Jump to content
MrOtai

Gambarajah Lengkap Setting Modem Zte 831

Recommended Posts

JAdi....kalau set ZTE modem nie jadi router....bila kita on PC....internet akan connect sendiri ke? so...kita tak perlu dial-connection ke? Maksudnya....adakah internet connection akan auto-connect bila kita on pc?

Boleh ke buat modem ZTE jadi router untuk i client? Sebab rumah aku ada 2 PC je...PC aku and PC bapak aku...

yer betul, boleh dan boleh laaa.... kalau dah set sebagai router, ko dah tak payah nak connect dial adsl tuh lagi.. sebab tu semua modem ko dah amik alih.. tu nama nya router modem .. tapi kalau uaser yang pakai limit 60jam jerk.. berhati hati ler.. sbb kalau terlupa nak tutup modem.. ko nye bill akan melambung laa.. huhuhu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scorps...aku tak faham la soalan ko tue...explain sket...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fort Foward plk ape dia? Ishh...tak paham lah aku pasal network2 nie....tlg explain...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scorps...aku tak faham la soalan ko tue...explain sket...

kau nak setting agar 2 pc kau boleh guna 1 modem je kn??

betul??

modem tu ada brp port utk disambung pada komp??

biasanya klu nak sharing internet utk 2 komp atau lebih

org guna switch/hub

setahu aku klu modem ZTE yg telekom kasi tu

hanya boleh connect utk 1 komp jee

kecuali kau ada switch/hub tuu....

ok...

smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

A'a aku nak set 2 pc guna satu modem.....aku takde hub/switch....so takleh ke jadikan router?

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 pc boleh...caranya

pc1 (sambung dgn router) guna 2 nic, pc2 guna 1nic jer lah. biggrin.gif

kalau 2 pc tak yah guna switch. Memadai guna cross over cable.

pc1(nic1)------->router

pc1(nic2)------->pc2 =====>sambungan ini kena guna cross over cable!!!

AKU ANGGAP KAU GUNA ROUTER...DCHP

utk ICS

1) NIC-1 --->pegi kat tcp/ip--->general : obtain ip automatically. DNS 202.188.0.133 dan 202.188.1.5 *JGN LUPA TICK enable connection sharing di menu sharing!!!

2) NIC-2 ---> pagi kat tcp/ip---->general: ip 192.168.100.1, subnet 255.255.255.0...yg lain tinggalkan blank.

test server up ke tidak???

ping 192.168.1.1 ----->router live (bergantung ip router kau)

ping freebsd.org------>test connection

ping nama pc2 kau---->check client alive *PASTIKAN WORKGROUP 2 PC KAU SAMA!!!

ping ip server kau (yg sambung ngan router)atau ping xxx (katakan nama server kau xxx)------->check server alive

ping 192.168.1.3------>check external ip kau alive...nak tau extenal ip dan internal ip kau, boleh taip kat run cmd, enter ------->ipconfig /all

kalau semua dah jalan....maknanya SERVER UP!!!

Kalau nak lagi byk fungsi, bagus pakai w2ksever atau w2003server lagi byk tools admin. NAK server lagi POWER??? pakai server linux laugh.gif

Setting client:

Sama mcm tadi...tcp/ip, dns, gateway.......CUMA set automatically biggrin.gif

dari pc2:

ping mcm tadi jugak....cuba ping nama server kau...kalau ok semua...dah boleh tenet. Boleh sharing file semua. Basic networking settle.

laugh.gif

*AKU ANGGAP KAU TAK GUNA PORT FORWARD ATAU BRIDGE PADA ROUTER DAN TAK GUNA PROXY SERVER...KALAU GUNA TU , CARA SETUP DIA LAIN PULAK...BOLEH PM AKU. smile.gif

Edited by ciku

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm.. kalau dah set DHCP secara automatik client akan dapat IP sendiri, gateway..dan DNS dari server (MODEM ROUTER) hantar secara automatik..

kalau ko nak buat manual.. IP ko kena la letak manual semua kat client...nak dapatkan gateway ko refer pada ip modem router ko, maksudnya kalau modem ko ip 192.168.1.1 so jadikan ip dia sebagai gateway.. ip client plak ko bleh letak sesuka ati ko dengan syarat tak sama dengan ip  modem ko, tak bleh sama antara dengan client dengan client yang lain , dan juga tidak bleh melebihi 255!! kalau nak lebih plak ko kena la letak IP kelas lain!! SUB dari IP yg sedia ada laa!!!

refer balik dengan gambarajah yang dah di post kat sini!!  rolleyes.gif

Kalo DNS dia camner plak? sama ngan Gateway ker???

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo pkai network yg guna router - switch nie...

apa solution paling best utk set firewall...??

patut beli router yg ada built-in firewall... atau install-kan s.ware firewall kat setiap PC...??

Share this post


Link to post
Share on other sites

A'a aku nak set 2 pc guna satu modem.....aku takde hub/switch....so takleh ke jadikan router?

aku rase aku dah post dah ari tuu

cara nak buat cross over tuu..

cuba kau tgk balik yg lps2 ade laa tuu

laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

ni hhaaa..

utk tak nak susahkan kau

aku bagi link nii...

try tgk kat sini

ok

selamat buat network !!!!!!

harap membantu!!!

heheheee.............

tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo pkai network yg guna router - switch nie...

apa solution paling best utk set firewall...??

patut beli router yg ada built-in firewall... atau install-kan s.ware firewall kat setiap PC...??

salam,

aku nak pakai watchguard utk buat firewall/VPN so camne nak set kan modem tu? ether port kat modem tu pakai IP apa? modem tu kene setkan DHCP enable ke tak perlu? watchguard tu sendiri dah ada IP and DHCP suppose kalau aku connectkan cable dr ether port modem ke WAN1 watchguard patutnya pc yg connected to watchguard punya hub dah ley access internet la kan? atau ada bende lain yg kene buat?

unsure.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terima kasih atas penerangan tuu ..

Tapi aku ada masalah sikit. Aku ada setup DNS server sendiri. Ipnya - katalah 219.93.200.40 dan streamyx punya IP 219.93.200.39. Server aku ni dah jugak boleh access intenet. Client PC1 (192.168.1.4) dan PC2 - (192.168.1.10) jugak dah boleh access internet. Tapi masalahnya bila ping PC1 ke PC2 tak reply. Sama gak bila ping dari DSN (219.93.200.40) ke PC1 dan PC2 tak reply jugak. So, kes masam ni nak selesai camne? Harap dapat bantuan tuan-tuan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Camner nak set 2 pc pakai sato modem ADSL ZTE831? Sekarang aku dah jadikan router. Sorila kalau dah ader jawapan dier, cuma translate sekali lagi kat aku..

Dan lagi satu soklan aku, ngaper aku nyer download speed 2mb (betul ker) sebenar pakai pakej RM88 tu, tapi bila test kat sini http://www.testmy.net/ , dier punya bacaan jadi

:::.. Download Stats ..:::

Connection is:: 911 Kbps about 0.9 Mbps (tested with 2992 kB)

Download Speed is:: 111 kB/s

Tested From:: http://www.testmy.net/

Test Time:: Sun Mar 13 21:26:51 UTC+0800 2005

Bottom Line:: 16X faster than 56K 1MB download in 9.23 sec

Diagnosis: Looks Great : 10.96 % faster than the average for host (193.237)

Validation Link:: http://testmy.net/stats/id-J5ZQ0E8W9

laugh.giflaugh.gif

Edited by amd_mania

Share this post


Link to post
Share on other sites

MrOtai...aku nak tanya sikit.

Macamana nak setkan jika PC1 tu kita jadikan DNS server sendiri

katalah dan IP dia 60.48.36.201 (aa.com.my) dan PC2-PC6 lain boleh kenal dia (ping - alive)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

wei... kalau aku ader modem ZTE  ZXDSL 831....

pastu aku sambung dua PC

guna cross cable...

aku nak buat dier auto dial.... on modem jer terus dial....

buleh ker?

korang biar betul?

buleh ke?

modem ZTE ZXDSL 831 tuu ada berapa port??

klu ada lbh dari 1 port boleh laaa..

caranya mudah jeee...

rajin skit yee..

hehehee

ph34r.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

modem ZTE ni macam modem KASDA gak ke?

haa

lebih kurang laa tuuu..

yg aku tahu

klu ada 1 port je

kau kena ada router baru boleh share internet tuu

tak pun kena buat CROSS CABLE NETWORK...

mungkin hanya pc yg smbg terus kat modem tu

yg boleh auto connect kot...

hahahaa....... cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dah follow setting Modem ZTE ZXDSL 831 ikut MrOtai sampai Langkah 7... akhir sekali KLIK Reboot button;... modem saya auto reboot tapi paparan akhir tu tak keluar... progress bar kat bawah tu pun dlm 50% aje... check kat page WAN... Link Down...

Dah cuba tinggalkan dari malam sampai pagi... macam tu gak! Dah hard reset... ulang balik Langkah 1 sampai 7... bila sampai kat reboot... hasilnya sama je...

Minta bantuan... sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku step 1 pun tak lepas ni..

login: ADSL

password: expert03

password tak terima, knp ?

3 x login fail, terus dia blank.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...