Jump to content
suadrif

Kongsi Pengalaman Bisnes Kecil Kecilan Anda

Recommended Posts

ini aku bagi idea bussiness FREE.korang nak buat sila tanggung risiko sendiri.

Jenis Perniagaan:
Jual GULA utk masakan dan minuman

Modal:
1000KG GUla Pasir(1kG RM 2.8 x1000kg)=RM 2800. beli kat pasaraya besar seperti Tesco atau Giant.
Sebuah tempat yang kering dan tertutup.
Plastik utk Direpackicng balik.

Rakan Kongsi:
terserah la.

Lokasi:
kawasan tertutup dan kering.

Macam mana nak untung?

Gula yang telah dibeli sebanyak 1000kg tu akan direpack balik menjadi 500Gram sepeket.Harga Sepeket tu akan dijual RM 2.00 sepeket.bermaksud (RM 2.8/1kg bahagi 2=RM 1.4 per 500Gram/packet.harga jual RM 2.00 sepeket utk 500Gram.maka:

RM 2.00-1.4=RM 0.60 sen per packet/500Gram.untun sepeket RM 0.60 sen
Dengan kapasiti 1000KG tadi tu mampu menghasilakan 2000peket gula seberat 500Gram.

so 2000paket x RM 0.60=RM 1200 (untung kasar)(sekiranya habis dijual dalam masa sebulan)

Pembeli akan berpecah kepada 2 bahagian.Satu:

End USer dan satu lagi Dealer(kedai makan melayu dan kedai makan kecil-kecilan tak berlesen)

aku target End user dan Dealer akan ambil sebanyak 5 paket gula sekaligus dalam sehari per customer.so untung RM 0.60 sen sepeket tadi tu X 5 paket gula=RM 3.00 untung for 5 paket gula for 1 CUSTOMER! bermaksud sale seorang customer kat sini sekiranya mengambil 5 paket gula ialah RM 10.00 seorang! ini bahagian end user...


kalau kedai makan dia akan ambil harga gula macam ni pasal apa? dia boleh untung lebih sikit.tapi harga makanan dan minuman still SAMA.setakat nak buat 100 cawan Milo AIS perlu ke beli gula banyak-banyak? so tauke kedai boleh bajet.

setau aku Malaysia ni diabateis dan Kencing manis agak tinggi.aku tak rasa dengan sepeket RM 2.00 tu orang ramai akan menghadapi maslaah nak membeli..hahahahaha.maksudnya mungkin diorang akan beli more dan more pasal harga gula yang murah.senang cerita konfem dapat sambutan.korang percaya ke orang akan kurangkan pengambilan gula dengan RM 2.00/500Gram sepeket? sedangkan harga semasa pun korang terpaksa beli.ni kan lagi harga dah `drop`...


kalau sesiapa yang ada modal tu belilah terus 10 Tan gula (10000Kg)(10000000gram gula) (bahagi 500gram sepeket)(total ada 20000 sepeket) (sale price sepeket RM 2.00) (untung RM 2.00-RM 1.40 sepeket RM 0.60 x 20000 peket=RM 12000).itu pun kalau Kerajaan Malaysia bagi la.setau aku bende tu barang kawalan.penjual tak boleh naikkan harga sesuka hati..tapi yang masalah kat sini kita nak jual bende ni dibawah harga pasaran dengan sesuka hati. Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Tempus' timestamp='1307016983' post='1069481']
boleh bro.tapi aku tak berapa minat nak teruskan [email protected] semua ni...aku minat focus in Sale and Bussiness...pastu mission aku sekarang become Distribitor.bukan Retailer.kalau jadik Retailer mmg mati sekarang ni utnung barang tak berapa sangat.pastu sewa lagi itu ini lagi..tapi kalau jadik Distrbitor secara otomatik akan ada Dealer-dealer kita sendiri.dealer ni bukan setakat di selangor atau di kuala lumpur bahkan satu malaysia MAMPU menjadi dealer kita.kalau dah sampai level ni sekejap je kompeni aku from Enterprise boleh jadik SDN BHD.

Macam Plaza Lowyat tu ..itu BIG DEALER.dia bukan distribitor.selagi ada Ipad/Ipad 2/Galaxy./HTC/MSi/ASUS apa bende semua tu selagi ada tu dia jual....Perjalanan niaga komputer ni macam ni:

END USER>>>RETAILER>>>DISTRIBITOR>>>MANUFACTURE.

Target aku Manufacture.Sampaikan USB MOUSE yang RM 10 tu pun kalau boleh nak ada logo aku.pastu ada dijual merata-rata.Bila aku dah Jadik Manufacture Lowyat tu dah bukan LAWAN aku lagi.aku tak perlu ambil barang dari dia.dan aku tak perlu risau apa yang berlaku kat sana..nak bankrup ke.nak pindah ke..itu diorang punya hal.aku ada market dan pasaran aku sendiri.
[/quote]

sama la dgn target aku.
tapi bukan senang nk dapat target manufacturer.
sedangkan nak dapatkan distributor pon susah.
aku dah run 4 tahun dah bisnes ni tapi still harga kos distributing aku lagi tinggi daripada cost price yg jual kat lowyat.
dan kadang2 ada yang cost price aku lagi tinggi dari selling price kat lowyat.
tapi kalau dari segi market range, sekali kita dah pegang dealer tu, kita memang akan dpt tender dari dia dalam jangka masa yg panjang.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[b]Jenis Perniagaan:[/b]
Wireless Broadband (Hotspot)

[b]Modal:[/b]
RM5K - Maximum(bergantung kepada tempat dan cara perlaksanaan)
upgrade : setiap 6bulan

[b]Rakan Kongsi:[/b]
tidak ada pada peringkat awal,
tahun kedua, wife support sedikit
tahun ketiga (kini), tgh survive untuk carik investor melaksanakan rangkaian komersial.

[b]Lokasi:[/b]
Tahun 1st - Seremban
Tahun 2nd - Seremban 2xsite
Tahun 3rd - Seremban,Cheras kl (baru 8bulan)
Total sehingga kini 3xsite

[b]Pendapatan Bulanan / Harian:[/b]
Secara purata untuk tahun pertama dan kedua, bulanan untuk satu site RM600 - RM1000
Ada slow setiap 3bulan dalam satu tahun.
RM600 x 12 bulan = RM7,200 x 2site : RM=14,400
Purata untuk tahun ketiga, bulanan 2site di seremban adalah RM1,000 (maintain), site di cheras RM1,000
Slow cuma setiap 2Bulan setengah dlm satu tahun
RM1,000 x 8 bulan = RM8,000

site 1 + site 2 + site 3 = itulah income part time aku skrang
plus dengan buat service konsultant,installer,projek hotspot jika ade org minta.


[b]Tempoh:[/b]
Dah nak masuk tahun ke 4 dalam bidang wifi hotspot nih.


[b]Komen dan Pendapat:[/b]
Bisnes ni memang menguntungkan. tapi cukupla untuk perbelanjaan harian,cuma penat time maintenance and upgrade je la.
Perlu sentiasa update teknologi terkini, monitoring rangkaian itu sangat penting, mengambil feedback dari customer jugak salah satu kemestian untuk meningkatkan lagi taraf perkhidmatan.
Bisnes nih jugak bukan one time, ianya perlu upgrade untuk luaskan coverage la, tingkatkan servis,tukar part kalo rosak, support tu penting,
Lihat lah seperti org yang buat semata-mata nk kejar projek dan wang, kebanyak telco buat rangkaian hotspot ni kejap je..setahun dua pastu,barang rosak ke line teruk ke pun taktau cita.
Banyak dah aku belajar dari isp nih, pernah buat juga untuk buat kg wifi (sarawak), POC streamyx zone,dll

Biz ni kena Sentiasa belajar taraf networking yang lebih tinggi untuk menjadi service provider sendiri.itu yang aku nk capai..insyaAllah
Tahun ni,dapat kerjasama dari isp luar untuk membantu dari segi knowledge dan perkara berkaitan. :125: Edited by arulsr

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='suadrif' timestamp='1307022237' post='1069485']
sama la dgn target aku.
tapi bukan senang nk dapat target manufacturer.
sedangkan nak dapatkan distributor pon susah.
aku dah run 4 tahun dah bisnes ni tapi still harga kos distributing aku lagi tinggi daripada cost price yg jual kat lowyat.
dan kadang2 ada yang cost price aku lagi tinggi dari selling price kat lowyat.
tapi kalau dari segi market range, sekali kita dah pegang dealer tu, kita memang akan dpt tender dari dia dalam jangka masa yg panjang.
[/quote]
Manufacture ada 2 jenis.satu yang copycat.satu yang betul-betul manufacture.yang copycat macam Pensonic,Midea,DAWA,Proton,Perodua,NAZA ni semua copycat barang-brang orang lain.pastu diroagn jual balik.kalau barang yang dicopy tu cantik/baru dan top in market maka tuan copycat ni dapat nama.tapi nama dia hanya sekadar JAGUH KAMPUNG.tak boleh tembus keluar.tanya orang luar kenal tak proton? orang geleng kepala.Kalau susun berderet kat EXPO luar negara mmg kena ketawa berdekah-dekah.yang satu lagi tu REAL manufacture.cth APPLE.SONY.produk yang ada kat tangan diorang tu takde kat tangan orang lain.orang lain tak mampu nak tiru.tapi produk mereka mmg best.luar batasan akal seorang manusia.cth IPAD2.dan PSP/PS3.harga beribu-ribu(sebulan gaji habis) tapi rasa puas kan? rasa macam canggih sangat.padahal cukup bulan ikat perut dengan Maggi Kari.

yang aku tau kat malaysia ni bab makanan dan pertanian merupakan yang paling ramai sekali orang malaysia buat.kalau bab-bab manufacture kereta komputer ni tak nampak pulak.nanti senang aku shared pengalaman niaga uptown kat sini... Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites
baguslah ada forum mcm nie kat sini...lagi ramai yg terlibat lagi luas ilmu perniagaan utk orang melayu...
setiap ilmu yg diberi moga Allah berkati perniagaan dan hidup kalian..hingga kecucu cicit...

ada tak disini yg buat pniagaan cybercafe?...kalu ada bleh bincang kat sini...
1. modal pmulaan.
2. keperluaan alatan spt komputer+server+sistem pgurusan dan sebagainya...
3. spek setiap komputer
4. lesen perniagaan dll..
5.risiko dan keuntungan...

lagi/?...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='CashGuy' timestamp='1313899811' post='1071344']
baguslah ada forum mcm nie kat sini...lagi ramai yg terlibat lagi luas ilmu perniagaan utk orang melayu...
setiap ilmu yg diberi moga Allah berkati perniagaan dan hidup kalian..hingga kecucu cicit...

ada tak disini yg buat pniagaan cybercafe?...kalu ada bleh bincang kat sini...
1. modal pmulaan.
2. keperluaan alatan spt komputer+server+sistem pgurusan dan sebagainya...
3. spek setiap komputer
4. lesen perniagaan dll..
5.risiko dan keuntungan...

lagi/?...
[/quote]
Cybercafe boleh blah ke sekarang? pc dah murah.broadband dah murah.kecuali la kalau harga per jam tu terlalu murah.dan spec pc yang ada tu lebih canggih daripada yang sedia ada.yang aku pasti kebanyakkan yang kat luar tu bersepah-sepah pun diorang dah over 5 tahun ke atas baru sampai tahap macam tu.amat jarang aku tengok bussiness cybercafe baru bertapak boleh surivive.

kat dalam mudah.com tu bersepah bussiness cybercafe utk dijual.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku dah 3 tahun buka kedai gambar secara kecil-kecilan kat belakang rumah aku je...mulainya secara suka-suka, sebab aku memang berminat dengan mengedit gambar..sekarang dah jadi satu sumber pendapatan...keterangan lanjut, buka blog aku... http://mohdzan.blogdrive.com

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='aczan' timestamp='1315393664' post='1071954']
Aku dah 3 tahun buka kedai gambar secara kecil-kecilan kat belakang rumah aku je...mulainya secara suka-suka, sebab aku memang berminat dengan mengedit gambar..sekarang dah jadi satu sumber pendapatan...keterangan lanjut, buka blog aku... [url="http://mohdzan.blogdrive.com"]http://mohdzan.blogdrive.com[/url]
[/quote]
siap ada studio lagi bro.. terbaek!

Share this post


Link to post
Share on other sites
masih baru bagi kegiatan perniagaan muslimah..sekarang ni tengah giat menjalankan promosi di laman sosial..
sekiranya hasil yang memberangsang, kami akan keluarkan produk2 ciptaan kami sendiri yg mn tidak terdapat di mn2 tempat..
insyaALLAH..

support us ..

jangan lupa berikan sokongan anda dengan ikuti kam


[url="http://trisyatrendy.blogspot.com/"]http://trisyatrendy.blogspot.com/[/url]
https://www.facebook.com/pages/Trisya-Trendy/188251724548661 Edited by norafizah

Share this post


Link to post
Share on other sites
[b]Jenis Perniagaan:[/b]
[b]Membaiki/menjual/membaik pulih/menjual aksesories komputer.[/b]

[b]Modal:[/b]
RM 1000++ sebulan

Sewa Kedai- RM 600.00
Bil lektrik- RM 100
P1 Wimax-RM 139
Gaji-RM 800.00

[b]Rakan Kongsi:[/b]
tiada

[b]Lokasi:[/b]
Sekitar lembah klang.
[b]Jumlah Pendapatan Bulanan:[/b]
Pendapatan kasar Sales+Service RM 6000
Pendapatan bersih RM 500++(tapi aku jadikan bende ni untung kompeni.aku still pegang gaji)

[b]Tempoh Pelaksanaan:[/b]
bab ni aku cakap kat korang mesti kata aku tipu:

aku jadi owner kat kedai aku keje 6 tahun yang lepas.tenancy aggrement+laywer semua exbos aku settelkan.aku masuk cuci kaki.kebetulan kedai ni mmg kedai komputer.siap ada glass door ceilling plaster..perabut semua still ada lagi.aku rental kat sini exbos aku bagi aku FREE 2 bulan sewa+ satu sen tak payah bayar.cuma bayar sewa per month.No telephone kompeni lama aku ambil alih....

[b]Komen dan Pendapat: [/b]
bab ni best.aku masuk je bil lektrik tertunggak 1 tahun takde bayar.(nasib baik total RM 300++) bil telephhone kedai tertunggak RM 200++ tak bayar.kalau diikutkan logik tenant lama kena bayar kan? aku ambil keputusan BAYAR SEMUA SEKALI.akhir tahun baru aku claim balik.

ok ni kos total aku bukak kedai komputer:

Signboard: RM 450.00
Meja Kaca:RM 680.00
Meja Komputer+3 kerusi: RM 350.00

Aku pernah dapat tawaran JTF17 (juruteknik komputer) aku tolak.kenapa? jawatan ni takde masa depan.Bidang komputer tak stabil.kejap keluar itu kejap keluar ini.sekarnag makin hari makin cepat.barang makin murah.rosak sikit buang beli baru....kalau servis kena pc yang zaman tok kaduk punya cdrom tak boleh pakai.usb pun jenis lama...boleh jadi gila...bende 2 minit jadi 2 hari.pastu bende tu berulang ulang...utk pengetahuan korang semua exbos aku dulu Guru Besar Sekolah menengah Raja Abdullah..Orang tua ni langsung apa bende pasal pc tak tahu.TAPI korang tahu sale sehari kat tangan orang tua ni berapa? RM 4k!!!! senang cakap RM 80k sebulan...cuba teka umur exbos aku berapa tahun?

60 tahun!....sekarnag ni dia still hidup lagi.tapi kat penang.umur dah 70 tahun.exbos aku cina.bukan melayu...exbos aku boleh cakap thailand. Edited by Tempus

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='arulsr' timestamp='1308939077' post='1070709']
[b]Jenis Perniagaan:[/b]
Wireless Broadband (Hotspot)

[b]Modal:[/b]
RM5K - Maximum(bergantung kepada tempat dan cara perlaksanaan)
upgrade : setiap 6bulan

[b]Rakan Kongsi:[/b]
tidak ada pada peringkat awal,
tahun kedua, wife support sedikit
tahun ketiga (kini), tgh survive untuk carik investor melaksanakan rangkaian komersial.

[b]Lokasi:[/b]
Tahun 1st - Seremban
Tahun 2nd - Seremban 2xsite
Tahun 3rd - Seremban,Cheras kl (baru 8bulan)
Total sehingga kini 3xsite

[b]Pendapatan Bulanan / Harian:[/b]
Secara purata untuk tahun pertama dan kedua, bulanan untuk satu site RM600 - RM1000
Ada slow setiap 3bulan dalam satu tahun.
RM600 x 12 bulan = RM7,200 x 2site : RM=14,400
Purata untuk tahun ketiga, bulanan 2site di seremban adalah RM1,000 (maintain), site di cheras RM1,000
Slow cuma setiap 2Bulan setengah dlm satu tahun
RM1,000 x 8 bulan = RM8,000

site 1 + site 2 + site 3 = itulah income part time aku skrang
plus dengan buat service konsultant,installer,projek hotspot jika ade org minta.


[b]Tempoh:[/b]
Dah nak masuk tahun ke 4 dalam bidang wifi hotspot nih.


[b]Komen dan Pendapat:[/b]
Bisnes ni memang menguntungkan. tapi cukupla untuk perbelanjaan harian,cuma penat time maintenance and upgrade je la.
Perlu sentiasa update teknologi terkini, monitoring rangkaian itu sangat penting, mengambil feedback dari customer jugak salah satu kemestian untuk meningkatkan lagi taraf perkhidmatan.
Bisnes nih jugak bukan one time, ianya perlu upgrade untuk luaskan coverage la, tingkatkan servis,tukar part kalo rosak, support tu penting,
Lihat lah seperti org yang buat semata-mata nk kejar projek dan wang, kebanyak telco buat rangkaian hotspot ni kejap je..setahun dua pastu,barang rosak ke line teruk ke pun taktau cita.
Banyak dah aku belajar dari isp nih, pernah buat juga untuk buat kg wifi (sarawak), POC streamyx zone,dll

Biz ni kena Sentiasa belajar taraf networking yang lebih tinggi untuk menjadi service provider sendiri.itu yang aku nk capai..insyaAllah
Tahun ni,dapat kerjasama dari isp luar untuk membantu dari segi knowledge dan perkara berkaitan. :125:
[/quote]

:salam: [color=#0000cd][font=comic sans ms,cursive][b]semua.[/b][/font][/color]

[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Menarik.[/b][/color][/font]
[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Kalau ada orang nak melabur boleh? :3: [/b][/color][/font]
[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Tapi modal tak banyak la:RM5,000 jer.[/b][/color][/font]
[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Berapa untung pelabur boleh dapat? [/b][/color][/font][font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b] :3:[/b][/color][/font]

[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Tapi gerenti untung berterusan ke[/b][/color][/font][b]?[/b]
[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Sebab tu jer modal yang ada...[/b] :103: [/color][/font]
[color=#0000cd][font=comic sans ms,cursive][b]Kalau rugi, makan gaji semula la jawabnya.[/b][/font][/color]

[font=comic sans ms,cursive][color=#0000CD][b]Lepas ke sewa rumah dan belanja isi rumah?[/b][/color][/font]


[color=#0000cd][font=comic sans ms,cursive][b]Kena outstation banyak ke?[/b][/font][/color]
[color=#0000cd][font=comic sans ms,cursive][b]Payah kalau takde kenderaan sendiri.[/b][/font][/color] Edited by Jedi

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='arulsr' timestamp='1308939077' post='1070709']
[b]Jenis Perniagaan:[/b]
Wireless Broadband (Hotspot)

[b]Modal:[/b]
RM5K - Maximum(bergantung kepada tempat dan cara perlaksanaan)
upgrade : setiap 6bulan

[b]Rakan Kongsi:[/b]
tidak ada pada peringkat awal,
tahun kedua, wife support sedikit
tahun ketiga (kini), tgh survive untuk carik investor melaksanakan rangkaian komersial.

[b]Lokasi:[/b]
Tahun 1st - Seremban
Tahun 2nd - Seremban 2xsite
Tahun 3rd - Seremban,Cheras kl (baru 8bulan)
Total sehingga kini 3xsite

[b]Pendapatan Bulanan / Harian:[/b]
Secara purata untuk tahun pertama dan kedua, bulanan untuk satu site RM600 - RM1000
Ada slow setiap 3bulan dalam satu tahun.
RM600 x 12 bulan = RM7,200 x 2site : RM=14,400
Purata untuk tahun ketiga, bulanan 2site di seremban adalah RM1,000 (maintain), site di cheras RM1,000
Slow cuma setiap 2Bulan setengah dlm satu tahun
RM1,000 x 8 bulan = RM8,000

site 1 + site 2 + site 3 = itulah income part time aku skrang
plus dengan buat service konsultant,installer,projek hotspot jika ade org minta.


[b]Tempoh:[/b]
Dah nak masuk tahun ke 4 dalam bidang wifi hotspot nih.


[b]Komen dan Pendapat:[/b]
Bisnes ni memang menguntungkan. tapi cukupla untuk perbelanjaan harian,cuma penat time maintenance and upgrade je la.
Perlu sentiasa update teknologi terkini, monitoring rangkaian itu sangat penting, mengambil feedback dari customer jugak salah satu kemestian untuk meningkatkan lagi taraf perkhidmatan.
Bisnes nih jugak bukan one time, ianya perlu upgrade untuk luaskan coverage la, tingkatkan servis,tukar part kalo rosak, support tu penting,
Lihat lah seperti org yang buat semata-mata nk kejar projek dan wang, kebanyak telco buat rangkaian hotspot ni kejap je..setahun dua pastu,barang rosak ke line teruk ke pun taktau cita.
Banyak dah aku belajar dari isp nih, pernah buat juga untuk buat kg wifi (sarawak), POC streamyx zone,dll

Biz ni kena Sentiasa belajar taraf networking yang lebih tinggi untuk menjadi service provider sendiri.itu yang aku nk capai..insyaAllah
Tahun ni,dapat kerjasama dari isp luar untuk membantu dari segi knowledge dan perkara berkaitan. :125:
[/quote]

bagus jugak yek dgn bisnes ni
tapi boleh tak sarankan pada budak2 yang masih belajar?
agak2 bisnes ni sesuai tak untuk orang yang buat part time eh? ataupun kena all out dengan full time?

[quote name='Tempus' timestamp='1308987513' post='1070728']
Manufacture ada 2 jenis.satu yang copycat.satu yang betul-betul manufacture.yang copycat macam Pensonic,Midea,DAWA,Proton,Perodua,NAZA ni semua copycat barang-brang orang lain.pastu diroagn jual balik.kalau barang yang dicopy tu cantik/baru dan top in market maka tuan copycat ni dapat nama.tapi nama dia hanya sekadar JAGUH KAMPUNG.tak boleh tembus keluar.tanya orang luar kenal tak proton? orang geleng kepala.Kalau susun berderet kat EXPO luar negara mmg kena ketawa berdekah-dekah.yang satu lagi tu REAL manufacture.cth APPLE.SONY.produk yang ada kat tangan diorang tu takde kat tangan orang lain.orang lain tak mampu nak tiru.tapi produk mereka mmg best.luar batasan akal seorang manusia.cth IPAD2.dan PSP/PS3.harga beribu-ribu(sebulan gaji habis) tapi rasa puas kan? rasa macam canggih sangat.padahal cukup bulan ikat perut dengan Maggi Kari.

yang aku tau kat malaysia ni bab makanan dan pertanian merupakan yang paling ramai sekali orang malaysia buat.kalau bab-bab manufacture kereta komputer ni tak nampak pulak.nanti senang aku shared pengalaman niaga uptown kat sini...
[/quote]

nak share pengalaman? ok jugak tu bro
sebab niaga kat uptown nih banyak persaingan.
bila nak share kat sini? sekurang-kurangnya ramai orang lain yang boleh amek pengajaran dengan pengalaman tu
:) Edited by suadrif

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='suadrif' timestamp='1321179528' post='1075113']

bagus jugak yek dgn bisnes ni
tapi boleh tak sarankan pada budak2 yang masih belajar?
agak2 bisnes ni sesuai tak untuk orang yang buat part time eh? ataupun kena all out dengan full time?


[/quote]


boleh je buat part time..tak semstinya kena full time..kena dengan cara, sistem yg stable dan tidak bermasalah..insyaallah..

Share this post


Link to post
Share on other sites
repair pc kt rmh...tp kecil2 je...ada pc masuk, ada la duit tepi...x mau amik byk2 tkt kene kes cam dulu org report polis kata rmh aku jual dadah plak....huhu padahal org2 yg dtg rmh anta pc je haha

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaga Hostel KPLI untuk Syarikat Ayah. Ada 80 student sewa. Lama dah, tapi skrg saya berenti. Pening sikit kena control, tak pandai jaga kewangan masa tu.

Kerja 8pg sampai 12mlm, cuti jumaat, jaga kedai runcit sama sambil tu.

Purata gaji masa tu dapat dalam 3K-3.8K. Siyes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='suadrif' timestamp='1321179528' post='1075113']
nak share pengalaman? ok jugak tu bro
sebab niaga kat uptown nih banyak persaingan.
bila nak share kat sini? sekurang-kurangnya ramai orang lain yang boleh amek pengajaran dengan pengalaman tu
:)
[/quote]
Perniagaan: Jual accesories pc kat uptown.

Sewa: RM 350 Elektrik : RM 100(sekali bayar pastu takde dah) Sewa khemah: RM 250 perkhidmatan sampah : RM 100

bende ni ada 2+1 semua sekali utk bab ni saja dah melibatkan [b]RM 1800.00[/b] (yang ni aku bayar tempoh hari)
[b]Belum masuk Lesen uptown.tapi lesen agak murah RM 140 setahun?[/b]

so per month:

Sewa: RM 350 Minyak kenderaan RM 350 Gaji: RM 1000

=RM 350 + 350 +1000= RM RM 1700.00 kena ada RM 1700 per month.macam mana nak daptkan balik RM 1700 per month?

RM 1700 / 26Hari =RM 65.40 / day.Nak dapatkan RM 65.40 per day ni kena / dengan product kategori.Apa itu product kategory?

[b]iaitu Mouse/keyboard/wireless mouse/speaker/mini speaker/USB Coolerpad dll.[/b] Ini dipanggil product kateogry.

so cara utk mendapatkan RM 65.40 per day anda semua perlu / (Divide) dengan sekurang-kurangnya minimum 25 kategori ([b]lebih banyak lebih bagus tapi modal stok akan meningkat[/b]) maka

RM 65.40 / 25 kategori = RM 2.62 per kategori.([b]Untung minimum-) [/b]

[b]Tapi itu utk Kategori.[/b]bukan kuantiti.kuantiti yang digalakkan sama ada [b] 15pcs atau 30pcs [/b] ini kerana utk target [b]1 hari 1 barang 1 pelanggan [/b]

RM 1700 x 3bulan = RM 5100 diperlukan utk modal [b]bertahan.ni utk bayar sewa+cover duit minyak+cover gaji utk 3 bulan pertama.[/b]

tapi masa 1st day aku niaga kat sana niaga dah ada dah.[b]30pcs USB MOUSE habis dalam masa 1 bulan.[/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku dah dekat 3 tahun buka 'kedai gambar' secara partime belakang dapur rumah aku je...modal? Kalau kau orang dah ada komputer dan kamera digital biasa..kau orang cuma perlu beli printer epson stylus photo yang aku guna sekarang untuk print gambar..harga printer tu aku jual dalam RM2,800..siap aku bagi tahu cara dan teknik untuk buat gambar pasrt/visa dan lain-lain. Aku buka kedai ni dalam sejam dua je..paling sikit aku boleh dapat dalam RM30..Masa nak buka sekolah ni..aku boleh dapat dalam RM100 - RM300...dalam masa 1, 2 jam aje aku buka..aku jual gambar pasport murah je, 4 keping RM5.00 dan siap selalu. Dah banyak kedai gambar yang print gambar pakai printer ni..Sesiapa berminat, telefon aku: MZ FOTO -013-9212423

Share this post


Link to post
Share on other sites

hai smua, ai pon baru start bisnes sendiri jer.. bisnes kecik jgak.. sebab baru mula kan? hehe.. bisnes ni ai berkongsi dgn 3 org kawan.. jual baju wanita jer kat online, senang ckit, x yah sewa kedai apa pe.. dpt jimat byk kalo mcm tu.. hehe.. tambahan plak, kita akan sentiasa pigi china dan korea utk masuk stok2.. jd x de kedai ataupun pejabat pon ok kan? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

u ingat business online ni tak perlu sewa boleh jimat banYAK??? 

u tak fikir utility cost keh??/

I rasa u kena guna handphone dengan banyak..u kena cari business mobile solution yang baik untuk bil kamu... u selalu oversea lagi perlu roaming service untuk jaga business u kat sini...

Aliran tunai u banyak tak??? jangan semua wang kasi beli stock, kena simpan sikit untuk kos kos yang tak nampak... :19:

Share this post


Link to post
Share on other sites

selalu pergi China dan Korea boleh cover kos ke? tiket kapal terbang dan tinggal kat hotel lagi. 

lagi pun roaming pun tak murah tu. baik cari pelan fon biznes yang ada servis roaming, tu yang i cadangkan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hiihihihi tak paham laa.. depa nih bil tepon laa roaming laa apa laa.... catwang tuh just berkongsi bisnes yang tengah buat... maybe pi luar negara tuh sambil melancong jer... pastu sambil tuh beli laa barang2 kat sana....

 

balik sini jual online... nak bil bil tepon mende nih...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalau cakap pasal perkongsian, plan yang i guna tu Celcom First Biz Plan memang sesuai untuk Catwang..

Pasal plan ni membolehkan ada sampai 5 sub lines...

Yang best tu ialah boleh jimat banyak kerana buat call ke mana-mana number, bila-bila masa pun pada kadar yang sama....

Untuk maklumat tambahan boleh ke

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

kalau cakap pasal perkongsian, plan yang i guna tu Celcom First Biz Plan memang sesuai untuk Catwang..

Pasal plan ni membolehkan ada sampai 5 sub lines...

Yang best tu ialah boleh jimat banyak kerana buat call ke mana-mana number, bila-bila masa pun pada kadar yang sama....

Untuk maklumat tambahan boleh ke

 

 

 

 

nah siap ada iklan pulak... kah kah kah kah kah kah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm, baru tengok kat website tu..plan tu mmg sesuai bg org yg berniaga noh.. :)

bg sy, sy akan pilih biz prime la, sebab bisnes sy kecik lagi, rm40 sebulan mmg murah.. buat panggilan kpd smua network pon dgn kadar yg sama jer!! mmg berbaloi.. nak cepat2 tukar ke plan tu dh.. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...