Jump to content
Sign in to follow this  
yellowbug

Tibe2 Je Acer Sy Mati Xmo Idup2...

Recommended Posts

adakah ini fakta atau rekaan semata? mcm2 dengar org cite pasal laptop acer ni...mungkin betol kot....mungkin gak salah...tp semalam laptop ACER ni tibe2 terpadam...sbb pe ek...? Kawan2...ape yg sy perlu buat...baru je gune 4 bulan...sy bukan la ahli keganasan dlm menggunakan laptop ni huhu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='yellowbug' timestamp='1291957139' post='1056116']
adakah ini fakta atau rekaan semata? mcm2 dengar org cite pasal laptop acer ni...mungkin betol kot....mungkin gak salah...tp semalam laptop ACER ni tibe2 terpadam...sbb pe ek...? Kawan2...ape yg sy perlu buat...baru je gune 4 bulan...sy bukan la ahli keganasan dlm menggunakan laptop ni huhu..
[/quote]
mmg langsung tak hidup ker..?? 4 bulan masih ada warranty... pergi claim warranty tuu <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='kae' timestamp='1291962205' post='1056118']
mmg langsung tak hidup ker..?? 4 bulan masih ada warranty... pergi claim warranty tuu <_<
[/quote]

kae....mmg baru je gune...da antar kt service centre...cume rase percaye kt lappy sndiri da ilang hehe

[quote name='kasihcahaya' timestamp='1291977252' post='1056134']
kene attack virus kot... aku kene gak gitu...
[/quote]



mgkin kot kne attack...nasib kte srupa... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Laptop tu tertutup depan mata (tgh2 on tertutup) ke sebaliknya (tadi on, pastu gi tandas, dtg tgk2 off)?

2. Acer model apa? Baru atau 2nd hand?

3. Masa laptop tertutup sendiri tu, cuaca di luar adekah hujan / kilat sabung menyabung?

4. Laptop pernah terjatuh?

5. Masa tu tengah running program apa? Atau tgh main game apa?

6. Ade bunyi pelik2 tak sebelum kejadian?

-
*. Kalau kena hck, tak mungkin tak boleh on terus.
*. Kalau kena virus, tak mungkin tak boleh idup (at least mesti ada keluar lampu).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1.Acer 4741...lampu dia x idup2...da bukak bateri gune adapter pon xmo idup...stakat ni lappy sy x pnh jatuh...t'hentak....mungkin x ade prob ngan motherboard...?

2.masa kejadian....sy tengah install program...tiada hujan...tiada guruh...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='fiqz4ce' timestamp='1292034966' post='1056196']
slm..
ada tanda2 fan bergerak tak? harddisk? lampu? lcd?

laptop ada masalah over heating tak?
[/quote]



wslm...sume x gerak...tp sblm ni mmg ade over heating...tp x sgka plak blh tros padam...dulu ms pakai laptop Dell blh je tahan 24 jam... :25:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Owh penah overheating.. Maybe masalah overheating tu berulang pastu kali ni effect kat mobo.
Tak pakai cooling pad ker?

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam..
aku pn ade prob yg sama gk..tp laptop aku da lame, acer aspire 8850 klu xslp aku..
laptop ni mati ngan sdri pastu trs xidop..mcm xde power masok..xpenah ade prob overheat
sblm ni, lg pn aku pkai cooling pad..laptop tu tibe2 je off time aku p makan..balik2 tgk da off.
pastu bl nk on blk xble..agak2 pe prob eh? board ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='yellowbug' timestamp='1291957139' post='1056116']
adakah ini fakta atau rekaan semata? mcm2 dengar org cite pasal laptop acer ni...mungkin betol kot....mungkin gak salah...tp semalam laptop ACER ni tibe2 terpadam...sbb pe ek...? Kawan2...ape yg sy perlu buat...baru je gune 4 bulan...sy bukan la ahli keganasan dlm menggunakan laptop ni huhu..
[/quote]
hai.Yellowbug.laptop dah ok ke.kalau ikut spec ni betul ke laptop awak
Acer 4741 ACER ni tibe2 terpadam
Intel® Core i3-330M processor (3 MB L3 cache, 2.13 GHz,1066 MHz)
2GB DDR3
320GB HDD
DVD SuperMulti Double Layer Drive
5-in-1 Media Reader ; HDMI™ port with HDCP support
VGA NVidia Gforce 310M/512MB Dedicated
Integrated Wireless WiFi Link 802.11b/g/Draft-N
Acer Crystal Eye High-Def webcam
Two built-in Acer 3DSonic™ stereo speakers
14″ HD Acer CineCrystal™ LED LCD
Weight 2.2kg, 6 cell battery
Super Slim design
Os Win7 Home Premium Ori (Hdd Recovery)

-Kalau pada pengalaman saya problem power mosfet atau BGA nvidia gpu (all in one chip ni kawal wifi adapter,usb port, display, dvd rom) dah mati.Tapi still ada waranty pergi claim la.

Share this post


Link to post
Share on other sites
laptop acer 4741 dengan grafik kad nvidia 310 memang ada problem dengan motherboard
tapi jangan risau, itu bukan masalah laptop.
tapi cuma masalah grafik kad, sebab grafik kad nvidia memang cepat panas.
kalau boleh disarankan sangat2 untuk jangan ON lebih dari 2 jam kalau pakai laptop yang ada grafik kad nvidia

jadi, jangan la pulak hilang percaya pada laptop sndiri.
hehhee
kalau jaga elok, boleh tahan lama.
lagipun processor i3 nih jimat bateri dan kurang panas
kira seimbang la.

selagi ada warranty, baik hantar terus pergi warranty untuk claim motherboard baru.
dan jangan lupa untuk call diorang SETIAP 3 HARI sekali.
kenapa?
sebab acer service center memang sangat lambat.
laptop acer 4530 saya dulu diorang repair dalam 4 bulan baru siap.
huhuhu.. rasa nak mengamuk pon ade..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...