya atau 90% tahun ke tahun kepada RM3.5 juta manakala perolehan meningkat sebanyak 2% suku tahun sebelumnya, atau 7% tahun ke tahun kepada RM399 juta.

POS%2527s%2B8Qs_20150930.gif
Jadual: lepas 8 keputusan suku POS ini

Carta 1, kita dapat melihat bahawa keuntungan yang lebih rendah untuk QE30 / 9/2015 adalah disebabkan oleh keuntungan yang lebih rendah untuk semua segmen (terutamanya, segmen Mail) dan terus kerugian bagi segmen Runcit.

Pos%2527s%2BSegmental%2Bresults%2Bfor%2B
Carta 1: lepas POS ini pendapatan & keuntungan segmen 4 suku '

POS%2527s%2B40Qs.gif
Carta 2: 40 keputusan terakhir POS ini suku tahunan

Penilaian

POS (ditutup pada RM3.29 pada 03:45 hari ini) kini didagangkan pada PE 13.9 kali (berdasarkan EPS lepas 4/4 '23.7 sen). Pada PER ini, POS dianggap agak bernilai, dengan syarat pendapatan pulih daripada pada suku berikut.
Tinjauan Teknikal

POS tidak lama lagi boleh menguji garis arah aliran menaik jangka panjang, dengan sokongan di RM3.30-3.20. Mereka yang telah dijual pada bulan Mei berdasarkan cadangan saya sebelum ini, boleh melihat kepada pembelian balik dalam air rebusan. Lihat post sebelum ini (di sini).

POS%2Bm20151207_3.00pm.gif
Carta 3: Carta bulanan POS kerana pada 7 Dis, 2015_3.00pm (Sumber: ShareInvestor.com)

Kesimpulan

Walaupun prestasi kewangan yang lebih miskin, saya menilai POS BUY ON KELEMAHAN kerana ia menghampiri jangka panjang sokongan garis arah aliran menaik di RM3.00-3.20.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

JTiasa telah pecah di atas garis trend menurun perantaraan mereka, RR RM1.33 tiga minggu lalu. Ia cuba untuk perhimpunan - tidak berjaya - kerana ia tidak dapat mengatasi garis mendatar di RM1.37-1.39. Hari ini, ia berjaya untuk mengenakan atas rintangan ini. Pada 12:15, ia diniagakan pada RM1.41.



Jika JTiasa boleh kekal di atas paras RM1.40 itu, upleg seterusnya boleh bermula. Perlawanan seterusnya RM1.75 boleh menjadi sasaran jika saham memecah masuk ke dalam perhimpunan.



JTiasa%2Bw20151231.gif
Carta 1: Carta mingguan JTiasa ini sehingga 31 Dis 2015 (Sumber:

Interachart.com.com)

Satu lagi syarikat pembalakan merangkap perladangan Sarawak yang telah dilakukan dengan baik dalam 3 bulan yang lalu adalah Ta Ann. Daripada carta di bawah, kita dapat melihat bahawa ia berlaku atas garis pertengahan aliran menurun, RR pada RM3.70 pada pertengahan Oktober tahun lepas dan bangkit untuk menguji dan akhirnya menembusi di atas garis mendatar pada RM4.50. Ta Ann berpotensi mencapai sasaran 1-untuk-1 daripada RM5.60.



Taann%2Bw20151231.gif
Carta 2: Carta mingguan TaAnn ini sehingga 31 Dis 2015 (Sumber:

Interachart.com.com)

Berdasarkan maklumat di atas, saya percaya bahawa JTiasa boleh menjadi BELI perdagangan yang baik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk QE31 / 12/2015, RCECap ini bawah talian terus bertambah baik. Keuntungan bersihnya meningkat 27% suku tahun sebelumnya atau 315% tahun ke tahun kepada RM13.0 juta hasil daripada perolehan yang lebih tinggi (sehingga 6.4% suku tahun sebelumnya atau 23.9% tahun ke tahun kepada RM42 juta). Keuntungan bersih meningkat qoq disebabkan terutamanya oleh pendapatan faedah yang lebih tinggi sebanyak RM2.5 juta

GCECap%2527s%2B8Qs_20151231.gif
Jadual: lepas 8 keputusan suku RCECap ini

Melihat Carta 1, kita dapat melihat bahawa prestasi kewangan RCECap terus merangkak naik selepas paras terendah dalam terakhir 2013.

RCEcap%2527s%2B35Qs.gif
Carta 1: 35 keputusan suku terakhir RCECap ini

penilaian
RCECap (ditutup pada RM0.255 semalam) kini didagangkan pada PE sebanyak 7.5 kali (berdasarkan EPS 4/4 terakhir '3.42 sen). Harga kepada nisbah buku berjumlah 0.7 kali (berdasarkan NTA RM0.35 sesaham).

Tinjauan teknikal

RCECap kini semakin meningkat dalam saluran ke atas dengan sokongan di garis yang lebih rendah pada RM0.25 dan rintangan pada garisan atas pada RM0.35.

GCECap%2Bm2016020.gif
Carta 2: Carta bulanan RCECap ini pada Feb 3, 2016 (Powered by ShareInvestor.com)

kesimpulan

Berdasarkan prestasi kewangan yang lebih baik, penilaian saksama & prospek teknikal positif, RCECap adalah saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Risiko pasaran adalah salah satu risiko yang yang perlu dihadapi para pelabur saham di dunia ini. Risiko ini berkaitan dengan kenaikan dan penurunan pasaran saham disebabkan oleh faktor-faktor semasa. Kejatuhan harga minyak mentah di tahun 80an, Kejatuhan pasaran dan penurunan nilai RM disebabkan oleh Asean Financial Crisis pada tahun 1997-1998 yang memperlihatkan kejatuhan KLCI di bawah 300 mata, kemudian kejatuhan pasaran pada tahun 2007 disebabkan oleh krisis sub prime di Amerika Syarikat melihatkan sekali lagi KLCI jatuh ke tahap 800 mata. 

 

Ketahuilah mereka-mereka yang berada dalam pasaran pada tahun-tahun kejatuhan itu pasti merasa peritnya.

 

Sekarang nampaknya ia berlaku lagi, kejatuhan harga komoditi dan penurunan nilai RM juga secara langsung menyebabkan kejatuhan harga-harga saham dalam Bursa Malaysia. Keadaan ini menyebabkan para pelabur yang baru melibatkan diri dalam pasaran menjadi panik. Ramai yang takut kejatuhan seterusnya maka mereka mengambil keputusan untuk menjual pegangan-pegangan saham mereka.

 

Pada ketika ini soalan FY kepada pelabur saham, adakah anda panik?

 

Janganlah panik! Nak tahu kenapa?

 

Cuba lihat carta KLCI di bawah ini.

 

klci2.png

 

Soalan FY apakah yang terjadi selepas kejatuhan tahun 1997 itu? Pasaran saham naik hingga ke tahap 1500 mata! Apakah yang terjadi selepas kejatuhan tahun 2007 itu? Pasaran saham naik hingga ke tahap mendekati 2000 mata! KLCI bolehlah dikatakan indeks yang adil kerana ia merangkumi semua leaders dalam setiap industri dan secara tak langsung ia mencerminkan setiap industri dalam negara ini.

 

Dow%2BJones.png

 

 

 

 

Cuba lihat carta Dow Jones ini pula. Carta sejarah 110 tahun dari tahun 1900 hingga tahun 2010, apa yang dapat kita lihat? Memang kita akan dapat melihat kejatuhan dari masa ke semasa namun demikian dari segi jangkamasa panjangnya ia menaik dan terus menaik. Bukankan KLCI juga sebenarnya menunjukkan prestasi yang sama. KLCI baru 50 tahun, masih muda, masih mentah. Percayalah dalam jangkamasa panjang ia juga akan menaik dan terus menaik. 

 

Bank semakin lama semakin membesar, begitu juga dengan sektor dan industri yang lain semakin lama semakin maju dan semakin membesar. Kenapa begitu? Sebabnya penduduk dunia semakin lama semakin ramai, aktiviti ekonomi semakin lama semakin banyak, creation of wealth terus-terusan terjadi melalui semua sektor ekonomi, duit dicetak dan terus dicetak baik berkadar langsung dengan kenaikan GDP sesebuah negara mahupun sebagai stimulus ekonomi dan sebagainya.

 

Malaysia adalah sebuah negara yang bertuah kerana ia punya begitu banyak bahan mentah, punya industri, punya produk dan perkhidmatan yang baik, punya kedudukan geografi yang bagus hingga merancakkan sektor pelancongan, punya keadaan politik yang stabil dan sebagainya. Semua ini menjadikan Malaysia sebuah negara yang baik untuk tujuan pelaburan. Jadi di sini tiada apa yang perlu dirisaukan.

 

Adakah kejatuhan harga minyak akan berpanjangan? Pastinya tidak kerana ia bahan mentah yang terhad dan tak boleh diperbaharui. Dalam hal ini lambat laun harganya akan kembali naik dan pastinya akan membantu pandapatan negara kelak.

 

Dalam hal ini, sebenarnya tiada apa yang perlu dirisaukan dengan risiko pasaran ini kerana hakikatnya ia tidak menjejaskan pelabur jangkamasa panjang. Sebab itulah pelaburan nilai kaedah Warren Buffet bersifat jangkamasa panjang dan menguntungkan. Yang terjejas adalah pelabur jangkamasa pendek.

 

Salah satu lagi kaedah mengatasi risiko pasaran ialah untuk mempelbagaikan pelaburan dan tidak hanya berada dalam pasaran saham semata-mata. "Don't put all eggs in one basket". Kalaupun anda berada dalam pasaran saham, mungkin kejatuhan harga saham minyak dan kelapa sawit menjejaskan portfolio anda tetapi saham berasaskan produk getah, semiconductor dan syarikat berasaskan ekport menaik memandangkan mereka mendapat keuntungan dengan kenaikan nilai USD. Persoalannya adakah kita punya cukup modal untuk melabur dalam saham-saham yang pelbagai itu? Jawapannya tidak bagi kebanyakan kita.

 

Jadi kalau kita hanya punya saham berkaitan minyak dan kelapa sawit dewasa ini apa yang boleh kita lakukan. Kalau kita tak mampu untuk menukarnya maka FY sarankan tunggu. Sebab FY pasti ia akan naik kembali nanti sepertimana yang dibuktikan oleh carta pasaran yang telah FY huraikan tadi. Oleh berikan ia masa. Pelaburan mengambil masa.

 

Terus terang ramai yang masih baru dalam pasaran, belum cukup season, pengalaman pun kebanyakannya tak lebih 10 tahun, tak cukup cyclenya. Tak cukup dengan itu, modalpun ciput dan hanya mampu beli satu dua saham sahaja. Tak cukup untuk diversify dalam kelas asset yang berbeza-beza. Inilah hakikatnya.

 

Jadi sabar yer. Kita berikan masa dan lepaskan keadaan pasaran yang tak menentu ini buat setahun dua.

 

Sekian dulu buat kali ini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk QE31 / 3/2016, keuntungan bersih BAT jatuh sebanyak 24% suku tahun sebelumnya atau 6% tahun ke tahun kepada RM196 juta manakala perolehan menurun sebanyak 9% suku tahun sebelumnya atau 12% tahun ke tahun kepada RM1.06 bilion. Pendapatan merosot 19.9% (atau RM253 juta) dan Keuntungan Kasar menurun 21.9% (atau RM99 juta) disebabkan oleh 34.0% -reduction dalam jumlah jualan berikutan November 2015 peningkatan eksais curam. Walaupun penurunan dalam perbelanjaan operasi, didorong terutamanya oleh masa perbelanjaan pentadbiran, penurunan besar dalam jualan bermakna overhed operasi telah "di bawah-pulih". Ini membawa kepada penurunan dalam Keuntungan daripada Operasi dan Keuntungan sebelum Cukai 28.2% (atau RM92 juta) dan 28.8% (atau RM94 juta).

BAT%2527s%2B8Qs_20160331.gif
Jadual: lepas 8 keputusan suku BAT

BAT%2527s%2B36Qs_a.gif
Carta 1: 36 keputusan suku terakhir BAT

Meletakkan 4Q2015 dalam perspektif

Penurunan mendadak dalam pendapatan yang bermula pada QE31 / 12/2015 diteruskan. Itu adalah hasil yang tidak dijangka melompat dalam duti eksais (off-budget !!). Saya sebelum ini telah dijangka jualan domestik dijangka pulih dalam beberapa suku akan datang tetapi sebaliknya telah berlaku. Ini adalah disebabkan oleh adanya mudah rokok tidak sah serta masa yang sukar yang melibatkan rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat.

Oleh kerana persekitaran operasi yang mencabar ini, BAT telah mengumumkan rancangan untuk menyusun semula perniagaannya, yang saya semula di bawah yang:  

Penyusunan Semula Operasi Perniagaan: Pada 17 Mac 2016, Kumpulan telah mengumumkan bahawa ia akan menyusun semula operasi perniagaannya dengan mendapatkan produk tembakau bagi pasaran domestik dari kilang-kilang BAT serantau dan akan berhenti operasi pengeluaran yang terletak di Virginia Park, Jalan Universiti, 46200, Petaling Jaya, Selangor. Penggulungan ke bawah operasi kilang akan dijalankan secara berperingkat dan dijangka siap pada separuh ke-2 2017.

 
Penyusunan semula ini adalah sejajar dengan usaha Kumpulan ke arah merealisasikan satu model perniagaan baru dan lebih mampan, dalam persekitaran perniagaan yang semakin mencabar. Persekitaran eksais yang lebih tinggi telah akhirnya membawa kepada kenaikan mendadak rokok haram dan jauh lebih rendah jumlah jualan undang-undang menyebabkan kenaikan kos pengeluaran rokok. Penyusunan semula ini akan membolehkan Kumpulan meningkatkan keupayaan komersilnya manakala mengoptimumkan rantaian bekalan dan aktiviti transaksi untuk memastikan bahawa Kumpulan kekal sebagai peneraju pasaran memberi tumpuan kepada pengguna yang berdaya saing.
 
Penggulungan ke bawah operasi kilang akan memberi kesan kepada kira-kira 230 pekerja dan mereka akan disediakan dengan pakej faedah dan juga pilihan untuk menjalani program kerjaya peralihan. Peralatan dan jentera yang kini digunakan untuk operasi kilang bertujuan untuk dijual kepada pihak berkaitan dalam kumpulan BAT entiti.
 
Tanah di mana operasi kilang terletak akan dilupuskan oleh Kumpulan melalui tender awam. Ejen hartanah bebas telah dilantik oleh Kumpulan untuk bertindak untuk dan bagi pihak Kumpulan untuk berurusan dengan semua perkara yang berhubungan dengan cadangan penjualan tanah. Menjalankan tender awam dijadualkan tamat pada atau sekitar Mei 2016. Pengumuman berhubung dengan cadangan pelupusan tanah akan dibuat selepas perjanjian jual beli bagi tanah itu ditandatangani. Kelulusan para pemegang saham atas pelupusan akan dicari selaras dengan Keperluan Penyenaraian Pasaran Utama Bursa Malaysia Securities Berhad.


Saya telah disiarkan sebelum ini bahawa pelan penyusunan semula ini hendaklah positif untuk saham dalam jangka masa panjang. Sehingga itu, pelabur akan terpaksa hidup dengan pendapatan lebih rendah untuk beberapa suku akan datang.

penilaian

BAT (ditutup pada RM54.50 semalam) kini didagangkan pada PE 18.4 kali (berdasarkan EPS 4/4 lepas 295 sen). BAT dibayar dividen sebanyak RM2.89 bagi 4/4 lepas; sekali gus memberi pulangan dividen sebanyak 5.3%. Pada ini PER & DY, BAT dianggap agak menarik.

Tinjauan teknikal

Pada harga semasa RM54.50, BAT telah patah di bawah sokongan dari garis arah aliran menaik jangka panjang, SS pada RM55.00. Melainkan pecahan ini dibalikkan dengan cepat, BAT boleh terus slaid untuk sokongan akan datang dari tanda RM50.00 psikologi.

BAT%2Bm20160426.gif
Carta 3: Carta harian BAT pada April 26, 2016 (Sumber: ShareInvestor)

kesimpulan

Walaupun prestasi kewangan yang lebih miskin, BAT masih saham yang baik untuk pelaburan jangka panjang berdasarkan penilaian yang adil. Walau bagaimanapun prospek teknikal telah berubah menjadi lemah, saya akan menyemak semula penarafan daripada BELI jangka panjang untuk HOLD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada 30 Tips saham yang dikaji untuk anda semua. Saya dah pilih, tapi anda WAJIB kaji sendiri (jangan ikut-ikutan).

1. FITTERS signal 0.465, support 0.44, resistant 0.50 next 0.555.
2. BREM signal 1.01, support 0.93, resistant 1.13 next 1.23
3. FFHB signal 0.95, support 0.88, resistant 0.99 next 1.15
4. DENKO signal 0.385, support 0.345, resistant 0.445
5. LEESK signal 0.29*, support 0.26,resistant 0.36
6. WATTA signal 0.375, support 0.29, resistant 0.48
7. HOVID signal 0.47, support 0.445, resistant 0.485 next 0.515
8. DESTINI signal 0.595, support 0.55, resistant 0.64 next 0.68
9. D&O signal 0.37, support 0.345, resistant 0.40 next 0.425
10. GPHAROS signal 0.445,support 0.40, resistant 0.49 next 0.55
11. LEONFB sudah signal 0.475, support 0.45, resistant 0.52 next 0.595
12. MBL signal 0.845, support 0.74, resistant 0.93 next 1.17
13. COMPLET signal 0.82, support 0.79, resistant 0.89 next 1.01
14. JTIASA sudah signal 1.52, support 1.50, resistant 1.68 next 1.79
15. BJCORP signal 0.395, support 0.365, resistant 0.445
16. GOB signal 0.485, support 0.46, resistant 0.50 next 0.525
17. PLABS signal 0.285, support 0.255, resistant 0.315
18. XOX sudah signal 0.205, support 0.18, resistant 0.24
19. IJACOBS signal 0.175, support 0.145, resistant 0.21
20. VIS signal 0.20, support 0.175, resistant 0.255
21. WILLOW signal 0.71, support 0.67, resistant 0.75 next 0.82
22. MITRA signal 1.15, support 1.08, resistant 1.22 next 1.31
23. BONIA signal 0.71, support 0.68, resistant 0.735 next 0.79
24. DUFU sudah signal 0.53, support 0.49, resistant 0.64
25. SUNCON signal 1.41, support 1.33, resistant 1.44 pecah —->>> trending.
26. KEINHIN sudah signal 0.97, support 0.90, resistant 1.18 next 1.28
27. SCICOM sudah signal 2.04, support 1.90, resistant 2.13 next 2.33
28. ASDION signal 0.435, support 0.385, resistant 0.52 next 0.57
29. JHM signal 0.455, support 0.415, resistant 0.54
30. CENTURY signal 0.82, support 0.785, resistant 0.875

dari zamsaham...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stockwatch [14.06.16] :
PICK 1 : AIRASIA & E&O
PICK 2 : TRIVE, NWP PENTA & ACCSOFT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Remaja miliki aset peribadi 72 juta hasil usaha sendiri
"
AMERIKA SYARIKAT, - Percayakah anda seorang remaja yang bukan berasal dari keluarga yang kaya, sudah memiliki aset bernilai 72 juta ketika usianya baru mencecah 17 tahun?

Mohammed Islam, seorang pelajar yang menetap di Queens, New York, mula berkecimpung dalam pelaburan saham ketika dia berusia 9 tahun.

Dia bermain saham berupa dagangan minyak dan emas yang bermula pada modal yang kecil.

Mohammed Islam turut memberitahu sebuah majalah, dia menggunakan masa rehatnya untuk bermain saham berkenaan."
Sumber

Hebat bukan? Berusia 17 tahun dan ada aset harta sebanyak 72 juta. Anak-anak muda tempat kita diusia seperti ini banyak yang berada di jalanan lepak dan menghabiskan masa dengan perkara yang kurang berfaedah.Hasilnya macam-macam boleh tengok.

Jika nak berjaya dan mencuba aktiviti perniagaan dengan saham ni. Saya cadangkan anda mandapatkan Panduan Sistem Saham sebagai panduan. Belajarlah selok belok perniagaan saham ini jika anda juga mempunyai hasrat dan bercita-cita bekerja sendiri di rumah.

Dizaman yang semakin mencabar ni, dan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat memang kena jika belajar dan mendalami ilmu saham ni. Ramai antara kita yang dah mula belajar tentang pelaburan saham. Ini kerana, dalam proses berniaga dengan saham ni, kita juga perlu menjaga batasan agama. Jangan main seronok aje nak laburkan saham dan nak beli saham. Kena jaga juga tentang soal agama, bagi menjaga sumber rezeki yang kita perolehi hasil daripada perniagaan saham yang kita jalankan.

Share this post


Link to post
Share on other sites


KELAS SAHAM 101 PERCUMA


Assalamualaikum


Belajar melabur saham.

ZZ dan FY memulakan sebuah syarikat ZZFY SDN BHD berniaga runcit.

FY meletakkan modal RM60,000 dan ZZ meletakkan sebanyak RM40,000 menjadikan modal berbayar sebanyak RM100k.


                    FY        ZZ


Modal         RM60k  RM40k


Saham         60k      40k


Pegangan    60%     40%

 


Oleh itu par value adalah RM1.00 | 100000 unit saham | RM100000 modal berbayar. Sijil-sijil saham pula akan dicetak dan disimpan di tangan Regitrar of Companies. Dalam sijil itu akan tertera nama syarikat, jumlah pegangan saham dan nama pemilik sijil tersebut. Namun demikian harga saham TIDAK ADA dalam sijil tersebut.

Di belakangnya pula ada borang 32B bagi tujuan menukar nama kepada pemilik yang baru andai saham tersebut dijual.

Memiliki saham bermakna anda memilik sebahagian dari syarikat tersebut.


Pada ketika ini saham syt ZZFY tidak didagangkan. Oleh sebab saham syt ini tidak didagangkan maka harga saham tersebut bersifat tetap pada harga RM1.00. Sebarang pembelian dan penjualan saham juga adalah pada harga RM1.00.

Katalah ZZ menjual 20% pegangannya kepada XX maka XX akan membeli 20000 unit saham pada harga RM1.00 dengan jumlah bayaran sebanyak RM20,000.

Oleh itu pegangan syt akan berubah kepada berikut ;

 

FY 60% atau 60000 unit saham


ZZ 20% atau 20000 unit saham


XX 20% atau 20000 unit saham

 

Jadi apabila syt menjalankan perniagaan dan di penghujung tahun mendapat untung sebanyak RM20000 maka pembayaran dividen keuntungan akan menurut ratio pegangan saham anda dalam syarikat tersebut.

Jadi pengagihan dividen


FY 12000 (60% X RM20000)


ZZ 4000 (20% X RM20000)


XX 4000 (20% X RM20000)


Jadi pulangan dividen atau dividen yield tahun itu ialah 20%

Dalam senario ini semua keuntungan atau 100% (dividend payout ratio) diagihkan kepada semua pemegang saham syarikat.


Dalam senario kedua adakalanya hanya separuh atau sebahagian sahaja keuntungan yang diagihkan sebagai dividend separuh lagi disimpan sebagai retained earning atau tabungan bagi tujuan mengembangkan syarikat atau tujuan tujuan yang lain.


Selalunya dewasa ini kebanyakan syarikat sudah ada polisi dividen dan pemberian dividen ini selalunya akan menarik minat pelabur untuk melabur di dalam syt tersebut. Kerana dalam jangka masa panjang modal permulaan kita akan terbayar kembali melalui pulangan dividen itu tadi.


Oleh itu syt yang memberikan dividen pastinya syt yang baik untuk kita laburkan duit kita.


Sekian buat kali ini.

 

 


FY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Similar Content

    • By AinKaoruWong
      Adakah anda masih ragu-ragu dengan penguasaan Bahasa Inggeris anda? masih teragak-agak untuk membuat pembentangan atau temuduga dalam Bahasa Inggeris?       KELAS ENGLISH DEWASA MYCAMBRIDGE - Untuk Kerja, Perniagaan, Melancong, Berhijrah, Mewakili syarikat - Cuti Sekolah - Semester break Universiti / Kolej - Tuisyen MUeT / iELTS - Tuition English SPM, PT3, STPM, STAM, SPM Ulangan   Kadungan: WRITING, SPEAKING, READING dan LISTENING - Terbuka untuk mereka yang langsung tidak tahu bercakap B.I   Jumlah Pelajar : 1 ~ 4 orang / kelas - pelajar tidak perlu malu utk speaking !   Kehadiran & Cuti : Kelas biasa adalah fleksibel, 4 minggu dikira 1 bulan, contohnya pelajar boleh bermula pertengahan bulan September dan habis awal Disember, dan hanya hadir 4 minggu kelas - dikira 1 bulan.   Lokasi : SELURUH Malaysia (KLang, Shah Alam, Seremban, Kuala Lumpur, Putrajaya, Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Kedah, Penang, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sarawak, Sabah), Singapura dan Brunei.     KATEGORI KELAS (Di Rumah / Center) Biasa : 5 Bulan (bergantung kepada kemampuan pelajar)   Express : 18 jam (1 Bulan ATAU 3 hari )   Online : Boleh mengambil masa yang sesuai untuk belajar walaupun di tengah malam / Tidak perlu bersusah payah datang ke pusat belajar.     Maklumat Lanjut >> http://MyCambridge.blogspot.my       .  
    • By Moderator2
      KLFX menawarkan Kelas FCPO (Dagangan Hadapan Kelapa Sawit) dari Beginner sehingga Advance :

      Kandungan Kelas:

      · Cara step by step untuk bermula dalam dunia FCPO melalui IB

      · Cara nak dapat Data Import Export & cara exploitasinya bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

      · Cara Scalping FCPO mengunakan Momentum Pullback Strategy

      · Analisis Dalian Soy Data dan impaknya terhadap FCPO




      KELEBIHAN FCPO BERBANDING SAHAM

      1. MODAL RENDAH
      Modal serendah RM3,000 sahaja boleh mula trade FCPO !
      Setiap 1 lot kontrak FCPO tu sebenarnya ada 25tan minyak sawit mentah sebenar.
      RM3,000 x 25tan = RM75,000. Jadi tanpa perlu ada 25tan minyak sawit yang sebenar, anda sudah berurusniaga 25tan minyak sawit sebenarnya.

      2. KEUNTUNGAN YANG TINGGI
      1 mata pergerakkan harga dalam FCPO bersamaan dengan RM25 setiap lot, jika perubahan 100 mata bersamaan dengan RM2,500. Setiap hari purata pergerakkan antara 30-40 mata naik dan turun !

      3. KEUNTUNGAN 2 HALA
      Yang ini KELEBIHAN yang paling disukai trader FCPO. Harga NAIK boleh untung, kalau Harga TURUN pun boleh untung. Sama juga, tak ada ilmu tak ada untung..ok

      4. FOKUS KEPADA 1 PERKARA
      FCPO ni mudah, tak banyak nak kaji , cuma kaji data import export dan lihat sejarah pergerakkan harga yang lama untuk jangka kemungkinan pergerakkan harga akan datang. FOKUS hanya kepada 1 perkara sahaja iaitu FCPO, dalam saham ada hampir 1000 syarikat tersenarai di Bursa Malaysia, untuk dikaji.



      Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia

      Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My 
       ursussaham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental saham kursus saham belajar membaca harga saham hari ini belajar membaca indeks saham prosedur membeli saham belajar main saham saham online main saham belajar saham online cara bermain saham belajar main saham online harga saham cara membeli saham jual beli saham broker saham info saham bskl saham pelaburan menguntungkan pelaburan jangka panjang value investment value investing strategy analisa teknikal saham fundamental sahapalm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia  palm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil palm oil price chart palm oil trading crude palm oil in malaysia trading palm oil palm oil hq palm oil mill soybean oil futures palm oil futures Malaysia palm oil futures fcpo trading fcpo chart malaysia futures trading how to trade futures in malaysia palm oil price futures trading malaysia crude palm oil futures futures trading in malaysia crude palm oil futures fcpo cpo futures trading cpo futures futures crude palm oil futures malaysia fcpo malaysia crude palm oil price trade fcpo what is crude palm oil future crude palm oil crude palm oil futures trading oil price bursan malaysia future trading malaysia palm oil malaysia palm oil prices bursa futures crude palm oil futures malaysia crude palm oil fkli futures bursa malaysia cpo futures palm oil industry malaysian futures crude palm oil price chart palm oil in malaysia malaysia crude palm oil online trading malaysia cpo price palm oil price chart gold trading malaysia oil palm crude palm oil future palm oil trading companies palm oil futures market oil
       
    • By Moderator2
      KLFX menawarkan Kelas Trading Forex & Cara mengurangkan Risiko Kerugian disamping mendapat Keuntungan Konsisten :

      Kandungan Kelas:

      · Cara step by step untuk bermula dalam dunia Forex mengunakan SmartPhone shj

      · Cara menggunakan Analisis Double Zero & Pair Screening bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

      · Cara Scalping FOREX mengunakan Momentum Exhaustion Pullback Strategy

      · Belajar News Analisis dan impaknya terhadap FOREX     Contoh Profit Forex:     Kelebihan Forex
          Boleh buat di mana-mana yang anda suka, janji ada internet. Sekarang trade di handphone pun boleh.
        Tiada bos yang arah itu ini. Anda sendiri bos, anda sendiri kuli. Nak buat full time atau part time ikut suka masing-masing. Tiada orang tengah. Tak perlu cable-cable, bodek sana-sini. Modal kecil dan kos transaksi murah. Keuntungan tanpa batas. Boleh buat bila-bila anda suka, pasaran buka 24 jam sehari. Tiada persaingan seperti perniagaan konvensional. Maksudnya tak perlu nak berebut-rebut pelanggan. Tiada siapa boleh monopoli market. Ingat senang ke nak pusing market $5 trilion tu? Ada leverage. Modal minima, tapi boleh trade macam ada modal besar. Risiko terhad. Anda hanya boleh rugi modal yang dilaburkan sahaja.   Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia   Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My     free money forex free money forex no deposit free money forex broker free money forex trading free money forex promotion free money trade forex free real money forex free real money forex account free forex money no deposit 2016 free real money forex no deposit free start money forex free money forex account free real money forex brokers forex free money no deposit needed money management forex excel free free money for forex free cash for forex trading forex+free money for trade free money for forex trading get free forex money get free money for forex trading free money in forex free money to invest in forex forex money management software free free money on forex forex free money real free real money forex trading free forex start money free forex start up money free money to start trading forex free cash forex trading forex brokers with free money to trade forex with free money  indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal   indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal    indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal  
×
×
  • Create New...