Jump to content
Sign in to follow this  
Quraisya

Jom tengok resipi ape hari ni...

Recommended Posts

tu bawang putih la,sebelah kiri atas tu telur mata,pastu dlm jug tu air teh...hah apelagi ko nak tanya?

Share this post


Link to post
Share on other sites
loy_azloy wrote:tu bawang putih la,sebelah kiri atas tu telur mata,pastu dlm jug tu air teh...hah apelagi ko nak tanya?


pakcik loy marah ker..???? aku musykil so aku tanya laa...bukan ke forum nih tempat bertanya-tanya...hahahhahahaha...

aku dah cuba semalam resipi hang tuh loy..kebetulan dalam peti ais umah aku ada lagi sebungkus sosej cam ayam...hihihihihi....

sedap gak...tapi aku tak letak bawang putih ler...sebab aku tak makan bawang...hahahhahaha...tapi still sedap gak laa...letak sos tiram skit...hihihihihi

Share this post


Link to post
Share on other sites
akuccputsedut wrote:
aku dah cuba semalam resipi hang tuh loy..kebetulan dalam peti ais umah aku ada lagi sebungkus sosej cam ayam...
ni aku musykil sosej cam ayam?sosej apakah itu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
assalamualaikum...

loy_azloy wrote:ni aku musykil sosej cam ayam?sosej apakah itu?


bwahaha..ai pon nak tgk.. ::icon_lol::

Share this post


Link to post
Share on other sites
assalamualaikum...

mee spaghetti yg panjang lurus mcm lidi tu kan?

ni wajah beliau:



@cput, ceh cap ayam a1 rupanya...ayamas, ramly ftw..

Share this post


Link to post
Share on other sites
mana de saje betul laa aku salah taip tuh...aku nak bagitau cap ayam...sosej cap ayam laa...hehehehhe....ha yang tanya mee spagetti tuh dah tahu ker..??? san remo ler jawab nya ada yang lebar yang kurus pung ada...kalau beli kat tesco RM4hinggit ke RM6hinggit lebih sen remo nih yang kecik ler...yang besor mahal lagi laa...

hehehhehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites
kalau kat Johor diaorg gunakan mee spaghetti ni untuk buat laksa johor,mak aku selalu buat huhuhu.....kalau kat kedai2 jual laksa johor guna mee kuning tu tak pure johor lagi...

Share this post


Link to post
Share on other sites
simple pakai prego pung aku selalu tambah tomato yang dalam tin tuh..pastu letak daging ayam cincang ngan lada benggala...letak cendawan butang sekali....

ha korang tau tak kalau letak serbuk kari skit ngan serbuk lada jadi lagi sedap...tambah daun.... pe nama daun tuh aku lupa laa....apa nama daun tu korang...???

Share this post


Link to post
Share on other sites
SPAGETTI SUMBER DARI MYRESIPI.COM

Bahan-bahan ( 6 orang )

* 500 gram spaghetti (sepeket)
* 500 gram daging lembu cincang
* 200 ml susu
* 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
* 1 ulas bawang putih – dicincang halus
* 1 tin sedang tomato puri
* 4-5 tomato segar ranum - didadu
* 1 batang carrot – didadu kecil
* 2 batang celery – didadu kecil
* 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
* 1 kiub stok daging lembu (optional)
* 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
* Sedikit garam dan gula secukup rasa
* 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
* 2 sudu besar butter
* Parutan keju parmesan – untuk menghidang
* NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
* NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

Cara-cara

1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Share this post


Link to post
Share on other sites
hehhehehehe..aku copy paste ajo..yang nih tak pakai preego nih kuah nya buat sendri...pakai pregoo senang ajer...campak prego 1tin dalam kuali masuk tomato puri 1 tin kecik, pastu campak ayam cincang...bagi ayam masak skit campak jer cendawan butang, lada benggala,carot..pastu letak daun tu skit apa origano..kacau dah siap...hihihihi..

Share this post


Link to post
Share on other sites
hahhha..
ok ciput,, hujung minggu ni i"Allah ak buat!!!
lada benggala rupe dew cam mane??
kehkeh!!
cam lada biase??
aish..sume x tau.. sowi la geng!! manyak tny..

Share this post


Link to post
Share on other sites
ai hang nih memang tak selalu memasak ker..??? okies nih gambar lada benggala hang leh google jer sebenarnya...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...