Jump to content
kamil_lee89

Handphone Buatan China

Recommended Posts

QUOTE([email protected] thinkcentre @ Dec 31 2008, 03:04 AM) <{POST_SNAPBACK}>
enset china ni aku takut sikit nak pakai.
tengok build bateri dia..ermm..macam tunggu masa nak meletup je..

bro2 sekalian...(and chicks2 jge rolleyes.gif )
aku sndiri dah paki phne china ni dah setahun...
baik buruk kesannya bgantung pda individu dan pendapat masing2. kpda yang mementing kan gaya nak tunjuk kn org lain yang phne korang tu ori, power, mahal, function byak,bla bla bla,then tak pyhla buang masa komen bab ni. diri aku sndiri dah guna. tahnlam atau tidak bgantung pd a kit.kalu jatuh, hp mana pun akan rosak.jgn kata tak rosak..jgn ada yang bagga hp jth tak rosak plak,tu cuma blm rosak je..cube try jtuhkan lg? tongue.gif

kesimpulannya bgantung pada attitude korang sendri.pada aku?
aku nka guna lebih dri 1 no. supaya sesuai dgn keje aku.1 lne keje 1 line peribadi. so aku amik dual sim phone.
kenapa aku amik china pnya dual sim?
sb pda masa aku beli tu takda lg phne lain yang dual sim.
aku guna phne utk buat pgglan je.and sms. yang lain tak pentinfg pda aku. pda aku phne pntg dlam urusan harian and in this matter ianya tntang kerjaya aku. aku tak plu memikirkan untuk mghabiskan sejumlah wang yng tggi untuk bli ori ynag dual sim yang pda aku kalau dah nasib akn jtuh atu hilang atau curi akn membuat diriku menagis kesepian.
lebih baik aku beli hp china. bru dlm ligkungan 3-4 rts.kalu aku nak guna 2 no? and bli yang ori?, tak ke mampus aku kena kuar ribu2?
ye ye kalu beli hp harga 1rts lebih 2bijik ape salah kan?aku pn kata cuma nk sma and call je kan?
kau nak ke bwak 2 bijik phne dalm poket kehulu hilir?
kembung poket.
nampak selekeh.
korang nk?aku taknak .sape nak buatla.aku tak halang.ni pndapat aku je.aku nk bwa 1 phne je yang 2 no bleh di contact. customer aku bleh call, and fmily aku bleh call.berasingan.+ dpt tgk tv free...
jimat duit api.
and tak plu byar ape2 byarn bulanan.
sape yang hang tu aku tak tau la...korang cri yng seakan akan nokia yang berbunyi N88 N77 bla bla...awat nk ikut.cri je phne yng kornag nk guna .bkn bunyi jenama mcm dkat2 yng ori..sdgkan dah tau china.ape la wei.
kesimpulann7ya....seblm beli tetapkan ape jenis and fungsi korang nak. pastu tnya diri tu mampu ke tak...jgn jd member aku... sggup beli 2k lebih semata nk 3g dgn awek2. siap pakai bill lg. last2 tak mampu byr bill.
and sampai skg pd aku kalu duit 2k tu dia byar down payment kete lg bgus. tak la guna phne harga beribu ribu limau tp naik moto basah.semua nak gaya je lebih.
pada aku tu semua hak and pndapat korang la.aku bli bkn sebab aku tak mampu beli mahal.tp pda aku hp adalah KEPERLUAN dlm hidup sekarang. itu BENAR. TP MODEL , JENAMA and HARGA phne hnyalah KEHENDAKbkan kEpERLUAN masing2. MUKTAMAD.
dah besar bleh pkir. aku mampu..aku ada company sendiriaku ada duit.tp buat ape bzirkan pda sesuatu yng kita tak tau someday akan rosak or hilang dan buat rugi je duit beribu2 dah kuar. aku tanak bazir.duit hasil titik peluh aku takan sama sekali aku endah tak endah perkara seumpama ini. itu pndapat aku...wallhualam ape korang rasa plak.maaf kalau ada terkasar.cuma memberi pndapat. aslmkm

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(izwan @ Dec 31 2008, 02:05 AM) <{POST_SNAPBACK}>
korang yg nak beli hp cina tu tak takut die meletop ke masa tengah sembang ?? haha



Yurp.. betul tu.. setahu aku hp buatan china ni mmg bermasalah dari segi bateri dia.. so, hati2.. posibility untuk meletup tinggi.. so sayangi nyawa n telinga anda.. Peace!! wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(jangoat @ Jan 6 2009, 08:01 PM) <{POST_SNAPBACK}>
bro2 sekalian...(and chicks2 jge rolleyes.gif )
aku sndiri dah paki phne china ni dah setahun...
baik buruk kesannya bgantung pda individu dan pendapat masing2. kpda yang mementing kan gaya nak tunjuk kn org lain yang phne korang tu ori, power, mahal, function byak,bla bla bla,then tak pyhla buang masa komen bab ni. diri aku sndiri dah guna. tahnlam atau tidak bgantung pd a kit.kalu jatuh, hp mana pun akan rosak.jgn kata tak rosak..jgn ada yang bagga hp jth tak rosak plak,tu cuma blm rosak je..cube try jtuhkan lg? tongue.gif

kesimpulannya bgantung pada attitude korang sendri.pada aku?
aku nka guna lebih dri 1 no. supaya sesuai dgn keje aku.1 lne keje 1 line peribadi. so aku amik dual sim phone.
kenapa aku amik china pnya dual sim?
sb pda masa aku beli tu takda lg phne lain yang dual sim.
aku guna phne utk buat pgglan je.and sms. yang lain tak pentinfg pda aku. pda aku phne pntg dlam urusan harian and in this matter ianya tntang kerjaya aku. aku tak plu memikirkan untuk mghabiskan sejumlah wang yng tggi untuk bli ori ynag dual sim yang pda aku kalau dah nasib akn jtuh atu hilang atau curi akn membuat diriku menagis kesepian.
lebih baik aku beli hp china. bru dlm ligkungan 3-4 rts.kalu aku nak guna 2 no? and bli yang ori?, tak ke mampus aku kena kuar ribu2?
ye ye kalu beli hp harga 1rts lebih 2bijik ape salah kan?aku pn kata cuma nk sma and call je kan?
kau nak ke bwak 2 bijik phne dalm poket kehulu hilir?
kembung poket.
nampak selekeh.
korang nk?aku taknak .sape nak buatla.aku tak halang.ni pndapat aku je.aku nk bwa 1 phne je yang 2 no bleh di contact. customer aku bleh call, and fmily aku bleh call.berasingan.+ dpt tgk tv free...
jimat duit api.
and tak plu byar ape2 byarn bulanan.
sape yang hang tu aku tak tau la...korang cri yng seakan akan nokia yang berbunyi N88 N77 bla bla...awat nk ikut.cri je phne yng kornag nk guna .bkn bunyi jenama mcm dkat2 yng ori..sdgkan dah tau china.ape la wei.
kesimpulann7ya....seblm beli tetapkan ape jenis and fungsi korang nak. pastu tnya diri tu mampu ke tak...jgn jd member aku... sggup beli 2k lebih semata nk 3g dgn awek2. siap pakai bill lg. last2 tak mampu byr bill.
and sampai skg pd aku kalu duit 2k tu dia byar down payment kete lg bgus. tak la guna phne harga beribu ribu limau tp naik moto basah.semua nak gaya je lebih.
pada aku tu semua hak and pndapat korang la.aku bli bkn sebab aku tak mampu beli mahal.tp pda aku hp adalah KEPERLUAN dlm hidup sekarang. itu BENAR. TP MODEL , JENAMA and HARGA phne hnyalah KEHENDAKbkan kEpERLUAN masing2. MUKTAMAD.
dah besar bleh pkir. aku mampu..aku ada company sendiriaku ada duit.tp buat ape bzirkan pda sesuatu yng kita tak tau someday akan rosak or hilang dan buat rugi je duit beribu2 dah kuar. aku tanak bazir.duit hasil titik peluh aku takan sama sekali aku endah tak endah perkara seumpama ini. itu pndapat aku...wallhualam ape korang rasa plak.maaf kalau ada terkasar.cuma memberi pndapat. aslmkm



btul3x tu . ak s0kong ko .....

utamakan prkare y 'lbih pnting' drp y 'pnting' ..
krn y 'lbih pnting' itu lbey penting dr y 'pnting'... ngeh3x blush.gif

btolkn y biasa, biasakn y btol .

Share this post


Link to post
Share on other sites
terpulang dengan cara penggunaan individu. kalo just untuk call n sms jer, ok lar pakai china phone... kalo korang jenis macam aku yg sentiasa on the move, dan memang perlu n pakai email, facebook and so on, ambik jer ori phone... cuma kdg2 hairan plak tgk ada yg sanggup berabis beribu RM beli phone yg canggih and banyak function, tapi just guna utk call n sms jer.. bila tanya pasal function lain, semua x tau n x pandai...

Share this post


Link to post
Share on other sites
phone china ade yg mcm i-phone kentang gak seh

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pada pendapatku untuk short-term nak guna tu boleh la. Tapi kalau untuk long-term baik angkat yang ori je. Memang puas hati. Pada ku biar yang murah tak pe. Tapi biar ori. Sebab macam ku jenis suka pakai lama² skit untuk satu² barang tu. Kalau hp china memang berat sikit la ku nak guna. Tak tau berapa lama boleh tahan sebab guna pun lasak sikit. TAPI ada orang yang hp china ni sampai 3-4 tahun tak tukar². Memang hebat ni, bergantung pada cara penggunaan. ^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites
hp china yang ori ialah seperti jenama CSL, m.mobile, imobile, etouch, myiman ..
semuanya guna injin MTK.
saya guna etouch dual sim dual standby single active utk call ok, untuk sms /ussd ko. batteri adalah nokia kompatible BL5C. Nokia sendiri terkial-kial nak keluarkan dual sim dual standby C2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
yg cm iphone tue jenama ape eh....aku tgk sebijik cm iphone

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='En.Vista94' timestamp='1230660775' post='904573']
<!--quoteo(post=904564:date=Dec 31 2008, 02:06 AM:name=fazrenGee)--><div class='quotetop'>QUOTE(fazrenGee @ Dec 31 2008, 02:06 AM) <a href="index.php?act=findpost&pid=904564"><{POST_SNAPBACK}></a></div><div class='quotemain'><!--quotec-->csl? tak pernah dengar sebelum ini
chua soi lek ka?<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Takkan x pernah dngr kowt.
CSL ni phone dari Malaysia.
Ni official website CSL nih :
<a href="http://www.cslcare.com" target="_blank">http://www.cslcare.com</a>
[/quote]

memanglah CSL tu Malaysia,..
Asal usul teknologi tu china made..

Ko boleh beli phone china made banyak2... pastu ko ringtone dia.. banyak yang sama tone dengan CSL.

Aku ada 5 biji CSL, paling hodoh harga RM60 paling mahal RM380 yang macam blackberry tu.

Semua ringtone sama macam china made..

Share this post


Link to post
Share on other sites
semua original no name china made, buatan malaysia, islam phone, quraan phone, hindu phone whatever phone selain keluaran big name menggunakan sistem operasi yg sama iaitu MTK. fungsi semua lebih kurang sama. yg mahal ada lebih fungsi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Apa pun asal HP original pun pasti ada "made in China", iPhone ori tu pun sebenarnya "made in China" cuma kualitinya dijaga ikut piawaian itu sahaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
saya pernah pakai iphone 3G made in China. Harga beli lebih kurang RM250 (Harga di Shanghai China). Saya beli kualiti yang terbaik sebab ia ada 3 kualiti. Mula tu semuanya ok. Ada 2 sim card slot, boleh wifi dan bluetooth. Cukup 6 bulan, mulalah buat pasal. Suka hang. Rugi rasanya beli tak original ni. kalau ada sesiapa nak beli handphone made in China, rasanya tak payahlah kot. Buang duit je!

Share this post


Link to post
Share on other sites
call quality tak best. tak ada update firmware =\

p/s: aku pun pnah pakai gak masa xde duit dulu2. tapi nk merasa teknology la katakan~~ pastu aku belajar the hard way :]

Share this post


Link to post
Share on other sites
[url="http://youtu.be/mHLrPOTYNQg"]Concept phone from china[/url]
aku rasa phone ni tak portable. asal ko pepgang, dia tukar menu. china oh china

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='tHE_ultImAteZ_NajMAn' timestamp='1230657984' post='904541']
better jgn beli china made..quality hampeh gilak....baik beli csl..support skit brand kitarr..phone lebih kurang..harga pon slebih kurang...aku dah pkai ok jerr..warrenty pon 1 taun..siap lulus sirim lagi..bru2 nih member aku ckp csl nak kuar yg 8mp punyer..huhuh
[/quote]
hahah.minda jenis ni peniaga-peniaga handhhone cukup suka.pasal dah terset.actualy sama je bro.CSL tu dia main kuantiti bawak masuk.pastu dia print label dia sendiri.tapi dia bawak masuk model yang tertentu atau yang popular.dia tak bawah masuk semua.lagipun dia akan tunggu king king besar macam HTC/Apple/Nokia tu semua release technology baru.kalau ko perhati betul-betul.CSL tak PERNAH release their own technology.diorang punya barang pun macam pernah nampak.sah sangat barang copycat.pernah tengok Kilagn CSL kat Malaysia? kenapa kereta ada kilang kat Malaysia? Samsung ada kilang kat Malaysia? Intel ada kilang kat malaysia? CSL takde kilang handphone kat malaysia?

cuba duduk berfikir 5 minit.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='BasicCX' timestamp='1295922268' post='1060297']
Apa pun asal HP original pun pasti ada "made in China", iPhone ori tu pun sebenarnya "made in China" cuma kualitinya dijaga ikut piawaian itu sahaja.
[/quote]
Assemble at China.Design by US.korang beli tak kira la handphone atau apa bende elektronik gadget korang beli RM 3k pun korang tak akan dapat barang.yang korang bayar beribu-ribu korang bayar kegunaaan dan features yang ada pada bende tu.sebaik sahaja features tu expired atau ada keluar features baru eg touch screen or gorrila glass otomaik barang yang korang beli tu buat hal.Kompeni besar seperti Apple dan HTC diorang pegang technology tu 100%.yang china dok copycat tu dia punya design.hakcipta software atau isi perut dalam diorang tak dapat.

TV LCD pun sama.ada port-port HDMI ada USB.tu kalau port baru atau port sedia ada tu rosak lepas 2 tahun macam mana nak repair?

Share this post


Link to post
Share on other sites
smlm msuk newspaper china kuar hp hiphone 5 dgn harga rm100 je( kt china la) yg merupakan ciplak dri iphone 5 yg akn datang ni peh power kot diaorg

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Tempus' timestamp='1309004310' post='1070741']
Assemble at China.Design by US.korang beli tak kira la handphone atau apa bende elektronik gadget korang beli RM 3k pun korang tak akan dapat barang.yang korang bayar beribu-ribu korang bayar kegunaaan dan features yang ada pada bende tu.sebaik sahaja features tu expired atau ada keluar features baru eg touch screen or gorrila glass otomaik barang yang korang beli tu buat hal.Kompeni besar seperti Apple dan HTC diorang pegang technology tu 100%.yang china dok copycat tu dia punya design.hakcipta software atau isi perut dalam diorang tak dapat.

TV LCD pun sama.ada port-port HDMI ada USB.tu kalau port baru atau port sedia ada tu rosak lepas 2 tahun macam mana nak repair?
[/quote]

Bagi mereka, ini business. Janji dapat untung sahaja. Kita nak guna barang tu lama? Kena tahu jaga la.


[quote name='mon678' timestamp='1313112697' post='1071065']
smlm msuk newspaper china kuar hp hiphone 5 dgn harga rm100 je( kt china la) yg merupakan ciplak dri iphone 5 yg akn datang ni peh power kot diaorg
[/quote]

Orang yang nak murah dan nak guna bentuk sahaja, tentu beli hiphone la.

[quote name='rizan razer' timestamp='1318094727' post='1073341']
Handphone China sekarang dah ada yg boleh pakai 3 sim card
[/quote]

Pakai 5 sim card, saya pun tak minat la.

Share this post


Link to post
Share on other sites
rasenye ada x ciplak hp iphone 4S ni heeh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...