Jump to content
MenCaRi

Tips Membeli Kamera

Recommended Posts

Salam..puteranian semua..

sy minat dlm bidang fotografi
tp basic pun tiada..xpa kita boleh belajar kan.

untuk permulaan boleh kasi TIPS MEMBELI KAMERA

tentang jenama,spec,megapixel,jenis memory,harga dan segalanyalah..
sy percaya ramai kat sini pakar tentg kamera dan fotografi

terima kasih.. rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
basic tip utk membeli camera ialah pastikan cari camera yg selesa dgn tangan/jari jemari
pastu klu boleh cari camera yg optical zoom setinggi yg boleh, semampu budget dipoket.
lagi tinggi optical zoom lg mahal lah harganya, bg aku aku tak suke guna digital zoom. kualiti drop.
TS nk beli compact atau slr atau dslr?

smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
compact = digital camera biasa
slr = single-lens reflex (camera panjang pakai filem)
dslr = digital single-lens reflex (camera panjang digital storage, etc)

smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
assalamualaikum...

weh kalu basic pon taktau tak guna beli dslr..pakai kamera digital biasa dulu...fahamkan function2 dia, dah Xpet nanti baru upgrade dslr..jauh lagi perjalanan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(MalaYneuMaya @ Dec 12 2008, 06:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
assalamualaikum...

weh kalu basic pon taktau tak guna beli dslr..pakai kamera digital biasa dulu...fahamkan function2 dia, dah Xpet nanti baru upgrade dslr..jauh lagi perjalanan...


TS minta tips tak bgtau cam type. kan dh terlajak sampai ke dslr. biggrin.gif

Ok TS dgn budget mcm tuh aku suggest Canon IXUS 80 atau Nikon Coolpix S550.
tp apa2 pn kau kna test drive dlu, cuba2 dlu mana tau yg lain lg bes dgn taste kau.

smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku tak expert..tapi ada sikit pengalaman dalam menentukan apa kamera yang sesuai untuk individu..BTW sebelum aku kasi sikit tips... kepada thread starter jawab soalan ni dulu:

1 Berapa budget max yang sanggup ko beli
2.apa tujuan utama kamera yang ko nak beli tu
3.Adakah lepas ni ko nak "enter" more advance dalam photography...

BTW ko nak betul-betul belajar dalam photograhy...start with level entry DSLR...kalau guna p&s digital kamera sampai bila pun kita tak tahu pasal photograhy...

Pada thread starter thread ni bagus...insyaAllah aku cuba bantu perkara basic technical dalam photography..tak kira samada film atau digital insyaAllah.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(tasek16 @ Dec 12 2008, 07:43 PM) <{POST_SNAPBACK}>
kalau guna p&s digital kamera sampai bila pun kita tak tahu pasal photograhy...


aku sgt setuju, biggrin.gif
tp budget beliau lepas ke utk sebijik dslr?

Share this post


Link to post
Share on other sites
tasek16
jawapan :

1. bajet dlm RM700..lebih skit pon xpa
2. tujuan nak ambil gambar.xkira gmbr apa.pemandangan,family,suasana hari raya
sememangnya minat photografi ni tp x ruang nak cuba.skrg masanya
3. semestinya nak enter lebih advance selepas ini..mcm membe kita annamir..

TQ tasek16..

sory lmbt reply baru lepas final exam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Depend pada budget selalunya lagi mahal lagi bagus kamera tak kira apa jenis. Dari segi brand most popular brand macam canon. nikon. olympus etc yang latest dah ok....much..much more better then compact film kamera.

Megapixel (mp):
Ni kriteria utama bagi pembeli sebelum membeli kamera digital tak kira p&s atau DSLR.. BTW tak semestinya tinggi mp gambar bagus ada juga kamera yang mp dia besar tapi gambar tak bagus. Why? some cameras not truly produce real mp...image just interpolated from what ever CCD image had been captured. cth image yang dicapture dari ccd just 6MP but diupscale dalam camera ke 8 atau 10 mp...But most yang branded tak buat macam ni...

Berapa besar mp yang sesuai...ok ini bergantung pada kita..berapa besar kita nak print....lagi besar MP lagi besar kita boleh print large but still sharp.. But apa yang aku perhatikan most yang guna p&s just print 4R (6x4 in) dan sesekali print lebih dari tu cth 5R 8 R... untuk print 4R minimum MP sebenarnya lebih kurang 2.2mp . BTW lagi besar MP lebih baik sebab semasa image dicapture di CCD gmbar lebih detail even kalau kita print pada 4R...Satu lagi bila MP besar kita boleh crop...so bila kita crop resolution still besar dari 2.2mp.. so image still clear...cadangan beli kamera at least pada 5MP at least masih ada extra 3mp utuk buat crop kalau kita nak print pada 4R.

Function:
Most p&s ada function auto , dan scene mode macam landscape, nightscene, sport ..etc...so kita boleh guna function ni untuk ambil gambar mengikut kesesuaian..BTW some p&s ada juga function manual yang mana kita boleh adjust aperture / speed.. Satu lagi pasal video...this is my advice... Memang function video dalam camera still berguna but don't expect good quality....

ISO
Iso pada kamera sebenarnya merupakan sesitivity pada CCD untuk capture image..cth iso dalam kamera pada 50, 100 , 200 400, 800, 1600, 3200, 6400...etc the higher iso number the more sensitive camera to capture the image espcially dalam low llight. Dalam p&s selalunya dalam lingkungan 50 - 1600..but remember kalau kita shoot guna high iso gambar memang lebih terang but dia akan create "digital noise"..Normally camera akan buat noise reduction pada ISO yang tinggi..some image still good after noise reduction but some image become worst...so my advice sebelum beli test pada iso yang tinggi then check di screen pc..jangan check kat lcd sebab dia tak show true image quality. in this case aku suggest beli canon..sebab most canon kamera good pada high iso. selain tu jenama fuji juga bagus...<--------ini hanya untuk p&s ..DSLR lain cerita.

Zoom
Zoom function memang useful..most latest p&s digital camera ada funtion zoom..depend pada spec ada yang sampai 10x..lagi besar zoom lagi mahal....but average 5x dah ok...Zoom ada dua 1) optical zoom 2) digital zoom. Optical zoom image dia besarkan pada lens but digital zoom image dibesarkan dengan "crop" sebahagian dari image yang dicapture.. jadi perkara ynag perlu kita ambil perhatian ada optical zoom... jangan rely on digital zoom sebab digital zoom akan membuat image tak sharp dan tak detail.

Image stabilizer
Pun ada dua satu Optical Image stabilizer kedua Digital image stabilizer..better choose optical image stabilizer (OIS) Image stabilizer very useful untuk mengurangkan blur akibat pergerakkan kamera masa kita ambil gambar..jadi gambar lebih sharp...terutama bila kita buat zooming atau ambl gambar pada low light... Sebab masa kita ambil gambar low light kalau kita setkan kamera pada auto mode..shutter speed pada kamera akan disetkan perlahan. Ini bertujuan membernarkan cahaya masuk supaya gambar jadi terang...BUT ia juga boleh menyebab gambar jadi blur (motion blur) sebab shutter di buka pada waktu yang lama..so dengan bantuan OIS dia boleh reducekan kesan blur ni...

View finder..
Haa ini penting juga boleh katakan banyak kamera p&s tak ada view finder ..kita just rely on lcd screen untuk ambil gambar.. akibatnya kemungkinan gambar jadi blur memang ada..why??? sebab p&s kecik dan ringan kalau kita ambil gambar just guna LCD masa kita click kemungkinan kamera shaking..so image jadi blur...kalau outdoor atau cahaya terang tak mengapa sebab kamera automatic disetkan pada shuuter yang speed yang tinggi but kalau indoor shutter speed slow..so itu sebab gambar jadi blur... Kalau guna view finder kita lekapkan kamera pada mata...muka, hidung kita bertindak sebagai stabilizer.. jadi kamera lebih stabil...so cadangan aku beli kamera yang ada view finder tak kiralaa optical view finder (OVF) atau Electronic View finder (EVF)

Memory...
kalau boleh elakkan guna memory stick sebab tak semua card reader boleh baca...cari kamera yang guna compact flash, SD.. saiz memory 1 to 2 gig is enough roughly about 300 to 600 pic boleh disimpan...kalau rasa tak cukup beli satu lagi...

that all...for now..kalau ada apa-apa boleh tanya lagi

good luck

Share this post


Link to post
Share on other sites
tq tasek16

1. apa itu CCD
2. setiap kamera ada dua jenis zoom.optical dan digital.
mcm mana UNIT untuk optical zoom dan digital zoom ini...contoh cm,mm,kg,gram <--sekadar contoh
maksudnya nak beli kamera lebihkan pasal optical zoom

yup memg dlm perancangan nak beli CANON..
ada model boleh rekeman x?harga dlm RM700 lebih..

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(MenCaRi @ Dec 18 2008, 11:30 PM) <{POST_SNAPBACK}>
tq tasek16

1. apa itu CCD
2. setiap kamera ada dua jenis zoom.optical dan digital.
mcm mana UNIT untuk optical zoom dan digital zoom ini...contoh cm,mm,kg,gram <--sekadar contoh
maksudnya nak beli kamera lebihkan pasal optical zoom

yup memg dlm perancangan nak beli CANON..
ada model boleh rekeman x?harga dlm RM700 lebih..


CCD - Charged Coupled Device - dia ni macam film laa. dia memerangkap light yang masuk melalui lens untuk create image...dari ccd melalui beberapa proses kemudian dia simpan ke memory card..jadi laa gambar...ada juga camera yang pakai CMOS (complementary metal oxide semiconductor) normally pada DSLR but fungsi dia sama dengan CCD

smile.gif ada yang unit plak yer hehhe
macam ni kita mulakan dengan optical dulu let say masa kita framing katakan ada satu tiang dalam frame tu. Katakan camera tu capable untuk zoom 5X bermakna kalau kita zoom pada max tiang tu seolah 5 kali besar/panjang dari asal...digital zoom pulak dia akan crop kemudian enlarge dari image pada 5X optical tadi...so fahamkan maksud optical zoom vs digital zoom

yap memang ada canon dalam budget yang ko nak:
http://site-my.canon-asia.com/index.cfm?fu...owershota1000is
bagi aku this is a good camera for RM700 price rage:
10 MP
Optical stabilzer - penting ni kalau zooming gambar tak blur
Real-image optical zoom viewfinder - kebanyakkan camera p&s tak viewfinder kalau ada pun elektronic view finder but this model optical view finder jadi kita real image bukan image elektronik...

sample

untuk full resolution sample image ko boleh tengok kat sini:
http://www.canon.co.jp/imaging/dcp/psa1000is/samples.html

good luck Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
Canon PowerShot A1000 IS

wa 10MP ni

ISOnya berapa ek?x tulis pon
oh ISO 80 ye..ok x ISO ni?

Canon PowerShot A1000 IS ni ada view finder x tasek16?

thanks tasek16..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ada..... check dia punya spec kat sini: http://site-my.canon-asia.com/index.cfm?fu...ota1000is_specs

Iso dia 80/100/200/400/800/1600

ok pasal iso ni aku nak terangkan sikit...kalau outdoor cahaya yang terang better pakai low iso dalam lingkungan 80 - 200 but kalau gelap guna lebih tinggi...

satu lagi kalau nak ambil gambar fast moving better guna iso yang tinggi antara 400 - 800 or boleh juga 1600 depend pada scene Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
gambar fast moving maksudnya gambar yg sedang bergerak ye(nonstatik)?
contoh kipas yg sedg berpusing,kereta yg sedg bergerak

berkenaan dgn video plak..kebiasaannya kamera akan save video dlm format apa?mpg?avi?....

cun abis gambarnya
rasa nak telan je monitor tgk gmbr cake tu..hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites
tasek16

boleh buat perbandingan antara CANON PowerShot A1000 IS dengan CANON PowerShot E1
harga sama ja
mana lebih baik???

Share this post


Link to post
Share on other sites
rasanya thread nie dah ada kat ruangan gajet....

btw... saya suggestkan ts membeli nikon...ok gak.... tp jgn beli PEntax.. mengarut..

ts nak cari jenis nipis ke tebal atau x kesah?

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(MenCaRi @ Dec 19 2008, 02:17 AM) <{POST_SNAPBACK}>
gambar fast moving maksudnya gambar yg sedang bergerak ye(nonstatik)?
contoh kipas yg sedg berpusing,kereta yg sedg bergerak

berkenaan dgn video plak..kebiasaannya kamera akan save video dlm format apa?mpg?avi?....

cun abis gambarnya
rasa nak telan je monitor tgk gmbr cake tu..hehe
gambar bergerak boleh jadi apa saja yang bergerak cth scene sport, cth orang main bola..etc ...normally kita nak freezekan objek kita setkan bagi shutter pada speed yang tinggi cth 1/500 1/1000 but in this case cahaya kurang masuk sebab shutter buka dan tutup dengan cepat so sensitivity pada censor (iso) perlu dinaikkan ...itu sebab bila ambil gambar fast moving objek combinasi high speed shutter dan high iso diperlukan..

pasal video depend but normally dalam avi (mp4), mov should be played on average pc. but don't aspect video quality as good as normal video camera

QUOTE(z_tecon @ Dec 19 2008, 08:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
rasanya thread nie dah ada kat ruangan gajet....
betul tu..btw kalau boleh kita try to discuss more to technical dalam photography...smile.gif Edited by tasek16

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aku nak btolkan apa yg Tasek katakan ttg Megapixel......

Masalah Megapixel besar tapi tak cantek bkn pasal digital upscale...
Ini disebabkan kesemua PnS camera.....mempunyai saiz sensor (CCD,CMOS...tapi PnS just guner CCD jerk) yg amat kecil kalo nak dibandingkan dgn DSLR (pun ada byk jenis saiz sensor).........
Cth:
6Mp vs 10Mp over 1/2.5".......6Mp defnitely better.....sbb nyer....tak terlalu byk pixel crample dlm sensor tersebut....tu lah jugak penyebab digital noise pada PnS lebih ketara berbanding DSLR apabila ISO dinaikkan....

Size2 Sensor

Kalo bajet buat masa skang tak cukup......ambik jerk PnS camera.......main2 dulu...familiar dulu setting2 nyer.....kang nanti bajet ada....beli ler DSLR.......
Carik yg ada manual setting.......Paling murah Samsung S760.....kualiti boleh2 jerk...tapi ada manual setting(leh adjust shutter dan aperture secara manual...tapi masih limited).....

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(z_tecon @ Dec 19 2008, 03:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
info berguna nie... boleh menambah knowledge yg ada.... tp dslr..huhu...mahal la...



QUOTE(ekey @ Dec 19 2008, 03:48 PM) <{POST_SNAPBACK}>
nk wt cmne dslr technl. pling latest
sbb tu mahal

Tak semestinya some p&s pun boleh buat kalau ada fungsi untuk adjust manual speed
QUOTE(digitaltech @ Dec 19 2008, 04:45 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Aku nak btolkan apa yg Tasek katakan ttg Megapixel......

Masalah Megapixel besar tapi tak cantek bkn pasal digital upscale...
Ini disebabkan kesemua PnS camera.....mempunyai saiz sensor (CCD,CMOS...tapi PnS just guner CCD jerk) yg amat kecil kalo nak dibandingkan dgn DSLR (pun ada byk jenis saiz sensor).........

Betul tu.. but apa yang aku maksudkan some camera normally yang tak tak berapa terkenal macam benq..etc...dia buat upscale/interpolation...macam aku kata post yang lepas well-known tak buat macam tu...

pasal size ccd tu yap memang betul ...cuma kawan kita ni bertanya pasal p&s..so aku terpaksa terangkan dalam konteks p&s...smile.gif btw thanks for the input.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...