Jump to content
30th

Masalah Yang Tak Terjawab!

Recommended Posts

sesapa yang pandai expert tolong yek masalahnye gini sejak akhir-akhir nie pc aku selalu shutdown dgn sendiri padahal tak tekan pon button shutdown nak cakap psu bukan coz bru beli semalam test result sama gak...nak cakap momo or ram lagi pening sebab dua-dua bru beli sebulan lepas...nak cakap cpu overheating lg pelik coz bru beli setengah bulan yang lepas...erm agak-agak pe masalah sebenarnye nie? nak g lowyat balik ke pulang sume (mobo,cpu,ram,and hdd) :21: ....mati kutu dibuatnye...

nie spec aku
win 7 home premium
intel i3 2100 3.10 ghz
gigabyte m61 s1(mobo)
1 tb hdd w.d
c.m extreme edition 550 watt






p.s - sesiapa yg pernah alami masalah yg sama sila bantu dan pd sesiapa yg expert pasal pc pandangan dan bantuan anda amat dialu-alukan :164: trimas

Share this post


Link to post
Share on other sites
ini andaian aku je...

jika masalah berkaitan overheating - dia tak kira processor tu [email protected]
masalah overheating mudah berlaku atas sebab² :
-pemasangan processor tak cermat/betul ~cth thermas paste tak apply/apply tak secukup rasa/tak rata/dll, clip/skru tak ketat/dll
-suhu bilik mmg dah panas, tambah dgn pelbagai software/game running hingga cpu sentiasa load yang tinggi 80-100%, so mudah la berlaku overheating
-lagi satu try check pada BIOS setting brp max suhu sebelum system auto shutdown?

lain2 sebab yang buat system off sendiri adalah system tak ckp power, tp kalau tgk spec dgn psu yg digunakan tu dah ok rasanya

Share this post


Link to post
Share on other sites
- try update latest bios kalau ada.

- kalau ada ram 2 keping atau lebih cuba pakai satu persatu n test main game or looping 3d benchmark ker

- reformat n reinstall windows or buat dual boot install ubuntu ker tgk OS lain stabil tak.

- download trial n run Tuneup Utilities kalau ada apa2 yg tak kena

- download n run Microsoft Security Essential kalau takde anti virus yg dibeli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sawi' timestamp='1335146371' post='1081330']
ini andaian aku je...

jika masalah berkaitan overheating - dia tak kira processor tu [email protected]
masalah overheating mudah berlaku atas sebab² :
-pemasangan processor tak cermat/betul ~cth thermas paste tak apply/apply tak secukup rasa/tak rata/dll, clip/skru tak ketat/dll
-suhu bilik mmg dah panas, tambah dgn pelbagai software/game running hingga cpu sentiasa load yang tinggi 80-100%, so mudah la berlaku overheating
-lagi satu try check pada BIOS setting brp max suhu sebelum system auto shutdown?

lain2 sebab yang buat system off sendiri adalah system tak ckp power, tp kalau tgk spec dgn psu yg digunakan tu dah ok rasanya
[/quote]

x jugak kot coz cpu mmg dah di pasang dengan elok dan suhu cpu pon pada tahap yang ok diantara 36 -45 je....


[quote name='PeeNutt' timestamp='1335163371' post='1081335']
- try update latest bios kalau ada.

- kalau ada ram 2 keping atau lebih cuba pakai satu persatu n test main game or looping 3d benchmark ker

- reformat n reinstall windows or buat dual boot install ubuntu ker tgk OS lain stabil tak.

- download trial n run Tuneup Utilities kalau ada apa2 yg tak kena

- download n run Microsoft Security Essential kalau takde anti virus yg dibeli.
[/quote]

aku cuba try running memory test start dri pg kol 8 sampai 10 and xde error and aku pon ade cuba prime95 gak and hasilnya pc aku xde shutdown and still ok tp ble running games or application cam microsoft office die shutdown automatik event bukak media player pon masalah yang sama berlaku...dah pening dibuatnya...ha pelik tak rse cam nak campak je pc tp sayang lak bru beli...huhu :25: :21:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ce try msok safe mode pastu gne la software pape pon
prob still jd lg ke x??
xpon try buat scan gne av + mbam Edited by dvdbane

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='K.A.' timestamp='1335192923' post='1081356']
windows ori ke??


da try reformat??
[/quote]

orinye bru beli tahun lepas...format pon dah still masalah sama ke ade prob kat mobo ?


[quote name='dvdbane' timestamp='1335204911' post='1081363']
ce try msok safe mode pastu gne la software pape pon
prob still jd lg ke x??
xpon try buat scan gne av + mbam
[/quote]

aku da scan and xde pepe sume orait...nanti aku try safe mode ASAP :21:

Share this post


Link to post
Share on other sites
utk confirmkn ni bkn masalah genuine windows,try validate windows tu
gne IE
[url="http://www.microsoft.com/genuine/downloads/FailureScenarios.aspx"]link[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok im here to help you ok im not using bahasa malaysia because of im not good in that language but im real good in English.
Solution of that problem
1. Overheating (failure of fan)
try to check your temperature of your computer using SpeedFan(can be search from google)o r using bios configuration page.Be sure that the temperature not more than 50 C for processor and not more than 100 C for graphic card. IF your computer have more than 50 C please check your fan system whether it is working or not. If it is not try to get a new one ;D

2. Failure of your hardrive(Graphic Card especially)
Try to take out your ram and graphic card and open your computer if the mobo not come ut with a beep sound that mean problem is at mobo.
Try to put in one piece of ram and run your computer if the computer working , try to put in graphic card.
If your computer come out with error while you put in your graphic card that mean there is something problem to your graphic card try to get a new one or try to update your computer graphic card . If the error come out at putting ram try to put another piece of ram. :D

3.Failure of Power Suply
If your graphic card is powerfull like 500watt and your power suply is only like 300 watt there wll be a BIG failure of that try to get a bigger watt power supply.If your power supply can handle this power of graphic card check if it is your power supply fan working properly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='khorback' timestamp='1335278234' post='1081402']
cam win7 tamat tempoh je jadinye.... :18:
[/quote]

wa jagn ckp cam 2 bru beli tahun lepas....


[quote name='dvdbane' timestamp='1335288159' post='1081405']
utk confirmkn ni bkn masalah genuine windows,try validate windows tu
gne IE
[url="http://www.microsoft.com/genuine/downloads/FailureScenarios.aspx"]link[/url]
[/quote]

cam ne nak conformkan asyik shutdown automatik je....


[quote name='PowerRootTongkatAli2011' timestamp='1335327447' post='1081424']
Try reset bios [mobo] lepas tu install Win 7 Ultimate.
[/quote]

aku da try reset and format guna win 7 ultimate...aku cuba running program cam ps4,games and microsoft office...aku ingat da ok da tpi pas sejam cam 2 die jadik lek cam bese...aku rse cam mobo or cpu da rosak je..


[quote name='leang_97' timestamp='1335431925' post='1081473']
Ok im here to help you ok im not using bahasa malaysia because of im not good in that language but im real good in English.
Solution of that problem
1. Overheating (failure of fan)
try to check your temperature of your computer using SpeedFan(can be search from google)o r using bios configuration page.Be sure that the temperature not more than 50 C for processor and not more than 100 C for graphic card. IF your computer have more than 50 C please check your fan system whether it is working or not. If it is not try to get a new one ;D

2. Failure of your hardrive(Graphic Card especially)
Try to take out your ram and graphic card and open your computer if the mobo not come ut with a beep sound that mean problem is at mobo.
Try to put in one piece of ram and run your computer if the computer working , try to put in graphic card.
If your computer come out with error while you put in your graphic card that mean there is something problem to your graphic card try to get a new one or try to update your computer graphic card . If the error come out at putting ram try to put another piece of ram. :D

3.Failure of Power Suply
If your graphic card is powerfull like 500watt and your power suply is only like 300 watt there wll be a BIG failure of that try to get a bigger watt power supply.If your power supply can handle this power of graphic card check if it is your power supply fan working properly.
[/quote]
wa thanks for ur help but i have tried all the solution above including urs but still i get the same results....i hav no idea lol...i also try opening the program on safemode and still after 20 or 30 min my windows automatically shut itself... :25: (p.s - sorry for bad language)


[quote name='khorback' timestamp='1335449662' post='1081477']
[url="http://www.pcbuyerbeware.co.uk/Fix_Windows_7_Win7_Problems.htm"]http://www.pcbuyerbe...n7_Problems.htm[/url]
[/quote]

trimas.... :164: pe2 hal nanti aku ASAP lek....tq guys sbb tolong aku jsa mu dikenang...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kire klu xrun pape program,pc ko still on la
sry klu soklan ni ko da jwb...nk tnye klu ko msok BIOS je,try le tggu lme2 kat situ,die auto shutdown x??
auto shutdown ni cane ek??die tros terpadam ke atau cam shutdown normal??

1 lg..klu ko trase nk format skali lg(mne la tau kn), bleh x jgn install pape software??
jzt run software2 yg sedia ad
tgk samada die auto shutdown ke x sbb ak rse ni bkn hardware tp lbih kpd software psl ayat yg ni
[quote name='30th' timestamp='1335192055' post='1081355']
aku cuba try running memory test start dri pg kol 8 sampai 10 and xde error and aku pon ade cuba prime95 gak and hasilnya pc aku xde shutdown and still ok tp ble running games or application cam microsoft office die shutdown automatik event bukak media player pon masalah yang sama berlaku...dah pening dibuatnya...ha pelik tak rse cam nak campak je pc tp sayang lak bru beli...huhu :25: :21:
[/quote]

xpon ko try msok safe mode( harap2 die tahan lme) > run msconfig > General > Diagnostic Startup > Apply > Ok > Restart

p/s : sry klu xmbantu Edited by dvdbane

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam..

Try run Live CD apa2 linux OS tgk dia reboot sendiri x. Kalau reboot sendiri gak rasanya confirm dah hw ko problem. Kalo x, OS la yg giler.
Kalau hw yg giler, try check satu2. Try run memtest yg ada kat menu live cd tu.
Kalau os yg giler, try setup guna cd/dvd lain.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dvdbane' timestamp='1335467039' post='1081480']
kire klu xrun pape program,pc ko still on la
sry klu soklan ni ko da jwb...nk tnye klu ko msok BIOS je,try le tggu lme2 kat situ,die auto shutdown x??
auto shutdown ni cane ek??die tros terpadam ke atau cam shutdown normal??

1 lg..klu ko trase nk format skali lg(mne la tau kn), bleh x jgn install pape software??
jzt run software2 yg sedia ad
tgk samada die auto shutdown ke x sbb ak rse ni bkn hardware tp lbih kpd software psl ayat yg ni


xpon ko try msok safe mode( harap2 die tahan lme) > run msconfig > General > Diagnostic Startup > Apply > Ok > Restart

p/s : sry klu xmbantu
[/quote]

x pe tq...wei aku ade nampak cam 'spark' kat cpu ? cam ne 2?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Spark kat CPU? try re-seat balik part yg berkenaan(Processor/ram/dll..)
Re-cabling balik..
Check bahagian2 yg bergerak..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gini bro...
Try bukak semua dan pasang kat luar (pendek kata, pasang komputer di luar casing).
jangan sambung kabel USB, SOUND serta panel Power, reset, lampu LED power serta HDD LED. Yang bahagian casing tu letak tepi bersama casingnya. Lapik elok-elok mainboard tadi, guna kotak.. pegang elok2 takut ada elektrik statik pada tangan - sentuh besi dulu sebelum pegang mabo atau komponen komputer lain. ON komputer yang dipasang kat luar tadi guna test pen atau seumpama dengan sentuh dua kaki panel. Selalunya kaki 6-8. Rujuk buku panduan yang datang bersama mainboard. Buat elok2 takut salah tempat.. kalau 'berasap'.. ambo tak tanggungjawab.. haha.

Kalau ikut masalah..rasanya ada problem dengan mainboard atau PSU. Bagi mainboard, cuba-cuba update driver. Adakalanya driver yang disediakan windows tak berapa serasi. Seeloknya download dari web pembekal mainboard.

Wassalam...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Last aku kena masalah camni gak...tp test kat umah aku ok ja..pegi umah kastemer asyik shut down...bila test satu2 rupanya keyboard problem...cuba ikut cara malaynux..buka hard ware satu persatu..test..menda camni takleh nak main teka.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalau ada spark kat sekitar kawasan mainboard/cpu, bukan masalah software, ada kaintan masalah hardware, seperti masalah ketika pemasangan hardware.
cuba pasang di luar casing spt malaynux cadangkan.
kalau di pasang luar casing ok, jadi boleh check :
-casing
-semua lubang skru pada mainboard
-semua switch pada casing (on/off, reset)
-apa2 connection casing ke board (front usb, casing speaker, casing fan, etc)
check utk sebarang kerosakan fizikal pada body/wayar/etc

selain tu jgn cuba assemble semula cpu heatsink + thermal paste...
sebab kalau assemble cpu heatsink & apply thermal paste luar casing ni lebih mudah dan boleh nampak kalau ada masalah.
kadang2 masalah spring/skru/apa2 saja yg "hold" heatsink dgn cpu tu tak ketat, dll...

kalau sama jugak, kena cuba cari kawan2 yang guna processor sama socket dgn mainboard ko tu, then pasang processor dia, test, kalau on tanpa masalah shutdown, maybe processor anda dah ada masalah (tp jarang masalah pada processor kecuali mmg dah problem sejak di kilang/kedai @ di overclock secara extreme @ pernah overheat secara extreme)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dans kam' timestamp='1335757568' post='1081539']
Spark kat CPU? try re-seat balik part yg berkenaan(Processor/ram/dll..)
Re-cabling balik..
Check bahagian2 yg bergerak..
[/quote]


[quote name='malaynux' timestamp='1335844976' post='1081560']
Gini bro...
Try bukak semua dan pasang kat luar (pendek kata, pasang komputer di luar casing).
jangan sambung kabel USB, SOUND serta panel Power, reset, lampu LED power serta HDD LED. Yang bahagian casing tu letak tepi bersama casingnya. Lapik elok-elok mainboard tadi, guna kotak.. pegang elok2 takut ada elektrik statik pada tangan - sentuh besi dulu sebelum pegang mabo atau komponen komputer lain. ON komputer yang dipasang kat luar tadi guna test pen atau seumpama dengan sentuh dua kaki panel. Selalunya kaki 6-8. Rujuk buku panduan yang datang bersama mainboard. Buat elok2 takut salah tempat.. kalau 'berasap'.. ambo tak tanggungjawab.. haha.

Kalau ikut masalah..rasanya ada problem dengan mainboard atau PSU. Bagi mainboard, cuba-cuba update driver. Adakalanya driver yang disediakan windows tak berapa serasi. Seeloknya download dari web pembekal mainboard.

Wassalam...
[/quote][quote name='lanun' timestamp='1335846893' post='1081563']
Last aku kena masalah camni gak...tp test kat umah aku ok ja..pegi umah kastemer asyik shut down...bila test satu2 rupanya keyboard problem...cuba ikut cara malaynux..buka hard ware satu persatu..test..menda camni takleh nak main teka.
[/quote]


[quote name='sawi' timestamp='1335867219' post='1081568']
kalau ada spark kat sekitar kawasan mainboard/cpu, bukan masalah software, ada kaintan masalah hardware, seperti masalah ketika pemasangan hardware.
cuba pasang di luar casing spt malaynux cadangkan.
kalau di pasang luar casing ok, jadi boleh check :
-casing
-semua lubang skru pada mainboard
-semua switch pada casing (on/off, reset)
-apa2 connection casing ke board (front usb, casing speaker, casing fan, etc)
check utk sebarang kerosakan fizikal pada body/wayar/etc

selain tu jgn cuba assemble semula cpu heatsink + thermal paste...
sebab kalau assemble cpu heatsink & apply thermal paste luar casing ni lebih mudah dan boleh nampak kalau ada masalah.
kadang2 masalah spring/skru/apa2 saja yg "hold" heatsink dgn cpu tu tak ketat, dll...

kalau sama jugak, kena cuba cari kawan2 yang guna processor sama socket dgn mainboard ko tu, then pasang processor dia, test, kalau on tanpa masalah shutdown, maybe processor anda dah ada masalah (tp jarang masalah pada processor kecuali mmg dah problem sejak di kilang/kedai @ di overclock secara extreme @ pernah overheat secara extreme)
[/quote]

ok aku da follow sume advice korang and hasilnya trimas @ terima kasih dapat gak detect masalah rupenye mobo yang ade masalah :25: anta kedai blek nasib bek ade warranty.check2 rupenye memang da de masalah...........trimas warga putera kerana sudi membantu..... :3:


p.s - fuhh terjawab gak masalah aku...trimas...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Balthazor' timestamp='1336627055' post='1081841']
shutdown sendiri ke atau mati sendiri? ada beza 2 bende tu.
[/quote]

yupe..proper shutdown ke...force shutdown..hehehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...