Jump to content
Sign in to follow this  
md.jamal

Jimatkan pembelian dakwat printer dengan CIS - Continuous Ink Supply S

Recommended Posts

Assalamualaikum,

- kami menjual dan memasang set CIS untuk printer Canon dan Brother.
- juga menjual dakwat isian semula.
- anda bosan dengan harga cartridge yang mahal? refill sendiri pun agak leceh? mungkin anda boleh cuba
beralih kepada sistem dakwat berterusan ini.

Maklumat lanjut boleh diperolehi di laman web kami di www.inkcommunity.bravehost.com

Maklumat hubungan semuanya ada disana atau anda boleh menghubungi saya menerusi:

e-mail: [email protected]
h/p : 012-7651264

Share this post


Link to post
Share on other sites
hp punyer tak banyak yang boleh buat....carriage compartment dia sempit sangat.
kalau hp2560 tu boleh lagi...tapi single function jer la.

nie pun tengah buat r&d untuk model hp terbaru...all in one masih tak dapat lagi buat masa nie.
so far canon dengan brother are the best....tapi tu pun mungkin tak lama sebab model terbaru diorang yang bakal menggantikan MP145 iaitu MP245 dah di revised design dia utk mengelakkan cis nie. agak kacau sikit...hmmm

Share this post


Link to post
Share on other sites
huhu...so kiranya company spt canon pun tgh cuba nak but design spy printer diog x boleh dipasang dgn dakwat luar yer....diorg nih mmg bijak...tp septtnya diorg buat dakwat tu harga dia murah...nih x beli mp145 baru dlm 160...beli dakwat hita ngan colour dlm rm120...baik beli baru jer camtu..apalah diog nih...markup tinggi sgt...spttnye diorg kena turun harga baru ramai org nak beli...dakwat x perlu kualiti sgt aku pakai yg dakwat luar nih pun ok jer...xde mslh pun printer aku...huhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hehh...memang macam tu la trend industri printer sekarang. Manufacturer sanggup rugi dekat jualan printer sebab diorang akan markup diorang punyer loss drpd jualan cartridge.

Tak rasa diorang akan turunkan harga cart diorang dlm masa terdekat...iyelaa...kalau dipikirkan zaman sekarang nie 3 benda je penting...printer...kertas....dakwat!
siapa yg tak guna 3 benda nie kan.

rasa kalo bab kualiti dakwat tu memang ramai yang yang boleh kompromi...cuma sesetengah orang jer yang nak dakwat yg bebetul bagus....
macam yang kau ckp tu pun mmg betul la....dakwat luar pun ok juga...tak berapa noticeable pun beza dia.

setakat nie dakwat yang aku guna pun takde orang komplen....diorang siap buat photo print lagi. tengok formulation yang company luar tu guna utk buat ink....ader company....mcm dari china mmg tak reliable sangat...

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku ada prob gna ciss ni..
ink leaking..abis bterabo bwh printer 2..nk kata boco pn x

last2..
membe aku suh basuh je printer 2 ngn air utk bsihkn ink kt dlm body 2
slamat ke lau ikut advise dia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Huu....iyer ker?! kau guna cis yang jenis aper? kalau cis yang datang dengan phony cartridge tu, kalau takde masalah denga tank dan tubing, kemungkinan besar phony cart tu la. aku pun tak berapa yakin sangat dengan dia punyer printhead.

tapi kalau guna cis yang biasa tu, yang guna kiter punyer cart sendiri (macam yang aku jual nie la), 1st setup tu yang yang paling crucial sekali.

agaknya tangki kau tinggi sangat kot? pastikan tank tu level dengan printer...biar graviti buat keje dia.

biasanya utk 1st setup atau reflush....
- pastikan ink dalam cart tak penuh...kalau penuh kene sedut sikit...agak2 paras suku daripada cart (tak pun skodeng kat lubang cart tu dan pastikan span dia tak lencun).
Tujuan dia utk wujudkan poket udara dlm cart...poket udara nie penting utk wujudkan vacuum yang sempurna masa printing.
Kalau kita setup masa cart penuh, pergerakan carriage ke kiri kanan akan menghasilkan 'siphon effect' (macam siphon dlm jamban tu), dakwat akan tersiphon dalam cart dan akibatnya overflow. masa printer off pun dia boleh terjadi.

- masa nak sambungkan tiub ke cart, tuang dulu ink dalam tangki dlm separuh (bukak semua opening tank tu). levelkan tiub ke lantai dan biarkan dakwat dari tank mengalir sendiri hingga ke hujung...jangan paksa (dengan meninggikan tank tu ker...tiup tank ker)...lagi sekali....biar graviti buat keje dia...haha.
Bila dakwat dah sampai hujung tu, baru sambung ke cart....risau dengan air buble? tak perlu...selagi air bubble tu sikit, dia akan disedut oleh cart masa printing.

-sekarang tutup opening untuk top-up dakwat dan biarkan satu lagi terbukak...

- tgk printhead..tekap dengan tisu (tekap jer...jgn kesat)....masa kita tekap tu, tgk air bubble dgn ink dalam semua tube kat hujung sambungan...biasanya diaorang akan bergerak masuk kedalam cart....dah cun la tu!

-masukkan cartridge dlm carriage dia mcm biasa....ink tu akan ter'retract' sikit dari sambungan...tu dah ok la tu...

- print beberapa helai kertas dengan graphic yang penuh dengan kaler....takpun boleh buat template sendiri guna excel.....bua 4 column warna cyan, magenta, kuning dgn hitam....column tu jgan gemuk sangat 2 cell pun ok....cuma panjangkan kebawah....

- start print....tgk aktiviti ink kat tube dgn cart....print banyak sikit la baru nampak...

-biasanya kalau takde masalah leak dekat tank atau tube atau cart...semua akan berjalan lancar



kau punyer ink level kat tank tu normal tak? normal kalau compartment yg kecik lebih rendah daripada compartment utama...


tak boleh lap jer ker? kalau nak basuh kene bukak satu2 la printer tu....tak kisah la basuh kalau tak kene dia punyer mobo...

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku dengar kalau beli printer guna ciss waranty tak valid kan...
boleh tak kalau aku buat cam nie...
1) aku beli printer yang tak include ciss..
2) aku antar printer nie kat orang yang ade jual ciss..
3) lepas guna printer tu tetibe rosak...
4) aku cabut ciss tu aku pasang balik ink origenal..
5) aku antar balik kat kedai yang aku beli printer nal claim waranty..

boleh ke kalau wat camnie....

Share this post


Link to post
Share on other sites
md.jamal wrote:Huu....iyer ker?! kau guna cis yang jenis aper? kalau cis yang datang dengan phony cartridge tu, kalau takde masalah denga tank dan tubing, kemungkinan besar phony cart tu la. aku pun tak berapa yakin sangat dengan dia punyer printhead.

tapi kalau guna cis yang biasa tu, yang guna kiter punyer cart sendiri (macam yang aku jual nie la), 1st setup tu yang yang paling crucial sekali.

agaknya tangki kau tinggi sangat kot? pastikan tank tu level dengan printer...biar graviti buat keje dia.

biasanya utk 1st setup atau reflush....
- pastikan ink dalam cart tak penuh...kalau penuh kene sedut sikit...agak2 paras suku daripada cart (tak pun skodeng kat lubang cart tu dan pastikan span dia tak lencun).
Tujuan dia utk wujudkan poket udara dlm cart...poket udara nie penting utk wujudkan vacuum yang sempurna masa printing.
Kalau kita setup masa cart penuh, pergerakan carriage ke kiri kanan akan menghasilkan 'siphon effect' (macam siphon dlm jamban tu), dakwat akan tersiphon dalam cart dan akibatnya overflow. masa printer off pun dia boleh terjadi.

- masa nak sambungkan tiub ke cart, tuang dulu ink dalam tangki dlm separuh (bukak semua opening tank tu). levelkan tiub ke lantai dan biarkan dakwat dari tank mengalir sendiri hingga ke hujung...jangan paksa (dengan meninggikan tank tu ker...tiup tank ker)...lagi sekali....biar graviti buat keje dia...haha.
Bila dakwat dah sampai hujung tu, baru sambung ke cart....risau dengan air buble? tak perlu...selagi air bubble tu sikit, dia akan disedut oleh cart masa printing.

-sekarang tutup opening untuk top-up dakwat dan biarkan satu lagi terbukak...

- tgk printhead..tekap dengan tisu (tekap jer...jgn kesat)....masa kita tekap tu, tgk air bubble dgn ink dalam semua tube kat hujung sambungan...biasanya diaorang akan bergerak masuk kedalam cart....dah cun la tu!

-masukkan cartridge dlm carriage dia mcm biasa....ink tu akan ter'retract' sikit dari sambungan...tu dah ok la tu...

- print beberapa helai kertas dengan graphic yang penuh dengan kaler....takpun boleh buat template sendiri guna excel.....bua 4 column warna cyan, magenta, kuning dgn hitam....column tu jgan gemuk sangat 2 cell pun ok....cuma panjangkan kebawah....

- start print....tgk aktiviti ink kat tube dgn cart....print banyak sikit la baru nampak...

-biasanya kalau takde masalah leak dekat tank atau tube atau cart...semua akan berjalan lancar



kau punyer ink level kat tank tu normal tak? normal kalau compartment yg kecik lebih rendah daripada compartment utama...


tak boleh lap jer ker? kalau nak basuh kene bukak satu2 la printer tu....tak kisah la basuh kalau tak kene dia punyer mobo...


tq..
utk manual yg sgt bgus
::icon_sunny::

-------------------------------------------------------------------------

btw..
aku dah pun basuh printer 2 guna air tnpa buka apa2 komponen
fuh..mmg dahsyat..byk ink yg tperap blh bwh kt dlm printer 2
aku lalukan air dkt 5mnt bru nmpak air jernih

mlm td aku try on blik..stlh 2ari 2mlm aku keringkan
alhamdulillah..printer ip1880 aku masih dpt berfungsi dgn baik
aku da try print pn..gambar full colour pn ok je

------------------------------------------------------------------------

cumanya skrg mslh ln plak timbul..
time nk print slalu kua msg kata black x compatible

bila aku buka cek printhead..xde pn leaking
pastu aku bersihkan sket guna tisu..alhamdulillah bleh print balik

tp probny aku tpaksa ulang2 bersihkn printhead stiap kali nk print..penat weiiiii
pdhl xde leaking kt print head 2
::icon_question::

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku dengar kalau beli printer guna ciss waranty tak valid kan...
boleh tak kalau aku buat cam nie...
1) aku beli printer yang tak include ciss..
2) aku antar printer nie kat orang yang ade jual ciss..
3) lepas guna printer tu tetibe rosak...
4) aku cabut ciss tu aku pasang balik ink origenal..
5) aku antar balik kat kedai yang aku beli printer nal claim waranty..

boleh ke kalau wat camnie....


ehhh....boleh sangat tuhh! memang tu la yang orang buat selalu.

memang warranty akan void kalau guna cis kalau diorang tau(dalam kes nie, canon punyer dealer la).
sebelum hantar kat diorang, bukak dulu unit cis tu....pasang semula cart original.
jangan guna cart yang dah berlubang tu pulak.

kesan2 peninggalan unit cis tu pun kalau ada kene hilangkan dulu....bracket dia...clip...

Share this post


Link to post
Share on other sites
cumanya skrg mslh ln plak timbul..
time nk print slalu kua msg kata black x compatible

bila aku buka cek printhead..xde pn leaking
pastu aku bersihkan sket guna tisu..alhamdulillah bleh print balik

tp probny aku tpaksa ulang2 bersihkn printhead stiap kali nk print..penat weiiiii
pdhl xde leaking kt print head 2


pelik tu...

cuba buat soft reset...tgk error tu keluar lagi tak
keluarkan semua cart...off power...cabut power cord...biar 5-10 minit..
pasang semula power cord...on printer...masuk semula cart..

rasa-rasa xde masalah dengan cartridge...sebelum cuci printer tu ok jer kan?!
lagipun printer tu tak bijak mana nak bagitau ink x compatible...at least utk model tu la.
mungkin firmware dia gile sikit lepas cuci tu

cuba la dulu reset...tgk camana..

Share this post


Link to post
Share on other sites




bro
nak minta tunjuk ajar
aku rasa prob aku da samapai tahap kritikal..

1stly, level ink dalam botol ni ok ke?

2ndly, betul ke time print kena buka tutup kecil kt botol ink 2?
sbb kedai yg aku wat ciss 2 kata kena buka
tp member aku buat kt kedai lain dia x ckp pn kena buka penutup kecil 2

printer aku tgh jemur..leaking lg
(aku da dp jwpn leaking ni..sbb botol ink lebih tinggi dr printer)

::icon_scratch::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Whoaa....tau la pakai streamyx...post gambar pun pun hi-res punyer!
Nak tunggu abis loading boleh sempat baca semua topic forum dalam PUTERA nie heh....aku pakai dial-up jer...huhu! (cut cost...cut cost!!)

Ink level nampak okey jer tu....normal

Compartment yang besar tu kene sentiasa tutup...cuma bukak masa nak top up dakwat jer.
Kalau tengah guna, compartment yang kecik tu kene sentiasa bukak.

Tank nie diorang design supaya tekanan dalam dia tak berbeza dengan perubahan kuantiti dakwat. Maknanya, dakwat yang keluar tetap merasai tekanan yang sama tak kira tank penuh atau tinggal sikit (cth, tinggal 1cm jer dakwat dalam tu).
Senang kata...kalau ikut istilah thermodynamics masa belajar dulu-dulu tu...isobarically balanced lah gitu....cewahhh!
(aku suka subject nie dulu...tapi bila ambik test kantoi selalu)

So, untuk kesan nie berlaku, tu yang kene ada 2 compartment. Ada satu laluan kecik kat bawah sekali yang memisahkan antara 2 bahagian tank nih.
Dakwat yang sebenarnya keluar dari lubang kat bawah tank adalah tekanan yang terhasil daripada compartment kecik tu (tekanan yang sama dengan udara kat luar). Sebab tu masa printing, dakwat dalam compartment nie yang akan berkurang.
Dia akan turun sehingga la sampai ke laluan kecik yang aku cakap tadi tu...bila ink dah sampai ke paras nie, sikit udara akan termasuk ke compartment yang besar. Setiap kali udara msuk ke compartment besar nie, ink akan masuk ke compartment kecik...dan proses nie terus berlaku masa kita printing. Sebab tu paras dakwat kat tank kecik tu akan sentisa berada pada paras minimum.

Kesimpulannya, tank kecik tu kau kene sentiasa bukak (sebab tu dia ader bagi air filter untuk tutup lubang tu kann?!).
Kalau ditutup terus, takde udara masuk...kalau diteruskan print juga, tank akan jadi separa vacuum dan lama kelamaan cartridge susah nak keluar dakwat lagi...

Bak kata pepatah orang puteh..."air must get in for ink to get out" ::icon_smile::

Kedudukan tank pun kene natural...jangan tinggi atau rendahkan..kene level dgn printer.
Rendah ink susah masuk cart....tinggi ink suka sangat masuk cart dan overflow....toksah kacau...dan sekali lagi...biar graviti buat keje dia


Tak habis lagi loading gambar kau tu....!! ::suspect::

Share this post


Link to post
Share on other sites
Whoaa....tau la pakai streamyx...post gambar pun pun hi-res punyer!
Nak tunggu abis loading boleh sempat baca semua topic forum dalam PUTERA nie heh....aku pakai dial-up jer...huhu! (cut cost...cut cost!!)

Ink level nampak okey jer tu....normal

Compartment yang besar tu kene sentiasa tutup...cuma bukak masa nak top up dakwat jer.
Kalau tengah guna, compartment yang kecik tu kene sentiasa bukak.

Tank nie diorang design supaya tekanan dalam dia tak berbeza dengan perubahan kuantiti dakwat. Maknanya, dakwat yang keluar tetap merasai tekanan yang sama tak kira tank penuh atau tinggal sikit (cth, tinggal 1cm jer dakwat dalam tu).
Senang kata...kalau ikut istilah thermodynamics masa belajar dulu-dulu tu...isobarically balanced lah gitu....cewahhh!
(aku suka subject nie dulu...tapi bila ambik test kantoi selalu)

So, untuk kesan nie berlaku, tu yang kene ada 2 compartment. Ada satu laluan kecik kat bawah sekali yang memisahkan antara 2 bahagian tank nih.
Dakwat yang sebenarnya keluar dari lubang kat bawah tank adalah tekanan yang terhasil daripada compartment kecik tu (tekanan yang sama dengan udara kat luar). Sebab tu masa printing, dakwat dalam compartment nie yang akan berkurang.
Dia akan turun sehingga la sampai ke laluan kecik yang aku cakap tadi tu...bila ink dah sampai ke paras nie, sikit udara akan termasuk ke compartment yang besar. Setiap kali udara msuk ke compartment besar nie, ink akan masuk ke compartment kecik...dan proses nie terus berlaku masa kita printing. Sebab tu paras dakwat kat tank kecik tu akan sentisa berada pada paras minimum.

Kesimpulannya, tank kecik tu kau kene sentiasa bukak (sebab tu dia ader bagi air filter untuk tutup lubang tu kann?!).
Kalau ditutup terus, takde udara masuk...kalau diteruskan print juga, tank akan jadi separa vacuum dan lama kelamaan cartridge susah nak keluar dakwat lagi...

Bak kata pepatah orang puteh..."air must get in for ink to get out" ::icon_smile::

Kedudukan tank pun kene natural...jangan tinggi atau rendahkan..kene level dgn printer.
Rendah ink susah masuk cart....tinggi ink suka sangat masuk cart dan overflow....toksah kacau...dan sekali lagi...biar graviti buat keje dia


Tak habis lagi loading gambar kau tu....!! ::suspect::

Share this post


Link to post
Share on other sites
xde la hi-res sgt..gna camera fon je ::icon_mad::
tq bro..byk ilmu bro kongsikan

recommended seller!
::icon_cheers::

dial up ke bro?
better amek streamyx combo..sewa fon xyah baya dah
lg jimat..dan berbaloi
(iklan jp) ::icon_twisted::

Share this post


Link to post
Share on other sites
iyer ker...cam hp ker...2048x1536...boleh buat wallpaper tu.. ::icon_lol::

a'ah la...pakai dial up jer...dah 10 thn lebih dah...daftar masa jadi student dulu.
tak guna banyak...bayar pun sebulan dalam RM2-5 jer
tu yang berat sket nak tukar streamyx...

yang kata cartridge color x compatible haritu dah ok ker...agaknya memang dah rosak kot cart tu...
boring-boring asik takde kerja nie, best juga luang masa kat dalam nie cari member...
nie sesajer jer...kongsi-kongsi sket apa yang aku tau sesambil jual barang...sikit-sikit tu tau la....

Share this post


Link to post
Share on other sites
iye...n80

hari tu black yg prob..skrg dgn printer2 skali prob..leaking lg
mandikn dia smalam..tgh jemur 2

lps ni kalau prob jg jwbnya nak tuka printer je ::icon_cry::

Share this post


Link to post
Share on other sites
iye...n80

hari tu black yg prob..skrg dgn printer2 skali prob..leaking lg
mandikn dia smalam..tgh jemur 2

lps ni kalau prob jg jwbnya nak tuka printer je Crying or Very sad


ehh..jangan la tukar printer tu...sayang tuu masih boleh guna lagi...boleh settle tu leak tu!!
tapi kalau nak tukar juga, yang tu jangan buang dulu la...tolak ke kat aku harga best2 ::icon_wink::.

buat jer printer tu sampai ok..sayang tu!
aku banyak koleksi printer lama-lama...sayang nak buang sebab masih berfungsi...cuma cart jer yang takde...nak jual pun sayang...
kalau boleh dapat cart dia ingat nak jual sebagai recond punyer barang...tapi susah pulak nak dapat...hmmm

Share this post


Link to post
Share on other sites
CIS nih boleh guna kat printer Canon S200SP x???


S200SP yang printhead dia sekali dengan printer tu kan? kalau tak silap la. Printer nie carriage compartment dia compact sangat la.

Tak pernah test CIS dekat printer model nie...tak boleh nak cakap. Kalau ikut pengalaman aku boleh jer, tapi sebab tak pernah dapat printer nie, tu yang masalah tu.

Tapi kalau saudara nak cuba buat apa salahnya.
S200SP...hmmm ::icon_scratch::

Share this post


Link to post
Share on other sites
berapa rege ciss utk canon mp145?


Untuk harga, lebih jelas kalau saudara tengok di laman web saya di www.inkcommunity.bravehost.com. Dalam thread yang pertama sekali pun ade.

Maaf la sebab saya nie kat johor. Mulanya target market johor jer...pastu ada yang tanya dari luar johor...jadi, bermula dari situ saya mula buat penghantaran dengan pos sekali kalau ada yang berminat.

Lagipun ramai dah yang buat CIS nie...tak macam 2-3 tahun lepas...banyak sikit saingan.
Kene agresif sikit buat iklan ::icon_neutral:: .

Cuba la tengok-tengok dulu yerk...jangan segan2 sms/call atau e-mail kalau nak tanya aper2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
dah mcm kedai printer jer.......
printer HP masih x dpt resolve lg ker???
aq pakai HP All in 1
puas aq cari CIS yg sapot HP...
tp sume ckp de problm ::icon_neutral::

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...