Jump to content
Sign in to follow this  
mfaizal2008

Benarkah hard disk jenama Maxtor, WD dan Seagate bermasalah!?!?

Recommended Posts

Dulu PC aku mempunyai 2 hard disk, satu jenama Maxtor Fireball 3 dan satu lg jenama WD dua-dua jenis IDE... Tak lama lepas tu hard disk jenama WD ni mula buat hal, aku terpaksa kerap format sbb selalu fail system windows corrupt. Bila scan dgn HDD Regenerator aku terkejut bila utilities tu jumpa berjuta-juta bad sector dlm hard disk WD tu... Kemudian HD maxtor aku lak buat hal sebab xleh detect oleh BIOS dan ada bunyi pelik kat hard disk tu. Bila aku surf internet kebanyakan pengguna mengeluh dgn kualiti hd maxtor ni yg cepat rosak. Dan kepercayaan aku terhadap hard disk WD dan Maxtor mula berkurangan. Dalam 3 bulan lepas aku beli hard disk SATA jenama WD Scorpio (320 GB) utk laptop aku bg menggantikan HD Hitachi (160 GB) dan hd lama tu aku jdkan external drive... Baru-baru ni HD WD tu mula menunjukkan masalah apabila xleh load windows. Aku re-format dan re-install windows juga gagal. Lepas scan dgn HDD Regenerator, aku terkejut beruk, ungka, cipan, tapir dan sewaktu dengannya apabila ia detect berjuta-juta bad sector pd HD yg aku baru beli x sampai 6 bulan pun... Lepas kes itu kepercayaan aku terhadap jenama WD dan Maxtor terus lingkup.... Aku terpaksa backup balik semua kandungan dlm HD WD mana yg x terjejas dan try utk Low Level Format. Kalo fail jugak terpaksa lah return balik... Sbb ada waranty 1 tahun... So cmne lak dgn korang pernah alami problem dgn hard disk paling buruk kualiti dia ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
wd 320gb sata aku baru setahun asyik masalah saja. baru 8 bulan guna tak boleh pusing rma dapat baru. ini dah 4 bulan ada bad sector pulak.

hitachi desktar ide 72gb tahun 200* terpaksa jadi back-up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
setakat ni aku lebih suka seagate, so far dah dekat 2thn takde problem.walaupun aku kerap format dlm sebulan 2kali..skrg ni dah beratus kali pun dah tak igt..tapi still ok ::icon_cheers:: ::icon_cheers::

Share this post


Link to post
Share on other sites
apesal trok sangat bad sector hdisc ko ni
aku pun pkai maxtor gak 8.5G dr tahun 2000 lg
running windows pon ok je
siap aku tarok crysis game lg
bad sector pon xde le trok sngat
kesemua hdisc ko tu dr pc yg same ke..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hard Disk Maxtor tu jenis 30GB Fireball 3. Aku tanya org yg pandai repair hard disk, dia kata ada bearing spinner disk kat dlm dah rosak... Kalo repair mahu kena 4-5 nam ratus... Peh syg tol ada data penting dlm hd tu... nak cari replacement hd yg sama brand, model pun susah nak cari... Yg byk jumpa ialah 20GB je... 30GB mmg rare... WD lak kalo tak silap model dia WD Caviar... Jenis IDE... Mula-2 aku pakai WD tu utk PC aku, pastu WD tu problem aku cari lak HD lain... Beli jenama Maxtor Fireball 3 ni... Pun hampeh gak... Yang kes ni dah lama bertahun-tahun lepas... HD tu pun masih aku simpan lg, x tau cmne nak repair... Yg kes baru ni HD WD Scorpio 320 GB ni baru 6 bulan pakai bikin problem, nampak sgt WD ni x tahan lasak... Sedangkan HD Hitachi aku ni molek je... Walaupun dah nak masuk 1 tahun...

Share this post


Link to post
Share on other sites
::icon_neutral::

Dah nasib la tu, takde rezeki.. Kadang2 ergantung jugak kepada batch hdd tu, ada batch yang banyak problem..e

Rasa2nya yang paling kerap rosak Maxtor la.. Dengan aku ada hdd Seagate 40GB dalam 7 tahun yang masih beroperasi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rasanya...ikut nasib. Pc lama saya pakai Maxtor 40Gb dah 6 Tahun masih ok. Pc yg ke 2 ni pakai WD 180Gb dah 4 Tahun masih ok. Keduanya IDE. Skrg dok plan nak beli HD Sata 500Gb tapi tak tau nak beli brand mana lagi. Tapi pc kawan saya HD dia lebih baru tapi dah kong. Tak pasti brand apa. Rezeki masing2 tak sama nampaknya.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Byk sebab boleh menyebabkan sesuatu hard disk tu problem. Contohnya:~

i. Pengerakkan Fizikal(Gegaran yang terlalu/Jatuh)
ii. Tidak tutup komputer secara betul. (Selalu org yg tutup terus, tutup direct pakai switch on/off tanpa gunakan kaedah start->turn off computer, dan tunggu sehingga komputer off dengan sendirinya).
iii. selalu menggunakan reset switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ScareCreW wrote:kalau begitu kenapa dua biji wd sata 320gb baru setahun rosak, ibm ide 72gb dah entah berapa tahun tak rosak ?

pc yg sama, pengguna yg sama, cara menggunakan pc yg sama ?


persoalan yg sukar nak jawap, kecuali jika sejak awal guna hingga rosak dibuat pemerhatian teliti dr segala sudut, mcm org buat test dlm lab.

sebab kalau ScareCrew tanya soalan begitu, org yg ada pengalaman berbeza akan keluarkan soalan sebaliknya, contoh : aku ada HDD brand XXX & YYY, dua2 dh x tahun, still ok, on 24jam, bla..bla.. so bagaimana jawapannya?

cth lain, kat sini ada 3 lab, setiap lab ada 5 pc, semua hdd samsung 40GB IDE, hdd brand sama, model sama, beli tarikh sama, disetup org sama, cuma digunakan oleh org berbeza, dan diguna oleh ramai org setiap hari.

so, ada antara HDD ni yg rosak selepas 3 tahun, ada yg masuk tahun ke4 still ok, ada lepas 2 thn S.M.A.R.T status dh ada error tp blh guna lagi, jadi dr situ apa kesimpulannya? aku pun tak tahu ::icon_lol::

ada model hdd yg mmg bermasalah, cth Seagtae 1TB, ada firmware/model tertentu yg ada masalah.
ada hdd brand lain yg jgk ada masalah, tp kurang terpalit keburukan disebabkan proses warranty yg bagus.

paling selamat sekarang ni, beli HDD yg warranty panjang, dan support nya bagus, kalau cari review psl hdd mana "rosak" blh kata semua org, ada pengalaman rosak dengan semua brand, tp tak semua org ada pengalaman amat buruk dgn support bagi sesuatu brand.

**kalau selalu t0rrent pun blh jd punca hdd problem ::icon_cat::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kes tak jaga HDD ni, Maxtor fireball aku tahun 2000 elok lagi tapi dah ada bad sector, WD ada banyak sangat satu pun tak rosak.

Kalau jenis rosak tu, mungkin tak periksa jenis, model yang firmware ada masalah. (Tak pun masa beli tu nak murah je terlepas pandang.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku guna WD dah 4 tahun lebih ok xdak masalah lagi... pc bapak aku pun guna WD 4 tahun lebih gak... pc kedua aku kat kampung pun WD guna dekat 3 tahun pun masih xdak problem... n dalam stor aku pun still ada hdd brand Maxtor n WD masih lagi berfungsi dgn jayanya.. cuma aku xguna dua tu cz 20GB space hohoho

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam,

ada lagi faktor lain yg boleh buat hdd cepat rosak, yg paling biasa org terlepas pandang ialah suhu dlm casing. operating temp hdd ni takleh tinggi sgt sbb akan efek magnetic dia nnt dan data mudah corrupt.

lagi satu yg aku perasan ialah klu suka pindah2 pc cam bawa dlm keter atau atas motor. kene ingt hdd ni pantang dihentak, klu hentak cepat la rosak hdd tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalau sume brand tu x ok..nk guna yg mane bro?huhuhu.. kalau WD tu aku mmg aku slalu dgr suke buat hal.. aku penah jgk kene WD 60gb aku beli 4 thn lps.. baru pakai x sampai 2 bulan rosak.. nasib baik ada waranty lg.. lps klim waranty aku guna sampai sekarang WD 60gb .. masih elok.. hdd Seagate plak stahu aku brand yg paling ok.. aku guna hdd Seagate 500gb dah msk 3 thn x penah ada masalah jgk.. tp aku ada jgk dgr hari tu yg hdd Seagate 500gb ni cpt rosak... masalah ni ada di bincang dlm putera.com dulu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
mfaizal2008 wrote:Kalo kita nak claim RMA cmne ek?


paling mudah hantar ke kedai kita beli, kedai tu akan hantarkan ke service center @ replace terus kalau ckp syarat. Syarat bergantung pada kedai, sbb tu masa beli kena fikirkan beberapa perkara utk memudahkan urusan :

1. lokasi kedai
-kalau duduk kedah, beli kat KL, kedai tu ada satu cawangan je kat KL, kan jauh/susah nak hantar semula ke kedai.
-tp masih ada pilihan, dgn hantar terus ke pusat servis terdekat, takyah ke kedai dah.
-sbb tu aku suka pesan kat kawan2 yg nak shopping kat pc fair, kalau nk beli, check dulu alamat kedai gerai2 kat pc fair, sbb ada kes, beri barang murah, pakai 2-3 hr adapter rosak, nak claim, sekali tgk....alamat kedai dari penang daaa.

2. polisi warranty kedai tersebut, selain polisi warranty dari kilang
-one to one replace, ada kedai 3hari/7hari, ada yg 1-1 kalau rosak tu takde kesan burn mark/water mark, bla..bla..
-kadang2 ada tulis 3 tahun warranty, tp kedai cover 1 tahun jer, 2 thn lagi sendiri hantar ke pusat servis/atau kedai ambil caj kalau htr kat dia

3.lokasi pusat servis
-kalau brand yg pasarannya luas kat Malaysia ni, takde masalah sgt, byk cawangan
-kalau yg kurang glamer,kadang2 ada 2-3 pusat je utk seluruh malaysia


so kalau jelas2 smua benda tu, baru jelas bila rosak, nak ke mana
mcm HDD, tak silap aku seagate, blh hantar RMA dgn POS HDD rosak ke pst service, tp kena ikt aturan la, pembungkusan semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku dah pakai WD selama 5 tahun kat desktop aku dan performance alhamdulillah dan jarang sekali format.. ::icon_cheers:: ::icon_cheers::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...