Jump to content
sh4m_1

USB Wireless long range...

Recommended Posts

aku nak cari usb wireless untuk laptop aku...
kes nyer macam ni..

aku nak dapat wireless adik aku, tp jarak kami agak jauh sikit(maybe 300m kot).... so ade x usb wireless yg long-range nye besar..??
kalu leh yg paling besar la long-range nye..

Share this post


Link to post
Share on other sites
member aku balik kampung(cuti sem) , aku nampak dia pakai pun kadang2 je pasal kat umah ni ade streamyx dah pun. Aku pakai aztech usb sangkut luar tingkap (aku connect signal dari lab computer dari kolej aku tingkat 2 ) dalam 200-250m dapat signal 2-3bar .Kalau line of sight dia straight terus boleh je tapi kalau kawasan [email protected] berpokok memang susah nak dapat .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cuba cari brand GSKY (jangan tanya aku nak cari kat mana)
Ada 2 vesion x silap aku 500mW & 1000mW
Kalo yang 500mW x silap aku boleh catch signal maksimum 500m
Kalo 1000mW aku x pasti tp for sure lebih dr tu
Kalo combine ngan CD Backtrack...boleh guna banyak point tu ::icon_razz::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku ade terbaca bendaalah ni pon memang boleh pakai long range..
Alfa AWUS036H 1000mW

Hari tu ada budak2 lowyat jual lebih kurang RM180....
tapi sekarang tak tau le...

tak baik masta bazsh ajar orang buat macam tu ::icon_pirat:: ::icon_pirat::

Share this post


Link to post
Share on other sites
rm4.30 wrote:Aku ade terbaca bendaalah ni pon memang boleh pakai long range..
Alfa AWUS036H 1000mW

Hari tu ada budak2 lowyat jual lebih kurang RM180....
tapi sekarang tak tau le...

tak baik masta bazsh ajar orang buat macam tu ::icon_pirat:: ::icon_pirat::


aku dah usha mende ni.. gune gugel.. tp stabel ke..? penah pakai?

olee wrote:sy guna D-LINK N (230) series, ok dan stabil.. ::icon_biggrin::

olee, jauh x leh access..?? brape meter..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku cuma pernah baca kat satu forum
yang bendaalah ni 20x ganda kekuatan dia dari
wifi biasa..
cuma aku tak pernah pakai.
cuba ko tengoklah review2 kat google.
servey dulu baru beli...

Share this post


Link to post
Share on other sites
rm4.30 wrote:aku cuma pernah baca kat satu forum
yang bendaalah ni 20x ganda kekuatan dia dari
wifi biasa..
cuma aku tak pernah pakai.
cuba ko tengoklah review2 kat google.
servey dulu baru beli...


yg mane satu tu "bendaalah"????

Share this post


Link to post
Share on other sites
sh4m wrote:aku nak cari usb wireless untuk laptop aku...
kes nyer macam ni..

aku nak dapat wireless adik aku, tp jarak kami agak jauh sikit(maybe 300m kot).... so ade x usb wireless yg long-range nye besar..??
kalu leh yg paling besar la long-range nye..


laptop dah ada wifi sendiri..

kalau support g ( a/b/g/n ) pun dah cukup....

janji router wifi kena buat low range ke 6mb baru jarak dia lagi luas..

kalau nak wat wifi to wifi ( ad hoc.. memang tak dapat la ) kalau dapat pun selalu terputus.

**tapi kena citer gak detail sket tompo geografi dia..
baru senang nak bagi tau brg apa patut pakai.

senang lakar keadaan kat paintbrush.. save ke jpg upload ke host an image ( image shack )
past link image kat sini...

Share this post


Link to post
Share on other sites
sh4m wrote:
rm4.30 wrote:aku cuma pernah baca kat satu forum
yang bendaalah ni 20x ganda kekuatan dia dari
wifi biasa..
cuma aku tak pernah pakai.
cuba ko tengoklah review2 kat google.
servey dulu baru beli...


yg mane satu tu "bendaalah"????

WLAN adapter tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
seyesly... aku nyer wifi built-in ni cam hampeh... aku pakai broadcom... kalu nak beza ngan membe aku nyer, atheros..

skrg ni... aku ade 1 teori yg konfius..... kalu aku beli wifi usb ni, of course wifi usb ni leh detect wifi adapter tu.. tp wifi adapter tu leh detect ke wifi usb ni...???? wifi adapater pun ade range2 tertentu jugak kan..???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hackezkk wrote:http://dplanet.biz/alfa.com/images/AWUSO36H.JPG

aku da angkat tuh..memang cun gile...dari low trus jadi excellent..tp bkn alfa punye la..alfa oem..aku beli GSKY..bentuk sama mcm gambar tu..cop je lain..hahah..performance ok..xputus2...biskut tawar wep pn bole...hohoo

Yups...tu brand yang aku cakap ::icon_smile::
Bro guna version 500mW ke 1000mW?
Berapa banyak AP dapat detect?
Hehe....Backtrack ler tu
Tp jangan guna untuk kejahatan
Tumpang yang free udah la

Share this post


Link to post
Share on other sites
akunyer 500watt
pas beli baru ternampak 1000 watt
hahhah
performance aku rase original alfa lagi byk detect kot
ntahler...
sbb ape yg laptop aku detect..yg tu la gsky ni detect..tp yg low2 sume jadi excellent
::icon_biggrin::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hackezkk wrote:akunyer 500watt
pas beli baru ternampak 1000 watt
hahhah
performance aku rase original alfa lagi byk detect kot
ntahler...
sbb ape yg laptop aku detect..yg tu la gsky ni detect..tp yg low2 sume jadi excellent
::icon_biggrin::

Bro pernah guna ori Alfa nyer Wifi Adapter ke?
Maybe dalam lingkungan coverage tu x ramai yg pakai Wifi kot

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku ade jual benda ni..kot2 sape berminat sila PM

[spoiler][img]http://img17.imageshack.us/img17/1921/usbadapter.jpg[/img]


[color=blue][size=5]
[b]Wireless USB adapter : High Power 1000mW
[/b][/size]
[/color]

[b]Standard[/b] IEEE 802.11b/g
[b]Antenna[/b] Gain 5dbi [b][i](Detachable)[/i][/b]
[b]Frequency Range[/b] 2.400GHz~2.48GHz
[b]Operating Frequency / Channel[/b] 2.412~2.462GHz(Canada, FCC) / 11Channels 2.412~2.484GHz(Japan, TELEC) / 14 Channels 2.412~2.472GHz(Euro, ETSI) / 13 Channels
[b]Modulation Technique[/b] Orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) Direct Sequence Spread Spectrum (CCK, DQPSK, DBOSK)
[b]Security[/b] 64/128bit WEP, WPA, WPA2, 802. 1x and 802.11i
[b]Media Access Protocol[/b] CSMA/CA (Collision Avoidance)
[b]Output Power (HIGH-POWER)[/b] 11g:24dBm (T ypical)±1 11b:30dBm (Typical)±1
[b]Data Rate[/b] 11g: 54, 48, 36, 24, 18, 12, 9 and 6Mbps with auto-rate fall back 11b: 11, 5.5, 2, and 1Mbps with auto-rate fall back
[b]Sensitivity[/b]: 54Mbps: -68dBm 11Mbps: -80dBm
[b]Working Mode[/b] Ad-Hoc or Infrastructure
[b]Throughput[/b] [email protected]; [email protected]
[b]Interface[/b] mini USB
[b]Operating Temperature[/b] 0~60¢J ambient temperature
[b]Storage Temperature[/b] -20~70¢J ambient temperature
[b]Power Consumption[/b] 290mA at 5VDC (Max.)
[b]Operating & Storage[/b] Humidity 10%~90%(non-condensing)
[b]Operating System [/b]Support Windows® 98SE, ME, 2000, XP, SP2, SP3, Vista, MAC, Linux
[b]Approval[/b] FCC Parts 15 CE

here's the short brief about this product

1. it's just a normal USB adapter that u have seen / used before but with
i. high power. it's 1000mW @ 30dbm
ii. it's with detachable antenna..so u can upgrade to higher gain antenna or change with directional antenna
iii. it's comes with 5dBi..even some of the AP / router out there only give u 2-3 dBi only :P

2. Why do u need this adapter?
* to extend u'r wifi coverage..i have tested with [b]Dlink DWA-11[/b]0 (cost u around rm9x)..so u can see the comparison

[spoiler][img]http://img229.imageshack.us/img229/943/dlinkdwa110.jpg[/img][/spoiler]

Another comparison with other adapter: [b]Intel 3945ABG[/b]

[spoiler][img]http://img32.imageshack.us/img32/6974/intel3945abg.jpg[/img][/spoiler]

[b]CNET CUA-854-XL[/b]

[spoiler][img]http://img686.imageshack.us/img686/4233/cnetcua854xlcopy.jpg[/img][/spoiler]

Utility

[spoiler][img]http://img262.imageshack.us/img262/65/rtl8187utility.jpg[/img][/spoiler]

3. this adapter using REALTEK 8187..u can see from the screenies

4. It have been tested with Windows 7 but i only install the driver not software :P

5. it can be an AP / access point using the software given..the method is soo easy..just follow the quick wizard

COD at Kota Bharu, Kelantan onli but at my convenience place
[u]
[b]Warranty?? [/b][/u]

2 weeks 1 to 1 exchange. U bear the postage cost to me i will return it to u with no extra postage cost

3 or 6 Months for manufacturer defects. Buyer bear the 2 way postage cost

[color=red][size=6][b]PRICE:

[color=blue]* RM160 with Postage within Peninsular. 3 months warranty

* RM165 with postage for East Malaysia. 3 months warranty[/size]

* RM175 with postage within Peninsular. 6 months warranty

* RM180 for east Malaysia. 6 months warranty[/b][/color][/color]

My MAYBANK account and email will be PM / email to interested buyer

Availability = more than 10 units [/spoiler]

Share this post


Link to post
Share on other sites
memang berminat sungguh dengan mende alah nih...lagi2 klu antena tuh upgrade yang lagi panjang skit, lagi luas coverage :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='myee' date='27 April 2010 - 08:52 PM' timestamp='1272372725' post='1027758']
memang berminat sungguh dengan mende alah nih...lagi2 klu antena tuh upgrade yang lagi panjang skit, lagi luas coverage :lol:
[/quote]

sbb tu kita perlukan detachable antenna ngan high gain B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...