Jump to content
abubashir

Mobo Kaput Apa Nak Buat ?

Recommended Posts

Salam untuk semua
Baru2 ni empunya punya [b]Dell Dimension E521[/b] berumur 4 tahun lebeh meragam.
Dalam pemikiran nak cari mobo yang boleh masukan peralatan yg sedia ada dari E521 ni.
Tolong beri tunjuk ajar untuk memilih mobo yang bersesuian.

[b]Dimension E521 spec:
Processor: AMD Athlon 64x2 Dual Core 4200+
Memory: DDR2 667 MHz SDRAM Dual Channel NECC
Audio: NVIDIA GeForce 7300 LE 256MB PCIe x 16
Chipset: NVIDIA GeForce 6100 LE
Dell part no: CT103 UW457 HK980[/b]

Benda2 yang masih ada processor, Ram dan video card.
Boleh ke pakai mobo AM2+ ?

Dah cari juga mobo second dalam web tak ade pula, melainkan yg dijual di US, tambang nya mahal
lagi pula tak berapa berani gak, kalu kaput payah nak berurusan

Share this post


Link to post
Share on other sites
processor / RAM / graphic card = InsyaAllah boleh guna semula.
beli mobo yang support processor + graphic card + ram tu

cuma, power supply + casing kena re-check balik, sebab selalunya "branded" pc mcm Dell/HP design casing dgn mobo dah fix.
so bila tukar mobo lain masuk casing asal, maybe backplate + lubang2 utk front usb/audio port tu tak matching.

tp kalau pandai modified, takpe.
atau casing tu dari jenis backplate dia boleh cabut/tukar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='abubashir' timestamp='1305854477' post='1068771']
Salam untuk semua
Baru2 ni empunya punya [b]Dell Dimension E521[/b] berumur 4 tahun lebeh meragam.
Dalam pemikiran nak cari mobo yang boleh masukan peralatan yg sedia ada dari E521 ni.
Tolong beri tunjuk ajar untuk memilih mobo yang bersesuian.

[b]Dimension E521 spec:
Processor: AMD Athlon 64x2 Dual Core 4200+
Memory: DDR2 667 MHz SDRAM Dual Channel NECC
Audio: NVIDIA GeForce 7300 LE 256MB PCIe x 16
Chipset: NVIDIA GeForce 6100 LE
Dell part no: CT103 UW457 HK980[/b]

Benda2 yang masih ada processor, Ram dan video card.
Boleh ke pakai mobo AM2+ ?

Dah cari juga mobo second dalam web tak ade pula, melainkan yg dijual di US, tambang nya mahal
lagi pula tak berapa berani gak, kalu kaput payah nak berurusan
[/quote]
Aku pernah mengalami masalah cam ko ni, jenuh gak cari Mobo yang sesuai dengan processor aku masa tu.

Aku cek kat [url="http://products.amd.com/pages/RecommendedMBResult.aspx?f1=AMD+Athlon%E2%84%A2+X2&f2=4200%2b&f3=G1&f4=&f5=&f6=&f7=&f8=65+W"]website AMD[/url], nampaknya Mobo dengan soket AM2+ boleh digunakan untuk Proc ko tu.

Aku hari tu beli Mobo [url="http://www.msi.com/product/mb/770T-C45.html"]MSI 770T-C45[/url] untuk masukkan processor Phenom x4 9550. Beli kat DigitalMall PJ, harga RM150 atau RM180 tak silap, beberapa bulan lepas.

Harap membantu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='kecibung' timestamp='1306170231' post='1068937']
Aku pernah mengalami masalah cam ko ni, jenuh gak cari Mobo yang sesuai dengan processor aku masa tu.

Aku cek kat [url="http://products.amd.com/pages/RecommendedMBResult.aspx?f1=AMD+Athlon%E2%84%A2+X2&f2=4200%2b&f3=G1&f4=&f5=&f6=&f7=&f8=65+W"]website AMD[/url], nampaknya Mobo dengan soket AM2+ boleh digunakan untuk Proc ko tu.

Aku hari tu beli Mobo [url="http://www.msi.com/product/mb/770T-C45.html"]MSI 770T-C45[/url] untuk masukkan processor Phenom x4 9550. Beli kat DigitalMall PJ, harga RM150 atau RM180 tak silap, beberapa bulan lepas.

Harap membantu.
[/quote]

Ok terima kasih bebanyak bagi yg membantu, setidak┬▓nye bertambah le ckit ilmu bab┬▓ desktop ni.
Bagaimana pun banyak juga perbelanjaan bagi saya yg 'dho-eeh ni. Tapi apa nak buat tak de mesin tu tak le pulak selesa dibuatnyee.
Mmg branded ni dia "kustermise" habis. MoBo BTX, PSU Besar telajak....nasib gak yg asal "kaput"
Heat sink tak leh pakai....special ckit tak de clip dan tempat yg boleh kelipkan, Dell pasang special dia punya.

Casing CM mini <100.00
MoBo <200.00
PSU CM 500W yang biasa jeee tak de rating 80% - <150.00
Heat sink 2nd serta kipas <15.00
Kipas chassis <30.00

Alhamdulillah.....siap belaka. Dah leh pakai.
Install semula Vista OEM
Tak de "konplik" Video card ngan intergrated video.
pasang WiFi pci...ok jee.

Terima kasih bagi yg membantu

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='sekailain' timestamp='1317793924' post='1073136']
MOBO KAPUT ? apakah itu
[/quote]

maksud nyer rosak :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...