Jump to content
nakal

Hardisk Apa Yang Bagus Skang

Recommended Posts

hai kawan2 semua

aku plan nak hantar RMA hardisk baru jenama HITACHI yang baru 2 bulan beli dan yang aku pakai skang dengan hardisk jenama lain. dah bunyi krok krek krok krek bila guna...bunyi semcm jer bisingnya..sebelum rosak baik tukar baru terus..nak tunggu RMA lambat pulak...aku taubat dah tak nak guna hitachi lagi hampeh mampeh jer...dah 2 kali jadi mcm nie...dulu punya tak leh fomat....nie kruk krek plak mcm HDD usia 10 tahun...jenama apa yang prestasi bagus dan tahan lama....harap ada dapat membantu

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku recommend
samsung or
western digital - made in malaysia :D

tahan lama? bergantung kepada

1)cara gune
2)nasib


:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
samsung spinpoint f3 nih antara hdd terbaik dan murah.prestasi agak baik juga banding hdd yang sama kelas.
aku pki hdd nih mmg puas hati.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='BasicCX' timestamp='1316865622' post='1072566']
Hanya ada dua je jenama terbaik Seagate atau Western Digital (WD). :)
[/quote]
yess aku mmg ske dua jenama hdd ni..dh bertahun pkai mmg thn lama..hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ikut nasib. Seagate atau Western Digital ini satu kompeni.
Aku punya Samsung 1TB tak rosak tapi ada masalah dengan Linux, samsung 1TB ni suka sleep/power off bila idle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dash' timestamp='1317085158' post='1072682']
Ikut nasib. Seagate atau Western Digital ini satu kompeni.
Aku punya Samsung 1TB tak rosak tapi ada masalah dengan Linux, samsung 1TB ni suka sleep/power off bila idle.
[/quote]
hehe haah sbb tu la aku x suke hdd samsung haha walaupun harga agak murah

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku tidak rekemen HDD Western Digital (WD), sebab dah 3 HDD jenama ni rosak sepanjang 2 tahun ni. Ada satu HDD WD tu, rosak camtu je tanpa apa2 simptom, dan hantar RMA pastu yang RMA tu pulak rosak jugak. Isk...

Sekarang nak cuba jenama Seagate pulak, mengikut kata ramai ini lebih bagus berbanding WD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='armmar' timestamp='1322400578' post='1075664']
bila hd mau trun rege
[/quote]
Makin mahal ada la ku dengar cerita sekarang ni. kecibung memang patut bertukar kepada Seagate.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='kecibung' timestamp='1322452206' post='1075695']
Aku tidak rekemen HDD Western Digital (WD), sebab dah 3 HDD jenama ni rosak sepanjang 2 tahun ni. Ada satu HDD WD tu, rosak camtu je tanpa apa2 simptom, dan hantar RMA pastu yang RMA tu pulak rosak jugak. Isk...

Sekarang nak cuba jenama Seagate pulak, mengikut kata ramai ini lebih bagus berbanding WD.
[/quote]

dah kalo takat pakai WD green/blue caching habis kecik tapi buat stail mcm pakai WD black...mmg le hancus...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='NazreenNazari' timestamp='1322462291' post='1075704']
dah kalo takat pakai WD green/blue caching habis kecik tapi buat stail mcm pakai WD black...mmg le hancus...
[/quote]

pasal saiz cache pun bleh effect hdd smpi rosak ke?.effect performance ada la..macam tak logic pulak statement ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='muhian' timestamp='1322463167' post='1075705']
pasal saiz cache pun bleh effect hdd smpi rosak ke?.effect performance ada la..macam tak logic pulak statement ni.
[/quote]

maksud aku durability drive tuh,wd green tuh best for storage...utk speed hunger tuh,tak kena sgt,nk buat raid pn tak recommend wd green

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='M3ntary' timestamp='1322456523' post='1075699']
Makin mahal ada la ku dengar cerita sekarang ni. kecibung memang patut bertukar kepada Seagate.
[/quote]

bila nk trun
myb march ni..
huhuhu pe perkembangan thailand skg.. yg tmpat wat hadisk tuh mcm mana skrg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
huhuhu ok la gud news..

1tb aku wd beli tgh tahun lepas rm170...

lama simpan berbulan2... skg tgh guna balik,...

tp mcm problem... jap2 not responding..

masa main game snang berlaku..

myb kena tukar hadisk baru...

tgu hdisk harga kembali asal ni...

Share this post


Link to post
Share on other sites
haha....1TB 2.5' ke???
mmg prob la... 3.5' ok skit
pling tggi klu nk gne 2.5',amek 750GB la....
xde gne klu bli tp cpt rosak
klu bleh RMA,g je la
xpon ko wat la low level format - software ak ske gne [url="http://hddguru.com/software/HDD-LLF-Low-Level-Format-Tool/"]HDDLLF by HDDGuru[/url]

p/s : HDD Seagate ak da 4 thn......sihat je die smpai skang
skang ni da tkr profession....da jd portable... :3: Edited by dvdbane

Share this post


Link to post
Share on other sites
ape tuh low level format

msa main game biasa berlaku..

of cos la internal hardisk..

huhu.... :25:

bila hdisk mau trun harga.. Edited by armmar

Share this post


Link to post
Share on other sites
betul ke hd klo lama xguna pastu klo guna dia cepat rosak?
aku ada satu hd seagate 320gb.
lepas beli aku pakai kejap jer hd tu.
lama aku simpan sbb xpakai.
bila pakai balik, dia ada bunyi pelik.
udah mcm menghitung hr jer hd tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='class_sick' timestamp='1328619949' post='1078923']
betul ke hd klo lama xguna pastu klo guna dia cepat rosak?
aku ada satu hd seagate 320gb.
lepas beli aku pakai kejap jer hd tu.
lama aku simpan sbb xpakai.
bila pakai balik, dia ada bunyi pelik.
udah mcm menghitung hr jer hd tu
[/quote]

betul tu bro...
dia ada kulat ke apa eh
sama mcm aku
ketark.. ketarkk... bunyinya..
tpi pakai lg...
tgk guna software SIHAT jer

Share this post


Link to post
Share on other sites
hoho skg aku pakai dah..
x wat windows.. ok la kot..
1tb.. beli kt pc depot kn rm170 jer..
500gb beli bulan lepas kt viewnet rm 250....
tunggu hardisk turun z tau bila....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...