Jump to content
Sign in to follow this  
pencai

All In One Printer

Recommended Posts

aku nak minta pendapat sikit ,aku punya mesin photosted rosak yg besar tu ,kalau nak beli mau dekat 2k ,jadi aku biasa tgk kawan aku pakai All in One Printer ni utk copy ic ke dan lain 2 aku tgk sama je dia punya kualiti copy tu cuma kalau nak copy banyak 2 susah kot pasal kecik ..... tujuan aku nak beli ni hanya nak pakai utk photocopy di ofis saja bukan selalu pakai pun nak copy sikit 2 saja ,jadi aku minta pendapat yg mana satu yg terbaik dan berbaloi tak dari segi ink ,keburukkan dan kebaikkan All in One ni,aku ada review kat tenet ada yg kata hp tak bole pakai ink mahai la dan macam 2 ... jadi aku nak tanya org putera pulak macam mana sekian terima kasih harap dapat ulasan. aku senaraikan dua jenis All in One Printer di bawah

1. http://reviews.cnet.com/multifunction-devi...l?tag=mncol;lst (HP)

2. http://reviews.cnet.com/multifunction-devi...l?tag=mncol;lst (CANON)

Edited by pencai

Share this post


Link to post
Share on other sites

HP "org kata" kata ink mahal sbb ORIginal INK datang sekali dgn PRINT HEAD, so harga BARU + ORI mahal

Canon "org kata" ink murah sbb ORIginal INK dlm bentuk cartridge yg tidak datang bersama PRINT HEAD kerana print head berada di dalam printer(tak perlu cabut utk tukar ink)

kedua dua ada kebaikan dan keburukan

HP

*lps ink hbs, boleh guna refill, tp kerja refill hp ni kena buat betul2, bila betul2 dh tak dpt refill baru la beli original ink, so di sini still boleh berjimat

*andaikata disebabkan selalu refill print head rosak, tak perlu risau, tukar ink original bermakna tukar sekali print head

*boleh cari model HP All In One Printer yg boleh dipasang CISS

Canon

*ink melambak di pasaran, nak ori, compatible, refill, mmg murah...

*tapi andaikata print head jahanam, maka beerti seolah olah membeli printer baru, sbb harga print head amat mahal

*boleh juga dapatkan model yg ada CISS

~aku pakai canon sbb mmg terlalu byk printing, so canon aku pilih sbb dakwat murah, setakat ni Alhamdulillah tanpa masalah print head, DENGAN SYARAT kena jaga printer, jgn biar tak print lama2, paling kurang sekali print dlm 2-3 hari, dlm kes aku ni, mmg tiap hari guna, so takde masalah.

~ada jgk guna hp, tp ofis lain, hp all in one, tak igt no model, sekarang dh terbengkalai, tak larat nak refill, agak sukar, tak larat plak nak beli ink ori, so pakai scanner dia jer

~satu lagi mesin fax hp all in one ...print, fax, copier... yg tu je maintain pakai.

so bagi aku kedua dua ada extra value masing2

kalau aku berada dlm kes ko, maybe aku try cari HP all in one + CISS, kalau susah + mahal sgt, aku baru cari Canon all in one + CISS

Share this post


Link to post
Share on other sites

HP "org kata" kata ink mahal sbb ORIginal INK datang sekali dgn PRINT HEAD, so harga BARU + ORI mahal

Canon "org kata" ink murah sbb ORIginal INK dlm bentuk cartridge yg tidak datang bersama PRINT HEAD kerana print head berada di dalam printer(tak perlu cabut utk tukar ink)

kedua dua ada kebaikan dan keburukan

HP

*lps ink hbs, boleh guna refill, tp kerja refill hp ni kena buat betul2, bila betul2 dh tak dpt refill baru la beli original ink, so di sini still boleh berjimat

*andaikata disebabkan selalu refill print head rosak, tak perlu risau, tukar ink original bermakna tukar sekali print head

*boleh cari model HP All In One Printer yg boleh dipasang CISS

Canon

*ink melambak di pasaran, nak ori, compatible, refill, mmg murah...

*tapi andaikata print head jahanam, maka beerti seolah olah membeli printer baru, sbb harga print head amat mahal

*boleh juga dapatkan model yg ada CISS

~aku pakai canon sbb mmg terlalu byk printing, so canon aku pilih sbb dakwat murah, setakat ni Alhamdulillah tanpa masalah print head, DENGAN SYARAT kena jaga printer, jgn biar tak print lama2, paling kurang sekali print dlm 2-3 hari, dlm kes aku ni, mmg tiap hari guna, so takde masalah.

~ada jgk guna hp, tp ofis lain, hp all in one, tak igt no model, sekarang dh terbengkalai, tak larat nak refill, agak sukar, tak larat plak nak beli ink ori, so pakai scanner dia jer

~satu lagi mesin fax hp all in one ...print, fax, copier... yg tu je maintain pakai.

so bagi aku kedua dua ada extra value masing2

kalau aku berada dlm kes ko, maybe aku try cari HP all in one + CISS, kalau susah + mahal sgt, aku baru cari Canon all in one + CISS

terima kasih sawi komen yg beguna ,pengalaman aku pakai canon punya printer dulu ,aku biasa injet ink dia sampai lingkop printer tu munkin betul apa kata ko head dia rosak pasal aku selalu cucuk ink dia tak beli ori punya ,last 2 buang je printer tu ,ko cakap tu bole try hp aku rasa pun begitu la pasal aku nak pakai ni pun utk phostested je yg utama ,ko tau ke kos ink original dia tu tak silap aku tadi aku tgk di tasco dia ada punya ink tu ada dua part ,kalau beli 2 part tu harga berapa ,aku tgk kat review.cnet dia cakap ink dia harga mahal sangat ....

minta komen lagi dari kawan 2 sebelum aku beli nanti rugi laks beli

Edited by pencai

Share this post


Link to post
Share on other sites

ink ori hp boleh dpt rm50~60 black, rm70~80 utk color

utk berjimat, ko guna refill...cuma kalau blm pernah refill hp nya cartridge, ko kena baca manual betul2

mula2 beli printer ko mmg dpt original ink cartridge black&color

then bila hbs ink, ko refill, smpai 2-3 refill @ sampai dh refill pun dkwat takmau keluar, baru ko beli original cartridge, keistimewaan hp, ink cartridge adalah bersama print head.

so andainya dakwat habis, ko refill...then tak jalan jgk, ko cuma rugi dakwat refill tu jer, tp tak rugi print head, sbb bila beli cartridger ori hp, dh bersama print head.

tapi aku dah lama tak beli printer baru, tak pasti HP still guna cara yg sama atau dh mcm canon. takut aku tersalah bagi info pulak

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku nak minta pendapat sikit ,aku punya mesin photosted rosak yg besar tu ,kalau nak beli mau dekat 2k ,jadi aku biasa tgk kawan aku pakai All in One Printer ni utk copy ic ke dan lain 2 aku tgk sama je dia punya kualiti copy tu cuma kalau nak copy banyak 2 susah kot pasal kecik ..... tujuan aku nak beli ni hanya nak pakai utk photocopy di ofis saja bukan selalu pakai pun nak copy sikit 2 saja ,jadi aku minta pendapat yg mana satu yg terbaik dan berbaloi tak dari segi ink ,keburukkan dan kebaikkan All in One ni,aku ada review kat tenet ada yg kata hp tak bole pakai ink mahai la dan macam 2 ... jadi aku nak tanya org putera pulak macam mana sekian terima kasih harap dapat ulasan. aku senaraikan dua jenis All in One Printer di bawah

1. http://reviews.cnet.com/multifunction-devi...l?tag=mncol;lst (HP)

2. http://reviews.cnet.com/multifunction-devi...l?tag=mncol;lst (CANON)

ko kalau nak pakai printer lama amik HP.kertas mmg masuk dari bawah tapi aku gerenti ko leh pakai over 2 years.ada customer aku dah sampai 3 tahun.kalau canon aku leh jamin 1 tahun 6 bulan keluar error ntah hapa-hapa.yang mana x boleh repair.berakhir beli baru.aku tahu dari segi pengalaman la.aku ada kedai komputer.kedai aku banyak buat services.then aku tgk canon kerap rosak...

kalau nak yang ALl in oNE murah carik F380.mmg murah giler.pasal old stok.xpe ko boleh beli.kalau ada probelm carik aku.itu pun kalau ada problem la. :lol: pasal aku dah jual banyak generasi HP.start dari 3250 sampai ke ALL in One F4200.F4200 katrij dia mahal sikit.pasal katrij dia xsama ngan model yang lama-lama.itu yang jadik mahal. :( tapi kualiti macam aku cakap gerenti puas hati.

tapi kalau canon kebaikan dia senang pakai.kalau x pernah pakai printer ko leh pkai printer ni dulu.belajar dulu.dia kertas atas masuk ke bawah.macam hp kertas masuk bawah pusing balik.tapi utk pengetahuan ko canon xde lubang paper jam.kalau kertas sangkut habis la.roller patah.tapi kalau nak print envelop atau nak printe kertas pelbagai size mmg bagus.mmg sesuai.so kesimpulan.

HP (ink mahal(model baru pakai katrij baru)/kertas masuk dari bawah pusing keatas/pakai adapter kat luar/kalau rosak adapter tu ada jual sparepart dia/xde isu mengarut macam canon apa kebende head rosak./ada paper jam kat belakang.kertas sangkut ko tarik ikut situ)

Canon(ink leh kata agak murah la/refill senang nak jadik berbanding HP/printer jenis user friendly/kertas masuk atas keluar bawah/tapi yang x besh dia pakai adapter kat bahagian dalam printer..so kalau rosak mmg payah nak carik/paper jam xde.kalau paper jem sendiri pandai2 la/kekadang angin xde ribut xde time nak pakai x leh pakai.printer kong.

siapa yang pakai canon aku leh jamin tertama model MP150/mp145/sp200/pixma 1000...semua model2 yang pakai print head `leh cabut` tu semua pakai x lebih 2 tahun.dia nak rosak suka hati dia nak rosak.ni hari tukar ink lagi 3-4 hari dia dah rosak.selalu macam tu.head dia tu selalu problem.sekarng canon dah buat macam HP.head x leh cabut keluar.kalau sesiapa ada model canon ip1880(warna hitam kilat@cantik) leh tgk la.

kalau nak printer ntah hapa-hapa amik la bother.ada 4 katrij.satu katrij rm 28.tapi yang x besh satu katrij habis yang lain-lain tu kena stanby.jimat ke tu? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ada beza guna cartridge asing dgn cartridge dalam satu badan terutama utk color printing.

cth aku pakai canon ip4000/ip3000 utk photo printing

kalau aku guna printer canon yg ink tank dia ada dua jer, satu cartridge utk black, n satu lagi utk color aku rugi besar.

sebab, bila print color, tak semua color yellow/cyan/magenta digunakan sama rata, adakalah cyan habis dulu, so kalau tak pakai cartidge asing2/tink tank, aku rugi.

bila pakai seperate cartridge utk setiap color, paling koman satu printer 4 cartridge black/cyan/magenta/yellow, andai cyan habis, aku hanya perlu refill/beli cartridge baru utk cyan sahaja. cth canon ip4000 aku pakai ada 5 tank pigment black/black/cyan/magenta/yellow (pigment black buat gambar/text jadi lbh sharp)

selain tu ada gak aku guna epson utk photo printing, guna 4 cartidge jugak, cuma yg epson ni aku pasang CISS.

bila salah satu tank habis, printer still boleh running, cuma warna pada tank berkenaan jer tak keluar + printer akan bg warning, kita kena bypass warning dgn resume button.

cuma printer canon/hp yg pakai 4 cartridge ni harga mmg mahal skt. kualiti mmg superb

kalau cerita pasal mana lbh best, mmg ko akn pening, antara kedua2 brand canon/hp ni masing2 ada value tersendiri

canon ni "manja" sket, hp plak "lasak"

aku kongsi sket pengalaman aku sendiri dlm guna printer, sorry aku taip panjang2, seronok kongsi pengalaman, sbb kerja aku mmg byk dgn printer, tiap2 hari printing je keje aku...

nih printer2 yg dok dlm office aku skarang

~canon ip4000 aku dh tahun ke-4 guna, still no problem sbb aku jaga betul2, walau pakai compatible ink Alhamdulillah still ok, ip4000 ni ada loading kertas dari bawah (spt HP) atau boleh jg guna tray atas. dulu aku beli printer ni dgn harga ~rm400 (sekitar thn 2004), pernah sekali meragam pasal ink absober full, tp settle tweak sendiri, printer ni byk guna print doc+photo

~canon ip3300 aku beli thn 2007, ada tray atas & tray bawah spt hp, aku jadikan 2nd printer sbb kesian ip4000 tu printer up to more than 500pages/day bila time busy. still no prob. cuma ip3300 ni ink cartridge ada chip, so bila refill/guna compatible ink, kena bypass warning + ink counter akn papar sbg tiada ink (takde apa2 masalah, monitor secara manual)

~hp laserjet 1320, dh 2 thn pakai, excellent, fast speed, cheap toner

yg kat bawah ni plak printer2 aku belikan utk kegunaan office, tp department lain.

~hp fax/copier/scanner/telephone (lupa model apa), dh 3@4 thn jgk, takde masalah, cuma malas nak refill, compatinle ink susah sket nak dapat, dakwat ori mahal. so maintain beli dkwat ori utk black cartridge jer, so color punya abaikan, lgpun guna utk terima fax jer

~hp all in one (scanner/printer) - tak silap dh masuk thn ke3, takde masalah, tp sbb yg sama, mls maintain beli dakwat, so tak guna utk printing, guna scanner dia jer, lgpun ada printer laser utk buat printing

~canon bublejet 200sp/ip1000 - yg ni mmg hampeh, slow printing, print head amat sensitif, jahanam tak sampai setahun, aku simpan buat ujikaji je dlm lab

so aku cerita ni supaya nak beli tu jgn ikut cerita2 jer, tp kenali betul2 setiap model kita nak beli, dr sudut keupayaan printer tersebut, tray loading paper, jenis dakwat, survey jgk harga2 dakwat utk model berkenaan.

dan paling penting budget anda sendiri :D

Edited by sawi

Share this post


Link to post
Share on other sites

bila pakai seperate cartridge utk setiap color, paling koman satu printer 4 cartridge black/cyan/magenta/yellow, andai cyan habis, aku hanya perlu refill/beli cartridge baru utk cyan sahaja. cth canon ip4000 aku pakai ada 5 tank pigment black/black/cyan/magenta/yellow (pigment black buat gambar/text jadi lbh sharp)

ha printer macam ni la.aku tau dia punya kelebihan dia kita senang nak urus ink tu.tapi time `dia buat ` hal .pening bro. :wacko: kalau dah pakai 2 tahun kena jaga la.aku kalau kena kes mcam ni time penting nak pakai then angin xd ribut xde dia `buat` hal.....aku campak luar je. :angry: kalau kata jatuh atau kena kilat aku paham la.ni tetiba rosak.padahal sehari sebelum tu leh pakai.pastu yang paling menyakitkan hati kalau kita baru tukar ink....ORI.....pastu esok dia buat hal....print x keluar apa2.check kena ganti head....geramnyaaaaaaaaaaaaa dah la ink ORI mahal. :angry:ink tu pulak guna kat model tu je.x leh guna kat model priinter lain.tension duit terbang melayang tanpa sebab.

x salah aku Ip3000 tu bukan yang boleh print atas permukaan cd label tu ke? warna kelabu?

Edited by K.I.T.T

Share this post


Link to post
Share on other sites

ha printer macam ni la.aku tau dia punya kelebihan dia kita senang nak urus ink tu.tapi time `dia buat ` hal .pening bro. :wacko: kalau dah pakai 2 tahun kena jaga la.aku kalau kena kes mcam ni time penting nak pakai then angin xd ribut xde dia `buat` hal.....aku campak luar je. :angry: kalau kata jatuh atau kena kilat aku paham la.ni tetiba rosak.padahal sehari sebelum tu leh pakai.pastu yang paling menyakitkan hati kalau kita baru tukar ink....ORI.....pastu esok dia buat hal....print x keluar apa2.check kena ganti head....geramnyaaaaaaaaaaaaa dah la ink ORI mahal. :angry:ink tu pulak guna kat model tu je.x leh guna kat model priinter lain.tension duit terbang melayang tanpa sebab.

x salah aku Ip3000 tu bukan yang boleh print atas permukaan cd label tu ke? warna kelabu?

ip3000 aku tak pasti, rasanya blh print cd, kedai member aku pakai printer ni.

kalau ip4000 warna hitam, boleh print atas cd, load paper atas/bawah, boleh open belakang utk paper jam

kalau ip3300 warna kelabu, tp takleh print cd

Share this post


Link to post
Share on other sites

ip3000 aku tak pasti, rasanya blh print cd, kedai member aku pakai printer ni.

kalau ip4000 warna hitam, boleh print atas cd, load paper atas/bawah, boleh open belakang utk paper jam

kalau ip3300 warna kelabu, tp takleh print cd

pasal tu hari ada customer ngamuk ngan aku.dia beli ink ngan aku pastu 2 hari lepas tu printer dia rosak.aku nak menerangkan tu `bukan probelm kita` punya la susah....dia beli ori plak tu(dia suspek produk aku ada problem).....majoriti orang kita semua dah set mind barang tu kaalu beli leh pakai 2-3 tahun(ye la beli mahal kan?) pastu kalau ada probelm datang carik kita mintak kita setel .tapi dia lupa barang tu actually direka `khas` oleh pembuat dia.pastu yang kita ni tukang jual je...

dah la untung sikit pastu mcam2 ragam plak tu......korang yang membeli pun aku tgk pakai syok je.tekan-tekan.kalau nak besh printer lexmark la.printer murah giler.x salah aku rm 180(xde katrij hitam) tapi time nak beli katrij nanti dia punya harga katrij tu....mak aih. x logik langsung.yang lexmark ni aku respek pasal kompeni dia kekadang leh buat promosi trade-in ngan printer lama.brand lain mana berani buat.(lexmark katrij mahal.)

brand dell pun sama gak.kualiti x sure tapi aku x suka support dia.apa kebende ink kena order dari P.Pinang? amik masa 3 hari? kedai komputer xde jual.nak kena beli dari kilang dia jugak.3 hari bro.....aku tahu pun pasal customer aku ada beli printer dell tu.aku soal la dia habis-habisan.hehehe

then epson....aku no komen.pasal aku x pernah jual epson.satu produk dia aku xde.tapi aku tgk probelm familiair dia lepas tukar ink lampu merah blinking-blinking.masalah similiar ngan canon....

beli printer kena check dulu.make sure kabel semua cukup.ada kedai keluarkan ink hitam atau kelaurkan ke2-2 ink dia.pastu jual printer murah-murah.bila nak katrij kena + duit.tang tu dia untung dari sepatunya.then satu lagi.....jangan suka beli dari kedai buku.....orang kedai buku mostly x tahu apa-apa.nanti kita nak tanya few question jadik susah.

:lol:

apa-apahal pun.model baru semua dah x leh masuk win 98 :lol: ini paling penting.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku memang fobia dgn canon sebenar nya pasal dulu aku biasa pakai printer canon dalam 1 tahun lebih dah rosak .lepas tu aku beli laser jet pakai tak sampai 2 tahun lingkop jugak ,sebab tu skrg ni aku beralih ke hp pulak tgk macam mana pulak ,memandangkan aku tgk komen ko org macam ke arah hp je aku rasa nak beli hp je la takut pakai canon ni ,terima kasih sawi dan kitt kerana memberi komen dan tunjuk ajar

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku memang fobia dgn canon sebenar nya pasal dulu aku biasa pakai printer canon dalam 1 tahun lebih dah rosak .lepas tu aku beli laser jet pakai tak sampai 2 tahun lingkop jugak ,sebab tu skrg ni aku beralih ke hp pulak tgk macam mana pulak ,memandangkan aku tgk komen ko org macam ke arah hp je aku rasa nak beli hp je la takut pakai canon ni ,terima kasih sawi dan kitt kerana memberi komen dan tunjuk ajar

aku ada satu masalah ni apasal setiap kali aku nak copy dia suruh tekan ok lepas tu dia keluar macam manual ,setiap kali aku on nak copy mesti keluar tu lama 2 habis ink aku ....dia keluar ni macam

bila aku mula tekan booton on tu dia keluar mesej : align page load plain white paper then press ok to start ,aku pun tekan butang start , lepas tu dia keluar macam manual dan baru boton copy tu menyala dan bole copy ,lepas tu kalau off balik dia jadi balik .... harap dapat membantu

Edited by pencai

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku ada satu masalah ni apasal setiap kali aku nak copy dia suruh tekan ok lepas tu dia keluar macam manual ,setiap kali aku on nak copy mesti keluar tu lama 2 habis ink aku ....dia keluar ni macam

bila aku mula tekan booton on tu dia keluar mesej : align page load plain white paper then press ok to start ,aku pun tekan butang start , lepas tu dia keluar macam manual dan baru boton copy tu menyala dan bole copy ,lepas tu kalau off balik dia jadi balik .... harap dapat membantu

astagfirullah..lupa nak cakap.all hp series kena buat aliggment lepas pemasaangan katrij.senang je.lepas tukar katrij akan keluar kertas tunjuk cara-cara aligment.masukkan kertas kat lid scaneer tu then please press button scan.tekan dalam 10 saat.and akan kedengaran bunyi scanner bergerak..

greeekk grekkkkkk greekkkk maka dia pun scan.lepas scan power off printer on balik.kalau dia x print kertas apa-apa.maka ia dikira setel.tapi kalau dia print gak menatang aligment tu....repeat step diatas.is that clear?

step ni ONLY berlaku ko tukar katrij dia.next time when change the katrij ko kena aligment bende ni balik.katrij hp tu ada tulis perkataan `introducy katrij` which mean in others word katrij tu ink sikit.jangan pi print banyak2 ngan 1st kartij.

then kalau nak refill make sure ink masih low(bukan kering ek) dan keupaayaan refill HANYA boleh sampai 3 kali.usia katrij tu hanya 6 bulan tempoh hayat........semua bende ni kalau ko rajin dalam manual ada tulis.is that clear? :lol: semua series HP macam tu.mmg bunyi macam menyusahkan.bagi x biasa.tapi aku gerenti mmg over 3 years leh pakai(kalau x salah pakai atau kena kilat).....kalau kata suka2 nak rosak macam canonn xde punya...aku jamin part tu..........ada masalah carik aku.aku mmg yakin 100% produk HP.

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(K.I.T.T @ Oct 22 2008, 02:23 AM) <{POST_SNAPBACK}>
astagfirullah..lupa nak cakap.all hp series kena buat aliggment lepas pemasaangan katrij.senang je.lepas tukar katrij akan keluar kertas tunjuk cara-cara aligment.masukkan kertas kat lid scaneer tu then please press button scan.tekan dalam 10 saat.and akan kedengaran bunyi scanner bergerak..

greeekk grekkkkkk greekkkk maka dia pun scan.lepas scan power off printer on balik.kalau dia x print kertas apa-apa.maka ia dikira setel.tapi kalau dia print gak menatang aligment tu....repeat step diatas.is that clear?

step ni ONLY berlaku ko tukar katrij dia.next time when change the katrij ko kena aligment bende ni balik.katrij hp tu ada tulis perkataan `introducy katrij` which mean in others word katrij tu ink sikit.jangan pi print banyak2 ngan 1st kartij.

then kalau nak refill make sure ink masih low(bukan kering ek) dan keupaayaan refill HANYA boleh sampai 3 kali.usia katrij tu hanya 6 bulan tempoh hayat........semua bende ni kalau ko rajin dalam manual ada tulis.is that clear? laugh.gif semua series HP macam tu.mmg bunyi macam menyusahkan.bagi x biasa.tapi aku gerenti mmg over 3 years leh pakai(kalau x salah pakai atau kena kilat).....kalau kata suka2 nak rosak macam canonn xde punya...aku jamin part tu..........ada masalah carik aku.aku mmg yakin 100% produk HP.



hehe kit pening gak aku bila dia suruh buat aligement..... tapi dah bole .... terima kasih banyak 2 kitttt

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(pencai @ Oct 24 2008, 07:26 PM) <{POST_SNAPBACK}>
hehe kit pening gak aku bila dia suruh buat aligement..... tapi dah bole .... terima kasih banyak 2 kitttt

percaya la cakap aku kali ke 2 ko mesti lupa.then ko akan tanya balik dalam forum ni bende yang sama `apsal printer aku print sehelai kertas aligment? laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...