Jump to content
rieyna168

Bagaimana Membuat Games Arcade Utk Forum

Recommended Posts

Salam wat semua warga PDC.. rina nak tanya wat sesiapa yg terror bab2 games ni. Rina ada create 1 forum dan rina bercadang nak masukkan Arcade games dalam forum tersebut. Soalnya skrg ni, rina tak tahu camne nak wat games utk forum. Bolehlah kiranya sesiapa yg arif ttg ini bantu rina. rina nak wat seperti yg ada dalam website ni -> [url="http://www.tanyasifu.com/forum/arcade.php"]Klik[/url]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Biasanya games untuk dimainkan secara online dibuat dengan menggunakan Flash....

Ko boleh attach SWF file kat forum atau website untuk user2 main kat situ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bagaimana caranya bro?
Boleh tak sesapa yg tahu wat Flash tu,tolong watkan utk rina? nanti rina sendiri akan attach file tu dlm forum.. Rina sanggup wat bayaran utk khidmat bantuan tersebut kerna rina tahu utk buat nya rasanya bukan mudah utk org yg xtahu cam rina ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ryna168' date='25 February 2010 - 02:44 PM' timestamp='1267080249' post='1018964']
Bagaimana caranya bro?
Boleh tak sesapa yg tahu wat Flash tu,tolong watkan utk rina? nanti rina sendiri akan attach file tu dlm forum.. Rina sanggup wat bayaran utk khidmat bantuan tersebut kerna rina tahu utk buat nya rasanya bukan mudah utk org yg xtahu cam rina ni.
[/quote]
Kalau ryna nak dapat free flash games... ryna boleh apply jadi publisher untuk penyedia perkhidmatan flash game seperti Mochimedia, Kongregate dan sebagainya. Untuk pengetahuan ryna, nak buat game bukan senang woooo.... satu game cost dia boleh cecah RM5K nak buat....

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='LanoQ' date='25 February 2010 - 10:14 PM' timestamp='1267110878' post='1019090']
Kalau ryna nak dapat free flash games... ryna boleh apply jadi publisher untuk penyedia perkhidmatan flash game seperti Mochimedia, Kongregate dan sebagainya. Untuk pengetahuan ryna, nak buat game bukan senang woooo.... satu game cost dia boleh cecah RM5K nak buat....
[/quote]


perrrgh! RM5K? mahal seyy.. maksudnya ni, kos ni utk wat games baru ke?Rina xnaklah wat games baru sbb rina ni bukan pandai pun bab ni. Rina nak yang free flash games je. Camne cara nak jadi publisher tu? Yang rina cuma nak wat ni, just games on9 yg user2 dlm forum rina leh main. At least,xdalah kosong sgt.Sambil dorang berforum,dorang leh main games & bersaing sesama sendiri dlm tu.

Actually nak tanya, games yg mcm dlm link yg rina post tu, dorang create sendiri & berbayar ke bro? Edited by ryna168

Share this post


Link to post
Share on other sites
Actually game boleh sama ada letakkan sendiri kat website setelah mendapat kebenaran dari owner games tersebut atau jadi publisher seperti yang dah aku explain sebelum nie.

Nak jadi publisher... try baca [url="https://www.mochimedia.com/publishers/index.html"]SINI[/url]. Baca dan pahamkan betul2x... Dapat gak income kalau ko jadi publisher nie. Jadi takler kosong jer kan.. hehehe.

Kalau taknak susah2x... ryna amik jer lah game2 yang saya penah buat dulu yang ada kat website seperti signature. Kalau nak letak kat website/forum, just amik URL code dia dan insert kat website/forum ryna tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rina dah register kat situ sebagai publishers. tapi dah wat byk kali & cuba fhm apa yg dikehendaki, still tak pandai gak camne nak veried domain. Ni rina post apa yg ada dlm file publishers tersebut.hope dpt bantu rina camne nak settle bhgn ni.


Welcome to Mochi for Publishers!You are now logged in to your account. Here's a few things to help you out for your first time.Some Things To Get You Started…
* Setup the domain where you'll be hosting games
You can get stats and earn money for any Mochi game you place on your site. In order to get credit as a publisher, games must be downloaded and hosted from
your verified domain.


Publisher Settings
Your Domains - ams-thegunners.forumotion.com
Status - Verify Domain

**Tgk cam kat atas ni, dorang bgtau status verify tp bila rina klik, kuar lak yg camni:

We're sorry, but the contents of your mochi.html file does not contain your unique key. Please add your key to your site's mochi.html file, or if you need any assistance, please let us know at [email protected]

Your domain was registered successfully. You may now start earning revenue based on ad impressions served from your domain and view your site's analytics.

The domain you are attempting to verify is not a valid domain. Please edit your domain and try again.

There was a problem communicating with the Mochi server. We are unable to verify your domain at this time.

Disini lak, ada diajar camne cara nak verify, tp rina xfaham camne nak wat:
How to verify your domain:
1. Create a blank HTML file and paste the following text into the file: 790cc0964e..................
2. Make sure that there is no other text or HTML in the file.
3. Save this file and name it mochi.html.
4. Upload this file to the root directory of your web site.

For example, if your domain is www.myawesomearcade.com, you'll need to save your mochi.html file to www.myawesomearcade.com/mochi.html.

Nak minta tunjuk ajar bro camne nak settle masalah ni. Rina berkenan gak nak jadi publisher kat situ sbb byk games dlm tu yang leh upload gi forum rina.

Kalau nak ambik games dari bro lanog tu kira publisher gak ke? camne nak paste url gi website..xfaham.

Share this post


Link to post
Share on other sites
pic 1:
[img]http://i62.servimg.com/u/f62/13/72/74/06/sifu10.jpg[/img]

pic 2:
[img]http://i62.servimg.com/u/f62/13/72/74/06/ams10.jpg[/img]

Dalam pic 1 tu ada ditunjukkan pemilik forum tersebut meletakkan games tu kat main Headers & Navigation beliau. Pis kedua lak website rina. Rina nak create games folder rina & letak kat bahagian seperti yg rina tunjukkan tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ryna kalau ada apa2 permasalah boleh check dekat bahagian documentation atau berhubung terus dengan Support diorang melalui e-mail atau PM. Aku tak tau sangat sebab aku bukan Publisher dan tak penah guna Publisher Control Panel etc.

Aku cuma Developer sahaja... hehehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dorang ada ajar tu camne cara verify, tp rina xfaham camne nak buat.

How to verify your domain:
1. Create a blank HTML file and paste the following text into the file: 790cc0964e..................
2. Make sure that there is no other text or HTML in the file.
3. Save this file and name it mochi.html.
4. Upload this file to the root directory of your web site.

Cthnya, nak wat HTML kosong tu..

Ada website lain selain yg tu tak utk jadi publisher?

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='ryna168' date='03 March 2010 - 02:54 PM' timestamp='1267599293' post='1019897']
Dorang ada ajar tu camne cara verify, tp rina xfaham camne nak buat.

How to verify your domain:
1. Create a blank HTML file and paste the following text into the file: 790cc0964e..................
2. Make sure that there is no other text or HTML in the file.
3. Save this file and name it mochi.html.
4. Upload this file to the root directory of your web site.

Cthnya, nak wat HTML kosong tu..

Ada website lain selain yg tu tak utk jadi publisher?
[/quote]
Kalau macam tu, anda perlu belajar memahami cara membina basic HTML dulu sebelum boleh buat website bekenaan.

Oleh kerana ryna guna forumation... nak embed Flash dalam forum senang jer.. gunakan tag <SWF> .... link URL game dari website lain.... </SWF>.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ape aku tahu laaa ko kna ada sofwere or kna beli sofwere
lepas tu ko upload kat forum ...

kemudian bru ko cri games ape yg ko nak masukkn ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...