Jump to content
Sign in to follow this  
Guest

tentang kvr800 dengan kvr 1066 mhz

Recommended Posts

Guest
assalamualaikum..nk tanya kpde otai bolehkah ram kvr800 dipakai bersama dengan kvr 1066? jadi dia baca 800 ke atau 1066

Share this post


Link to post
Share on other sites
jika ada 800mhz elok beli 800 tu... takut nanti akan kuar BSOD.

sesetengah model mobo jika ada kekeliruan capaian RAM mengakibat BSOD pada os windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sori..nak tumpang topik..hehe

Motherboard aku support DDR2 1066(OC)/800/667..skang ni aku guna ram DDR2 800 kingston.

Soalan no.1, kalo aku nak guna fungsi 1066 tu, adakah aku kena tukar ram yg high performance tu atau ram biasa ni pun leh OC?

Soalan no.2, terasa tak perbezaannya kalu kita guna 1066 ngan 800 tu? sbb aku cuba monitor ram usage aku, tak fully utilize pun, biasanya 30% je drp 4Gb. Aku pakai win7 64bit...

Harap anda semua ada yg dapat membantu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
penbiru2009 wrote:Sori..nak tumpang topik..hehe

Motherboard aku support DDR2 1066(OC)/800/667..skang ni aku guna ram DDR2 800 kingston.

Soalan no.1, kalo aku nak guna fungsi 1066 tu, adakah aku kena tukar ram yg high performance tu atau ram biasa ni pun leh OC?

Soalan no.2, terasa tak perbezaannya kalu kita guna 1066 ngan 800 tu? sbb aku cuba monitor ram usage aku, tak fully utilize pun, biasanya 30% je drp 4Gb. Aku pakai win7 64bit...

Harap anda semua ada yg dapat membantu..


kalo nak pki 1066 tu ko kene guna apa2 jenis ram yg speed 1066 dan kene set manual divider speed 1066 tu kat bios.
ram biasa aku rasa tak leh oc smpi 1066.
beza speed 800 ngan 1066 tak beza sgt kalo setakat guna pc biasa2 je..kalo main benchmark2 nih nampak la beza..gaming pun ko tak dpt rasa beza performance.

Share this post


Link to post
Share on other sites
penbiru2009 wrote:Dah lama aku tinggalkan dunia gaming ni..skang lebih kepada software dan nengok movie HD.

Jadi tak perlu la aku tukar ram 800Mhz tu ye?


dari cara guna pc tu tak perlu lah tukar ram...lebih baik tambah kapasiti ram dari speed ram.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tumpang thread...aku pakai ram corsair gaming ram memory 2gb ddr2 800mhz combine dengan kingston 1gb ddr2 800mhz...nak kena ubah timing tak kat kingston tu?atau kira dah ok kedua2 ram tu

Share this post


Link to post
Share on other sites
timing ram corsair dgn kingston tu berapa?..biasa kalo campur ram timing ketat dgn longgar ram timing akan ikut yang longgar untuk lebih stabil.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Assalamualaikum,

Xyah ubah pon takpe..Mobo sptutnya akan standardizekn timing bg sume DIMM..
Klu bleh elok pairkan dgn RAM yg sama Capacity, Frequency dan Latency.. :D

Simple guide: Capacity > Frequency > Latency

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...