Jump to content
Sign in to follow this  
MenCaRi

Camera Digital Problem

Recommended Posts

jenis camera : Canon Powershot a1000is
Jangka hayat guna : 2 tahun 1 bulan

Masalah : bila shot image jadi blur..sblm shot view kat lcd camera ok ja..

[url="http://i.imgur.com/aLkfS.jpg"]contoh image[/url]

sapa2 ada pengalaman camni?apa masalahnya ya?
huhu abis duit plak la nak repair

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku ada camera jenis ni...still ok tak ada masalah..jangkahayat pun lebih kurang sama....pelik jugak masalah camera ko ni...kemungkinan problem pada image processing pada kamera ni..bukan masalah sensor.. try guna memory card lain...kemungkinan jugak masalah masa camera nak write file ke memory card...kalau tak boleh jugak kena repair laa

Share this post


Link to post
Share on other sites
dari gambar tu, file info tidak tercatat, selalu kalau macam ni, ada masalah dengan sensor samada rosak atau wayar putus..

Share this post


Link to post
Share on other sites
dah guna bateri dan memory card lain tapi still masalah jugak

[url="http://i.imgur.com/tOMT1.jpg"]file info[/url] aku tercatat
masalah sensor ni repair rm berapa?rm100 lebih ka?

canon ni warranty 1 tahun ja ka?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MenCaRi' timestamp='1297660240' post='1061901']
kedai cakap repair rm252..rosak lcd pa ntah
terus aku cancel
pandangan?
[/quote]
hmmm...aku rasa beli baru laa kot :) better quality, more functions...memang kebanyakkan compact digital sekarang ni.. dah macam kamera pakai buang jer tapi kalau memang memerlukan kamera tapi malas nak beli baru...elok baiki laa...

btw ni gambar dari Canon Powershot a1000is yang aku ambil semalam...
[IMG]http://i7.photobucket.com/albums/y293/tasek16/snowmanpink.jpg[/IMG]

Share this post


Link to post
Share on other sites
nampaknya Canon Powershot a1000is aku ni dalam kenangan.sempat guna 2 tahun ja.huhu
kena bercuti dari guna camera selama 3 bulan.nak beli baru ekonomi x stabil lagi
nnt bila nak beli camera baru, aku post minta tips

terbaiklah tasek
hasil macam dslr.simple tapi smart.guna mood apa?
aku camera yang sama tapi shot gambar tak lawa pun.haha
http://www.flickr.com/photos/syazwan

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MenCaRi' timestamp='1297862254' post='1062163']
hasil macam dslr.simple tapi smart.guna mood apa?
aku camera yang sama tapi shot gambar tak lawa pun.haha
http://www.flickr.com/photos/syazwan
[/quote]
Actually nama ko dalam list friend aku punya wife kat flickr...some of your photos memang aku ada tengok...but sekarang ni wife aku just post kat facebook ..lama tak upload ke flickr..btw photo yang ko shoot guna camera ni ok apa...aku suka tengok gambar on stage tu..bukan senang nak dapat mood macam tu...

pasal gambar kat atas..aku guna tripod..kasi slow shutter sikit (p mode) then setkan kan macro...disablekan flash...lighting just guna lampu bilik dan lampu meja anak aku..dan kasi sikit sharpness dalam ps...

Share this post


Link to post
Share on other sites
perancangan nanti nak rembat Canon PowerShot A3000 is
budget x tinggi, rm500
agak2 ok x?
atau ada cadangan lain? brand lain ke?
http://www.canon.com.my/p/EN/114-Digital-Cameras/204-Powershot/1369-PowerShot-A3000-IS

kasi la [email protected] tasek16,wife

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='MenCaRi' timestamp='1298550764' post='1063125']
perancangan nanti nak rembat Canon PowerShot A3000 is
budget x tinggi, rm500
agak2 ok x?
atau ada cadangan lain? brand lain ke?
http://www.canon.com.my/p/EN/114-Digital-Cameras/204-Powershot/1369-PowerShot-A3000-IS

kasi la [email protected] tasek16,wife
[/quote]
ok laa harga dia tu... about same price dengan A1000is masa mula2 keluar dulu...
pasal facebook check kat aku punya putera.com profile

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...