Jump to content
nakal

Wireless Ada Pasword Orang Leh Ceroboh Lagi Tak

Recommended Posts

salam semua

aku sangsi sikit dengan wireless rumah aku nie..mmng dah ada pasword.bebrapa hari nie aku rasa lain mcm jer..lampu wireless tiba2 berkelip..itu tanda wireless sedang diguna...nak kata bini guna laptop dia dah lama dia tutup...skang masih kelip2 jer lampu wireless tu...mcm ada orang tengah pakai.....wireless ada pasword orang leh ceroboh ker..cam ne nak elakkan....penat2 bayar orang guna free plak kan

Share this post


Link to post
Share on other sites
boleh sgt3... ade kwan boleh buat.. just tgok tutorial kt internet jew... as simple as that
kalau boleh tukar password seminggu sekali n lau x guna matikn jew modem 2... nk tukar hari2 pun boleh password... leih gak org 2 nk backtract.... Edited by khairul_shahrizan

Share this post


Link to post
Share on other sites
semalm baru saya tukar pasword dah lama tak tukar...patut rasa slow semcm jer ada orang guna free...kiranya untuk selamat kena masuk mac address filtering ker....net setup dia cam ne try buat tak menjadi Edited by nakal

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kawan aku jenis yang suka guna backtrack utk dapatkan password wireless orang...dia guna g-sky kalau x silap aku...aku x reti pun cmne...tp agak leceh untuk dilakukan seminggu sekali...tapi berbaloi dapat guna tenet free...

ntah2 member aku duk dekat dgn rumah ko...hehe!

Kalau kita guna wireless orang, agak2 ada x cara tuan dia boleh detect selain dr wireless kelip2 tuh? mksud aku IP address ker...jarak pengguna ker... Edited by Eighty Seven

Share this post


Link to post
Share on other sites
limitkan tranmission power. pasang aluminium foil supaya omi antena tu tak bagi signal keluar.

kalau ko rajin sikit, ko pasang network monitor jadi ko tau siapa punya kerja dan apa yg dia buat. ko boleh ciluk password dia. lepas tu tukar pasword. mesti bengang gila.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ramai cakap(ikut orang cakap) wep boleh breach..
tapi berapa keping je orang yang betul2 pernah breach wep.. Edited by razirazo

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Eighty Seven' date='26 November 2010 - 02:31 AM' timestamp='1290709913' post='1054451']
Kawan aku jenis yang suka guna backtrack utk dapatkan password wireless orang...dia guna g-sky kalau x silap aku...aku x reti pun cmne...tp agak leceh untuk dilakukan seminggu sekali...tapi berbaloi dapat guna tenet free...

ntah2 member aku duk dekat dgn rumah ko...hehe!

Kalau kita guna wireless orang, agak2 ada x cara tuan dia boleh detect selain dr wireless kelip2 tuh? mksud aku IP address ker...jarak pengguna ker...
[/quote]Ada cara tuan router nak check kalau org guna wireless dia ke tak..tp jarak tu takleh la kot. sbb IP address sama ngan IP kita.
Caranya masuk router Admin Control Panel (ACP), pastu view DHCP client (or similar, bergantung kpd model router).
Nanti kluar list lebih kurang gini.
[img]https://sites.google.com/site/toysruspdc/home/dhcplist.jpg[/img]
Berdasarkan Host Name (basically nama computer / nama henpon), kita bleh agak siapa guna wireless kita.
Mcm router aku, sng nak tahu kalau ada org masuk, sbb aku dah set fixed IP kpd semua ahli keluarga.
So mana2 IP yg ada expiry tu, maknanya org luar la guna.
Lebih advanced, boleh trace org tu guna MAC address dia. Huhuhu.



[quote name='razirazo' date='27 November 2010 - 06:01 PM' timestamp='1290852117' post='1054605']
ramai cakap(ikut orang cakap) wep boleh breach..
tapi berapa keping je orang yang betul2 pernah breach wep..
[/quote]Setuju. Tak semua org ade kemahiran godam wep.
Maybe dalam sesatu DAERAH di MALAYSIA ni, hanye ade 2 org je kot yg tahu, tu pun kalau dier xde life. hahaha.

-
Lagi satu, kalau guna WPA pun still org boleh dptkan key kita tu.
Caranya just masuk router tu melalui external IP addressnya (cthnye...mls nak bg lah, nnt salah guna). ([i]TM pls don't sue me, your router's security sucks[/i])
Ramai org tak disable remote management, dan tak tukar router's default passwd (especially pengguna2 STREAMYX dan UNIFI).
Once router breached, boleh cari segala password termasuk password router, password WEP/WPA/WPA2, password account streamyx/unifi yg ada dalam router tu. Breaching UniFi router lebih mudah dari Streamyx's.

[code]Basic things to do utk securekan router:
1. Tukar password account Streamyx / Unifi etc. (wajib!)
2. Disable router remote management. (wajib!)
3. Tukar password router ACP.
4. Tukar WEP/WPA key every month.
5. Limit DHCP / IP address.
6. Set fixed IP address kat komputer2 yg kita kenal.
7. Guna MAC filter.[/code]

:D

[i]p/s: baru je breach router unifi org haha. nasib aku ni baik, pakai topi putih. kalau x, 20Mbps for free!![/i]

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku ade download software dia,..

dengan software nie,. semua orang leh jadi "pengemis wifi"


haha, sorry, tak mau bagitau...


btw, to unifi user, please disable kan remote management control rounter (DIR 615) & tukar password


indeed, suck pakguard

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='TOYSЯUS' date='27 November 2010 - 07:43 PM' timestamp='1290858200' post='1054614']
Lagi satu, kalau guna WPA pun still org boleh dptkan key kita tu.
Caranya just masuk router tu melalui external IP addressnya (cthnye...mls nak bg lah, nnt salah guna). ([i]TM pls don't sue me, your router's security sucks[/i])
Ramai org tak disable remote management, dan tak tukar router's default passwd (especially pengguna2 STREAMYX dan UNIFI).
[/quote]
kenapa modem stimix takleh tukar password? aku mula2 dapat streamix aritu tanya diorang apesal takleh tukar? admin/admin je? aku pernah tengok kawan aku punya modem dsl Dlink boleh tukar password dan boleh reset button kalau ada problem/orang godam

dan function dalam die macam takde ape2 pun...just setup id-password dan entah apa lagi tah...aku nak limitkan pengguna tak dapat

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Panglima Khalid' date='28 November 2010 - 06:27 AM' timestamp='1290896829' post='1054644']
kenapa modem stimix takleh tukar password? aku mula2 dapat streamix aritu tanya diorang apesal takleh tukar? admin/admin je? aku pernah tengok kawan aku punya modem dsl Dlink boleh tukar password dan boleh reset button kalau ada problem/orang godam

dan function dalam die macam takde ape2 pun...just setup id-password dan entah apa lagi tah...aku nak limitkan pengguna tak dapat
[/quote]
pakai modem sendiri je. puas hati.
aku dari dulu skeptikal dengan barang yang tm bagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Panglima Khalid' date='28 November 2010 - 06:27 AM' timestamp='1290896829' post='1054644']
kenapa modem stimix takleh tukar password? aku mula2 dapat streamix aritu tanya diorang apesal takleh tukar? admin/admin je? aku pernah tengok kawan aku punya modem dsl Dlink boleh tukar password dan boleh reset button kalau ada problem/orang godam

dan function dalam die macam takde ape2 pun...just setup id-password dan entah apa lagi tah...aku nak limitkan pengguna tak dapat
[/quote]
Takleh tukar?
Takde options utk tukar passwd ke atau org TM tu tak bagi tukar passwd tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kalau user sikit je pakai MAC filtering senang, kalau encryption dia dapat [biskut tawar] pun tak guna pasal MAC lain(kalau dapat masuk modem lain cerita la). lari topik sikit , tapi aku tengok TM da bagus sikit pasal user baru dapat modem wireless dlink.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baca ni - http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-features/24251-thefedscanownyourwlantoo

Kesimpulannya:
1. Jangan sesekali guna WEP (dua kali takpe :P)
2. MAC filtering, hanya bagi laluan kepada wifi adapter yang dikenali sahaja.
3. Gunakan password yang kuat, elakkan menggunakan nombor talipon, birthday. Campuradukkan alphanumeric, special characters. contoh: [email protected] Ini untuk mengelakkan dari terkena dictionary attack.

Share this post


Link to post
Share on other sites
setuju sgt2 ngan zeph.. jangan guna WEP.. sgt2 mudah utk diceroboh.. script kiddies pon boleh pecah masuk sebab terlampau mudah..

beware :140:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[color=#000000]Bro [/color][url="http://support.dlink.com.tw/"][color=#000000][font=Tahoma, Helvetica, Geneva, Arial, sans-serif][size=3][left]DIR-615[/left][/size][/font][/color][/url][color=#000000] [/color]
[color=#000000]Kat mana nak seting limit user unifi nih??[/color]

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.dlink.com/DIR-615

tukar wifi antenna kepada antenna kontot @ low gain supaya liputan wifi tak keluar rumah jauh sangat

set tx/rx.power kepada low

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sape tau nk seting limit user DIR615 tu eh..

Pasal low anthena? aku rasa x efektif.. kot leh tarik yg pakai booster.. huhu umah aku pakai booster tp pakai utk amik line bilik sebelah jer..

Share this post


Link to post
Share on other sites
mmg best pecah passwoord org nie...kat umah nie ade 3 password dh kne pecah...boleh dpt 4mbps wifi...semenjak dh pkai unifi nie dh tinggal keje jahat tu..kuang kuang...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='dvdbane' timestamp='1328293245' post='1078828']
org lain pecah password ko plak.....unifi tu...hahhahaa
[/quote]

x pe sharing..haha :3:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='meerforall' timestamp='1328301529' post='1078830'] x pe sharing..haha :3: [/quote]

hahah kira memahami la ni..
hahaha umah aku pakai unifi share2 gak 1 rumah..
siap torent lg..
tv layan en nordin youtube.. haha
lg pun org amik line kita leh tgk kan..
tp mcm mana nk limit aku xpandai r.

Share this post


Link to post
Share on other sites
as peminjam internet jiran yg tegar. :159:

buat macc filtering
tukar username n password router.
limitkan ip

org yg x tukar ni mmg x kesah hal kselamatan diorang..men in the middle attack pon boleh jadik..llagi yg ade guna credit card..

tp aku pinjam je..x lbih dri tu..huhu :140:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...