Jump to content
MenCaRi

Tips Membeli Kamera

Recommended Posts

assalamualaikum...

aku dah lama pakai pns..cap ayam..byk yg aku blaja function2 dia..ISO, aperture, exposure, macro mode, shutter speed, dll....nak canggih sgt takdela tapi setidak2nya aku paham jugak fungsi benda2 semua tuh...

Share this post


Link to post
Share on other sites
tq digitaltech..

tasek16
apa perbezaan antara CANON PowerShot A1000 IS dengan CANON PowerShot E1..harga sama ja..
antara 2 ni ko pilih mana?

selain format JPEG kamera boleh save dlm format lain tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(MenCaRi @ Dec 20 2008, 12:25 AM) <{POST_SNAPBACK}>
tq digitaltech..

tasek16
apa perbezaan antara CANON PowerShot A1000 IS dengan CANON PowerShot E1..harga sama ja..
antara 2 ni ko pilih mana?

selain format JPEG kamera boleh save dlm format lain tak?

smile.gif apa yang aku tengok perbezaan just dari segi bentuk jer laa ...tapi aku ada terbaca dalam net model PS E1 ni lebih ditujukan kepada perempuan tu sebab dia ada color pink,blue, vanilla...<----- kan warna ni lebih feminin smile.gif dari segi spec tak ada beza..kalau ada pun not much...

the best way ..pergi ke mana-mana kedai cth fotokem try survey...sebab benda ni kena tengok live gak...btw kebetulan pasal PS A1000 ni siang tadi aku ada try cuci 3 keping sample dari net cth sample 1 sample 2 dan satu lagi dari canon punya site...quality is quite good (at least untuk aku laa) but apa-apa pun benda ni subjektif...but kalau nak more control more features better ambil "bridge" digicam or dslr Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
tq kawan2..

DAH BELI SEMALAM CANON POWERSHOT A1000 IS..RM599
free gift : sd memory 2gb,bateri,case,
dia punya kaki x dapat sebab dah abis
beli kat pcfair

pastu tambah RM34 dapat lcd protector..
sekarang ini tgh blaja sikit2 tentg kamera ni

yg bestnya ada juga VIEW FINDER
tasek16 PS A1000 ni optical view finder atau electronic view finder?
mcm mana ianya berfungsi
antara OVF dan EVF mana lebih baik

dapat kamera ni tangan xduduk diam la lak..hehe happy.gif Edited by MenCaRi

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(MenCaRi @ Dec 22 2008, 05:09 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tq kawan2..

DAH BELI SEMALAM CANON POWERSHOT A1000 IS..RM599
free gift : sd memory 2gb,bateri,case,
dia punya kaki x dapat sebab dah abis
beli kat pcfair

pastu tambah RM34 dapat lcd protector..
sekarang ini tgh blaja sikit2 tentg kamera ni

yg bestnya ada juga VIEW FINDER
tasek16 PS A1000 ni optical view finder atau electronic view finder?
mcm mana ianya berfungsi
antara OVF dan EVF mana lebih baik

dapat kamera ni tangan xduduk diam la lak..hehe happy.gif

Pernah guna kamera film? kalau pernah most kamera film pakai OVF....maknanya image kat view finder is real image. BUt EVF ada small lcd screen dalam view finder.. ...

Mana yang lebih baik??? depend ... bagi aku prefer OVF sebab bila kita buat focusing lebih accurate..kalau EVF image dibentuk di LCD. Since LCD di view finder kecil dan low res nak buat accurate focusing tu susah sikit....BTW for p&s tak kisah samada OVF atau EVF as long as ada view finder..benda ni dapat bantu reduce shaky/blur image...Kalau nak guna LCD screen just bila keadaan memerlukan jer cth payah nak tengok kat view finder atau nak ambil high angle/low angle image...

BTW good luck with your new digicam...kalau rajin post gambar kat sini smile.gif Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
mitos : lagi tinggi resolution lagi cantik kualiti gambar <--MITOS!
orang sekarang nie beli semua tgk resolution tinggi..
padahal yg penting function2 lain & kualiti pic..
aku pakai ixus65 setting 2MP pun dah cukup untuk collection atau print
akak aku pulak setting 5MP, tangkap pic byk2 letak dalam pc aku lepastu bukan cuci pun. membazir space je

Share this post


Link to post
Share on other sites
boleh terangkan apakah Aperture range? F2.7 - F5.6

sblm ni korg byk ckp pasal shutter speed..shutter speed ini mcm mana pula??apakah fungsinya?

ok tasek ada gmbr cun2 skit sy post..

http://www.dpreview.com/reviews/specs/Cano...non_a1000is.asp <--ada juga rujuk sini Edited by MenCaRi

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(MenCaRi @ Dec 25 2008, 09:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
boleh terangkan apakah Aperture range? F2.7 - F5.6

sblm ni korg byk ckp pasal shutter speed..shutter speed ini mcm mana pula??apakah fungsinya?

ok tasek ada gmbr cun2 skit sy post..

aperture maksud dia berapa besar bukaan pada satu-satu lens..Dia juga dipanggil f-stop

Cth: f 1.2, f1.4, f1.8 f2.0, f2.8, f3.5,f4, ...sampai f22

f1.2 lebih besar bukaan dari f1.4
f1.4 lebih besar bukaan dari f1.8
f3.5 lebih besar bukaan dari f 5.6

Lebih kecil nilai f maknanya lebih besar bukaan..

Untuk apa benda.. lagi besar bukaan lagi banyak cahaya masuk..bila banyak cahaya masuk gambar lebih terang...lebih kecil bukan cahaya semakin kurang masuk gambar jadi gelap sikit...

BUT lebih besar besar bukaan...depth of field semakin kurang...jadi backround semakin blur...untuk create blur backround ....aperture yang kita selalunya guna dibawah f2.8...BUT kalau kita guna cth f8 ke atas foreground dan backround sharp...untuk create blur background (bokeh) boleh juga dengan zoom in pada subjek but dengan menggunakan telephoto lens (lens jarak jauh).. But tahap blur berbeza antara p&s dan SLR(DSLR) sebab saiz sensor yang berbeza even pada tahap f-stop yang sama....

so f-stop value ni mengukur berapa besar aperture

Pasal soalan F2.7 - F5.6... maksudnya maximum aperture boleh dibuka pada satu-satu jarak focal pada lens .... iaitu f2.7 pada wide angle dan f5.6 pada telephoto Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
Shutter speed pulak mengukur kelajuan buka dan tutup shutter

cth macam ni 1/60 1/125 1/250 1/500 ...etc 1/8000 (persecond)

1/60 masa shutter dibuka lebih lama dari 1/125, 1/125 shutter dibuka lebih lama dari 1/250

lebih lama shutter dibuka lebih banyak cahaya masuk lebih cepat dibuka dan ditutup kurang cahaya masuk

Bila nak guna slow dan highspeed shutter?
Slow speed.. bila cahaya kurang...jadi kita setkan shutter speed cth 1/60 jadi cahaya boleh banyak masuk sebab dia buka dan lambat tutup berbanding shutter speed yang lebih laju cth 1/125 misalnya. Slow shutter banyak digunakan kalau ambil gambar tanpa menggunakan flash dan bertujuan nak capture ambient light (cahaya persekitaran). Cth lain kalau nak ambil night scene...dalam kes ni kita slowkan shutter kepada 1 second hingga ke 30 sencond...pernah tengok scene waktu malam lampu kereta jadi panjang....ini salah satu guna slow shutter. BUT REMEMBER THIS..Slow shutter speed menyebabkan kemungkinan image jadi blur..Blur terjadi kalau kamera bergoyang..sebab sebelum shutter ditutup ada pergerakkan pada kamera . So kalau nak guna slow shutter make sure pegang dengan stabil..ot the best way guna tripod

Highspeed...since shutter buka dan tutup dengan cepat cahaya kurang masuk..jadi gambar gelap sikit BUT kegunaan shutter speeb banyak cth "freeze"kan pergerakkan object...selalunya speed pada 1/400 ke atas boleh kita considerkan sebagai high shutter speed... High shutter speed selalunya digunakan dalam sport dan apa-apa scene yang bergerak laju...cth nak freezekan kipas tengah berpusing...etc... Highspeed juga membantu menjadi image lebih sharp sebab shutter yang laju dapat mengurangkan motion blur

Kombinasi yang betul antara aperture dan shutter speed memungkinkan ganbar yang di ambil well exposed dan cantik... Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE (tasek16 @ Dec 26 2008, 11:18 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Shutter speed pulak mengukur kelajuan buka dan tutup shutter

cth macam ni 1/60 1/125 1/250 1/500 ...etc 1/8000 (persecond)

1/60 masa shutter dibuka lebih lama dari 1/125, 1/125 shutter dibuka lebih lama dari 1/250

lebih lama shutter dibuka lebih banyak cahaya masuk lebih cepat dibuka dan ditutup kurang cahaya masuk

Bila nak guna slow dan highspeed shutter?
Slow speed.. bila cahaya kurang...jadi kita setkan shutter speed cth 1/60 jadi cahaya boleh banyak masuk sebab dia buka dan lambat tutup berbanding shutter speed yang lebih laju cth 1/125 misalnya. Slow shutter banyak digunakan kalau ambil gambar tanpa menggunakan flash dan bertujuan nak capture ambient light (cahaya persekitaran). Cth lain kalau nak ambil night scene...dalam kes ni kita slowkan shutter kepada 1 second hingga ke 30 sencond...pernah tengok scene waktu malam lampu kereta jadi panjang....ini salah satu guna slow shutter. BUT REMEMBER THIS..Slow shutter speed menyebabkan kemungkinan image jadi blur..Blur terjadi kalau kamera bergoyang..sebab sebelum shutter ditutup ada pergerakkan pada kamera . So kalau nak guna slow shutter make sure pegang dengan stabil..ot the best way guna tripod

Highspeed...since shutter buka dan tutup dengan cepat cahaya kurang masuk..jadi gambar gelap sikit BUT kegunaan shutter speeb banyak cth "freeze"kan pergerakkan object...selalunya speed pada 1/400 ke atas boleh kita considerkan sebagai high shutter speed... High shutter speed selalunya digunakan dalam sport dan apa-apa scene yang bergerak laju...cth nak freezekan kipas tengah berpusing...etc... Highspeed juga membantu menjadi image lebih sharp sebab shutter yang laju dapat mengurangkan motion blur

Kombinasi yang betul antara aperture dan shutter speed memungkinkan ganbar yang di ambil well exposed dan cantik...



better beli canon kalau compact camera, ni ada sket note cara pilih camera

Share this post


Link to post
Share on other sites
thanks all..
penerangan yang baik tasek16

bagaimana pula dengan autofokus?
autofokus ni kotak kecik yg kita nampak kat lcd time nak amik gambar tu ke?
apa fungsinya?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Auto Focus bemaksud camera akan fokus kepada subject automatically ...cth dalam frame ada satu objek jadi objek akan sharp...kalau kamera SLR(DSLR) atau compact camera yang ada manual focus kita boleh focus kepada objek manually....so benda ni very useful even dalam SLR atau DSLR sekalipun...jadi tak payah susah payah nak ajust focusing pada lens atau pada camera...but ketepatan fokus bergantung pada algorithm pada sesuatu lens atau kamera tersebut..sometimes dia tak focus properly.... Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites


hehe saja suka2..pegang kamera pon takut2 berani lagi
dimension asal 2272x1704
resize with adobe photoshop
aik bila ak resize gambar tu jadi lagi besar plak?

autofokus ni blh on off kan

Share this post


Link to post
Share on other sites
mcm mana nak setting iso untuk canon powershot A1000 is ya??
yg sy jumpa cuma auto iso dan high iso.
xblh ke kita nak setting sendiri?contoh kita nak pilih 800.
atau kamera ni memg xda manual setting?

help..

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam,

saya baru menggunakan a1000. cuma nak tanya mcm mana cara nak fokus pada satu benda dan yang objek lain jadi blur.so mean, objek yang kita fokus je terang

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam dan Selamat siang/malam kt sumer forumers putera.com..
tgh godek2 forum nie jmpe thread nie...so kalo bleh aku nk tmpg la sket yea tuan tnah...kalo xbleh mntak maaf byk2..
aku nak mintak tlg korg bg bg spec kamera dSLR yg pling latest...
kamera nie nk gna kt ofis aku(gov). bese la awal thun nie byk budget...so dorg nk gnti kamera yg lme ngan yg cggih la gamak nye...so dorg soh aku bg spec kamera dSLR yg pling latest skrg...jd aku plak nk mntak tlg korg... sbb aku pon x bape tau gak...
hrp sape2 pakar ttg hal nie bleh la tlg aku yea...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(tasek16 @ Dec 16 2008, 10:10 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Depend pada budget selalunya lagi mahal lagi bagus kamera tak kira apa jenis. Dari segi brand most popular brand macam canon. nikon. olympus etc yang latest dah ok....much..much more better then compact film kamera.

Megapixel (mp):
Ni kriteria utama bagi pembeli sebelum membeli kamera digital tak kira p&s atau DSLR.. BTW tak semestinya tinggi mp gambar bagus ada juga kamera yang mp dia besar tapi gambar tak bagus. Why? some cameras not truly produce real mp...image just interpolated from what ever CCD image had been captured. cth image yang dicapture dari ccd just 6MP but diupscale dalam camera ke 8 atau 10 mp...But most yang branded tak buat macam ni...

Berapa besar mp yang sesuai...ok ini bergantung pada kita..berapa besar kita nak print....lagi besar MP lagi besar kita boleh print large but still sharp.. But apa yang aku perhatikan most yang guna p&s just print 4R (6x4 in) dan sesekali print lebih dari tu cth 5R 8 R... untuk print 4R minimum MP sebenarnya lebih kurang 2.2mp . BTW lagi besar MP lebih baik sebab semasa image dicapture di CCD gmbar lebih detail even kalau kita print pada 4R...Satu lagi bila MP besar kita boleh crop...so bila kita crop resolution still besar dari 2.2mp.. so image still clear...cadangan beli kamera at least pada 5MP at least masih ada extra 3mp utuk buat crop kalau kita nak print pada 4R.

Function:
Most p&s ada function auto , dan scene mode macam landscape, nightscene, sport ..etc...so kita boleh guna function ni untuk ambil gambar mengikut kesesuaian..BTW some p&s ada juga function manual yang mana kita boleh adjust aperture / speed.. Satu lagi pasal video...this is my advice... Memang function video dalam camera still berguna but don't expect good quality....

ISO
Iso pada kamera sebenarnya merupakan sesitivity pada CCD untuk capture image..cth iso dalam kamera pada 50, 100 , 200 400, 800, 1600, 3200, 6400...etc the higher iso number the more sensitive camera to capture the image espcially dalam low llight. Dalam p&s selalunya dalam lingkungan 50 - 1600..but remember kalau kita shoot guna high iso gambar memang lebih terang but dia akan create "digital noise"..Normally camera akan buat noise reduction pada ISO yang tinggi..some image still good after noise reduction but some image become worst...so my advice sebelum beli test pada iso yang tinggi then check di screen pc..jangan check kat lcd sebab dia tak show true image quality. in this case aku suggest beli canon..sebab most canon kamera good pada high iso. selain tu jenama fuji juga bagus...<--------ini hanya untuk p&s ..DSLR lain cerita.

Zoom
Zoom function memang useful..most latest p&s digital camera ada funtion zoom..depend pada spec ada yang sampai 10x..lagi besar zoom lagi mahal....but average 5x dah ok...Zoom ada dua 1) optical zoom 2) digital zoom. Optical zoom image dia besarkan pada lens but digital zoom image dibesarkan dengan "crop" sebahagian dari image yang dicapture.. jadi perkara ynag perlu kita ambil perhatian ada optical zoom... jangan rely on digital zoom sebab digital zoom akan membuat image tak sharp dan tak detail.

Image stabilizer
Pun ada dua satu Optical Image stabilizer kedua Digital image stabilizer..better choose optical image stabilizer (OIS) Image stabilizer very useful untuk mengurangkan blur akibat pergerakkan kamera masa kita ambil gambar..jadi gambar lebih sharp...terutama bila kita buat zooming atau ambl gambar pada low light... Sebab masa kita ambil gambar low light kalau kita setkan kamera pada auto mode..shutter speed pada kamera akan disetkan perlahan. Ini bertujuan membernarkan cahaya masuk supaya gambar jadi terang...BUT ia juga boleh menyebab gambar jadi blur (motion blur) sebab shutter di buka pada waktu yang lama..so dengan bantuan OIS dia boleh reducekan kesan blur ni...

View finder..
Haa ini penting juga boleh katakan banyak kamera p&s tak ada view finder ..kita just rely on lcd screen untuk ambil gambar.. akibatnya kemungkinan gambar jadi blur memang ada..why??? sebab p&s kecik dan ringan kalau kita ambil gambar just guna LCD masa kita click kemungkinan kamera shaking..so image jadi blur...kalau outdoor atau cahaya terang tak mengapa sebab kamera automatic disetkan pada shuuter yang speed yang tinggi but kalau indoor shutter speed slow..so itu sebab gambar jadi blur... Kalau guna view finder kita lekapkan kamera pada mata...muka, hidung kita bertindak sebagai stabilizer.. jadi kamera lebih stabil...so cadangan aku beli kamera yang ada view finder tak kiralaa optical view finder (OVF) atau Electronic View finder (EVF)

Memory...
kalau boleh elakkan guna memory stick sebab tak semua card reader boleh baca...cari kamera yang guna compact flash, SD.. saiz memory 1 to 2 gig is enough roughly about 300 to 600 pic boleh disimpan...kalau rasa tak cukup beli satu lagi...

that all...for now..kalau ada apa-apa boleh tanya lagi

good luck


mcm ne lak dgn anti shake??? anti shake penting gak utk org yg tgn terketar-ketar.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(kamil_lee89 @ Jan 13 2009, 07:28 PM) <{POST_SNAPBACK}>
mcm ne lak dgn anti shake??? anti shake penting gak utk org yg tgn terketar-ketar.....

anti shake / image stabilizer or what ever they called is the same thing smile.gif Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Sniper_Z @ Jan 13 2009, 06:29 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Salam dan Selamat siang/malam kt sumer forumers putera.com..
tgh godek2 forum nie jmpe thread nie...so kalo bleh aku nk tmpg la sket yea tuan tnah...kalo xbleh mntak maaf byk2..
aku nak mintak tlg korg bg bg spec kamera dSLR yg pling latest...
kamera nie nk gna kt ofis aku(gov). bese la awal thun nie byk budget...so dorg nk gnti kamera yg lme ngan yg cggih la gamak nye...so dorg soh aku bg spec kamera dSLR yg pling latest skrg...jd aku plak nk mntak tlg korg... sbb aku pon x bape tau gak...
hrp sape2 pakar ttg hal nie bleh la tlg aku yea...


kene tgk bajet..
nikon d90-3.8k(kit)
12mp,live view,video record iso up to 6400 dan byk2 lagi
http://www.nikon.com.my/productitem.php?pid=1281-86d7b52026


nikon d300-4.5k(body saje)
http://www.nikon.com.my/productitem.php?pid=1187-59711d5d33

dslr ni bukan bleh main pakai je..
kene blajar byk bende...
tapi kalo x brape pandai bleh pakai mode auto je atau A S P
kalo betol nak beli amek D90 ok ah..d300 advance sket..lagi advance pon ade..

kalo bajet byk pon amek d90 tambah lens telephoto ngan wide lens ngan prime lens(f/2.8 fix)
sbijik2 tu mau 3-5k tu..pastu flash sb900 sbijik..

ko gov jabatan ape ye..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...