Jump to content
Nezict

Cuma Sedikit Cadangan/pendapat

Recommended Posts

Assalamualaikum.

Lame dah tak masuk putera ni. Seperasan aku, dah beberapa kali jugak la tukar rupa putera ni sejak last aku menghilang.

Sebab aku menghilang, utamanya sebab putera ni makin lambat untuk diakses.

Tak semua orang ada luxury internet yang laju. Tak semua orang ada luxury boleh spent 10-30 minit sehari sembang2 atau tolong2 orang ada masalah dalam putera ni.

Aku rasa dengan emergence smartphones yang hebat 2-3 tahun lepas, dah sampai masanya untuk putera sediakan site untuk mobile users.

Semakin ramai online guna devices instead of computers. Putera patut ambil kesempatan ni. Aku sendiri lebih selalu online pakai phone dari PC.

Tak perlu la forum board yang avart-garde macam sekarang. Nice, tapi berat. IMHO.

Mungkin Putera boleh start buat satu blog under putera.com yang consistently update, tech news, tweets, and such.

Mungkin ini boleh menarik user2 baru untuk datang semula ke putera. Mungkin jugak boleh tarik pengiklan2 baru.

Sayang, putera ni dah lama, tapi macam chipsmore, kejap ada kejap takde. Momentum lari.

Cuma sekadar pendapat. Demi survival putera.

Salam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Please contribute something.. untuk survival, putera perlukan user yang boleh contribute secara konsisten. Ye cakap memang senang.. tapi dibelakang mungkin korang tak percaya berapa ketul je yang handle/monitor exactly forum ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
setiap kali putera menghilang dan muncul kembali, setiap kali itu juga thema forum berubah. Saya tak tahu dengan orang lain tapi saya lebih suka thema asal Invision Power Board seperti forum lyn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Terima Kasih buat sedara Nezict yang dah lama tak nampak.. kerana kesudian memberi cadangan... tetapi lebih baik rasa nya kalau sedara Nezict boleh cadang sesapa yang nak menyumbang... dari segi perkhidmatan dan kewangan... rasa lebih baik disitu... sebab kalau nak harap kan 2-3 kerat orang dibelakang tabir sono kan.. idak ler dapat nak setup mobile bagai laa..kan.. cam chipsmore pun ok apa ada jugak dari takde langsung....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam. Ku nak sangat² sumbangkan tenaga untuk bangunkan PDC ni macam dulu. Tapi dari segi ilmu tu tak ada la banyak sangat. Tapi ku boleh belajar untuk bantu sedikit sebanyak yang termampu untuk bangunkan PDC ni balik. Macam sekarang ni pun tak ada apa yang ku boleh buat untuk bantu bangunkan PDC ni. Kalau ada apa² yang boleh ku buat tolong inform kat ku, ku akan cuba takat yang termampu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Nezict' timestamp='1315076579' post='1071777']
Aku rasa dengan emergence smartphones yang hebat 2-3 tahun lepas, dah sampai masanya untuk putera sediakan site untuk mobile users.

Semakin ramai online guna devices instead of computers. Putera patut ambil kesempatan ni. Aku sendiri lebih selalu online pakai phone dari PC.

Salam.
[/quote]
btul gak bukan setakat mobile putera.com dan juga leh tambah part kat "perkakasan" untuk mobile phone/smart phone..jd leh kongsi2 pasal android or iphone apps, or cara2 nk flash smartphone esspecially android Edited by mon678

Share this post


Link to post
Share on other sites
lau untuk ruangan download bolh k? download software yg legal...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[list=1]
[*]listkan sume cadangan
[*]short listed kan
[*]rearrange, buat yg senang dulu
[*]profit!
[/list]

setuju dgn cadangan utk taruk mobile version. sbb kebiasaan remaja2 yg online guna phone diorg dok bukak facebook je walaopn tiada apa2 notifications lolz, at least kalo ade putera boleh jgk killing time kat sini :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok cadangan mon :

1. tambah bahagian Android/Smartphone aka. mobile
2. tambah tempat download software legal sahaja

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pasal nak wujudkan ruang download ni dah lama jugak ku rasa dibincangkan, tapi still tak ada perkembangan lagi. Ku rasa sebab kekurang tenaga kerja kat PDC, ye la takat sorang dua je buat kerja kan. :19:

Share this post


Link to post
Share on other sites
mobile version? idea bagus..lagi bagus kalau datang bersama sumbangan tenaga.. :) aku nak bantu yang tu memang sangat tak mampu, tapi kewangan itu sahaja yang aku blh bagi..

Share this post


Link to post
Share on other sites
ruang dolod tuh nak wat camne..?? stick section kat side ke..?? or kat PDC portal..?? atau nak create kan 1 thread yang di lock khas untuk user download sahaja takleh post pape...

yang mobile tuh aku no komen.. aku tak reti... kalau nak sumbangan modal bleh arr aku kasi kalau ada rezeki lebih.. insyaAllah...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sekarang pun dah boleh access through mobile phone lah... aku selalu jer access guna samsung galaxy s ku ini... takde masalah pun... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
cadangan saya

1. Gunakan forum software percuma @ open source bukan berbayar macam IPB. Jadi dapat menjimatkan kos PDC.

2. Buat service 'rapidleech premium downloader'. Tak kisah la hosted atau reseller 3th party. Dapat menambah pendapatan PDC.

3. Jual baju, topi, bendera, stiker, serban, tudung ... Dapat menambah pendapatan PDC. Sekarang ni dah sesak baru sebok mintak donat.

4. PDC mesti on sepanjang masa. Ini sekejap ada sekejap tiada. ingat tutup terus. kami sebagai pengunjung tak peduli apa masalah belakang tabir. Tengok la sudah ramai ahli PDC lari.

5. cukup la 4 dulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku sokong cadangan no.2,3 dan 4...moderator sila ambil perhatian

Share this post


Link to post
Share on other sites
2. tambah tempat download software legal sahaja

buat satu thread khas utk ahli putera listkn software2 yg diorg nk
pastu 1st post reserved utk list up to date ~mod~
2nd post reserved utk rule ~mod~
ahli bleh post pape update baru yg diorg jmpe spy link kat 1st post bleh update
so klu nk yg baru just tgk 1st post je
kne pinned la post tu spy xhilang ditelan zaman :)
nk kate ak leh tlg jge thread tu mmg xlpas la psl ak xde lappy
bab2 software update yg baru yg tu ak leh tolong tp ak bleh update klu dpt rembat kwn ak nye lappy la..... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
[u]Update mobile version[/u]

Skin untuk mobile rasanya dah ada, cuma dia tak force dan auto detect browser mobile. Aku baru je setting untuk auto detect. Sape2 yang ada smartphone tu sila la test untuk menguji setting ni jadi ke tak. Aku dah try kat android phone, terus ke skin mobile. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
teringat dulu, ade projek BartPe Putera, tahun 97-98 kalau tak silap.

kalau kita boleh bukak satu topic, selesaikan satu-satu projek yang lama, dan sediakan modul cara buat dan cara guna berbahasa melayu, hasilnya kita letak dalam ruangan untuk download di putera.

ekceli, hanya perlukan sorang untuk lead, dan semua boleh menyumbang atau belajar. satu topic sampai selesai baru bukak topic baru.

tips bina laman web ke, tips mengubah suai CSS ke, tips mengumpil software ke. semuanya berbahasa melayu atau memudahkan pengguna buta IT.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Terima kasih kepada yang bekerja dibelakang takbir, Fry & jugak yang lain². Ku memang perasa ada perubahan sikit demi sedikit dengan PDC ni kalau kita betul² hayati. Tahniah! :104:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='FryShadow' timestamp='1321830684' post='1075380']
[u]Update mobile version[/u]

Skin untuk mobile rasanya dah ada, cuma dia tak force dan auto detect browser mobile. Aku baru je setting untuk auto detect. Sape2 yang ada smartphone tu sila la test untuk menguji setting ni jadi ke tak. Aku dah try kat android phone, terus ke skin mobile. :)
[/quote]

kenapa kalau pakai opera untuk desktop keluar mobil version ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dvd' timestamp='1324718260' post='1077618']


kenapa kalau pakai opera untuk desktop keluar mobil version ?
[/quote]
seriously?tak test lg. kalau ada masa aku try tengok ye.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...