Jump to content
Sign in to follow this  
funtasie

Nak Tukar Motherboard Baru

Recommended Posts

salam kwan2 sume..
aku cdg2 nk tkat m/board lain..
board yg aku gune skrg board MSI K9A2 PLATINUM..
pas to niu terasa lak nk tukar board la..
boleh bg pendapat x board ape yg puas hti skrg..
bajet pon x kisah bp..
pas to board yg ade ni aku nk jual..
usia board aku ni da 1thun..
xde masalah lg pon..
ok je..
gatal nk tukar je ni...
bp agak2 boleh pg....
ni aku nk tnya pendapat korang la k..

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(frostmourne @ Jan 18 2009, 02:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
huhuh.. nape nak tukar board sedangkan takde problem.
better ko upgrade [email protected]@proc dengan budget yang ko ada tu.
dapat ko tambah performance pc ko.





ok la kalo mcm to kate ko kan..
tp gc aku da gune 4870x2..
da ok le to..
ram ape yg ko ley syor kan kat aku..
aku cdg nk cri corsair xms dominator @ corsair xms ram
mn performance yg lg ok..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ko pakai K9A2+ Platinum ker?flash mobo ni ngan bis terletest...kemudian ko pakai PhenomII..baru x bottleneck ko punya gc power ko tu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(nidzamputra @ Jan 18 2009, 06:37 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ko pakai K9A2+ Platinum ker?flash mobo ni ngan bis terletest...kemudian ko pakai PhenomII..baru x bottleneck ko punya gc power ko tu...


tp kalo aku main gmae kdg2 tru s hang sbb ape erk..
aku terpaksa restart je..
da xley bt ape..

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(funtasie @ Jan 18 2009, 10:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
amd phenom 9500
msi k9a2 platinum
ati hd4870x2
2gb ram
1000watt true power
160gb / 500gb
dvd-rw


mngkinkah sbb grafik card pnas sgt?? sbb mmber ak pn pkai gc same ngan ko....main lame2, last2 dier restart sndri...
dlm kes ko plak dier hang.....adakah proc trlalu pnas??

Share this post


Link to post
Share on other sites
dah try update driver GC yg latest?
cek temp hardware ko masa main game.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(nidzamputra @ Jan 18 2009, 11:55 PM) <{POST_SNAPBACK}>
ko main game hang kuar BSOD tak?


kalo time aku men game x kuar ape pon..
tgh2 men trus hang jer..
aku da try CTRL+ALT+DEL pon x ley
aku tkan key ape pon xley..
just leh tkan btg reset kat pc aku..
bnda ni selalu jd kalo aku main NFS undercover

QUOTE(kbf @ Jan 19 2009, 01:06 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dah try update driver GC yg latest?
cek temp hardware ko masa main game.


aku da gune driver yg latest pon same..
aku pon naik pening la,..
hehee..
ni la sbb aku tkar mobo..
korang ley dapat kan ram corsair xms or corsair dominator x..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
semua game camtu ke?

selain main game, kalau ko buat keje lain hang tak? tengok movie ke, apa2 ke..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(frostmourne @ Jan 20 2009, 12:14 AM) <{POST_SNAPBACK}>
semua game camtu ke?

selain main game, kalau ko buat keje lain hang tak? tengok movie ke, apa2 ke..?




jd time aku men undercover jer..
lain2 xde pon..
aku men crysis, call of duty xda masalah..

Share this post


Link to post
Share on other sites
duit nk bli mobo brpa ada?

drpda bli mobo,baik bli processor.
seimbg skit dgn power gc ko tu.
klu bleh blilh phenom ll

klu xckup duit,blilh 9950
bli hsf power2,
bleh oc kaw2...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE (funtasie @ Jan 18 2009, 10:59 PM) <{POST_SNAPBACK}>
amd phenom 9500
msi k9a2 platinum
ati hd4870x2
2gb ram
1000watt true power
160gb / 500gb
dvd-rw


daripada spec pc ko kat atas ni,

gc dah power, psu dah cun, hdd dah ok..
baik upgrade processor atau tambah ram jadi 4GB. wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(frostmourne @ Jan 20 2009, 08:23 PM) <{POST_SNAPBACK}>
daripada spec pc ko kat atas ni,

gc dah power, psu dah cun, hdd dah ok..
baik upgrade processor atau tambah ram jadi 4GB. wink.gif


mmg aku nk upgrade ram..
nk angkat ram corsair domintor 1066mhz..
ok x..?

QUOTE(x-fi @ Jan 20 2009, 12:34 AM) <{POST_SNAPBACK}>
duit nk bli mobo brpa ada?

drpda bli mobo,baik bli processor.
seimbg skit dgn power gc ko tu.
klu bleh blilh phenom ll

klu xckup duit,blilh 9950
bli hsf power2,
bleh oc kaw2...



aku ni bkn kaki oc la bro..
hehe..
aku suke gune yg biasa jer..
mls nk oc..
kalo proc phenom II bp erk..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
kepada TS..

kalo ko pakai Ati reference board ni memang cepat panas lar dari sumber2 yang ak bace kat tenet selama ni

try tuka cooling yang lain untuk GC ko...

tapi jangan lupe..kalo ko gune 32 bit Windows...ram ko x leh gune lebih dari 4 GB

kena pulak GC ko tu dalam 1GB or 2GB..kemungkinan ram ko akan jadi 2GB atau kureng dari 3.5GB

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Fen-D @ Jan 20 2009, 11:56 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kepada TS..

kalo ko pakai Ati reference board ni memang cepat panas lar dari sumber2 yang ak bace kat tenet selama ni

try tuka cooling yang lain untuk GC ko...

tapi jangan lupe..kalo ko gune 32 bit Windows...ram ko x leh gune lebih dari 4 GB

kena pulak GC ko tu dalam 1GB or 2GB..kemungkinan ram ko akan jadi 2GB atau kureng dari 3.5GB



yup aku tau board aku mmg panas..
yg pelik 1 game je die hang..
aku gune gc asus yg 3fans nye..
yup aku tau windows aku XP 32 bit..
maksimum ram yg dpt detect just 3 gb je lor..
yg aku blur ni sbb hang to..
huhuuu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
pasal cooler gc, aku rasa tak berbaloi nak tukar ke 3rd party cooler.. 4870x2 tuu.. takkan tak sayang gc mahal. huhuh
pasal XP 32 bit tu ram detect 3gb apa susah, sampai la masanya untuk tukar vista 64bit.. takkan pakai 4870x2 tapi still guna XP.. rugi nyer tak dapat full utilize gc ko yang power tu. wink.gif

pasal hang tu, blom dapat dikenalpasti stakat ni.. nak kata temp tinggi sebagai punca aku tak rasa camtu, sebab crysis dan COD dapat main dengan takde masalah (menurut TS)..
apa2 pon, tambah ram dan tukar ke vista 64bit dulu..

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(frostmourne @ Jan 21 2009, 01:02 AM) <{POST_SNAPBACK}>
pasal cooler gc, aku rasa tak berbaloi nak tukar ke 3rd party cooler.. 4870x2 tuu.. takkan tak sayang gc mahal. huhuh
pasal XP 32 bit tu ram detect 3gb apa susah, sampai la masanya untuk tukar vista 64bit.. takkan pakai 4870x2 tapi still guna XP.. rugi nyer tak dapat full utilize gc ko yang power tu. wink.gif

pasal hang tu, blom dapat dikenalpasti stakat ni.. nak kata temp tinggi sebagai punca aku tak rasa camtu, sebab crysis dan COD dapat main dengan takde masalah (menurut TS)..
apa2 pon, tambah ram dan tukar ke vista 64bit dulu..


mmg aku nk tkr ram..
nk msuk ram corsair dominator..
aku da order..
tp x sampe lg..
huhuu...
da tkar ram bru aku msuk vista..

tp kan, ley x bg idea mobo ape yg ok skali...
bajet to xde masalah la...

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku rasa ko x bottleneck la.hurm kalu 1 game jew de masalah aku rasa patch game la.ko main pakai jack sparrow lanun nye ke?.kalu ori aku rse xde msalah la..tapi kalu panas pun 1 sbb leh wat komputer stak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...